Ljetni požari...
Page 2 of 3
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Re: Ljetni požari...
Još nije poznato šta je izazvalo nesreću letelice u kojoj su bila četiri člana posade.
Helikopter ruske proizvodnje Mi 8 pao je u more, oko 300 metara od plaže Plaka, a njega je iznajmila vlada za gašenje šumskih požara.
-
Danas se nastavlja rad na lokalizaciji šumskog požara na grčkom ostrvu Samos u Egejskom moru, a 78 vatrogasaca sa šest kopnenih timova i nekoliko dobrovoljaca, uz pomoc 15 vatrogasnih vozila i dve letelice bore se sa vatrenom stihijom, prenosi grčki list Katimerini.
Požar na ostrvu Samos je izbio juče oko 14 sati po lokalnom vremenu, a nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.
Dva sela su evakuisana iz predostrožnosti, a danas su se, kako izveštavaju grčki mediji njihovi stanovnici vratili u svoje domove.
-
Pilot letelice, inače Rumun, je preživeo pad helikoptera, dok su dva člana posade koji su pronađeni bez svesti, u međuvremenu preminuli.
Helikopter ruske proizvodnje Mi 8 pao je u more, oko 300 metara od plaže Plaka, a njega je iznajmila vlada za gašenje šumskih požara.
-
Danas se nastavlja rad na lokalizaciji šumskog požara na grčkom ostrvu Samos u Egejskom moru, a 78 vatrogasaca sa šest kopnenih timova i nekoliko dobrovoljaca, uz pomoc 15 vatrogasnih vozila i dve letelice bore se sa vatrenom stihijom, prenosi grčki list Katimerini.
Požar na ostrvu Samos je izbio juče oko 14 sati po lokalnom vremenu, a nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.
Dva sela su evakuisana iz predostrožnosti, a danas su se, kako izveštavaju grčki mediji njihovi stanovnici vratili u svoje domove.
-
DVE osobe su poginule, a dve su teško povređene u udesu vatrogasnog helikotpera tokom operacije gašenja šumskog požara na ostrvu Samos.
-Pilot letelice, inače Rumun, je preživeo pad helikoptera, dok su dva člana posade koji su pronađeni bez svesti, u međuvremenu preminuli.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
epikur37 wrote:Klimatske promjene su činjenica, sad što se sve u tome udrobi i muti je druga priča.
evo epi je tek sad otkrio da su klimatske promjene cinjenica, mogo si pricekat jos koje desetljece da stignes do tog zakljucka
cemu zurba
to sto se klima mijenja od postanka zemlje nije bitno, bitno je da smo mi to danas konacno skuzili
2014-04-19
prije klimatskih promjena kažu nije bilo požara...prckov wrote:evo konacno strucnjaka, cak zna da zemlja nije ravnavili40 wrote:istina je samo da se klima ubrzano mijenja i da će toga biti sve više,još i danas ravnozemljaši sa podsmjehom gledaju na klimatske promjene i rugaju se onima koji na to već godinama upozoravaju.kic wrote:
neki dan Pula isto užas..
pišu mi Šibenčani da se teško diše, puno pepela isto..
čitam komentare na fejsu, netko je komentirao da prije nije bilo toliko požara jer su ljudi imali veća stada, pa nije imalo šta gorit toliko, iako mislim da to nije točno - stada su se ljeti gonila na brda (Dinara npr)
ajd mi ti strucnjace sad fino objasni kako to klimatkse promjene uzrokuju pozare, to jest (da budemo precizni posto rijeci imaju znacenje) kako prevelike vrucine uzrokovane klimatskim promjenama i efektom staklenika izazivaju pozare
ja znam par ravnozemljaskih uzroka kao sto su elektrovodi koji poslije kise znaju varnicit i zapalit stubove (naime to sam onako ravnozemljaski vidio svojim ocima na Hvaru). Zatim gromovi mogu izazvat pozare, ljudska nepaznja i namjerno izazivanje pozara.
Ajd me sad ti kao strucnjak prosvjetli sa jednim okruglozemljaskim uzrokom pozara da konacno i moja zemlja postane okrugla
što znači da klimatske promjene traju oduvijek...
rim je izgorio do temelja prije 2000 godina skoro...
london prije 350 isto tako...
nema šta nije gorilo, od kada je svijeta i vijeka...
List_of_town_and_city_fires
T.- Posts : 17557
2014-04-14
ima jedna zanimljivost u australiji, sve novine su sacuvane u njihovim knjiznicama tako da mozes doc do svih vijesti starih preko 100 godinaT. wrote:prije klimatskih promjena kažu nije bilo požara...prckov wrote:evo konacno strucnjaka, cak zna da zemlja nije ravnavili40 wrote:istina je samo da se klima ubrzano mijenja i da će toga biti sve više,još i danas ravnozemljaši sa podsmjehom gledaju na klimatske promjene i rugaju se onima koji na to već godinama upozoravaju.kic wrote:
čitam komentare na fejsu, netko je komentirao da prije nije bilo toliko požara jer su ljudi imali veća stada, pa nije imalo šta gorit toliko, iako mislim da to nije točno - stada su se ljeti gonila na brda (Dinara npr)
ajd mi ti strucnjace sad fino objasni kako to klimatkse promjene uzrokuju pozare, to jest (da budemo precizni posto rijeci imaju znacenje) kako prevelike vrucine uzrokovane klimatskim promjenama i efektom staklenika izazivaju pozare
ja znam par ravnozemljaskih uzroka kao sto su elektrovodi koji poslije kise znaju varnicit i zapalit stubove (naime to sam onako ravnozemljaski vidio svojim ocima na Hvaru). Zatim gromovi mogu izazvat pozare, ljudska nepaznja i namjerno izazivanje pozara.
Ajd me sad ti kao strucnjak prosvjetli sa jednim okruglozemljaskim uzrokom pozara da konacno i moja zemlja postane okrugla
što znači da klimatske promjene traju oduvijek...
rim je izgorio do temelja prije 2000 godina skoro...
london prije 350 isto tako...
nema šta nije gorilo, od kada je svijeta i vijeka...
List_of_town_and_city_fires
ispostavilo se da je vise pozara bilo 1920-30 tih nego danas, i da su vrucine isto bile nesnosljive
medutim treba se stvarnost ransformirat da bi se rodio "novi covjek za novo vrijeme"
prije ukazanja klasus schwaba i poslije ukazanja klaus schwaba
2014-04-19
Ja mislim da se raslinje samozapali od saznanja klimatske promjene, ma kakve one bile
2014-04-15
i ja tako mislim, al opet moram pitat gretu da vidim sta ona velin_razbojnik wrote:Ja mislim da se raslinje samozapali od saznanja klimatske promjene, ma kakve one bile
ili aoc, i ona je strucnjak u usponu
2014-04-19
ili konduktera vilijaprckov wrote:i ja tako mislim, al opet moram pitat gretu da vidim sta ona velin_razbojnik wrote:Ja mislim da se raslinje samozapali od saznanja klimatske promjene, ma kakve one bile
ili aoc, i ona je strucnjak u usponu
on je vidio tramvaj kao vrlo mlad i vec zna da zemlja nije ravna ploca
2014-04-19
Kako to mislis nije ravna ploca, iskrivila je klima?
2014-04-15
Klimatski četnici...crvenkasti wrote:Jel to opet četnici podmeću?
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
https://m.vecernji.ba/vijesti/milicionari-i-lugari-mogli-su-pucati-po-kozama-a-vlasnicima-je-prijetio-zatvor-1251399kic wrote:
Kuvalo se na drva, gore su bile poberene
2014-04-16
prckov wrote:epikur37 wrote:Klimatske promjene su činjenica, sad što se sve u tome udrobi i muti je druga priča.
evo epi je tek sad otkrio da su klimatske promjene cinjenica, mogo si pricekat jos koje desetljece da stignes do tog zakljucka
cemu zurba
to sto se klima mijenja od postanka zemlje nije bitno, bitno je da smo mi to danas konacno skuzili
ne ali fosilna goriva i ljudski faktor
idemo na eko.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Evo recimo moja električna jurilica ne zagađuje, pored toga je praktična, klizi po asfaltu i ne pravi buku.
Spoj elegancije i ekonomičnost, izraz stila. Lagano košulja raskopčano prvo dugme, naočalice i klizi
I tako stanem na semaforu a pored mene stane neki seljak s bravo skuterom to brekće, baca dim, bali ulje, on na sebi ima oklop a ne odijelo...
užas prošlo stoljeće...
Spoj elegancije i ekonomičnost, izraz stila. Lagano košulja raskopčano prvo dugme, naočalice i klizi
I tako stanem na semaforu a pored mene stane neki seljak s bravo skuterom to brekće, baca dim, bali ulje, on na sebi ima oklop a ne odijelo...
užas prošlo stoljeće...
2015-08-06
kakvi požari.. mediji rade paniku.. živim u STu pa prije 10-20godina si imao situacija da bi gorilo pola Kozjaka, Mosora, ili Peruna.. to je normalno svako par godina ljeti.. ovo je sada ništa
n_razbojnik wrote:Kako to mislis nije ravna ploca, iskrivila je klima?
moguce da se za vrijeme ledenog doba ploca malo smezurala i pokupila i tako nakon dugo vremena i stalnog smezuravanja postala okruglasta
to mi kao ravnozemljasu prvo pada na pamet, al moram naglasit da nisam strucnjak
2014-04-19
n_razbojnik likes this post
epikur37 wrote:prckov wrote:epikur37 wrote:Klimatske promjene su činjenica, sad što se sve u tome udrobi i muti je druga priča.
cemu zurba
ne ali fosilna goriva i ljudski faktor
idemo na eko.
sta, izazivaju pozar il sta
sta si htio rec
2014-04-19
epikur37 wrote:Evo recimo moja električna jurilica ne zagađuje, pored toga je praktična, klizi po asfaltu i ne pravi buku.
užas prošlo stoljeće...
pa da
utaknes u uticnicu i vozi misko
nego ja kao ravnozemljas uvjek pitanja jer mi nista nije jasno
evo na primjer otkud struja u uticnici
kad mi to razjasnis onda idemo dalje u nove pobjede
Last edited by prckov on 14/7/2022, 15:03; edited 1 time in total
2014-04-19
prckov wrote:epikur37 wrote:Evo recimo moja električna jurilica ne zagađuje, pored toga je praktična, klizi po asfaltu i ne pravi buku.
užas prošlo stoljeće...
pa da
nego sta....čista elegancija
2015-08-06
epikur37 wrote:prckov wrote:epikur37 wrote:Evo recimo moja električna jurilica ne zagađuje, pored toga je praktična, klizi po asfaltu i ne pravi buku.
užas prošlo stoljeće...
pa da
nego sta....čista elegancija
kako se taj motorin sklopio
jel eko bezgresnim putem ili gluvo bilo nekim drugim gresnim putem
2014-04-19
prvo baterije koje koristine električni uređaju su najveći bolesni otrov za planet od rudarenja do proizvodnje do skladištenja otpada. nafta i naftna idustrija je prema tome izvorska voda.prckov wrote:epikur37 wrote:Evo recimo moja električna jurilica ne zagađuje, pored toga je praktična, klizi po asfaltu i ne pravi buku.
užas prošlo stoljeće...
pa da
e da naravno velik dio električne energije što koriste te električne jurilice opet nastaju - spaljivanjem fosilnih goriva :D
AssadNaPodmornici wrote:prvo baterije koje koristine električni uređaju su najveći bolesni otrov za planet od rudarenja do proizvodnje do skladištenja otpada. nafta i naftna idustrija je prema tome izvorska voda.prckov wrote:epikur37 wrote:Evo recimo moja električna jurilica ne zagađuje, pored toga je praktična, klizi po asfaltu i ne pravi buku.
užas prošlo stoljeće...
pa da
e da naravno velik dio električne energije što koriste te električne jurilice opet nastaju - spaljivanjem fosilnih goriva :D
ma cista elegancija
sad ce to epi elegantno pojasnit
2014-04-19
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Požari u Grčkoj postali su najveći u povijesti EU-a
» Dopizdilo odvjetništvo, tražim lagani ljetni posao u planini ili na moru
» ljetni pakao na relaciji split-favele kastila-trogir se nastavlja...
» Požari u Americi
» Požari ne staju u Dalmaciji, ima i krivaca?
» Dopizdilo odvjetništvo, tražim lagani ljetni posao u planini ili na moru
» ljetni pakao na relaciji split-favele kastila-trogir se nastavlja...
» Požari u Americi
» Požari ne staju u Dalmaciji, ima i krivaca?
Page 2 of 3