Nova europska pravila o energetskoj učinkovitosti praktički će zabraniti prodaju 8K televizora
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Nova europska pravila o energetskoj učinkovitosti praktički će zabraniti prodaju 8K televizora
Europska regulativa za televizore u ožujku sljedeće godine postat će stroža po pitanju korištenja energije, a kako sada stoje stvari, niti jedan 8K televizor na tržištu neće moći ispuniti njezine zahtjeve
Europski indeks energetske efikasnosti za potrošačku elektroniku (Energy Efficiency Index, EEI), trebao bi biti ažuriran u ožujku sljedeće godine. Zadnje njegovo ažuriranje dogodilo se u ožujku 2021. i donijelo je novo rangiranje uređaja u energetske razrede, od A do G. Kad je riječ o televizorima, velik broj aktualnih modela s novom je ljestvicom energetske učinkovitosti pao u najlošiji rang, a sada im se sprema još gora situacija.
Do sada su pravila OLED televizorima iznimno dopuštala nešto više razine potrošnje električne energije nego LCD televizorima, a microLED i svi 8K modeli bili su izuzeti od europskih limita. No, s ožujkom će se to promijeniti, pa će u kategoriji televizora biti postavljene najviše dopuštene energetske vrijednosti (kakve već postoje za razne druge kućanske aparate).
Mnogi su televizori sada u razredu G, a nakon 1. ožujka mogli biti potpuno zabranjeni
Specijalizirani portal FlatPanelsHD pretvorio je europske regulatorne izračune u stvarne snage popularnih veličina televizora. Prema njihovoj tablici, 4k ili 8K televizori dijagonale 55" neće smjeti imati najvišu potrošnju energije veću od 84 W, oni od 65" 112 W, a za televizore od 75" granica je na 141 W (sve mjereno u standardnom načinu rada). Analiza pokazuje da će većina 4K televizora moći zadovoljiti ove zahtjeve, no kad je riječ o modelima rezolucije 8K – na tržištu trenutačno ne postoji niti jedan model koji bi bio unutar europskih zacrtanih limita.
Kineski TCL već je poručio: Ostanu li pravila na snazi, za kupce u EU neće biti 8K televizora
Do tada treba pokrenuti cikluse proizvodnje sadržaja, uvesti 8K tehnologiju prvo u profesionalne primjene, kao što su veliki vanjski ekrani, muzeji, tematski parkovi, i slično, a potom će ona postupno stići i do "običnih" potrošača. Prekidanje tog ciklusa sada, uvođenjem europske regulative, imat će dalekosežne posljedice na cijelu industriju, ali će i korisnicima onemogućiti pristup novim tehnologijama i sadržaju, kažu iz 8K Associationa.
Osim doslovno svih dostupnih 8K modela, pod novu zabranu mogli bi potpasti i napredni 4K modeli s unaprijeđenim zonama zatamnjivanja (microLED i slični), ako im proizvođači ne uspiju srezati potrošnju električne energije.
Izračun indeksa EEI i broj koji unosi nemir na tržište
Europski indeks energetske efikasnosti za potrošačku elektroniku (Energy Efficiency Index, EEI), trebao bi biti ažuriran u ožujku sljedeće godine. Zadnje njegovo ažuriranje dogodilo se u ožujku 2021. i donijelo je novo rangiranje uređaja u energetske razrede, od A do G. Kad je riječ o televizorima, velik broj aktualnih modela s novom je ljestvicom energetske učinkovitosti pao u najlošiji rang, a sada im se sprema još gora situacija.
Do sada su pravila OLED televizorima iznimno dopuštala nešto više razine potrošnje električne energije nego LCD televizorima, a microLED i svi 8K modeli bili su izuzeti od europskih limita. No, s ožujkom će se to promijeniti, pa će u kategoriji televizora biti postavljene najviše dopuštene energetske vrijednosti (kakve već postoje za razne druge kućanske aparate).
Nisu ni zaživjeli, a već zabranjeni?
Od 1. ožujka 2023. godine prestat će važiti spomenute iznimke, pa će i 8K te microLED televizori morati biti unutar granica zacrtane potrošnje energije (EEImax). Limit ovog pokazatelja, dobivenoga uz zamršeni matematički izračun, bit će postavljen na 0,9, jednako kao i za televizore do 4K rezolucije.Mnogi su televizori sada u razredu G, a nakon 1. ožujka mogli biti potpuno zabranjeni
Specijalizirani portal FlatPanelsHD pretvorio je europske regulatorne izračune u stvarne snage popularnih veličina televizora. Prema njihovoj tablici, 4k ili 8K televizori dijagonale 55" neće smjeti imati najvišu potrošnju energije veću od 84 W, oni od 65" 112 W, a za televizore od 75" granica je na 141 W (sve mjereno u standardnom načinu rada). Analiza pokazuje da će većina 4K televizora moći zadovoljiti ove zahtjeve, no kad je riječ o modelima rezolucije 8K – na tržištu trenutačno ne postoji niti jedan model koji bi bio unutar europskih zacrtanih limita.
Apel na razum
Potvrdilo je to i industrijsko udruženje 8K Association. Iz ove udruge objašnjavaju zašto 8K televizori troše više energije od 4K pandana, slažu se da je razumno težiti uštedi energije, no pozivaju da se indeksiranju pristupi racionalnije. U razvoju su, kažu, novi materijali, tehnologije i komponente, koji će s vremenom povećati učinkovitost 8K televizora. No, za to će trebati vremena.Kineski TCL već je poručio: Ostanu li pravila na snazi, za kupce u EU neće biti 8K televizora
Do tada treba pokrenuti cikluse proizvodnje sadržaja, uvesti 8K tehnologiju prvo u profesionalne primjene, kao što su veliki vanjski ekrani, muzeji, tematski parkovi, i slično, a potom će ona postupno stići i do "običnih" potrošača. Prekidanje tog ciklusa sada, uvođenjem europske regulative, imat će dalekosežne posljedice na cijelu industriju, ali će i korisnicima onemogućiti pristup novim tehnologijama i sadržaju, kažu iz 8K Associationa.
Osim doslovno svih dostupnih 8K modela, pod novu zabranu mogli bi potpasti i napredni 4K modeli s unaprijeđenim zonama zatamnjivanja (microLED i slični), ako im proizvođači ne uspiju srezati potrošnju električne energije.
Izračun indeksa EEI i broj koji unosi nemir na tržište
Re: Nova europska pravila o energetskoj učinkovitosti praktički će zabraniti prodaju 8K televizora
https://www.bug.hr/propisi/nova-europska-pravila-o-energetskoj-ucinkovitosti-prakticki-ce-zabraniti-prodaju-30024
Re: Nova europska pravila o energetskoj učinkovitosti praktički će zabraniti prodaju 8K televizora
drama
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Koje su to gluposti,pa neće svako kućanstvo imat 8K a ono koje hoće,može sebi priuštit da plati povećanu potrošnju energije.
Ovi birokratski propisi sve su bizarniji,kao da je opet nekakav samoupravni socializam.
Ovi birokratski propisi sve su bizarniji,kao da je opet nekakav samoupravni socializam.
IL Risorto- Posts : 11215
2015-07-23
Školski primjer kako postati tehnološki zaostao - postavi socijaliste na vlast.
8k je glupost, u konačnici i 4 k
sve preko standardnog hd-a je u biti pizdarija, da bi vidio razliku, osim što moraš imat savršen vid i bit mlađi od 30, morao bi gledat tv od 75 inča s oko metar i pol, što jasno ne radi niko. Svatko tko tvrdi da vidi razliku sa standardne daljine gledanja na normalnoj veličini TV-a, moj je 65 inča što je prilično veliko i kauč je na oko tri i pol metra, jednostavno sere.
A drugo, niti jedan streaming servis i niti jedna tv stanica ne emitira ništa u 8k, a koliko znam niti u 4k za sad
sve preko standardnog hd-a je u biti pizdarija, da bi vidio razliku, osim što moraš imat savršen vid i bit mlađi od 30, morao bi gledat tv od 75 inča s oko metar i pol, što jasno ne radi niko. Svatko tko tvrdi da vidi razliku sa standardne daljine gledanja na normalnoj veličini TV-a, moj je 65 inča što je prilično veliko i kauč je na oko tri i pol metra, jednostavno sere.
A drugo, niti jedan streaming servis i niti jedna tv stanica ne emitira ništa u 8k, a koliko znam niti u 4k za sad
Ispred monitora vidiš razliku. A da ne pričam o VR headsetima.
lcd star nekih 10g savršeno mi paše.
sve te pizdarije se uopće ne vide.
jer imam plazmu, valjda, slika je odlična.
izdrkavanja koja ne trebaju nikom, samo naivcima.
moj lenovo 10g star i dalje ima dobar ekran, i5 bez problema laufa catia ili sw.
film gledam u pozadini.
ne sjećam se kada sam ovdje u stanu pokrenuo tv.
više me brine da se neki birokrat ne sjeti da su hobi laseri i 3D printer opasni za okoliš-srećom debili ne znaju kaj je to.
sve te pizdarije se uopće ne vide.
jer imam plazmu, valjda, slika je odlična.
izdrkavanja koja ne trebaju nikom, samo naivcima.
moj lenovo 10g star i dalje ima dobar ekran, i5 bez problema laufa catia ili sw.
film gledam u pozadini.
ne sjećam se kada sam ovdje u stanu pokrenuo tv.
više me brine da se neki birokrat ne sjeti da su hobi laseri i 3D printer opasni za okoliš-srećom debili ne znaju kaj je to.
2014-12-30
catabbath wrote:Ispred monitora vidiš razliku. A da ne pričam o VR headsetima.
ti možda, ja ne
ma vidi se kiki.marcellus wrote:catabbath wrote:Ispred monitora vidiš razliku. A da ne pričam o VR headsetima.
ti možda, ja ne
vidi se razlika PS2 i PS5 u procesoru. na ekranu isti kuraz.
2014-12-30
ma ja ne vidim jer imam neke godine u kojima više ne vidiš ko nekad
u zg imam sony. bravia, kravia ne znam kak se zove.
nema ni zvučnike nego je ekran zvučnik.
koristim ga nikad, pa ni onda. niti stari niti nećakinja.
skuplja prašinu, a dijagonala je poveća.
ovdje u stanu imam tv koji ne palim.
ako želim pogledat neki film imam svoj netflix ili hbo ili prime i to pogledam na lapu.
lap već godinama ima krepanu vertikalnu liniju.
bitniji su mi 3D printeri i laseri od glupe tv.
nema ni zvučnike nego je ekran zvučnik.
koristim ga nikad, pa ni onda. niti stari niti nećakinja.
skuplja prašinu, a dijagonala je poveća.
ovdje u stanu imam tv koji ne palim.
ako želim pogledat neki film imam svoj netflix ili hbo ili prime i to pogledam na lapu.
lap već godinama ima krepanu vertikalnu liniju.
bitniji su mi 3D printeri i laseri od glupe tv.
2014-12-30
Vidi se i te kako se vidi razlika.
Uzeo sam sonyev 4k blu ray reproduktor i evo,na primjeru samo jednog filma,Godzila vs Kong preko HBOMaX i preko disca na blu rayu,vidi se ogromna razlika u bojama i čistoći slike,bolje nego na običnom streamu preko HBO a da ne govorim kako se vidi razlika na dva različita tv-a istog proizvođača iste diagonale,jedan je serija6000 a drugi 8000.
Serija 8 osim boljeg indexa slike,ima i bolji procesor obrade,gdje su pokreti glatki,noćne scene bolje,crna bolja a ako se ideš igrat s postavkama,možeš izvuć još i više nego što dobiješ s tvorničkim postavkam.
Ono,vidiš svaki dlačicu na licu Romine Knežić.
Uzeo sam sonyev 4k blu ray reproduktor i evo,na primjeru samo jednog filma,Godzila vs Kong preko HBOMaX i preko disca na blu rayu,vidi se ogromna razlika u bojama i čistoći slike,bolje nego na običnom streamu preko HBO a da ne govorim kako se vidi razlika na dva različita tv-a istog proizvođača iste diagonale,jedan je serija6000 a drugi 8000.
Serija 8 osim boljeg indexa slike,ima i bolji procesor obrade,gdje su pokreti glatki,noćne scene bolje,crna bolja a ako se ideš igrat s postavkama,možeš izvuć još i više nego što dobiješ s tvorničkim postavkam.
Ono,vidiš svaki dlačicu na licu Romine Knežić.
2015-07-23
8k je marketing podvala.
Ništa vise od solidnog 4K OLEDa sa HDR ti i ne treba
Ništa vise od solidnog 4K OLEDa sa HDR ti i ne treba
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
marcellus wrote:8k je glupost, u konačnici i 4 k
Netflix daje 4K i HDR
Nije neka razlika naspram standardnog HD osim kad igraš igrice ispred samog tv-a
2018-04-10
Zato i kažem da isti film preko streama koji je navodno u 4K i preko 4K reproduktora vidljiva razlika.Hektorović wrote:marcellus wrote:8k je glupost, u konačnici i 4 k
Netflix daje 4K i HDR
Nije neka razlika naspram standardnog HD osim kad igraš igrice ispred samog tv-a
Preko reproduktora za klasu bistrija slika,posebno noćne scene.
Ali recimo gradovi u 4K preko Youtubea,ima odličnih filmića,praktički da vidiš svaki detalj,ali kad bi s te blizine gledao duže vremena,vjerojatno bih brzo išao okulistu.
2015-07-23
IL Risorto wrote:Zato i kažem da isti film preko streama koji je navodno u 4K i preko 4K reproduktora vidljiva razlika.Hektorović wrote:marcellus wrote:8k je glupost, u konačnici i 4 k
Netflix daje 4K i HDR
Ali recimo gradovi u 4K preko Youtubea,ima odličnih filmića,praktički da vidiš svaki detalj,ali kad bi s te blizine gledao duže vremena,vjerojatno bih brzo išao okulistu.
Većina TV sa HD je očajno komprimirano i jedva se može zvati HD, isto je sa 4K.
Netflix ima koliko toliko još najbolji kvalitet
2018-04-10
Uglavnom je to do loših tvorničkih postavki,ali za mnoge modele nađeš kalibraciju na internetu.Hektorović wrote:IL Risorto wrote:Zato i kažem da isti film preko streama koji je navodno u 4K i preko 4K reproduktora vidljiva razlika.Hektorović wrote:marcellus wrote:8k je glupost, u konačnici i 4 k
Netflix daje 4K i HDR
Većina TV sa HD je očajno komprimirano i jedva se može zvati HD, isto je sa 4K.
Netflix ima koliko toliko još najbolji kvalitet
Ako je izvor loš,ni najbolji TV ne može tu popravit sliku.
Prije koju god. na preporuku prijatelja uzeo sam model LG za koji se on kleo kako je odličan,i šta svi oni SD programi koji su mi izgledali solidno na FHD tvu,na ovom su bili katastrofa mutni,ni na koji način nisam mogao podesit da budu bolji.
Prošle godine uzmem philipsov android serije 8000 i ako je veća diagonala,prezadovoljan sam slikom čak i na tim SD programima,poput AXN,DIVA,itd. a platio sam ga jeftinije nego tog LG.
2015-07-23
LCD su općenito negledljivi naspram OLED, jedino su ok za PlayStation i gledanje sporta na TV.
2018-04-10
Ako će pomoći ukrajini a odnemoći kremaljskom satrapu, lajkam...
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Wilders: Zatvorit ću džamije i zabraniti prodaju
» Ugostitelji žele zabraniti prodaju hladnih pića u dućanima
» Nizozemski desničar Wilders: Zatvorit ću džamije i zabraniti prodaju Kurana
» Nizozemska od 2025. želi zabraniti prodaju svih vozila na benzin i dizel
» Nizozemski desničar Wilders: Zatvorit ću džamije i zabraniti prodaju Kurana
» Nizozemska od 2025. želi zabraniti prodaju svih vozila na benzin i dizel
Page 1 of 3