Bivši premijer Shinzo Abe ustrijeljen na političkom skupu na zapadu zemlje
Page 1 of 1
Japanska nacionalna televizija NHK javlja da je bivši japanski premijer Shinzo Abe (67) u petak ustrijeljen tijekom obraćanja na političkom skupu na zapadu zemlje u gradu Nari te da se nakon hica srušio i prokrvario.
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Re: Bivši premijer Shinzo Abe ustrijeljen na političkom skupu na zapadu zemlje
Napadač na Abea je uhićen, a Fuji TV javlja da se radi o bivšem pripadniku snaga japanske mornarice. Očevici tvrde da se atentator prišuljao Abeu s leđa i ispalio dva hica. Nakon prvog čini se da nitko nije bio ozlijeđen, ali nakon drugog se Abe srušio.
-
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/poznato-tko-je-napadac-na-bivseg-japanskog-premijera-vatrogasci-nije-davao-znakove-zivota-15219915
-
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/poznato-tko-je-napadac-na-bivseg-japanskog-premijera-vatrogasci-nije-davao-znakove-zivota-15219915
2014-04-11
Abe će ostati upamćen kao zvaničnik s najdužim premijerskim stažom u Japanu, a tu funkciju je obavljao od 2006. do 2020. godine, a napustio je zbog narušenog zdravlja.
-
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bivsi-japanski-premijer-shinzo-abe-preminuo-u-bolnici-nakon-sto-je-jutros-upucan/220708052
-
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bivsi-japanski-premijer-shinzo-abe-preminuo-u-bolnici-nakon-sto-je-jutros-upucan/220708052
2014-04-11
Na ovu temu smo kontaktirali hrvatskog fizičara i japanologa, inače potpredsjednika Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, Tončija Tadića. Njemu je Shinzo Abe osobno dodijelio najviše japansko odlikovanje - "Red izlazećeg sunca".
"Ovo doista nije dio njihove političke tradicije. Oni su imali nešto atentata, ali samo u dva razdoblja. Jedno je 1868. za vrijeme rušenja Šogunata te drugo za Japan jako turbulentnih 1930-ih godina. Nikad prije ni poslije nije se događalo nešto slično", govori.
-
"Zato i ne čudi dosta ležeran stav osiguranja, što je zapravo jedan od uzroka svega što se dogodilo. Što se tiče kazne za napadača, može se očekivati smrtna kazna. Nisu je ukidali u Japanu", kazao je.
Podsjetio je na činjenicu da je Abe imao veliki utjecaj na japansku politiku.
"Abe je dao ostavku 2020. na mjesto premijera, ali djelovao je u stranci kao de facto kao počasni predsjednik s velikim utjecajem na politiku Japana. Ovo je doista veliki udarac za Japan i ostavit će prazninu u japanskoj politici", rekao je Tadić.
"Japanci sve rade promišljeno, prvo će sigurno ići velika i temeljita istraga je li napadač djelovao sam, je li djelovao kao dio neke skupine. Mene je zaintrigiralo da je napadač tri godine radio u vojsci, što je neobičan podatak.
Najviše me zanima od kuda mu oružje. Japan ima zakon o vatrenom oružju i mačevima, koji je strog kao naš hrvatski. Nije tu jednostavno doći do oružja. Trebat će i to istražiti", zaključio je Tonči Tadić.
Tadić: Imali su atentate samo u dva razdoblja
Rekao nam je kako je i sam šokiran ovim napadom, naglasivši kako Japan nije navikao na ovakvo nešto."Ovo doista nije dio njihove političke tradicije. Oni su imali nešto atentata, ali samo u dva razdoblja. Jedno je 1868. za vrijeme rušenja Šogunata te drugo za Japan jako turbulentnih 1930-ih godina. Nikad prije ni poslije nije se događalo nešto slično", govori.
-
"Zato i ne čudi dosta ležeran stav osiguranja, što je zapravo jedan od uzroka svega što se dogodilo. Što se tiče kazne za napadača, može se očekivati smrtna kazna. Nisu je ukidali u Japanu", kazao je.
Podsjetio je na činjenicu da je Abe imao veliki utjecaj na japansku politiku.
"Abe je dao ostavku 2020. na mjesto premijera, ali djelovao je u stranci kao de facto kao počasni predsjednik s velikim utjecajem na politiku Japana. Ovo je doista veliki udarac za Japan i ostavit će prazninu u japanskoj politici", rekao je Tadić.
Sad će ići temeljita istraga
Dodaje kako je sada za očekivati promjene u Japanu oko osiguranja ovakvih skupova."Japanci sve rade promišljeno, prvo će sigurno ići velika i temeljita istraga je li napadač djelovao sam, je li djelovao kao dio neke skupine. Mene je zaintrigiralo da je napadač tri godine radio u vojsci, što je neobičan podatak.
Najviše me zanima od kuda mu oružje. Japan ima zakon o vatrenom oružju i mačevima, koji je strog kao naš hrvatski. Nije tu jednostavno doći do oružja. Trebat će i to istražiti", zaključio je Tonči Tadić.
2014-04-11
2014-04-11
A razlog tipično japansi: "nisam bio zadovoljan njime i želio sam da umre" :)
Similar topics
» Ipak Putin nije prvi vođa sa kojim će se susrest Trump već japanski premijer Shinzo Abe
» Bivši premijer ostao bez auta,štednje i dva stana
» Nije samo odvoz smeća: Bivši premijer nakupio dugovanja za komunalije
» Bivši francuski premijer okrenuo leđa kandidatu svoje stranke, glasat će za Macrona
» Bivši francuski premijer: "Turskoj nije mjesto u EU, prekinuti pregovore i s balkanskim zemljama"
» Bivši premijer ostao bez auta,štednje i dva stana
» Nije samo odvoz smeća: Bivši premijer nakupio dugovanja za komunalije
» Bivši francuski premijer okrenuo leđa kandidatu svoje stranke, glasat će za Macrona
» Bivši francuski premijer: "Turskoj nije mjesto u EU, prekinuti pregovore i s balkanskim zemljama"
Page 1 of 1