ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

houston , imamo problem

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

houston , imamo problem Empty houston , imamo problem

Post by debotoijusto Fri 18 Oct - 21:13

DRŽAVA najavljuje da će ispraviti sve probleme s nekretninama koji su nastali zbog promjena koje je poticala. Tako bi se mogao sažeti Nacionalni plan stambene politike RH do 2030. koji je predstavio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Treba podsjetiti da je država direktno sudjelovala u rastu cijena nekretnina. Doslovno ga je poticala, iako su mnogi upozoravali na štetnost toga. Radi se o subvencioniranju preko državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koje u različitim oblicima postoji od 2017.

2023. je ukupna visina subvencija iznosila 286 milijuna eura, a već do tada je bilo utrošeno 139 milijuna eura. Iznos subvencije se povećavao iz godine u godinu, a čak i da se više nikada APN ne provede, dolazimo do ukupne subvencije (već plaćeno plus ono što još treba platiti) od 425 milijuna eura.

Svi su upozoravali na to da APN povećava rast cijena nekretnina, od ekonomskih analitičara, preko EU i Hrvatske narodne banke (HNB), do stranaka. Primjerice, još u veljači 2022. je Europski odbor za sistemske rizike (ESRB) napisao u izvješću kojim upozorava Hrvatsku. "Do neke mjere ovu dinamiku (rast cijena) potaknuo je državni sustav stambenih subvencija... "

Država je sedam godina direktno APN-om poticala rast cijena nekretnina. One bi rasle i bez toga, ali manje. Sada uvodi mjere zbog problema u čijem je stvaranju direktno sudjelovala. Ne samo to nego velik dio posla preuzima ista institucija koja je provodila dosadašnje, suprotne politike, a to je APN.

Ipak, treba priznati da je ministar Bačić dobro detektirao probleme. U Hrvatskoj je jako puno nenastanjenih stanova i njihov udio raste, a priuštivost i kupnje i najma je jako niska, jedna od najmanjih u cijeloj EU.

Novi Zakon o prostornom uređenju prvi će put u povijesti utvrditi novu namjenu u prostornim planovima, prostor za priuštivo stanovanje. To će se kombinirati sa Zakonom o poticanoj stanogradnji, pa se može pretpostaviti da će se uspostaviti posebni dijelovi gradova u kojima će se graditi samo socijalni stanovi za najam.

Problem je što se time stvaraju posebne urbane zone u kojima će živjeti oni slabijeg socijalnog status, tj. s manjim plaćama. Druga riječ za to je getoizacija. Ako je suditi prema iskustvima drugih država, to će dovesti do problema s nasiljem i kriminalom te zapravo dodatno ograničiti mogućnosti siromašnih za obrazovanjem i rastom prihoda.

Najveća promjena je ideja da vlasnici nekretnina mogu predati nekretnine koje ne koriste na upravljanje APN-u tijekom tri do deset godina. Uvjet je da nekretnina mora biti prazna dvije godine prije toga.

Država, tj. APN, unaprijed će isplatiti vlasniku cijeli iznos najma za razdoblje u kojem je dogovoreno da će nekretnina biti pod kontrolom APN-a. Za primjer, ako socijalni najam bude 500 eura mjesečno, za pet godina najma Agencija će isplatiti vlasniku 30 tisuća eura unaprijed, u dvije rate.

"Tako će, primjerice, vlasnik stana od 65 kvadrata u Zagrebu, koji potpiše ugovor na 6 godina, dobiti nešto više od 42 tisuće eura. Prvu ratu dobit će odmah nakon potpisivanja ugovora, a druga rata bit će mu isplaćena tijekom trajanja ugovora. Visine rata još nisu definirane, ali prva sigurno neće biti manja od 50 posto", dodao je Bačić.

Time se želi skinuti sav teret s leđa najmodavca vezan za iseljavanje, neplaćanje i općenito nesigurnost. Najmoprimac će državi plaćati 40 posto manje od onoga što je država isplatila najmodavcu. Najamnina će se određivati prema plaćama, a iznosit će 30 posto od plaće u kućanstvu minus troškovi režija.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/drzava-je-unistila-trziste-nekretnina-sad-zeli-iznajmljivati-vase-prazne-stanove/2608021.aspx

debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

houston , imamo problem Empty Re: houston , imamo problem

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:15

Koje gluposti.

Zašto bi mi kao porezni obveznici ( država ) unajmivali tuđe privatne stanove svojom lovom ?

Time se želi skinuti sav teret s leđa najmodavca vezan za iseljavanje, neplaćanje i općenito nesigurnost. Najmoprimac će državi plaćati 40 posto manje od onoga što je država isplatila najmodavcu. Najamnina će se određivati prema plaćama, a iznosit će 30 posto od plaće u kućanstvu minus troškovi režija.

Last edited by RayMabus on Fri 18 Oct - 21:16; edited 1 time in total
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by debotoijusto Fri 18 Oct - 21:16

smijesno i cutim prevaru
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:19

debotoijusto wrote:smijesno i cutim prevaru
Pa normalno da je prevara. Vidiš šta ti piše: Oni će našom lovom iznajmljivati nekretninu od nekog HDZ--ovca i davat će mu 40 posto više love nego šta će taj neki podstanar kome država to odobri isplačivati državi.

Normalno da se radi o pljački nas ostalih poreznih obveznika jer država nema svoje pare nego uzima od nas ostalih da ovo isplati ovim svojima.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:22

Ja ne znam kome ovakvi zakoni uopće padaju na pamet i šta je tim ljudima u glavi uopće ?

Ovo samo gledaju kako će pokrast proračun tj nas ostale.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:23

Ne shvačam zašto bi ja iz svog đepa ( jer plačam poreze i uplačujem u državni proračun ) plača nekome 40% veću cijenu najma a drugome dava 40% jeftinije tj tu razliku ja plača.

Ja to stvarno ne shvačam uopće.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:25

Zašto bi ja plača nekome iz svog đepa da dobije 40 posto više love a drugome koji tu useljava plača 40% iz svog đepa da mu tu bude jeftinije ?

Mislim zašto bi ja to radija ?

Ne shvačam. Stvarno ne shvačam.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:30

Postoji zakon ponude i potražnje.

Ako ti je skup najam spavaj u šatoru.

Šta ću ti ja plačat iz svog đepa jer ti nemaš para za najam.

Šta san ja ovdje ?

Krava muzara ?
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:33

Jel se ovi u Vladi šale ?

Jel ovo neki vic da ćete vi nekome iz mog đepa plačati 40% jeftinije najam a tome čiji je stan dati 40% moje love jer taj šta je uselio u tu nekretninu nema svojih para ?

Jel to šala neka ?

Ako je ovo ozbiljno šta izvodite ja vam obečavam da će vam prisist.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:38

O čemu drobe ovi u toj Vladi ?

Mi ostali ćemo financirat vašu šemu s izvlačenjem love iz državnog proračuna i plačat nekome 40 posto jeftinije najam jer on nema ?

Jeste li vi normalni ?

JESTE LI VI NORMALNI ?
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by debotoijusto Fri 18 Oct - 21:39

velika je stvar da se konačno počelo razgovarati o tome, rekao je Gojko Bežovan, profesor socijalne politike na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, komentirajući Nacionalni plan stambene strategije RH.

Komentirajući konkretnu mjeru iz Nacionalnog plana o državnom upravljanju stanova u privatnom vlasništvu rekao je kako nam je kratkoročno potreban program subvencija najamnina i reguliranje te problematike, jer taj model gdje bi APN upravljao stanovima za najam nije prošao ni u Ljubljani, Budimpešti i Bratislavi.

- To su aktualne mjere u tim gradovima, ali one nisu polučile očekivane rezultate. Građani nemaju povjerenja u državne institucije. Kako ćete državi dati svoj stan, ne znajući tko će stanovati u njemu? Dio onih koji su kroz financijalizaciju ulili višak novca u stanove neće ih davati u najam jer za takvim stanovima nema potražnje, izuzev diplomatskog i poslovnog predstavništva, jer su to uglavnom preskupi stanovi na atraktivnim lokacijama za kojima je ograničena potražnja

Treba oprati ruke od te ideje i ići prema podstanarima, njima treba pomoć - rekao je Bežovan te dodao da bi trebalo uzeti obitelji u podstanarstvu kao konkretne primjere te prema njima analizirati i definirati, što bi za njih bilo priuštivo te kako im država može pomoći. Primjerice, peteročlanu obitelj koja živi u 39 kvadrata u zagrebačkim Gajnicama, a koja za najam izdvaja 24 posto svojih mjesečnih primanja.

- Djeca koja odrastaju u tako skučenom prostoru u životnim su rizicima mentalnog zdravlja, kao i njihovi roditelji. To je jedan od najvećih problema. Trebalo bi na takvom primjeru definirati što je priuštivost. U samoj prezentaciji nije na odgovarajući način definiran pojam priuštivog stanovanja - rekao je Bežovan.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/strucnjak-o-vladinim-mjerama-to-su-marine-mrdalice-a-ovo-s-najmom-nije-proslo-ni-u-ljubljani-budimpesti-i-bratislavi-15513629
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:40

Ipak, treba priznati da je ministar Bačić dobro detektirao probleme. U Hrvatskoj je jako puno nenastanjenih stanova i njihov udio raste, a priuštivost i kupnje i najma je jako niska, jedna od najmanjih u cijeloj EU.

PA POVEČAJ PLAČE JEBEN TI MAJKU USRANU A NE MENI IZ MOG ĐEPA UZIMAT I DAVAT NEKOME JER NEMA ZA NAJAM.

ŠTA TO MENE BRIGE ŠTA ON NEMA ZA NAJAM ?

DA GA JA JOŠ FINANCIRAM ?

MA KOJI JE VAMA KURAC JEBOTE.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:46

Šta je ovima u Vladi ?

Jesu oni na nekim drogama ?

Pa oni nisu uopće normalni ljudi.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by debotoijusto Fri 18 Oct - 21:47

RayMabus wrote:Ipak, treba priznati da je ministar Bačić dobro detektirao probleme. U Hrvatskoj je jako puno nenastanjenih stanova i njihov udio raste, a priuštivost i kupnje i najma je jako niska, jedna od najmanjih u cijeloj EU.

PA POVEČAJ PLAČE JEBEN TI MAJKU USRANU A NE MENI IZ MOG ĐEPA UZIMAT I DAVAT NEKOME JER NEMA ZA NAJAM.

ŠTA TO MENE BRIGE ŠTA ON NEMA ZA NAJAM ?

DA GA JA JOŠ FINANCIRAM ?

MA KOJI JE VAMA KURAC JEBOTE.

kako to mislis povecaj place ?
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:49

Pa poveča plače.

Lijepo digne minimalac ko u Njemačkoj pa ima za podstanarinu a ne izmišljat zakone kako bi meni uzeo iz đepa i onda dao svojim HDZ-ovcima te ovim Nepalcima koje poslodavci masovno uvoze a nemaju gdje živit a plače su im male pa sad daj ovu šemu pa neka država plača Nepalcima 40% razlike za podstanarstvo.

ONI NISU UOPĆE NORMALNI LJUDI.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:51

Šta će meni taj Nepalc tu kojemu ja moram iz svog đepa davat 40% za najam jer poslodavci u dosluhu s državom ne žele dati veće plače ?

On meni ne triba.

Meni takvi radnik kojeg ja moram financirat iz svog đepa ne triba u državi.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:57

Jedva čekam da im se raznese novi đihadista gore u Njemačkoj pa nek idu u k i oni i trpačina i šta njima treba radna snaga za njihove tvornice a državi da puni proračun.

Je li ti puni proračun.

Ja mu još moram plačat iz svog đepa da ima za najama ovdje jer mu taj poslodavac u dogovoru s HDZ-om ne želi dat veću plaču tako d aima čovik lipo za platit iz svog đepa stan koji on hoće.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by debotoijusto Fri 18 Oct - 21:58

RayMabus wrote:Pa poveča plače.

Lijepo digne minimalac ko u Njemačkoj pa ima za podstanarinu a ne izmišljat zakone kako bi meni uzeo iz đepa i onda dao svojim HDZ-ovcima te ovim Nepalcima koje poslodavci masovno uvoze a nemaju gdje živit a plače su im male pa sad daj ovu šemu pa neka država plača Nepalcima 40% razlike za podstanarstvo.

minimalac u nj, je 12-13€ sat , kad bi ovdje ozakonili to moglo bi pola firmi za 2 miseca zatvorit a 3 misec kolaps drzave

osim toga kad bi to bilo nekim cudom i moguce stanarine bi sutra skocile na 1 000€ + i inflacija onog s motornom pilom iz latinske amerike
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 21:59

debotoijusto wrote:
RayMabus wrote:Pa poveča plače.

minimalac u nj, je 12-13€ sat , kad bi ovdje ozakonili to moglo bi pola firmi za 2 miseca zatvorit a 3 misec kolaps drzave

osim toga kad bi to bilo nekim cudom i moguce stanarine bi sutra skocile na 1 000€ + i inflacija onog s motornom pilom iz latinske amerike
Šta to mene brige ?

Pa nek odu ća.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Fri 18 Oct - 22:03

Meni ne triba takvi radnik iz uvoza kojemu ja moram iz svog đepa plačat 40% najma jer njemu poslodavac neće da da veću plaču.

MENI TO NE TRIBA U DRŽAVI.

Triba mi to da svakome radniku iz uvoza opalim dvostruko da plača mirovinsko pa ovaj prvi dio ide njemu standardno a drugi dio je harač koji uplačuje jer smo ga uopće i uvezli tj uvezeni radnik dvostruko puni mirovinski proračun s tim da je jedan za njega a drugi poklanja meni jer sam ga uopće pustio na tržište rada.

I to je to.

I taj radnik je odma skuplji od domačega jer plača dvostruki mirovinski.

Meni ne tribaju ti radnici kojima ću ja plačat iz svog đepa najam jer njima poslodavac neće da da veću plaču.

Pa nek idu ća onda.

U Bangladeš.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top