Užas: Rusija se obogatila, a Zapad izgubio trilijune dolara
Page 1 of 1
Užas: Rusija se obogatila, a Zapad izgubio trilijune dolara
Rusija je postala bogatija iako je rat u Ukrajini bjesnio prošle godine, dok je Zapad izgubio trilijune dolara bogatstva
George Glover 16. kolovoza 2023., 11:27 GMT+2
Broj ruskih milijunaša prošle je godine porastao za oko 56.000, pokazalo je novo izvješće UBS-a. Poca Wander/Getty Images
Rusija je prošle godine dodala 600 milijardi dolara ukupnog bogatstva, pokazalo je izvješće UBS-a.
Broj milijunaša i pojedinaca ultravisoke neto vrijednosti također je porastao, unatoč ratu u Ukrajini koji bjesni.
U međuvremenu su SAD i Europa izgubile bilijune dolara vrijednog bogatstva, izvijestila je švicarska banka.
_______________________________________________________________________________________
Rusi su prošle godine postali bogatiji iako je rat u Ukrajini bjesnio, dok su SAD i Europa izgubili trilijune dolara, izvijestio je UBS.
Rusija je dodala 600 milijardi dolara ukupnog bogatstva, utvrdila je švicarska banka u svom godišnjem Global Wealth Reportu objavljenom u utorak.
Broj ruskih milijunaša također je porastao za oko 56.000 na 408.000 u 2022., dok je broj pojedinaca ultravisoke neto vrijednosti — ljudi vrijednih preko 50 milijuna dolara — skočio za gotovo 4.500.
Ali SAD je prošle godine izgubio više bogatstva nego bilo koja druga zemlja, izgubivši 5,9 bilijuna dolara, dok su Sjeverna Amerika i Europa zajedno osiromašile za 10,9 bilijuna dolara, izvijestio je UBS.
Također je bilo milijun manje američkih milijunaša do kraja 2022., iako SAD još uvijek čini više od 50% svjetskih pojedinaca ultravisoke neto vrijednosti, rekla je banka.
Rusija je do povećanja bogatstva došla unatoč invaziji na Ukrajinu u veljači, što je dovelo do toga da je Zapad uveo sankcije Kremlju , što je dovelo do pada gospodarstva i dovelo do pada dionica koje kotiraju u Moskvi .
UBS priznaje da je "trendove bogatstva u Rusiji u ovom trenutku teško odrediti", ali ju je istaknuo kao jednu od nekolicine zemalja koje su postale bogatije u 2022.
Rastuće cijene nafte mogle bi biti jedan od čimbenika povećanja bogatstva, a izvoz te robe ključni je gospodarski pokretač Rusije. Cijena barela referentne sirove nafte Urals skočila je za oko 7 dolara prošle godine, pokazuju podaci Refinitiva.
Meksiko, Indija i Brazil također su dodali značajne količine bogatstva u 2022., navodi se u izvješću UBS-a, dok su SAD, Japan, Kina, Kanada i Australija izgubili najviše.
https://www.businessinsider.com/war-in-ukraine-russia-richer-millionaires-billionaires-uhnw-wealth-ubs-2023-8
-----------------------------------------------------------------------------------------
Nabili smo im sankcije, sjebali prodaju plina, opljačkali im dolare, isključili ih iz svjetskog bankarskog tržišta, uvukli ih u dugotrajni iscrpljujući rat.
Bili smo sigurni da će to uništiti Rusiju.
Niš ne kužim.
crvenkasti-
2014-04-17
Re: Užas: Rusija se obogatila, a Zapad izgubio trilijune dolara
Vidio sam to ... ali ovo slabljenje Rublje mi je bilo čudno
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Što tu ima čudno, rusija ne može vojno poraziti ukrajinu ali ne može ni izgubiti rat ( za ruse trodnevna vojna operacija) tek tako. Rusuja će biti ekonomski slomljena i prisiljena na povlačenje i plaćanje ratne reparacije. Nema tu puno mudrosti, meni vidljivo odavno iako bi što se mene osobno tiče volio vidjeti rusiju na koljenima što se tiče vojnog polja.Ringo10 wrote:Vidio sam to ... ali ovo slabljenje Rublje mi je bilo čudno
Ne dopusti sebi da te to lično previše dotiče tre, jer ruski vojno-industrijski kompleks doživljava procvat upravo zahvaljujući ovom ratu. Pisa sam o trenutnim kapacitetima proizvodnje na jodinoj temi, ka i o planovima za budućnost. Ugl, kakav god da bude teritorijalni epilog rata (a bit će taj da Ukrajina više neće biti u granicama u kojima je bila), činjenica je da će ruska vojna industrija izaći ka jedan od glavnih pobjednika (uz američku vojnu industriju i njemački Rheinmetall).
Ekonomija je puno složenija od ovoga što pišeš, trenutno ruska ekonomija pumpa lovu u vojnu industriju na račun svega ostalog a to će doći na naplatu u jednom trenu jer će nestati radne snage u svim ostalim sektorima koji gube radnu snagu zbog odliva svega i svačega ka vojnoj industriji em zbog love em zbog toga da se izbjegne mobilizacija. Posljedično tome ostatak industrije će morati dizati plaće da privuku radnike a za to neće imati pokrića što će ih uvući u začarani krug inflacije i posljedično tome recesije i daljnje slabljenje rublje kao monete. Da skratim rusi opet staju na iste grablje kao i do sada a uigrana ekipa u americi je spremna na to.AlfaOmega wrote:Ne dopusti sebi da te to lično previše dotiče tre, jer ruski vojno-industrijski kompleks doživljava procvat upravo zahvaljujući ovom ratu. Pisa sam o trenutnim kapacitetima proizvodnje na jodinoj temi, ka i o planovima za budućnost. Ugl, kakav god da bude teritorijalni epilog rata (a bit će taj da Ukrajina više neće biti u granicama u kojima je bila), činjenica je da će ruska vojna industrija izaći ka jedan od glavnih pobjednika (uz američku vojnu industriju i njemački Rheinmetall).
rusija je popušila prije nego što je krenula u rat.Šandor Winnetou wrote:Što tu ima čudno, rusija ne može vojno poraziti ukrajinu ali ne može ni izgubiti rat ( za ruse trodnevna vojna operacija) tek tako. Rusuja će biti ekonomski slomljena i prisiljena na povlačenje i plaćanje ratne reparacije. Nema tu puno mudrosti, meni vidljivo odavno iako bi što se mene osobno tiče volio vidjeti rusiju na koljenima što se tiče vojnog polja.Ringo10 wrote:Vidio sam to ... ali ovo slabljenje Rublje mi je bilo čudno
glupi srbi i slični rusofili vjeruju u rusku pobjedu i dogodine u kninu.
kao što sam tipkao prije, rusija ima teški pušing.
sa stanovišta običnog čovjeka-rusa, zaposlenog u njemačkoj, recimo- koji nemre posjetiti roditelje, prijatelje ili svratit u domovinu.
da ga ne mobiliziraju ili ne privedu ili mu država naplati reket.
ekipa uplaćuje lovu lokalnom mafijašu koji javi šefu u rusiji koji isplati.
naknada je bila 10%, sada je 15%
ovaj rat će potrajat.
zapad će naplatiti svaki cent posllan ukrajini.
platit će ga rusija.
ali srblje bulazni po običaju. cijene nafte i plina padaju. cijela EU ima problem s viškovima.
2014-12-30
Šandor Winnetou likes this post
veber wrote:rusija je popušila prije nego što je krenula u rat.Šandor Winnetou wrote:Što tu ima čudno, rusija ne može vojno poraziti ukrajinu ali ne može ni izgubiti rat ( za ruse trodnevna vojna operacija) tek tako. Rusuja će biti ekonomski slomljena i prisiljena na povlačenje i plaćanje ratne reparacije. Nema tu puno mudrosti, meni vidljivo odavno iako bi što se mene osobno tiče volio vidjeti rusiju na koljenima što se tiče vojnog polja.Ringo10 wrote:Vidio sam to ... ali ovo slabljenje Rublje mi je bilo čudno
glupi srbi i slični rusofili vjeruju u rusku pobjedu i dogodine u kninu.
kao što sam tipkao prije, rusija ima teški pušing.
sa stanovišta običnog čovjeka-rusa, zaposlenog u njemačkoj, recimo- koji nemre posjetiti roditelje, prijatelje ili svratit u domovinu.
da ga ne mobiliziraju ili ne privedu ili mu država naplati reket.
ekipa uplaćuje lovu lokalnom mafijašu koji javi šefu u rusiji koji isplati.
naknada je bila 10%, sada je 15%
ovaj rat će potrajat.
zapad će naplatiti svaki cent posllan ukrajini.
platit će ga rusija.
ali srblje bulazni po običaju. cijene nafte i plina padaju. cijela EU ima problem s viškovima.
Zar nije to Madjarska?
Rusi, evo ih ovde mali milion u Beogradu, ne verujem da placaju reket nekome da bi dosli ili se
vratili.
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
baš dobro da se obogate oni koji imaju manje i izgube oni koji imaju više
Similar topics
» Užas: Rusija i Kina zajebali Zapad
» Dok je Rusija uložila 22 milijarde dolara u Krim, Zapad je uložio 3 milijarde u Ukrajinu
» Da li je to Zapad izgubio rat protiv Rusije?
» Užas: Rusija podržava Srbiju Rusija u njezinim akcijama po pitanju situacije na Kosovu
» Užas: - Zapad osjeća zamor od Ukrajine
» Dok je Rusija uložila 22 milijarde dolara u Krim, Zapad je uložio 3 milijarde u Ukrajinu
» Da li je to Zapad izgubio rat protiv Rusije?
» Užas: Rusija podržava Srbiju Rusija u njezinim akcijama po pitanju situacije na Kosovu
» Užas: - Zapad osjeća zamor od Ukrajine
Page 1 of 1