Ivo Banac: Hasanbegović je prvorazredan stručnjak
Page 1 of 6
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Ivo Banac: Hasanbegović je prvorazredan stručnjak
S obzirom na to da kulturna zajednica u Hrvatskoj apsolutno ne poznaje rad novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji se niti jednom jedinom kulturnom aktivnošću, a kamoli projektom nije istaknuo na kulturnoj sceni Hrvatske, upitali smo istaknute hrvatske povjesničare da ocijene i valoriziraju njegov znanstveni rad i stajališta koja proizlaze iz toga
VEZANE TEME
Zlatko Hasanbegović
ministarstvo kulture
kulturna politika
Po mišljenju Ive Banca, povjesničara i publicista, koji je bio predsjednik Povjerenstva za obranu Hasanbegovićeve disertacije 'Jugoslavenska muslimanska organizacija u političkom životu Kraljevine Jugoslavije 1929. - 1941', novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović prvorazredan je povjesničar mlađe generacije.
Ivo Banac: On je čovjek širokih perspektiva i neortodoksnog razmišljanja
'Hasanbegović je posebno važan zbog toga što se bavi pitanjima koja su u hrvatskoj historiografiji gotovo zanemarena. Autor je dviju znanstvenih monografija – izvrsne knjige 'Muslimani u Zagrebu 1878. - 1945. Doba utemeljenja' i monumentalne monografije o jugoslavensko-muslimanskoj organizaciji u međuraću 'Jugoslavenska muslimanska organizacija 1929. - 1941. (U ratu i revoluciji 1941. -1945.)', koja je jedna od važnijih doprinosa u hrvatskoj i bosansko-hercegovačkoj historiografiji. On je čovjek koji doista mnogo radi i u historiografiji južnoslavenskih zemalja, i mislim da će u ovom Ministarstvu kulture biti važan u potpunoj promjeni režima arhiva. To se sve mora otvoriti i biti dostupno istraživačima i sve dosadašnje zabrane po mome moraju biti pomaknute', istaknuo je Banac.
'Hasanbegović vjeruje da je brak - brak.'
Po mišljenje Ive Banca, Hasanbegović je čovjek širokih perspektiva i neortodoksnog razmišljanja, musliman i vjernik, čovjek vrlo jasnih stajališta koji je, kaže, izazvao uzbunu kod raznih naših ljevičara koji ne vide ljude od svog vlastitog nosa. 'No ti će se ljevičari morati priviknuti na činjenicu da u ovoj kulturi postoje različita mišljenja i dolaze osobe koje doista cijene ono što je nacionalno u hrvatskoj kulturi. Što se tiče Bleiburga, i o tome ima jasna stajališta koja su potpuno suprotna od onih koji bi ignorirali činjenicu da je tu napravljen masovni masakr. I da će nova Vlada odnosno novi Sabor sigurno promijeniti praksu Lekinog Sabora kad je pokroviteljstvo nad bleiburškom ceremonijom ukinuto. Što se tiče njegove podrške inicijativi Željke Markić, očito je da Hasanbegović vjeruje da je brak – brak. Postoje takvi, koji su do nedavno bili u većini, koji vjeruju u to', kaže Banac.
Foto: Ilustracija Mihaela Maras/tportal.hr Pixsell Pixsell
KOMENTAR HELENE PULJIZ
Imenovanje Hasanbegovića i Crnoje gura nas u kaos
Foto: Marko lukunić/pixsell Pixsell Marko lukunić/pixsell
ANKETA TPORTALA
Što kulturnjaci kažu o novom kontroverznom ministru kulture
Foto: tportal.hr/pixsell tportal.hr tportal.hr/pixsell
OTVORENO PISMO OREŠKOVIĆU
Platforma 112: Hasanbegović i Crnoja ne mogu biti kandidati za ministre!
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL Pixsell Marko Lukunic/PIXSELL
ZLATKO HASANBEGOVIĆ
Budući ministar kulture negira antifašizam
Što se tiče manjka iskustva rada u javnoj upravi, Banac smatra da novi ministar kulture Hasanbegović ima jako dobar uvid u rad javne uprave. 'On je radio u mnogim ustanovama poput Instituta Ivo Pilar i Povijesnog instituta, tako da vrlo dobro zna kako funkcioniraju takve institucije. Mislim da ima vrlo dobar uvid u arhivsku i zaštitarsku službu Hrvatske, i vrlo dobro zna na što bi trebao ići proračun u kulturi, a na što se ne bi trebalo potrošiti ni prebijene lipe', rekao je Ivo Banac.
http://www.tportal.hr/kultura/kulturmiks/413169/Povjesnicari-o-kolegi-i-novom-ministru-Pohvale-ali-i-optuzbe.html
.............................
Gdje su muslimani i pravaška platforma tu je i Banc.
Eto sad njih dvojica mogu ići zajedno i prijateljovati po Sarajevu, utvrđivati saveze....
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Re: Ivo Banac: Hasanbegović je prvorazredan stručnjak
Epikure...napusi mi se hrvatske kurtzine..
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Vucino, saberi se.
Za konzervativne opcije mogli su staviti nekog kršćansko europske provenijencije.
Mislim da islamsko-pravaška pozadina nije adekvatna.
Za konzervativne opcije mogli su staviti nekog kršćansko europske provenijencije.
2015-08-06
..valjda trebalo ostaviti mrak taritas...tsssssepikur37 wrote:Vucino, saberi se.
2015-09-08
Drugo..sad cu ti rec epikure...minidtsr kulture je prijelazno resenje koji ce pocistit frljice i 'frljice'...jedini je dovoljno lud..da to napravi..da su postavili odmah nekog kulturnjaka tesko bi se on obracunao sa kolegama..i zato je tu kapetan husein da bezbolno obavi ciscenje..zivi bili pa vidjeli
2015-09-08
vuksadinare wrote:Drugo..sad cu ti rec epikure...minidtsr kulture je prijelazno resenje koji ce pocistit frljice i 'frljice'...jedini je dovoljno lud..da to napravi..da su postavili odmah nekog kulturnjaka tesko bi se on obracunao sa kolegama..i zato je tu kapetan husein da bezbolno obavi ciscenje..zivi bili pa vidjeli
Vamo kličeš kapetan husein, tamo vičeš živio hrvatsko bošnjački beg....
mutan si ti
2015-08-06
Glup si..postujem hrvate svih vjeroispovjesti u cem je problem?...isto sam cijenio srecka bijelica hrvata pravoslavca..ili josipa franka hrvata zidova..bitno da je hrvatepikur37 wrote:vuksadinare wrote:Drugo..sad cu ti rec epikure...minidtsr kulture je prijelazno resenje koji ce pocistit frljice i 'frljice'...jedini je dovoljno lud..da to napravi..da su postavili odmah nekog kulturnjaka tesko bi se on obracunao sa kolegama..i zato je tu kapetan husein da bezbolno obavi ciscenje..zivi bili pa vidjeli
Vamo kličeš kapetan husein, tamo vičeš živio hrvatsko bošnjački beg....
mutan si ti
2015-09-08
previše ti naginješ mujama....nije to bez nekog oslonca..
No svejedno
No svejedno
2015-08-06
A ti si Ivo prvorazredan seronja.
vili40-
2015-08-02
...amerofil otuda i oduševljenje sa izborom ministra...vili40 wrote:A ti si Ivo prvorazredan seronja.
... ja sam se malo iznenadio izborom i ne samo ja, tko ga je birao, ambasada.
Ne kažem da je loš čovjek ili da će biti loš ministar nego sam samo malo iznenađen
mutava baštarda- Posts : 21037
2015-09-14
Ako su tebe prcili muje u supak tvoja stvar...ne volis ih gotovo...kad budes imao sazaljenja za zrtve vukovara,skabrnje,dervente...imat cemo i za tebe...o tebi ovisi..a ti i dalje zali koga hocwsepikur37 wrote:previše ti naginješ mujama....nije to bez nekog oslonca..
No svejedno
2015-09-08
Pa jasno da je čovjek u svom području istaknuti stručnjak ali ljevičarima ne pase jer nije komesarsko kopile kao jasen mesic koji bi bio po njihovoj mjeri jer bi takav nastavio sa jugopropagandom i falsifikacijom povijesti i istine. Po njihovom ukusu je mrak taritas koja se napije rakije i pada sa stolice uz ritmove sinana sakica.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
mene taj Hasanneznamkakjoš ne brine,nek on voli Pavelića i pljuje po Ustavu,on bi mogao biti problem i slaba karika onima koji su ga tu ugurali.mutava baštarda wrote:...amerofil otuda i oduševljenje sa izborom ministra...vili40 wrote:A ti si Ivo prvorazredan seronja.
... ja sam se malo iznenadio izborom i ne samo ja, tko ga je birao, ambasada.
Ne kažem da je loš čovjek ili da će biti loš ministar nego sam samo malo iznenađen
A Banac čim nekog hvali svakom bi se trebala upaliti lampica,ne da mi se sad nabrajati...
vili40-
2015-08-02
Da kao ministar moze biti gori od one debele sta se pijana valjala po podu i to joj je najmanji propust. Pogledajte kinematografiju u rvata ili DNRH. Objektivno,je filmska kultura u DNRH na vrlo niskim granama. Kako se ministarstvo kulture bori protiv toga?? Financiranjem filmskih radnika iz susjedstva. Na domacem planu se finacira sin od Rade, kcer od Vesne Pusic i filmadjija koji je filmski njunf isgubio u 50-toj. Godisnje iz hrvatskih sveucilista izlazi pet sest novih , mladih ljudi ??? Hribar & co , upravljaju sa tudjim novcima po osobnim simpatijama i politickoj orjentaciji bliskoj sebi. Na podrucju teatra je mozda i gore. Nista bolje nije ni sa pisanom rjeci. Dakle puno gore ne moze. Sta se tice imena i prezimena i clanstva u stranci koja nije zabranjena??? Bitno je da se septicka jama promulja. Prvi dan se govna pocela da izviru.
2014-04-14
..ja vam kazem da je hasan prijelazno rjesenje koji ima zadatak ocistiti hrvatsku kulturu od raznoraznih platformasa i frnjica...da anja sovagovic ne prlja ruke i dodje na gotovo
2015-09-08
Imali su i bolja rješenja a ne odmah iritirati javnost sa njim.vuksadinare wrote:..ja vam kazem da je hasan prijelazno rjesenje koji ima zadatak ocistiti hrvatsku kulturu od raznoraznih platformasa i frnjica...da anja sovagovic ne prlja ruke i dodje na gotovo
Ne zamjeram Petrovu jer je i sam rekao da je morao davati veta na neke HDZ-ove problematične prijedloge(naravno,nije htio reći koje),eto,ovaj se progurao.
vili40-
2015-08-02
A sto tebe iritira kod njega?vili40 wrote:Imali su i bolja rješenja a ne odmah iritirati javnost sa njim.vuksadinare wrote:..ja vam kazem da je hasan prijelazno rjesenje koji ima zadatak ocistiti hrvatsku kulturu od raznoraznih platformasa i frnjica...da anja sovagovic ne prlja ruke i dodje na gotovo
Ne zamjeram Petrovu jer je i sam rekao da je morao davati veta na neke HDZ-ove problematične prijedloge(naravno,nije htio reći koje),eto,ovaj se progurao.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Ovo kao 1945. Da očisti inteligenciju od "nenarodnih elemenata". Nikada vi nećete iz komunizma.vuksadinare wrote:..ja vam kazem da je hasan prijelazno rjesenje koji ima zadatak ocistiti hrvatsku kulturu od raznoraznih platformasa i frnjica...da anja sovagovic ne prlja ruke i dodje na gotovo
Na Bančevu aktivnost ,čini se,nije trebalo dugo čekati.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
mene ništa posebno,rekao sam,nek on veliča Pavelića i pljuje po ostalom,takav je i mene to ne smeta.Ali su mogli znati ti koji su ga postavili da bi bili puno jači bez takvih jer su njime najviše kompromitirali sebe.kaja_333 wrote:A sto tebe iritira kod njega?vili40 wrote:Imali su i bolja rješenja a ne odmah iritirati javnost sa njim.vuksadinare wrote:..ja vam kazem da je hasan prijelazno rjesenje koji ima zadatak ocistiti hrvatsku kulturu od raznoraznih platformasa i frnjica...da anja sovagovic ne prlja ruke i dodje na gotovo
vili40-
2015-08-02
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Hasanbegović o zagrebaškom potresu: Hasanbegović: 1945. je začet socijalno-politički potres...
» Problemi za Plenkija?!Hasanbegović bi mogao okupiti u Saboru poseban klub HDZ-a(Hasanbegović,Culej,Glasnović,Kovać,Esih,Medved,Kirin)
» Stručnjak :D
» Ivo Banac na aparatima
» Preminuo Ivo Banac
» Problemi za Plenkija?!Hasanbegović bi mogao okupiti u Saboru poseban klub HDZ-a(Hasanbegović,Culej,Glasnović,Kovać,Esih,Medved,Kirin)
» Stručnjak :D
» Ivo Banac na aparatima
» Preminuo Ivo Banac
Page 1 of 6