FETIVI DALMATINAC
Page 1 of 1
FETIVI DALMATINAC
Moj najbolji frend Robi bog da mu dushu prosti bio je 10 koljeno purger a nije organski podnosio dalmatince.Igrao je svojevremeno hokej za Medveshcak i bio bash nabildan i opasna zagrebachka zvijer koji se volio poshorati chim ga netko pogleda chudno bio je tri puta osudjivan zbog teshkih tjelesnih povreda koje je nanio provokatorima.Ja to nikada nisam razumio mada smo bili bash dobri frendovi.On je govorio da su dalmoshi pichkice prepotentne glupe koje se prave pametne bez razlogai .Ja sam mu se suprostavljao govoreci da to nije istina i da su dalmoshi uvijek bili nekako razumni ljudi sa kojima si mogao poprichati o svemu.Kakav je bio,odmah me poshalje u pichku materinu i zamahne rukom do moga nosa i veli e da mi nisi takav frend razbio bi tu odvratnu njushku.Naravno,tu je razgovor o dalmoshima prestajao jer je fakat bio munjara i bolje mi je bilo da zachkomim nego da me opali sa onom rucherdom preko nosa.Eto i umro je proshle godine a nikad nisam uspio doznati taj animozitet prema dalmoshima.Drugi jedan dobar frend bio je bash dalmosh ,pa kada sam ih pokushao upoznati ovaj me je samo pogledao mrko.Shto je najgore,nije volio ni dalmoshice a meni su to bilr\e i ostale najbolje pichke na svijetu onako podignutog nosa ,napirlitane sa pola kile shminke na sebi bile mi bash zanimljive i volile su se smijati od srca.Da li netko moze objasniti tu u najmanju ruku ne simpatije izmedju zagrepchana i dalmosha?Eto recimo uvijek kad je igrao Dinamo protiv Hajduka bilo je ratno stanje u Zagrebu ,Chujem da je ostalo i danas isto.Da to nije zato shto su dalmoshi uglavno pokrshteni srbi (tako mi je barem ovaj moj frend govorio) pa se ne podnose ilili je neshto drugo u pitanju?Ja dalmoshe dozivljavam kroz Miljenka Smoju i zato su mi na prvu simpatichni.Zbog jedne male dalmoshice chak sam pocheo i cakulati tako da mi njihov sleng nije bio stran.Toliko dobro sam ga skinuo da sam se nekim dalmoshicama upucavao kao dalmosh iz Splita ali sam skuzio da to nije bilo popularno pa su me zaobilazile a kada sam bio zagprac odmah sam im bio simpatichniji i nisu bjezale od mene nego su bile umilne i drage:::)))Eto,ovdje sam naletio na jednog dalmosha mada ja mislim da je bosanceros ili neki sa kamena sa brda kao onaj vuk pa oce da bude dalmosh ali badava mu nema dalmoshki mentalitet.Dodushe voli se kurchiti i hvaliti da neshto zna ali bez pokrica kao i vecina dalmosha.Eto ako vi neshto znate o pravim dalmoshima volio bi nauchiti .Pa "fetvi" bujrum.Tochno znam kako ce se tema odvijati pa cu kasnije to obrazloziti i potkrijepiti upisima.
Re: FETIVI DALMATINAC
Genije,sad mi je jasniji splitski mentalitet::::)))
https://www.youtube.com/watch?v=RfM5dbOkI2s
https://www.youtube.com/watch?v=efsinXN6_rE
Nema ti tu pravila za animozitet. Svako vrijeme nosi svoje.
Bio sam osamdesetih na Poljudu. Igrali su Hajduk-Dinamo. Hajduku je Sarajevo pobjeglo i nije mogao biti prvak. Rezultat mu nije bio bitan.
Dinamu su trebali bodovi za Europu. Cijeli Poljud je navijao za Dinamo. Pjevali su "Hajduk i Dinamo dva su kluba bratska. Sa njima se ponosi čitava Hrvatska". I Dinamo pobijedi mislim 4-2.
Naravno, danas je to nezamislivo.
Tada su se mrzili Zvezda i Partizan. Pitomci bi letili u more i tako to...
Bio sam osamdesetih na Poljudu. Igrali su Hajduk-Dinamo. Hajduku je Sarajevo pobjeglo i nije mogao biti prvak. Rezultat mu nije bio bitan.
Dinamu su trebali bodovi za Europu. Cijeli Poljud je navijao za Dinamo. Pjevali su "Hajduk i Dinamo dva su kluba bratska. Sa njima se ponosi čitava Hrvatska". I Dinamo pobijedi mislim 4-2.
Guest- Guest
zoro avenger wrote:Nema ti tu pravila za animozitet. Svako vrijeme nosi svoje.
Srbe bacat u more ,to je za njih bilo kao da si im poklonio mjesec dana odmora dzabe.Eto ovi srbi na forumu obozavaju more a za mene je to bila oduvijek velika barushtina dok su mi zato chiste i brze rijeke bile i ostale neshto posebno lijepo.Smoje je dobro opisao u prvom videu Hajduka a u drugom Dalmaciju.
zoro avenger wrote:Nisu nužno bili Srbi. Bitno je bilo da su u uniformi.
Ma ja to vishe zbog forumskih idiota koji samo znaju razgovarati na relaciji srbi ,hrvati,muslimani,shiptari ,a inache me zaboli tko su bili,meni je Smoje bio genije,tipichni dalmosh sklon zajebanciji,veli da je mediteranac pa ga onda kuzim a neka shporkarija sam i ja pokupio od njih ,onih autentichnih ne od ovih sa brda .To nisu dalmoshi to su Vlaji :::)))
Dalmosi su nekada bili veliki Srbofilimentalitet wrote:Genije,sad mi je jasniji splitski mentalitet::::)))
To se promijenilo negdje poslije 2. Sv. Rata
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Ringo10 wrote:Dalmosi su nekada bili veliki Srbofilimentalitet wrote:Genije,sad mi je jasniji splitski mentalitet::::)))
Ja bi rekao da su bili slobodarski narod koji je raseljen i koji je pobjegao od onih divljih koji su se naselili u Dalmaciju pa danas vishe imash pravih dalmatinaca u Australiji i Novom Zelandu nego u Dalmaciji.Tako ti je svugdje na tlu bivshe Yu,doshli divlji i protjerali pitome.A svugdje su najebali oni koji su bili u manjini na nekim teritorijima.
mentalitet wrote:Moj najbolji frend Robi bog da mu dushu prosti bio je 10 koljeno purger a nije organski podnosio dalmatince.Igrao je svojevremeno hokej za Medveshcak i bio bash nabildan i opasna zagrebachka zvijer koji se volio poshorati chim ga netko pogleda chudno bio je tri puta osudjivan zbog teshkih tjelesnih povreda koje je nanio provokatorima.Ja to nikada nisam razumio mada smo bili bash dobri frendovi.On je govorio da su dalmoshi pichkice prepotentne glupe koje se prave pametne bez razlogai .Ja sam mu se suprostavljao govoreci da to nije istina i da su dalmoshi uvijek bili nekako razumni ljudi sa kojima si mogao poprichati o svemu.Kakav je bio,odmah me poshalje u pichku materinu i zamahne rukom do moga nosa i veli e da mi nisi takav frend razbio bi tu odvratnu njushku.Naravno,tu je razgovor o dalmoshima prestajao jer je fakat bio munjara i bolje mi je bilo da zachkomim nego da me opali sa onom rucherdom preko nosa.Eto i umro je proshle godine a nikad nisam uspio doznati taj animozitet prema dalmoshima.Drugi jedan dobar frend bio je bash dalmosh ,pa kada sam ih pokushao upoznati ovaj me je samo pogledao mrko.Shto je najgore,nije volio ni dalmoshice a meni su to bilr\e i ostale najbolje pichke na svijetu onako podignutog nosa ,napirlitane sa pola kile shminke na sebi bile mi bash zanimljive i volile su se smijati od srca.Da li netko moze objasniti tu u najmanju ruku ne simpatije izmedju zagrepchana i dalmosha?Eto recimo uvijek kad je igrao Dinamo protiv Hajduka bilo je ratno stanje u Zagrebu ,Chujem da je ostalo i danas isto.Da to nije zato shto su dalmoshi uglavno pokrshteni srbi (tako mi je barem ovaj moj frend govorio) pa se ne podnose ilili je neshto drugo u pitanju?Ja dalmoshe dozivljavam kroz Miljenka Smoju i zato su mi na prvu simpatichni.Zbog jedne male dalmoshice chak sam pocheo i cakulati tako da mi njihov sleng nije bio stran.Toliko dobro sam ga skinuo da sam se nekim dalmoshicama upucavao kao dalmosh iz Splita ali sam skuzio da to nije bilo popularno pa su me zaobilazile a kada sam bio zagprac odmah sam im bio simpatichniji i nisu bjezale od mene nego su bile umilne i drage:::)))Eto,ovdje sam naletio na jednog dalmosha mada ja mislim da je bosanceros ili neki sa kamena sa brda kao onaj vuk pa oce da bude dalmosh ali badava mu nema dalmoshki mentalitet.Dodushe voli se kurchiti i hvaliti da neshto zna ali bez pokrica kao i vecina dalmosha.Eto ako vi neshto znate o pravim dalmoshima volio bi nauchiti .Pa "fetvi" bujrum.Tochno znam kako ce se tema odvijati pa cu kasnije to obrazloziti i potkrijepiti upisima.
Navijači ko navijači, ali ne pucaju jedni na druge kao Grobari i Cigani u Beogradu.
Nemaš ti pojma tko su Dalmoši ni Vlaji. Vlaji su ti Dalmoši iz zagore.mentalitet wrote:zoro avenger wrote:Nisu nužno bili Srbi. Bitno je bilo da su u uniformi.
Ma ja to vishe zbog forumskih idiota koji samo znaju razgovarati na relaciji srbi ,hrvati,muslimani,shiptari ,a inache me zaboli tko su bili,meni je Smoje bio genije,tipichni dalmosh sklon zajebanciji,veli da je mediteranac pa ga onda kuzim a neka shporkarija sam i ja pokupio od njih ,onih autentichnih ne od ovih sa brda .To nisu dalmoshi to su Vlaji :::)))
A Smoje ti je bio jedan običan hedonist. Išao je od mista do mista di se ždere i loče. Samo je obilazio fešte di je mukte jeo i pio, pa bi o tome nešto naškrabao u novinama. Meni ljigava i gadljiva osoba. Vidio sam ga par puta uživo.
Usto to je bio i ljenčina. Teže od olovke nije ni dignuo.
Guest- Guest
Mojih dvoje se upravo vratilo s Juga. Planski su išli u Podgoru, u zaseok iz kojeg je potekla naša muška loza.Ringo10 wrote:Dalmosi su nekada bili veliki Srbofilimentalitet wrote:Genije,sad mi je jasniji splitski mentalitet::::)))
1775. se na granicu između veneziana i Turske se kao trgovac doselio moj čukundid Toma, a odatle moj dida
Ante u Hercegovinu...Bili su bogati, pa mu je ćaća odrekao dio imovine.
Šta san tija reć...mojih dvoje su bili tjedana dana u Podgori, a odatle su pravili dnevne izlete do Sona, Mostara
i sela u kojem sam ja rođen i u kojem su pokopani svi moji. Otišli na grob, zapalili sviće, a donijeli su mi
i cijelo obiteljsko stavlo, tako da meni ne treba to sad posebno dodatno istraživati...
Da, bili su ciljano i na vrilu lištice, na puri i lučenici...u Stonu na kamenicama, sve poslikano da mi tjeraju zazubice.
Evo foto o puri i lučenici, na kojoj sam i sam odrastao...desno su tkzv. "lučeni uštipci".
Evo ti još nešto autentično Dalmoški. Vidim da te zanima. Ljude poput Smoje Dalmoši nazivaju "muktaš".zoro avenger wrote:Nemaš ti pojma tko su Dalmoši ni Vlaji. Vlaji su ti Dalmoši iz zagore.mentalitet wrote:zoro avenger wrote:Nisu nužno bili Srbi. Bitno je bilo da su u uniformi.
A Smoje ti je bio jedan običan hedonist. Išao je od mista do mista di se ždere i loče. Samo je obilazio fešte di je mukte jeo i pio, pa bi o tome nešto naškrabao u novinama. Meni ljigava i gadljiva osoba. Vidio sam ga par puta uživo.
Guest- Guest
kakva je mentolcina moroncina..kakva je ovo tema naravno debilna..od koga?..naravno od nepodojenog debila..
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
zoro avenger wrote:Evo ti još nešto autentično Dalmoški. Vidim da te zanima. Ljude poput Smoje Dalmoši nazivaju "muktaš".zoro avenger wrote:Nemaš ti pojma tko su Dalmoši ni Vlaji. Vlaji su ti Dalmoši iz zagore.mentalitet wrote:zoro avenger wrote:Nisu nužno bili Srbi. Bitno je bilo da su u uniformi.
Ma dalmoshi tipichni hedonisti ,epikurijanci,i shto im ima to netko zamjeriti,zar skoro nismo svi skloni uzivanju i lagodnom zivotu.Kada pogledash smisao ovog zivota i ljude sa kojima si do jucher dijelio zlo i dobro ispadne da si bolje radio po onoj "Use,na se ,i poda se".Mrknut dobru sisato-guzatu pichku,popiti butelju dobrog vina,izist par kila janjetine i pola kile kapulice,pa djesh veceg uzitka?::::))Nego ta fama oko lijenchina dalmosha je izmishljena.Pa teze je njim vuc onu mrizu nego slavoncu zaorati brazdu i iz onog shkrtog tla napraviti bure vina i koju litru maslinovog.
No evo jedan stari vic o dalmoshima.
Kada se gradila pruga Brchko-Banovici mladi i poletni dalmoshi se prijavili na akciju.Kada je teretni vlak (tko je onda putovao putnichkim?) stigao na stanicu u Brchko u onim zatvorenim vagonima,bosanci chekaju ,nitko ne izlazi i ne otvara ona pokretna vrata.Chekaju oni tako josh sat vremena i jednom bosancu dopizdi i otvori ona vrata na vagonu pa povika ,shta ne izlazite?A chujesh glas iz dubine vagona.Gospe ti a tko ce nas iznit vanka?
No dalmoshi su ipak u ono vrijeme bili kudi kamo progresivniji i moderniji u odnosu na cijelu bivshu YU,a to su objashnjavali tako shto su znali reci.Bogati,gurnem prst u more i imamo konekciju sa cijelim svijetom,a shto ce ova mularija na kontinentu.Bili su moreplovci,govorili su strane jezike shto ce reci da su imali vishe iskustva za komparirati odredjene vrijednosti iz cijelog svijeta.Ovdje u USA jedan dalmosh je donio sortu grozdja i dao joj ime Zifandel pa se obogatio prodavajuci to originalno vino iz Dalmacije.Plus toga dalmoshi su dugo bili pod utjecajem Venecije koja je gledajuci kulturoloshki imala jaki utjecaj na razvoj kulture u Dalmaciji.Onaj dio Zagore i Bukovica su oduvijek bili primitivni krajevi kao i dan danas pa su i ti ljudi takvi.Odmah ih prepoznam na ovome forumu jer mentalitet te stoke se nije promijenio vec 300 godina a niti ce slijedecih 300 godina.Evo tipichan primjer te stoke je ovaj vuk koga je ova tema strashno pogodila shto ce reci da poznam izuzetno taj kamenjarski mentalni sklop.Do jucher su bili srbi ,pa vlaji pa dalmatinci a sutra ce biti rusi ako vide neku korist od njih.
Eroo wrote:Mojih dvoje se upravo vratilo s Juga. Planski su išli u Podgoru, u zaseok iz kojeg je potekla naša muška loza.Ringo10 wrote:Dalmosi su nekada bili veliki Srbofilimentalitet wrote:Genije,sad mi je jasniji splitski mentalitet::::)))
1775. se na granicu između veneziana i Turske se kao trgovac doselio moj čukundid Toma, a odatle moj dida
Ante u Hercegovinu...
Poklonili se Svetom Vicencu?
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Podgora ti je inace Jugoslovensko mesto, tamo je formirana
Jugoslovenska Ratna Mornarica, nema veze sa tvojom pricom,
lokalna ekipa.
Jugoslovenska Ratna Mornarica, nema veze sa tvojom pricom,
lokalna ekipa.
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Dalmacija ti se inače naziva i "Kolijevkom hrvatstva". Tako da mi je drago što ti se sviđa Dalmacija.mentalitet wrote:
No dalmoshi su ipak u ono vrijeme bili kudi kamo progresivniji i moderniji..
Ako pogledaš dokumentarac "Hrvatski kraljevi" vidit ćeš i zašto.
Tamo su ti krunjeni hrvatski kraljevi (u Kninu), a i opisani su ti mnogi hrvatski knezovi.
Meni je bio najjači Domagoj.Mlečani su Domagoja nazivali "najgori knez Hrvata" aludirajući na njegovu neustrašivost i beskompromisnost u obrani Hrvatske od mletačkih (venecijanskih) razbojnika.
Potukao je mletačku flotu i Mlečani su morali plaćat Hrvatima pun kurac zlatnika da bi smjeli slobodno ploviti hrvatskim morem. Knez Branimir dodatno je ojačao Primorsku Hrvatsku i postigao samostalnost.
Guest- Guest
Similar topics
» Predsjednica Republike nazočila predstavljanju knjige „Sveti Jeronim Dalmatinac“
» TI ĆEŠ MENE... 'Ko se toga sitija, evala mu!': pogledajte urnebesni prizor kako se Dalmatinac 'rješija sniga'!
» TI ĆEŠ MENE... 'Ko se toga sitija, evala mu!': pogledajte urnebesni prizor kako se Dalmatinac 'rješija sniga'!
Page 1 of 1