ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Go down

Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija Empty Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija

Post by Guest 22/2/2016, 12:37

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-hrvatska-odumire-nenad-bakic-objasnio-koji-je-glavni-uzrok-bijele-kuge/876519.aspx

STIGLI su novi podaci o rađanju, a na stranici eclectica.hr objavljeni su ažurirani grafovi koji prikazuju usporedbu kretanja broja zaposlenih i broja rođenih od 2002. do 2015. godine, a koji prikazuju korelaciju zaposlenosti s brojem rođenih u Hrvatskoj.
Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija Zivorodjeniizaposleni2015

Evo i korelacije s jednom godinom pomaka (zaposlenost u jednoj godini utječe na rađanje u drugoj):

Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija Pomakgodina_eclectica
Nenad Bakić, poznati investitor i poduzetnik, još je u studenom 2014. godine objasnio koji je točnouzrok "bijele kuge" i kako ekonomsko stanje u državi utječe na njezinu demografiju.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

1. Općepoznato je da je Hrvatska ‘stara’ nacija. Jedna od najmanjih stopa fertiliteta u EU, daleko je ispod ‘zamjenske stope’ potrebne za održavanje broja stanovnika (bez useljavanja).

A sada pogledajte jedan od najdramatičnijih grafikona o ekonomskom stanju RH i utjecaju na naciju koji ste ikad vidjeli. Prikazuje broj zaposlenih u RH (lijevo), usporedno s brojem rođene djece, u zadnjih 12 godina (desno). Prikazuje ekonomski rast, pad, pa opet rast i stoga je vrlo relevantan:

Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija Bakicccc1

Naravno, a priori i naivno gledano, grafikon pokazuje samo ‘sličnost’ (korelaciju), ne i uzročnost. Primjerice, netko mi bi mogao reći da neke Hrvatice baš ne žele raditi jer nemaju djece ‘pa im to ne treba’.

No, dokazat ću da se radi o obratnoj situaciju: Hrvatice ne rađaju djecu jer nemaju posla. I da se ta ‘nerođena’ djeca nikad neće roditi.

Najprije, pogledajmo pravi vremenski slijed. Naime, kako trudnoča traje 9 mjeseci, ako se radi o tome da netko nema dijete JER nema posao, onda bi trenbalo gledati rađanja u usporedbi sa zaposlenošću godinu dana ranije. Kad to usporedimo, sličnost je zastrašujuća – rađanja su skoro potpuno korelirana sa zaposlenošću godinu dana ranije!

Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija Bakicccc1

(Činjenica da jedno prethodi drugome je vrlo jak dokaz kauzlanosti!)

2. Pogledajmo daljnje dokaze da je u siromašnim zmeljama poput Hrvatske upravo nezaposlenost uzrok niskog rađanja. Zanimljivo, također ćete vidjeti da je u bogatima obratno – naime u njima si žena može dopustiti da ne radi kad dobije dijete jer dovoljnu ekonomsku podršku supruga i države.

Srećom, imamo krasne podatke Eurostata, iako ne za sve zemlje, koji prikazuju rađanja zaposlenih i nezaposlenih žena.

Pogledajmo najprije Hrvatsku kroz prikazane stope totalnog fertiliteta. To je broj koji pokazuje koliko bi živorođene djeca žena imala ukupno, kad bi imala poroda kao u promatranom razdoblju (najčešće godina dana).

Zaposlene su u 5 obrađenih godina imale čak četiri puta više poroda od nezaposlenih. Nemaš posla – nemaš djece:

Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija Bakicccc2

U Njemačkoj je upravo obratno: zadnjih 5 godina dostupnih podataka, zaposlene Njemice su imale daleko manje djece nego nezaposlene! U 2011. (zadnja godina podataka) su nezaposlene imale tri puta više poroda:

Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija Bakicccc3

Naime, iako su Njemačka i Hrvatska ekstremi (jao!), pogledajmo da je to i inače tako – podaci o rađanjima zaposlenih i nezaposlenih žena za dostupne zemlje u EU (+Norveška, koju sam podebljao u tablici, jer je to najbogatija zemlja):

Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija Bakicccc4

Ovo, zajedno s prethodnom analizom praktički bez sumnje ukazuje na uzročno posljedičnu vezu u slučaju RH. No, imamo i daljnji dokaz s trećeg kuta gledanja, koji nam ujedno otkriva i nove okolnosti.

3. Naime, čini se da se ta ‘nerođena djeca’ u najvećem broju nikad neće ni roditi. Obratite dobro pažnju na sljedeći grafikon koji pokazuje razdiobu rađanja po dobnim skupinama majke, i posebno ovo što je zaokruženo – neka vas ne uplaši kompliciranost, objašnjenja su niže:

Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija Bakicccc5

Možemo lako zaključiti da postoji jasan dugoročan trend:
a. Žene rađaju u sve višoj dobi
b. Najaktivnija je, jasno, dob 20-34, podijeljeno u 3 kohorte: 20-24, 25-29, 30-34.
c. Kohorta 20-24 se ‘prazni’ i ‘puni’ kohortu 25-29 – mnoge žene koje bi rodile u ranoj dobi, rađaju kasnije; ALI istovremeno, mnoge od onih koje su bile u dobi 25-29 odgađaju rađanje i prelaze u kohortu 30-34.
d. Ova dinamika se vidi i u ostale tri, rubne, kohorte: mlađe kohorte se prelijevaju u starije.
e. To je trend koji traje od početka stoljeća (vjerojatno i ranije) i vrlo je stabilan
f. OSIM što je u godinama produžene krize taj trend promijenjen – žene u kohorti 25-29 su odgodile rađanje, ALI nije jednako velik broj žena u starijoj kohorti rodio!

To znači da djeca koja se nisu rodila zbog produžene krize neće biti rođena kasnije.

3. No, ovdje treba uzeti u obzir da je rađanja manje zbog nezaposlenosti, ali i odlaska u inozemstvo. Vjerojatno je i pri odlasku najbrojnija skupina mladih ljudi, a pogotovo ako (još) nemaju djecu. Učinci tih ne-rađanja tek će se vidjeti. A kladio bih se da će po rađanjima 2014. biti još gora od 2013.: naprosto, podaci o zaposlenosti tako ukazuju.
Guest
Guest

Back to top Go down

Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija Empty Re: Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija

Post by Guest 22/2/2016, 12:38

Zaključak , u RH radi nedostatka radnih mjesta nema posla a kod nas je rađanje vezano uz posao, + mladi iseljavaju, 
a krivac tome je država na čelu sa HDZom i SDPom
Guest
Guest

Back to top Go down

Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija Empty Re: Socijalistička RH država uništava natalitet - korelacija

Post by kic 22/2/2016, 12:55

jel to Neno? bome pogodi :/
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

https://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Post by Regoč 22/2/2016, 13:06

Osim manjka radnih mjestah, treba uzeti u obzir da je željeni broj djece dvoje pa ni veći broj radnih mjestah ne bi spriečio izumiranje.

Male
2015-08-21

Back to top Go down

Post by darth_vader 22/2/2016, 13:13

Pa naravno da je katastrofalna pronatalitetna politike ove države odgovorna za ovakvo stanje...samodostatni paraziti su okupirali sve pore društva, a djeca ispadaju teret društvu umjesto da ih se smatra za neprocijenjivo vrijedan potencijal...sve vrijednosti su izokrenute u ovom usranom sebičnom i egocentričnom društvu kao što je DNRH...
darth_vader
darth_vader

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by aben 22/2/2016, 13:19

jasambrend wrote:Pa naravno da je katastrofalna pronatalitetna politike ove države odgovorna za ovakvo stanje...samodostatni paraziti su okupirali sve pore društva, a djeca ispadaju teret društvu umjesto da ih se smatra za neprocijenjivo vrijedan potencijal...sve vrijednosti su izokrenute u ovom usranom sebičnom i egocentričnom društvu kao što je DNRH...
svaka atalitetna politika je katastrofalna, država se nema ča mišati u broj svojih državljana.

And insofar as it is compulsory, it is not educational
aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by kaya 22/2/2016, 13:21

Ma nabijem ih ..
kaya
kaya

2015-08-15

Back to top Go down

Post by kic 22/2/2016, 13:27

što se država više miješa to gore.
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

Back to top Go down

Post by Guest 22/2/2016, 13:43

To su generalno gluposti. Mislim masa drzava je u masu boljem stanju od nas pa isto opada im natalitet strelovito. Radi se o tome da se ljudi vole zabavljati u zivotu, da razmisljaju istinabog o poslu i karijeri. Mozda i previse. Prije si imao od malih nogu rijesen zivot...ono...vecina je znala da ionako nemaju sta drugo raditi nego ono sto im je i otac radio :D pa su familije imale po 10-12 clanova. Danas ljudi razmisljaju da se skoluju,pa da nadu posao. Ako je fakultet bio bolji i nadju posao odmah. Onda si ostavljaju par godina za napredovanje....ovo-ono. I na kraju balade broj klinaca koje imaju je malen, jer nemaju ni volje ni zivaca ni po vlastitom shvacanju love za vise od toga. Prije nitko nije razmisljao da zaradi "dovoljno da djeci pruzi pristojan zivot". Prije su se vodili za drukcijim motivima. A i lakse je bilo....ono u ta vremena ukoliko si stavio hranu na stol i nisi mlatio djecu bio si otac godine :D . Danas je financiranje svega i svacega kao i vrijeme koje treba utrositi na odgoj djece glavni faktor zasto ljudi ne zele djecu.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by kic 22/2/2016, 14:05

o jebemti max, opet si došao do novca kao i članak :D
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

Back to top Go down

Post by kic 22/2/2016, 14:09

ali dobro si počeo, i srednji dio je dobar isto..
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

Back to top Go down

Post by darth_vader 22/2/2016, 18:50

MaximusDecimusMiridije wrote:To su generalno gluposti. Mislim masa drzava je u masu boljem stanju od nas pa isto opada im natalitet strelovito. Radi se o tome da se ljudi vole zabavljati u zivotu, da razmisljaju istinabog o poslu i karijeri. Mozda i previse. Prije si imao od malih nogu rijesen zivot...ono...vecina je znala da ionako nemaju sta drugo raditi nego ono sto im je i otac radio :D pa su familije imale po 10-12 clanova. Danas ljudi razmisljaju da se skoluju,pa da nadu posao. Ako je fakultet bio bolji i nadju posao odmah. Onda si ostavljaju par godina za napredovanje....ovo-ono. I na kraju balade broj klinaca koje imaju je malen, jer nemaju ni volje ni zivaca ni po vlastitom shvacanju love za vise od toga. Prije nitko nije razmisljao da zaradi "dovoljno da djeci pruzi pristojan zivot". Prije su se vodili za drukcijim motivima. A i lakse je bilo....ono u ta vremena ukoliko si stavio hranu na stol i nisi mlatio djecu bio si otac godine :D . Danas je financiranje svega i svacega kao i vrijeme koje treba utrositi na odgoj djece glavni faktor zasto ljudi ne zele djecu.

Ti pričaš o cca. 5% populacije i ako toliko ljudi uopće ima potencijala, mogućnosti i kapaciteta za razvoj nekakve karijere...ostali su više-manje zadovoljni s kakvim takvim stalnim primanjima i kakvim takvim stambenim pitanjem riješenim...samo pizdarija je u tome što barem 50% mladih parova nema uopće ni približno mogućnosti za djecu jer nemaju ili jedno ili drugo, a najčešće niti oboje riješeno...sad će netko uletjeti s floskulama kako onaj tko želi raditi će naći posao, na što ću ga ja poslati u tri pičke materine jer jako dobro znam kako je teško doći do ikakvog stalnog posla na primjeru svoje visokobrazovane žene koja je prošla cijelu jebenu županiju i pola druge s molbama za posao kroz cijelih 8 godina i opet nema stalno radno mjesto...naravno da se prima isključivo preko političkih i rodbinskih veza, a taj usrani nepotizam i korupciju je barem ova šugava država mogla riješiti da se imalo volje za rješavati...imam dva sina i makar sam želio imati i treće dijete jednostavno se ne usudim jer me počinje biti strah i za elementarnu egzistenciju u tom slučaju...srećom spadam među mlade sretnike sa riješenim stambenim pitanjem i poslom, ali pička mu materina mi živimo u okruženju gdje masa mladih jednostavno nema nikakvih šansi za start...ne govorimo pritom o nekim karijeristima ili individualcima koji se ne žele odreći hedonizma zbog djece. Masa ljudi se boji razmišljati o tome jer im je elementarna egzistencija ugrožena...pa mi imamo jedan od najlošijih omjera po pitanju odnosa plaća i cijene dobara u svijetu uopće...a financira se s druge strane masu degenerika koji troše nebulozne cifre na kurvarluk i kojekakve "reprezentacije"...a malo subvencionirati roditelje s kojom olakšicom za potrepštine djeci je problem...a često je u usranih parsto kuna razlike hoće li se netko usuditi ići u taj doslovce pothvat jer društvo nikada nije kao sada mladim roditeljima bacalo klipove pod noge samo zato jer su se "usudili" imati dijete...prihvatljivije je vodati čopor pasa na ulici...ne znam, meni je to sve jebeno degenerično postalo...
darth_vader
darth_vader

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by v_vlado 22/2/2016, 18:56

pa djecu se financira,ja dobivam za svoga 199 kuna...kud ćeš više,skoro pa za cigare...
v_vlado
v_vlado

2015-07-28

Back to top Go down

Post by Guest 22/2/2016, 18:59

jasambrend wrote:
MaximusDecimusMiridije wrote:To su generalno gluposti. Mislim masa drzava je u masu boljem stanju od nas pa isto opada im natalitet strelovito. Radi se o tome da se ljudi vole zabavljati u zivotu, da razmisljaju istinabog o poslu i karijeri. Mozda i previse. Prije si imao od malih nogu rijesen zivot...ono...vecina je znala da ionako nemaju sta drugo raditi nego ono sto im je i otac radio :D pa su familije imale po 10-12 clanova. Danas ljudi razmisljaju da se skoluju,pa da nadu posao. Ako je fakultet bio bolji i nadju posao odmah. Onda si ostavljaju par godina za napredovanje....ovo-ono. I na kraju balade broj klinaca koje imaju je malen, jer nemaju ni volje ni zivaca ni po vlastitom shvacanju love za vise od toga. Prije nitko nije razmisljao da zaradi "dovoljno da djeci pruzi pristojan zivot". Prije su se vodili za drukcijim motivima. A i lakse je bilo....ono u ta vremena ukoliko si stavio hranu na stol i nisi mlatio djecu bio si otac godine :D . Danas je financiranje svega i svacega kao i vrijeme koje treba utrositi na odgoj djece glavni faktor zasto ljudi ne zele djecu.

Ti pričaš o cca. 5% populacije i ako toliko ljudi uopće ima potencijala, mogućnosti i kapaciteta za razvoj nekakve karijere...ostali su više-manje zadovoljni s kakvim takvim stalnim primanjima i kakvim takvim stambenim pitanjem riješenim...samo pizdarija je u tome što barem 50% mladih parova nema uopće ni približno mogućnosti za djecu jer nemaju ili jedno ili drugo, a najčešće niti oboje riješeno...sad će netko uletjeti s floskulama kako onaj tko želi raditi će naći posao, na što ću ga ja poslati u tri pičke materine jer jako dobro znam kako je teško doći do ikakvog stalnog posla na primjeru svoje visokobrazovane žene koja je prošla cijelu jebenu županiju i pola druge s molbama za posao kroz cijelih 8 godina i opet nema stalno radno mjesto...naravno da se prima isključivo preko političkih i rodbinskih veza, a taj usrani nepotizam i korupciju je barem ova šugava država mogla riješiti da se imalo volje za rješavati...imam dva sina i makar sam želio imati i treće dijete jednostavno se ne usudim jer me počinje biti strah i za elementarnu egzistenciju u tom slučaju...srećom spadam među mlade sretnike sa riješenim stambenim pitanjem i poslom, ali pička mu materina mi živimo u okruženju gdje masa mladih jednostavno nema nikakvih šansi za start...ne govorimo pritom o nekim karijeristima ili individualcima koji se ne žele odreći hedonizma zbog djece. Masa ljudi se boji razmišljati o tome jer im je elementarna egzistencija ugrožena...pa mi imamo jedan od najlošijih omjera po pitanju odnosa plaća i cijene dobara u svijetu uopće...a financira se s druge strane masu degenerika koji troše nebulozne cifre na kurvarluk i kojekakve "reprezentacije"...a malo subvencionirati roditelje s kojom olakšicom za potrepštine djeci je problem...a često je u usranih parsto kuna razlike hoće li se netko usuditi ići u taj doslovce pothvat jer društvo nikada nije kao sada mladim roditeljima bacalo klipove pod noge samo zato jer su se "usudili" imati dijete...prihvatljivije je vodati čopor pasa na ulici...ne znam, meni je to sve jebeno degenerično postalo...
to je to
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 22/2/2016, 21:37

jasambrend wrote:

un ki oće, nojti će poso. problem je u standardu ki ljudi mislu da zaslužuju. riješeno stambeno pitanje je vlastita nekretnina? stalna primanja su državna služba bez mogućnosti dobivanja otkaza? 
elementarna egzistencija ne uključuje mobitel, internet, televiziju, rasvjetu i aktivno grijanje.
to nan je sve komunizam usadia, otrova nas je.

subvencionirati roditelje? znoči, da malo rodin i za vos, je li?

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 22/2/2016, 21:43

te priče da tko hoće može naći posao ne države vodu.. čak niti dalmaciji ljeti.. ti si negdje istra, mooožda tamo vćeina može, ali makni se van istre, ili zagreba (koji je birokratsko centralizirano čudovište koje sisa cijelu državu) ostatak države propada.. 

inače bi slavonci tražili posao i radili u slavoniji a ne išli u njemačku
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 22/2/2016, 21:44

preko_vode_do_slobode wrote:te priče da tko hoće može naći posao ne države vodu.. čak niti dalmaciji ljeti.. ti si negdje istra, mooožda tamo vćeina može, ali makni se van istre, ili zagreba (koji je birokratsko centralizirano čudovište koje sisa cijelu državu) ostatak države propada.. 

ja zapošljavam stalno i trajno, osobne asistente, plaća 20 kn mjesečno.

već san ti reko, centralizam ni problem.

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 22/2/2016, 21:46

aben wrote:
preko_vode_do_slobode wrote:te priče da tko hoće može naći posao ne države vodu.. čak niti dalmaciji ljeti.. ti si negdje istra, mooožda tamo vćeina može, ali makni se van istre, ili zagreba (koji je birokratsko centralizirano čudovište koje sisa cijelu državu) ostatak države propada.. 

lol

da centralizam je problem , možda i najveći problem ove države, veći od državnih poreza i bolesnih regulacija ili u toj razini
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by aben 22/2/2016, 21:48

preko_vode_do_slobode wrote:
aben wrote:

lol

da centralizam je problem , možda i najveći problem ove države, veći od državnih poreza i bolesnih regulacija ili u toj razini
kako bi meni koristilo to da uhljebi živu razasuti po državi, a inače, ionako su dovoljno razasuti po bolnicama, školama, općinama i županijama, i da još donesu uredbu da odsad malo radin i za treće jasanbrendovo dite?

ne, ni problem odakle me jebu, problem je ča me jebu uopće.

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by jastreb 22/2/2016, 22:23

SRH je možda i kriva za iseljavanje sa sela.

No seljaci su se iseljavali u veća ili manja gradska središta i ostajali bi u Hrvatskoj,a ni selo nije zamrlo,budući bi za vikende ili praznike npr.pol Splita odlazio u Zagoru ili Cetinsku krajinu.

Za iseljavanje iz Hrvatske (i iz grada i iz sela)kriva je HDZ-SDP-ova vlast.

I tu nikakve dileme nema.

Više djece Hrvatice su rađale u "bezbožnom" komunizmu,nego li u doba HDZ-a pa čak i uz neumornu propagandu don Ante Bakovića.

To su činjenice.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Back to top

- Similar topics