Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
Page 33 of 50
Page 33 of 50 • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 41 ... 50
Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema
dijagram wrote:Razlog pada hersona je sljedeci.
Rusi dolje imaju dovoljno vojske za obranu.
Uz sve probleme logistike mogu jos drzati crte.
No jasno vide da ce za koji tjedan, najvise mjesec dva biti pregazeni i ostavljeni.
Ne zele se zrtvovati uzalud, besmisleno je,nemaju volju, motiv, traze izlaz kako se sto prije rijesiti svega.
Slicno se ponasa i ruski stozer, i njima je sve jasno i dojma sam da su se predali ali to ne smiju reci.
Da, djeluju ko Sporting ili Ajax vcrs u Ligi prvaka. Cekas da sudac odsvira kraj. Dosta ti je.
Charles III- Posts : 757
2022-09-14
AssadNaPodmornici wrote:Fora mi je što je onaj Ruski 3armijski korupus, na kojeg su se Srbi napaljivali da će zaustaviti Ukraince kod Harkiva, ispao doslovno kao Kampfgruppe Steiner 1945 koja je sa par divizija ljudi skupljenih sa dna kace i par dsetaka tenkova trebala zaustaviti 2milijuna sovjeta sa 5000 tenkova :DHektorović wrote:AssadNaPodmornici wrote:međutim nigdje nije bilo mobilnih rezervi koje bi se pokrenulo i napale Ukraince
Rezervi nemaju.
Dakle Njemačka iz 1945 ne iz 1944.
Taj korpus je u biti jedva bio i brigada za neke normalne standarde.
Arabizacija Ruske vojske.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
AssadNaPodmornici wrote:a pitanje je šta je sada.. ne bih ja sve na kepeca išao..Hektorović wrote:AssadNaPodmornici wrote:Drvene makete za HIMARSe i gledao sam vojnike kao sa MANPADSima koji su bili napunjeni slamom i takve stvari.. zanimljivo Rusi koji su "izumili to", nisu to koristili u ovom ratu , toliko se uljenili
Rusi uopće nisu niti krenuli po svojoj doktrini niti išta rade. Kepec iz Kremlja izgleda sve odlučuje i to je to.
Isto je kad nonstop smjenjuješ lokalne generale, pa se onda izgubi i sva lokalna incijativa jer se svi plaše da ne zabrljaju.
pazi vjerojatno Ruska vojska krcata ovakvim "časnicima" "generali,a"
Stvorenih kroz desetljeća korupcije, nepotizma, uhljebljivanja, veza, građe itd.. neki Ruski političar se čudi da im na papirima piše da imaju 1,5milijun komada zimske vojne obuće a nemaju ništa :D pitaj boga gdje je to ukradeno
Kepec je stvorio sustav.
Kepec je "modernizirao vojsku" ima već 10 godina, uuložene su neke silne milijarde dolara u Armate, Kurganjece, Bumerange, umrežavanje... kojih zapravo nije niti bilo osim u PR.
Čak i najbolji zapadni analitičari su vjerovali kako Rusi imaju znatno moderniju vojsku, barem u real-time kontroli topništva.
2018-04-10
O tome smo pisali i dijagram i ja, kruti sistem u zapovjednom lancu je uteg na ruskim vratovima i nitko nije niti obučen a kamoli da smije preuzeti inicijativu bez odobrenja nadređenih, tamo glave lete i za puno manje stvari. Najgore po ruse je što ne mogu više u hodu to rješavati i mjenjati cijelu ratnu doktrinu. To je proces koji će trajati godinama ukoliko uopće opstane ruska federacija.Hektorović wrote:AssadNaPodmornici wrote:Drvene makete za HIMARSe i gledao sam vojnike kao sa MANPADSima koji su bili napunjeni slamom i takve stvari.. zanimljivo Rusi koji su "izumili to", nisu to koristili u ovom ratu , toliko se uljenili
Rusi uopće nisu niti krenuli po svojoj doktrini niti išta rade. Kepec iz Kremlja izgleda sve odlučuje i to je to.
Isto je kad nonstop smjenjuješ lokalne generale, pa se onda izgubi i sva lokalna incijativa jer se svi plaše da ne zabrljaju.
Po meni herson i zabosti klin prema krimu ali uz stalni pritisak na sjeveru. Ukrajinci jednostavno moraju osloboditi dosta jedinica i odmoriti ih a to je moguće uzimanjem svega zapano od dnjepra gdje će moći ostaviti pričuvne brigade dok se udarne ne rekuperiraju i odmore.Charles III wrote:dijagram wrote:Charles III wrote:dijagram wrote:Ukrajinci ce nastojati prodrijeti dublje niz Djepar, uspiju li osloboditi jos desetak kilometara
cijela prednja ruska pozicija morat ce iz rovova.
Ili povlacenje prema Hersonu ili pokusati smugnuti preko Dnjepra na Kahovki.
Vrlo brzo mogli bi izgubiti sve zapadno od Inguleca .
Ostao bi prostor Hersona i tu bi ih mogli razbiti topnistvom na malom prostoru.
Herson je gotova prica. To vise nije pitanje dal nego kad. Mene zanima, sto dalje? Da su se Rusi ranije povukli na Dnjepru bila bi to jaka obrana. Ovako, ako padne Herson s njihovim snagama i opremom u njemu, otvara li to sansu Ukrima da predju Dnjepar?
Dalje ce biti napad na same gradove,Donjeck i Lugansk, te vjerojatno prodor prema azovskom moru.
Gradove ce naravno zaobici i teziti izaci na rusku granicu.
Gradovi bi tada pali i blizili bi se pregovori.
Nepoznanica je samo Krim.
Sto ce biti s njim, hoce li amerikanci odluciti ostaviti ga rusima, to ce vjerojatno biti politicko pitanje.
Ostaje svakako i opcija da Putin poludi potpuno i krene s nuklearnim, to bi promijenilo sve .
Kud bi odvelo, samo bog zna.
Ali sto ce prije Ukri probati uzeti, Donbas ili ovo sjeverno od Krima, jug Ukrajine? Ili paralelno na oba fronta ko i dosad?
Hektorović wrote:AssadNaPodmornici wrote:a pitanje je šta je sada.. ne bih ja sve na kepeca išao..Hektorović wrote:AssadNaPodmornici wrote:Drvene makete za HIMARSe i gledao sam vojnike kao sa MANPADSima koji su bili napunjeni slamom i takve stvari.. zanimljivo Rusi koji su "izumili to", nisu to koristili u ovom ratu , toliko se uljenili
pazi vjerojatno Ruska vojska krcata ovakvim "časnicima" "generali,a"
Stvorenih kroz desetljeća korupcije, nepotizma, uhljebljivanja, veza, građe itd.. neki Ruski političar se čudi da im na papirima piše da imaju 1,5milijun komada zimske vojne obuće a nemaju ništa :D pitaj boga gdje je to ukradeno
Kepec je stvorio sustav.
Kepec je "modernizirao vojsku" ima već 10 godina, uuložene su neke silne milijarde dolara u Armate, Kurganjece, Bumerange, umrežavanje... kojih zapravo nije niti bilo osim u PR.
Čak i najbolji zapadni analitičari su vjerovali kako Rusi imaju znatno moderniju vojsku, barem u real-time kontroli topništva.
pa nije sve na kepecu.
Ne možeš reći da je Kenwood Kenon korumpiran ili loš , itd, dapače, ima svojih minusa, ali da je korumpiran i debil nije.
Međutim sve jedno Banožić je ministar obrane sa diplomom iz Osijeka glup ko točak, Bačić kojeg u Splitu smatraju lokalnog redikula, sve jedno napreduje kroz partiju, kupuje diplomu u Osijeku evo debil upisao i ratnu školu, ukrao mjesto nekom talentiranom vojniku kojemu će nakon toga pasti moral i odjebat će vojsku, a čuo sam da je naša vojska puna takvih debila
To se upravo dogodilo sa RU vojskom, sa druge strane Ukrainci zbog konstatnog rata zadnjih 8godina su morali stisnuti zube..
sićaš se 2015godine Rusi su ih kod Ilovaska i Debatsljeva doslovno sa par desetaka tisuća vojnika porazili, i to bez da su slali avione ili tukli raketama.. ono zamaskirali te svoje kao da su vojnici LNR/DNRa...
a u roku 8 godina UKR vojska doslovno postala jača nekoliko desetaka puta.. najviše zbog ljudskog kadra(imali su i tada Ukrainci oružja)
edit: idem malo do kreveta čitati prije spavanja po ruskim/srpskim/pernar telegramima i forumima da uživam u kmečanjima
AssadNaPodmornici wrote:
pa nije sve na kepecu.
Ne možeš reći da je Kenwood Kenon korumpiran ili loš , itd, dapače, ima svojih minusa, ali da je korumpiran i debil nije.
Međutim sve jedno Banožić je ministar obrane sa diplomom iz Osijeka glup ko točak, Bačić kojeg u Splitu smatraju lokalnog redikula, sve jedno napreduje kroz partiju, kupuje diplomu u Osijeku evo debil upisao i ratnu školu, ukrao mjesto nekom talentiranom vojniku kojemu će nakon toga pasti moral i odjebat će vojsku, a čuo sam da je naša vojska puna takvih debila
To se upravo dogodilo sa RU vojskom, sa druge strane Ukrainci zbog konstatnog rata zadnjih 8godina su morali stisnuti zube..
sićaš se 2015godine Rusi su ih kod Ilovaska i Debatsljeva doslovno sa par desetaka tisuća vojnika porazili, i to bez da su slali avione ili tukli raketama.. ono zamaskirali te svoje kao da su vojnici LNR/DNRa...
a u roku 8 godina UKR vojska doslovno postala jača nekoliko desetaka puta.. najviše zbog ljudskog kadra(imali su i tada Ukrainci oružja)
edit: idem malo do kreveta čitati prije spavanja po ruskim/srpskim/pernar telegramima i forumima da uživam u kmečanjima
Problem je kad forsiraš podobne a ne sposobne. Putko je sustavno forsirao podobne aparatčike u sigurnosnim strukturama, dok je recimo dopuštao sposobnima da vode monetarnu i ekonomsku politiku, pošto je smatrao kako ga ne ugrožavaju.
2018-04-10
2018-04-10
Charles III likes this post
AssadNaPodmornici wrote:Btw
pogle ovo.. čudo je kako uopće vozi ovo čudo.. čitam po komentarima da je pogođen dio oklopnog vozila gdje je posada.. horor
Nisu mu pogođeni vitalni organi.
Motor mu je sprida da bi zada bilo mista za posadu.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Naravno da sankcije djeluju. To jedino komšije tvrde da sankcije Rusiji ne mogu ništa, već da će Rusija izać još jača jer će se osloniti na domaću proizvodnju.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/mcguinness-sankcije-eu-protiv-rusije-dobro-funkcioniraju/221005020
"Nijedna zemlja ne može preživjeti ekonomski, niti s razvojne tačke gledišta, ukoliko bude odsječena od globalnog finansijskog sistema, ukoliko su njene strane rezerve zamrznute, ukoliko ne dobija tehnologiju, ukoliko ne može uvoziti sve što joj je potrebno za proizvodnu industriju i ratnu mašineriju", kazala je.
"Rusija gubi intelektualnu snagu i odlaskom hiljada ljudi. Tako da su posljedice ozbiljne, ali mi smo svjesni da je Rusija veoma dobra u propagandi, očigledno ne u unutrašnjoj, ali u vanjskoj da", izjavila je ona na brifingu za novinare, prenosi Reuters.
Oslobođena je Snihurivka, važno prometno čvorište 40-ak km sjeverno od Hersona.
Čitam malo što pisu komšije rusofili, kažu oni da nije problem što Rusiju napuštaju stotine tisuća ljudi kad je Ukrajinu napustilo 7 milijuna ljudi i da je Rusija tu u puno boljoj poziciji. Kakvi genijalci su ti rusofili, to je čudo
Putin must go
Sada je vrijeme za promjenu režima u Rusiji
"Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti", rekao je predsjednik Biden o Vladimiru Putinu u ožujku, mjesec dana nakon ruske druge neizazvane invazije na Ukrajinu, u primjedbama koje je Washington Post nazvao "najprkosnijim i najagresivnijim govorom Amerikanca o Rusiji predsjednik od Ronalda Reagana.” Bidenovo osoblje je, međutim, odmah ustuknulo, rekavši: “Predsjednikova je poenta bila da se Putinu ne može dopustiti da vrši vlast nad svojim susjedima ili regijom. Nije razgovarao o Putinovoj moći u Rusiji ili promjeni režima.” Kasnije je sam Biden poslušno odustao od promjene režima.
Zašto tjeskoba? Nema dugoročnih izgleda za mir i sigurnost u Europi bez promjene režima u Rusiji. Rusi već raspravljaju o tome, tiho, iz očitih razloga. Za Sjedinjene Države i druge koji se pretvaraju da problem nije prije će učiniti mnogo više štete nego koristi.
Bez obzira na nedavni vojni napredak Kijeva, Zapad još uvijek nema zajedničku definiciju "pobjede" u Ukrajini. Prošlog tjedna Putin je "aneksirao" četiri ukrajinske oblasti, pripajajući Krimu, "anektiranom" 2014. Rat se nastavlja, stvarajući velike ruske žrtve i ekonomske probleme. Opozicija Putinu raste, a mladi ljudi bježe iz zemlje. Naravno, civilni i vojni gubici Kijeva su također veliki, a njegovo fizičko razaranje je ogromno. U nadi da će zastrašiti NATO, Moskva ponovno retorički maše nuklearnim oružjem i sabotirala je plinovode Sjevernog toka. Europa je zabrinuta zbog nadolazeće zime i svi su zabrinuti oko trajnosti europske odlučnosti. Nitko ne predviđa skori prekid vatre ili suštinske pregovore o okončanju rata, ili kako nakon toga održavati "normalne" odnose s Putinovim režimom.
Kako bismo izbjegli da rat jednostavno traje beskrajno dugo, moramo promijeniti današnju računicu. Pažljivo pomaganje ruskim disidentima u promjeni režima moglo bi biti samo rješenje. Rusija je, očito, nuklearna sila, ali to nije više argument protiv traženja promjene režima nego protiv pomaganja ukrajinskoj samoobrani. Signaliziranje vrline Bijele kuće već ovlašćuje Kremlj, optužujući nas za "sotonizam", da tvrdi da Amerika pokušava svrgnuti rusku vladu iako Biden ne radi ništa takvo. Samo da podsjetimo, Kremlj nam to radi desetljećima. Kad nas već optužuju za subvertiranje Kremlja, zašto ne uzvratiti uslugu?
Prepreke i neizvjesnosti koje blokiraju promjenu ruskog režima su značajne, ali ne i nepremostive. Definiranje "promjene" je ključno, jer mora uključivati mnogo više od jednostavne zamjene Putina. Među njegovim najužim krugom, nekoliko potencijalnih nasljednika bilo bi gore. Nije problem jedan čovjek, već kolektivno vodstvo konstruirano u zadnja dva desetljeća. Ne postoji nikakva civilna vladina struktura koja bi izvršila promjene, čak ni Politbiro poput onoga koji je umirovio Nikitu Hruščova nakon kubanske raketne krize. Cijeli režim mora otići.
https://www.19fortyfive.com/2022/10/putin-must-go-now-is-the-time-for-regime-change-in-russia/
---------------
Najbolje bi bilo kad bi svi Rusi negdje otišli.
crvenkasti-
2014-04-17
Opet Stremousov...
Moram reć da je ovaj put u pravu. Nakon strahovito brzog napredovanja nazad
vojska je izmorena i treba joj vremena da napuni baterije. Za nastavak napredovanja.
Moram reć da je ovaj put u pravu. Nakon strahovito brzog napredovanja nazad
vojska je izmorena i treba joj vremena da napuni baterije. Za nastavak napredovanja.
[size=33]Foreign Policy: Putinov svijet sada je manji nego ikad[/size]
Moralna i strateška katastrofa rata ruskog lidera u Ukrajini okončala je njegove imperijalne snove.
Putina su očito naveli da povjeruje da će rat biti gotov nakon 72-satnog blitzkriega, da će Kijev pasti, a Zelenski se predati ili pobjeći, piše Angela Stent
https://balkans.aljazeera.net/teme/2022/10/4/foreign-policy-putinov-svijet-sada-je-manji-nego-ikad
Neposredno nakon početka invazije, kako se navodi u članku, bilo je jasno da je Putin napravio četiri velike pogrešne procjene:
1) Prva pogrešna procjena bilo je precjenjivanje snage i efikasnosti ruske vojske. Bez sumnje, njemu najbliži su mu govorili samo ono što želi da čuje. Putina su očito naveli da povjeruje da će rat biti gotov nakon 72-satnog blitzkriega, da će Kijev pasti, i da će se Zelenski predati ili pobjeći i biti zamijenjen vladom marionetom koju kontroliše Rusija.
Ruski oficiri su navodno ponijeli svečane uniforme koje su namjeravali obući tokom očekivane pobjedničke parade.
2) Druga velika pogrešna procjena je potcjenjivanje ukrajinskog naroda i vojske. Putin je očito bio pogrešno informisan o ukrajinskom osjećaju nacionalnog identiteta i volji za borbom. Ako je očekivao da će Ukrajinci pozdraviti svoje ruske „osloboditelje“ s cvijećem, grdno se prevario. Rusko pripajanje Krima i pokretanje rata u Donbasu 2014. osnažilo je ukrajinski nacionalni identitet koji Putin nije shvatio. Kada je invazija počela, Sjedinjenje Američke Države su ponudile da evakuišu Zelenskog iz Kijeva, ali on je odgovorio „Ne treba mi prevoz, treba mi još municije“.
Izgleda da Rusi nisu bili u stanju pronaći nekoga ko bi oformio prorusku vladu, a jedinica FSB-a (ruske sigurnosne službe) zadužena za pronalazak kolaboracionista u Ukrajini naknadno je strogo disciplinovana, uz glasine o hapšenjima visokog nivoa.
Moskovska neizazvana agresija ujedinila je Ukrajince kao nikada ranije – to uključuje i Ukrajince koji govore ruski, posebno onda kada je ruska brutalnost eskalirala.
3) Treća Putinova pogrešna procjena je ta da je Zapad podijeljen i da se neće udružiti protiv Rusije. Kada je Rusija izvršila invaziju na Gruziju 2008. i priznala nezavisnost Južne Osetije i Abahzije, koje je Rusija okupirala, Zapad gotovo da nije reagovao. Tokom Trumpovog mandata, američko-evropski odnosi su dodatno pogoršani. Evropa se podijelila u vezi tog kako se odnositi prema Rusiji, Zapadna Evropa bila je daleko spremnija poslovati s Rusijom, za razliku od skeptičnijih centralnoevropskih i baltičkih država.
Sve se to promijenilo 24. februara. Utvara velikog rata u Evropi, 77 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, šokirala je većinu Evropljana i navela ih da razmotre svoje veze s Rusijom i zaključe da su pogrešno pročitali Putina. Bidenova administracija predano je radila na ujedinjavanju svojih evropskih i indopacifičkih saveznika da podrže Ukrajinu i kazne Rusiju. Udruženo jedinstvo nakon početka invazije bilo je impresivno.
4) Četvrta Putinova pogrešna procjena bilo je njegovo uvjerenje da su Evropljani tako investirani u svoje ekonomske veze s Rusijom – posebno u vezi njihove energetske ovisnosti – da neće biti spremni nametnuti sankcije. Godine 2014, nakon pripajanja Krima i početka rata u Donbasu, SAD i Evropa su nametnuli finansijske sankcije koje je Rusija bez problema prebrodila. Rusko nametanje kontrasankcija na uvoz hrane iz Evrope čak je i stimuliralo razvoj ruskog poljoprivrednog sektora.
Zaključak:
Kada se raspao Sovjetski savez, nova Rusija je krenula u tri tranzicije: od komunističke do postkomunističke države, od ekonomije koju kontroliše država do tržišne ekonomije, i od imperijalne do postimperijalne države. Sve tri tranzicije su potom zastale i krenule u suprotnom smjeru. Rusija više nije bila komunistička država, već autoritarna država, kao što je to bio i Sovjetski savez. Danas je država vratila veći dio privatnog sektora. I pod Putinovom vlašću, Rusija nema namjeru biti postimperijalna.
Nakon sedam mjeseci rata, Putinov imperijalni projekat propada. Ukrajinski nacionalni identitet snažniji je nego ikad, i Ukrajinci su ujedinjeni protiv Rusije kao nikada prije. Zapad je ujedinjeniji nego što je bio već deceniju; Finska i Švedska, koje su nepopustljivo čuvale svoj neutralni status tokom Hladnog rata, podnijele su zahtjev za pridruživanje NATO-u; a Ukrajina je sada kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Štaviše, SAD je na samitu NATO-a u Madridu u junu najavio da će trajno rasporediti vojnike u Poljskoj. Ruska ekonomija prolazi kroz deglobalizaciju i biva odsječena od ostatka svijeta. Nova dijaspora od možda pola miliona Rusa je pobjegla na Zapad ili druge postsovjetske države, ponijevši sa sobom intelektualni kapital i nadajući se povratku onda kada Putin više ne bude na vlasti.
Moralna i strateška katastrofa rata ruskog lidera u Ukrajini okončala je njegove imperijalne snove.
Putina su očito naveli da povjeruje da će rat biti gotov nakon 72-satnog blitzkriega, da će Kijev pasti, a Zelenski se predati ili pobjeći, piše Angela Stent
https://balkans.aljazeera.net/teme/2022/10/4/foreign-policy-putinov-svijet-sada-je-manji-nego-ikad
Neposredno nakon početka invazije, kako se navodi u članku, bilo je jasno da je Putin napravio četiri velike pogrešne procjene:
1) Prva pogrešna procjena bilo je precjenjivanje snage i efikasnosti ruske vojske. Bez sumnje, njemu najbliži su mu govorili samo ono što želi da čuje. Putina su očito naveli da povjeruje da će rat biti gotov nakon 72-satnog blitzkriega, da će Kijev pasti, i da će se Zelenski predati ili pobjeći i biti zamijenjen vladom marionetom koju kontroliše Rusija.
Ruski oficiri su navodno ponijeli svečane uniforme koje su namjeravali obući tokom očekivane pobjedničke parade.
2) Druga velika pogrešna procjena je potcjenjivanje ukrajinskog naroda i vojske. Putin je očito bio pogrešno informisan o ukrajinskom osjećaju nacionalnog identiteta i volji za borbom. Ako je očekivao da će Ukrajinci pozdraviti svoje ruske „osloboditelje“ s cvijećem, grdno se prevario. Rusko pripajanje Krima i pokretanje rata u Donbasu 2014. osnažilo je ukrajinski nacionalni identitet koji Putin nije shvatio. Kada je invazija počela, Sjedinjenje Američke Države su ponudile da evakuišu Zelenskog iz Kijeva, ali on je odgovorio „Ne treba mi prevoz, treba mi još municije“.
Izgleda da Rusi nisu bili u stanju pronaći nekoga ko bi oformio prorusku vladu, a jedinica FSB-a (ruske sigurnosne službe) zadužena za pronalazak kolaboracionista u Ukrajini naknadno je strogo disciplinovana, uz glasine o hapšenjima visokog nivoa.
Moskovska neizazvana agresija ujedinila je Ukrajince kao nikada ranije – to uključuje i Ukrajince koji govore ruski, posebno onda kada je ruska brutalnost eskalirala.
3) Treća Putinova pogrešna procjena je ta da je Zapad podijeljen i da se neće udružiti protiv Rusije. Kada je Rusija izvršila invaziju na Gruziju 2008. i priznala nezavisnost Južne Osetije i Abahzije, koje je Rusija okupirala, Zapad gotovo da nije reagovao. Tokom Trumpovog mandata, američko-evropski odnosi su dodatno pogoršani. Evropa se podijelila u vezi tog kako se odnositi prema Rusiji, Zapadna Evropa bila je daleko spremnija poslovati s Rusijom, za razliku od skeptičnijih centralnoevropskih i baltičkih država.
Sve se to promijenilo 24. februara. Utvara velikog rata u Evropi, 77 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, šokirala je većinu Evropljana i navela ih da razmotre svoje veze s Rusijom i zaključe da su pogrešno pročitali Putina. Bidenova administracija predano je radila na ujedinjavanju svojih evropskih i indopacifičkih saveznika da podrže Ukrajinu i kazne Rusiju. Udruženo jedinstvo nakon početka invazije bilo je impresivno.
4) Četvrta Putinova pogrešna procjena bilo je njegovo uvjerenje da su Evropljani tako investirani u svoje ekonomske veze s Rusijom – posebno u vezi njihove energetske ovisnosti – da neće biti spremni nametnuti sankcije. Godine 2014, nakon pripajanja Krima i početka rata u Donbasu, SAD i Evropa su nametnuli finansijske sankcije koje je Rusija bez problema prebrodila. Rusko nametanje kontrasankcija na uvoz hrane iz Evrope čak je i stimuliralo razvoj ruskog poljoprivrednog sektora.
Zaključak:
Kada se raspao Sovjetski savez, nova Rusija je krenula u tri tranzicije: od komunističke do postkomunističke države, od ekonomije koju kontroliše država do tržišne ekonomije, i od imperijalne do postimperijalne države. Sve tri tranzicije su potom zastale i krenule u suprotnom smjeru. Rusija više nije bila komunistička država, već autoritarna država, kao što je to bio i Sovjetski savez. Danas je država vratila veći dio privatnog sektora. I pod Putinovom vlašću, Rusija nema namjeru biti postimperijalna.
Nakon sedam mjeseci rata, Putinov imperijalni projekat propada. Ukrajinski nacionalni identitet snažniji je nego ikad, i Ukrajinci su ujedinjeni protiv Rusije kao nikada prije. Zapad je ujedinjeniji nego što je bio već deceniju; Finska i Švedska, koje su nepopustljivo čuvale svoj neutralni status tokom Hladnog rata, podnijele su zahtjev za pridruživanje NATO-u; a Ukrajina je sada kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Štaviše, SAD je na samitu NATO-a u Madridu u junu najavio da će trajno rasporediti vojnike u Poljskoj. Ruska ekonomija prolazi kroz deglobalizaciju i biva odsječena od ostatka svijeta. Nova dijaspora od možda pola miliona Rusa je pobjegla na Zapad ili druge postsovjetske države, ponijevši sa sobom intelektualni kapital i nadajući se povratku onda kada Putin više ne bude na vlasti.
inače jutros u Hersonu :D Ukrainski pokret otpora ljepi plakate :D Bude sud :)
My new article's headline is clear-- "Putin must go: Now is the time for regime change in Russia." There is no long-term prospect for achieving America’s critical, long-standing goal of peace and security in Europe without regime change in Russia. https://t.co/yHmZTW0W7b
— John Bolton (@AmbJohnBolton) October 5, 2022
2018-04-10
AssadNaPodmornici wrote:inače jutros u Hersonu :D Ukrainski pokret otpora ljepi plakate :D Bude sud :)
a bome bude i gaaga
crvenkasti-
2014-04-17
Page 33 of 50 • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 41 ... 50
Similar topics
» Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema