7 novih županija
Page 2 of 3
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Re: 7 novih županija
inače zakurac ukidanje županija ako se neće obaviti de-centralizacija Zagreba, samo ćete štetu napraviti
treba provesti teritorijalnu reformu, sa de-centralizacijom, onda bi ona imala smisla.
kada se već vadimo na yugoslaviju, ekipa spominje fantazije o toj državi, tipa "moćna industrija" "visok standard" i slične pizdarije, dok recimo YUga je bila teritorijalno pun kurac bolje organizirana od recimo RH.
od yugonostalgičara nećete čuti o tome, iako bi se i tu moglo svašta korisnog napisati..
Recimo u Yugi je išla formula tipa 40% prihoda je ostajalo lokalnoj vlasti,(što bi bilo općinama, regijama), 40% prihoda je išlo u republičku vlast(tipa SFR Hrvatskoj), a 20% bi išlo u centralnu vlast(Beograd)
U današnjoj RH, 80% ide u centralnu vlast tipa Zagreb, a 20% ostaje županijama/općinama itd.
Zato ste imali recimo situaciju da je Split, Rijeka, Osijek, Zagreb i Beograd kao glavni grad, svi više manje imali izjednačeni standard.
A danas imate situaciju da je u Zagrebu 3-4 puta veći standard nego u Osijeku ili duplo više nego u Rijeci
treba provesti teritorijalnu reformu, sa de-centralizacijom, onda bi ona imala smisla.
kada se već vadimo na yugoslaviju, ekipa spominje fantazije o toj državi, tipa "moćna industrija" "visok standard" i slične pizdarije, dok recimo YUga je bila teritorijalno pun kurac bolje organizirana od recimo RH.
od yugonostalgičara nećete čuti o tome, iako bi se i tu moglo svašta korisnog napisati..
Recimo u Yugi je išla formula tipa 40% prihoda je ostajalo lokalnoj vlasti,(što bi bilo općinama, regijama), 40% prihoda je išlo u republičku vlast(tipa SFR Hrvatskoj), a 20% bi išlo u centralnu vlast(Beograd)
U današnjoj RH, 80% ide u centralnu vlast tipa Zagreb, a 20% ostaje županijama/općinama itd.
Zato ste imali recimo situaciju da je Split, Rijeka, Osijek, Zagreb i Beograd kao glavni grad, svi više manje imali izjednačeni standard.
A danas imate situaciju da je u Zagrebu 3-4 puta veći standard nego u Osijeku ili duplo više nego u Rijeci
Guest- Guest
Ako idemo po makroregijskim centrima, radi se o četiri cjeline okupljene oko Osieka, Zagreba, Rieke i Splita.
Između Osieka i Zagreba postoji prielazno područje Broda, Gradiške i Požege, koje je prometno, obrazovno i gospodarski više orijentirano na Zagreb, a nekim upravnim funkcijama na Osiek.
Nakon proboja Velebita i izgradnje autoceste, južni dio Like sve se više okreće Zadru, a područje Senja je više okrenuto Rieci. Gospić ne može nametnuti se kao regionalno središte. Kraj oko Korenice je državnom cestom preko Slunja dobro povezan s Karlovcem pa i tu utjecaj Gospića opada.
U odnosu na Split Zadar ima periferni položaj, ali se time donekle i izuzima od snažnoga gravitacijskoga utjecaja makroregijskoga središta.
Središnja Hrvatska (zagrebačka makroregija) bi kao zasebna upravna cjelina u svakom pogledu dominirala Hrvatskom pa je zato neprikladna da opstane kao jedinstvena politička oblast.
Uzevši sve to u obzir, ako se krene u preustoj (protiv čega ja jesam), uz makroregionalna središta, kao upravne centre moramo prihvatiti i nekoliko regijskih sjedištah.
Istočnu Hrvatsku treba razdieliti na osječki dio (podravska /počevši s Viroviticom/ i podunavska Slavonija, Baranja i županjsko Posavlje /cvelferija/) i brodski dio (brodsko-posavska i požeška županija, moguće i Novska).
Središnja Hrvatska bi se sastojala od Zagreba (u današnjim granicama), sjeverne Središnje Hrvatske (krapinska, varaždinska, međimurska, koprivnička i bjelovarska županija te krajnji zapad virovitičke županije) i južne Središnje Hrvatske (zagrebačka i karlovačka županija, sisačka županija moguće bez Novske, uz mogućnost proširenja na korenički kraj /Općina Plitvička Jezera/.
Riečka pokrajina obuhvaćala bi istarsku i primorsko-goransku županiju te senjski i otočački kraj.
Područje Gospića i Lapca pridružilo bi se sadašnjoj Zadarskoj županiji kao posebnoj upravnoj cjelini, kao prielaznom području makroregijskih utjecajah Splita i Rieke. Ovoj je cjelini moguće pridružiti i šibensku županiju, uglavom iz prometnih razlogah.
Ostatak hrvatskoga juga, splitka i dubrovačka županija bile bi udružene u jedinstvenu upravnu cjelinu.
Mislim da ovo, ako i nije optimum, najbliže odgovara željama za velikim regijama.
Između Osieka i Zagreba postoji prielazno područje Broda, Gradiške i Požege, koje je prometno, obrazovno i gospodarski više orijentirano na Zagreb, a nekim upravnim funkcijama na Osiek.
Nakon proboja Velebita i izgradnje autoceste, južni dio Like sve se više okreće Zadru, a područje Senja je više okrenuto Rieci. Gospić ne može nametnuti se kao regionalno središte. Kraj oko Korenice je državnom cestom preko Slunja dobro povezan s Karlovcem pa i tu utjecaj Gospića opada.
U odnosu na Split Zadar ima periferni položaj, ali se time donekle i izuzima od snažnoga gravitacijskoga utjecaja makroregijskoga središta.
Središnja Hrvatska (zagrebačka makroregija) bi kao zasebna upravna cjelina u svakom pogledu dominirala Hrvatskom pa je zato neprikladna da opstane kao jedinstvena politička oblast.
Uzevši sve to u obzir, ako se krene u preustoj (protiv čega ja jesam), uz makroregionalna središta, kao upravne centre moramo prihvatiti i nekoliko regijskih sjedištah.
Istočnu Hrvatsku treba razdieliti na osječki dio (podravska /počevši s Viroviticom/ i podunavska Slavonija, Baranja i županjsko Posavlje /cvelferija/) i brodski dio (brodsko-posavska i požeška županija, moguće i Novska).
Središnja Hrvatska bi se sastojala od Zagreba (u današnjim granicama), sjeverne Središnje Hrvatske (krapinska, varaždinska, međimurska, koprivnička i bjelovarska županija te krajnji zapad virovitičke županije) i južne Središnje Hrvatske (zagrebačka i karlovačka županija, sisačka županija moguće bez Novske, uz mogućnost proširenja na korenički kraj /Općina Plitvička Jezera/.
Riečka pokrajina obuhvaćala bi istarsku i primorsko-goransku županiju te senjski i otočački kraj.
Područje Gospića i Lapca pridružilo bi se sadašnjoj Zadarskoj županiji kao posebnoj upravnoj cjelini, kao prielaznom području makroregijskih utjecajah Splita i Rieke. Ovoj je cjelini moguće pridružiti i šibensku županiju, uglavom iz prometnih razlogah.
Ostatak hrvatskoga juga, splitka i dubrovačka županija bile bi udružene u jedinstvenu upravnu cjelinu.
Mislim da ovo, ako i nije optimum, najbliže odgovara željama za velikim regijama.
Ponavljam se jer je i druga tema ista kao ova. Naravno, financijska samostalnost je ključ. Radije sadašnje županije s povećanim prihodima, nego makroregije.
Od osamostaljenja RH, osim što se tako povećala razlika u plaćama i standardu(ne jer su ovi sposobniji nego radi centralizacije) populacija u Osijeku je pala za nekih 50% kao i Rijeke, a Splita za nekih 10% (split je izvukao turizam)
Guest- Guest
Osijek je sa 120 iljada pao na 70 statistički, realno 50-60 tisućaupravo_sa_jebachine wrote:Od osamostaljenja RH, osim što se tako povećala razlika u plaćama i standardu(ne jer su ovi sposobniji nego radi centralizacije) populacija u Osijeku je pala za nekih 50% kao i Rijeke, a Splita za nekih 10% (split je izvukao turizam)
Kermit-
2014-04-17
I Odžacima, Derventom a sve sa sjedištem u Papučijama donjimTotenkopf wrote:a istočnu slavoniju spojit s imotskim...
Kermit-
2014-04-17
za 50 godina ovdje će bit Detroit, ali će i dalje postojati 300 sinekura za frizure i fatanje trebaasilovski wrote:Osijek je sa 120 iljada pao na 70 statistički, realno 50-60 tisućaupravo_sa_jebachine wrote:Od osamostaljenja RH, osim što se tako povećala razlika u plaćama i standardu(ne jer su ovi sposobniji nego radi centralizacije) populacija u Osijeku je pala za nekih 50% kao i Rijeke, a Splita za nekih 10% (split je izvukao turizam)
Kermit-
2014-04-17
To je u Vojvodini, dakle Hrvatska do Tise. Ili misliš na Odžak?asilovski wrote:I Odžacima, Derventom a sve sa sjedištem u Papučijama donjimTotenkopf wrote:a istočnu slavoniju spojit s imotskim...
"Premalo se radi i premalo se vrijednosti stvara. Ljudima je nekako najlakše čuti i progutati političku priču da smo mi dobri i da stvaramo dovoljno, a netko drugi nam to krade i oduzima. Nekada su to bili Srbi i Beograd, pa su bili Hercegovci, pa tajkuni, pa političari, eto sada gutaju tobože županije i općine i ostalo. Pa hajdemo mi čarobnim štapićem povući taj potez i postrojiti i bit ćemo bogati kao Švicarska."
N. Raspudić
N. Raspudić
Koja ima više kantona nego mi županija, a i više općina nego mi.kic wrote:"Premalo se radi i premalo se vrijednosti stvara. Ljudima je nekako najlakše čuti i progutati političku priču da smo mi dobri i da stvaramo dovoljno, a netko drugi nam to krade i oduzima. Nekada su to bili Srbi i Beograd, pa su bili Hercegovci, pa tajkuni, pa političari, eto sada gutaju tobože županije i općine i ostalo. Pa hajdemo mi čarobnim štapićem povući taj potez i postrojiti i bit ćemo bogati kao Švicarska."
N. Raspudić
Nego, Kic, je li stvarno bilo problema zbog vica ili se zajebavate?
Ma, ajd, ako je problem za forum, neću više, ne bih da nas zatvore.
Ako ti je ovo izvor prihoda, ne mogu tako. A i još je dvoje koji administriraju pa ako i njihov standard ovisi o tom, nije red.kic wrote:ma pišite što se mene tiče bah.
epikur37 wrote:
Najbolje na Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju, kompaktno
rigbi- Posts : 625
2015-08-02
jebo ga ti pa pisao sam, nemam(o) ništa od ovog foruma, ic a free forum, zato i izgleda jeftino
A, vi to iz hobija? I nema frke ako nas ukinu? Ozbač? Nemoj kasnije "Regoč nas sjebo".kic wrote:jebo ga ti pa pisao sam, nemam(o) ništa od ovog foruma, ic a free forum, zato i izgleda jeftino
Regoč wrote:A, vi to iz hobija? I nema frke ako nas ukinu? Ozbač? Nemoj kasnije "Regoč nas sjebo".kic wrote:jebo ga ti pa pisao sam, nemam(o) ništa od ovog foruma, ic a free forum, zato i izgleda jeftino
nema kasnije, ako se raspane di ćemo se više okupiti ?
u alaj ću abjuzati abuse sada, rek'o kic mere
2014-04-15
Ono, u molitvama. "Kurac mu se objesio. Gospodine, usliši nas!"kic wrote:nema kasnije, ako se raspane di ćemo se više okupiti ?Regoč wrote:A, vi to iz hobija? I nema frke ako nas ukinu? Ozbač? Nemoj kasnije "Regoč nas sjebo".kic wrote:jebo ga ti pa pisao sam, nemam(o) ništa od ovog foruma, ic a free forum, zato i izgleda jeftino
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Hrvatska dodatno nabavlja 2 eskadrile(12+12) novih novih novih Rafale F5R
» Manje novih tvrtki : Iseljavanje usporilo otvaranje novih poduzeća
» Sustav županija treba zadržati
» SD županija sastavila županijsko vijeće
» HDZ-e i metilji protiv ukidanja županija
» Manje novih tvrtki : Iseljavanje usporilo otvaranje novih poduzeća
» Sustav županija treba zadržati
» SD županija sastavila županijsko vijeće
» HDZ-e i metilji protiv ukidanja županija
Page 2 of 3