Rublja potonula na novi minimum prema dolaru i euru
Page 1 of 4
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Rublja potonula na novi minimum prema dolaru i euru
Ruska rublja je potonula na novi rekordno nizak nivo prema dolaru i euru na oskudnom trgovanju na stranim valutnim tržišima, dok Moskovska berza ostaje i dalje zatvorena za trgovanje najmanje do srijede.
Ruska valuta je pala na 133,5 rubalja za dolar u odnosu na nivo na zatvaranju u petak od 121,037, prema podacima kompanije za finansijske informacije Refinitiv, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.
Na globalnoj platformi za elektronsko trgovanje valutama, EBS, rublja je pala još dublje na 41 rubalja za dolar.
Rublja je prema dolaru izgubila više od 40 posto vrijednosti od početka godine, pri čemu se trend pada ubrzao otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu 24. februara, što je izazvalo oštre sankcije zapadnih prijestolnica prema Moskvi.
https://balkans.aljazeera.net/news/economy/2022/3/7/rublja-potonula-na-novi-minimum-prema-dolaru-i-euru
Ruska valuta je pala na 133,5 rubalja za dolar u odnosu na nivo na zatvaranju u petak od 121,037, prema podacima kompanije za finansijske informacije Refinitiv, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.
Na globalnoj platformi za elektronsko trgovanje valutama, EBS, rublja je pala još dublje na 41 rubalja za dolar.
Ubrzan pad rublje
Istovremeno, ruska novinska agencija Tass javlja da je euro skočio prema ruskoj valuti za 32,13 posto na valutnim berzama na 150,58 rubalja do 14:37 sati po moskovskom vremenu.Rublja je prema dolaru izgubila više od 40 posto vrijednosti od početka godine, pri čemu se trend pada ubrzao otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu 24. februara, što je izazvalo oštre sankcije zapadnih prijestolnica prema Moskvi.
https://balkans.aljazeera.net/news/economy/2022/3/7/rublja-potonula-na-novi-minimum-prema-dolaru-i-euru
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Rublja potonula na novi minimum prema dolaru i euru
Najjace oruzje Amerike i Zapada je potpuna dominacija u sferi ekonomije I financija
U ovom trenutku dolar je 142.5 rubalja
Prije invazije bio je oko 75 rubalja
Last edited by Ringo10 on 7/3/2022, 15:44; edited 1 time in total
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Šandor Winnetou-
2017-12-31
A lijepa ili ne, pitanje je koliko je to bitno za umutrasnje trziste Rusije
Cudi me da me koriste financijske mehanizme da to neutraliziraju
2015-09-24
bitna ti jer ti je svaka uvozna roba, ti je u tjedan dana duplo skuplja.Ringo10 wrote:A lijepa ili ne, pitanje je koliko je to bitno za umutrasnje trziste Rusije
problem je što čak i rusija dosta toga uvozi, tipa da bi i nešto proizveli recimo automobile, sigurno moraju uvoziti neke djelove iz kine, ili resurse(gumu) iz azije.. recimo da bi vadili naftu koriste dosta zapadnih tehnologija. da bi skupljali žito koriste dosta zapadnih strojeva. itd. neće se ta tehnologija tek tako "nadoknaditi" , za takve stvari razviti sam trebaš godine i godine. plus trebaš ogromnu inžinjersku bazu, a rusija ima sve gori natalitet. (zato su vjerojatno i napali ukrainu, htjeli su asimilirati 20milijuna ukrainaca sa tehničkim fakultetima i industrijama))
dakle čak i ono što proizvodiš u vlastitoj zemlji , vrlo vjerojatno velik postotak toga uvoziš.
dodaj još sankcije, da hrpa toga su kupovali od zapada za potrebe domaće industrije , toga će faliti, a to znači da će još skočiti cijena svega.
u prijevodu, prije invazije prosječna ruska plaća je bila 700€ u razini Hrvatske , sada nakon ovih sankcija realna ruska plaća je nekih 400€ u razini Bosne
a to nije sve, jer moglo bi ići još gore i gore. centralna banka rusije je digla kamatnu stopu na 20% da zaustavi dodatnu devalvaciju i inflaciju(koja je ogromna kao što vidiš).
međutim ne treba ti fakultet da skužiš šta znači kamatna stopa od 20% za ekonomiju :D
mi se bunimo kada u banci skoči kamatna stopa sa 3% na 3.5% i prosvjedujemo kako imamo velike kamatne stope u odnosu na njemačku gdje je 1-2%. u rusiji je trenutno oko 20%. pri takvoj kamatnoj stopi privatni sektor je totalno ugušen , nema dizanja kredita niti za potrošnju, niti za pokretanje businessa.
ukratko ovaj rat je rusku ekonomiju vratio tamo u doba jelcina , točnije prijelaz iz jelcina i putina .
naravno vjerojatno će se ruska ekonomija stabilizirati kroz "par godina".. vjerojatno, jer možda idemo u WW3 , možda im se još više zemalja priključi itd..
Kinezi će naguziti Ruse jebački, evo sazna sam da Kinezi uče u svojim školama da je Sibir dio Kine koji trenutno nije u posjedu Kineza
strah me je da je Putin pokopao Rusiju za sva vremena i da je moguć raspad te države kroz par desetljeća, a pri tome Kina bi mogla uduplati svoj teritorij na štetu Rusije
Mislim da on I nije imao izbora
Ameri su sa Ukrajinu upropastili ali su odigrali maestralno. Ukre su zrtvovali, Ukrajinu unistili ali su postigli cilj.
Rusija nije mogla dopustiti da Ukro ekstremisti dodju do nuklearnog oruzja
I plus sve one biolaboratorije. To je bila smrtna opasnost za Rusiju
Ameri su sa Ukrajinu upropastili ali su odigrali maestralno. Ukre su zrtvovali, Ukrajinu unistili ali su postigli cilj.
2015-09-24
međutim Rusija -
mogla je jednostavno bombardirati te labaratorije. poslati priopćenje u javnost, evo lokacija gdje ukrainci razvijaju nuklearno oružje, bombardirali smo tu lokaciju - kao što je izrael radio po bliskom istoku kada bi bombardirao lokaciju gdje sirijci i iračani su nešto pokušali prije 20ak godina itd.
nitko im ne bi ništa zamjerio.
ili reći - evo ukrainci na toj lokaciji razvijaju biološko oružje, mi smo tu lokaciju pogodili sa krstarećim raketama i iskander balističkim raketama. i to je to. nitko im ne bi zamjerio ništa.
međutim rusiji nisu napali ukrainu radi toga, jer takve stvari ne postoje. putin kao razlog npada nigdje nije naveo biološko/kemijsko/nuklearno oružje Ukraine (iako Ukrainci već imaju kemijski i biološko čak i radioaktivno oružje od prije, čisto ako niste znali Ukrainci su u posjedu ovoga oružja), nego su napali Ukrainu radi "de-nacifikacije i de-militarizacije"
mogla je jednostavno bombardirati te labaratorije. poslati priopćenje u javnost, evo lokacija gdje ukrainci razvijaju nuklearno oružje, bombardirali smo tu lokaciju - kao što je izrael radio po bliskom istoku kada bi bombardirao lokaciju gdje sirijci i iračani su nešto pokušali prije 20ak godina itd.
ili reći - evo ukrainci na toj lokaciji razvijaju biološko oružje, mi smo tu lokaciju pogodili sa krstarećim raketama i iskander balističkim raketama. i to je to. nitko im ne bi zamjerio ništa.
međutim rusiji nisu napali ukrainu radi toga, jer takve stvari ne postoje. putin kao razlog npada nigdje nije naveo biološko/kemijsko/nuklearno oružje Ukraine (iako Ukrainci već imaju kemijski i biološko čak i radioaktivno oružje od prije, čisto ako niste znali Ukrainci su u posjedu ovoga oružja), nego su napali Ukrainu radi "de-nacifikacije i de-militarizacije"
De ne pričaj glupostiRingo10 wrote:Mislim da on I nije imao izbora
Ringo u glavi pokušava opravdati sumanutost ovog bezumnog rata pa poteže u najgluplje od svih glupavih teorija urote.AssadNaPodmornici wrote:međutim Rusija -
Ameri su postigli cilj. Na zalost navukli su Ruse
Vidjet cemo kako ce ovo zavrsiti.
Vidjet cemo kako ce ovo zavrsiti.
2015-09-24
boli me ona stvar za rusku rublju,kao da ukrajinska grivnja nije izgubila vrijednost.Ja više pratim koliko kuna ili euro gubi na vrijednosti u odnosu na dolar i švicarski franak.Svi koji čuvaju veći novac vrijednost mu ubrzano hlapi.Sad za švicarca moraš dati više nego za euro a tek je počelo...
vili40-
2015-08-02
ukraina nema tedenciju da bude globalna supersila kao rusija, u ostalom zemlja je pod totalnim ratom, ne zanima ih vrijednost valute.vili40 wrote:boli me ona stvar za rusku rublju,kao da ukrajinska grivnja nije izgubila vrijednost.Ja više pratim koliko kuna ili euro gubi na vrijednosti u odnosu na dolar i švicarski franak.Svi koji čuvaju veći novac vrijednost mu ubrzano hlapi.Sad za švicarca moraš dati više nego za euro a tek je počelo...
međutim doći će im milijarde i milijarde zapadne pomoći čim završi se rat(nadam se uskoro)
immortal and Šandor Winnetou like this post
Doci ce im.kurac krasni a ne milijarde
Ko ce dati milijarde u zemlju korumpiranu do srzi
Dat ce im.nesto oruzja I to.je sve
Kad prodje rat sve he biti po starom
2015-09-24
Ma ne trpe samo Rusija i UKR
I Europa ima zestokih problema
Samo Amerika profitira
I Europa ima zestokih problema
Samo Amerika profitira
2015-09-24
Ne bi ukrajinci nikada dobili ovlasti nad nuklearnim oruzjem od strane NATO. Ne daje se nuklearno oruzje tek tako, pogotovu ne onome tko je naostren na susjeda iz ovih ili onih razloga. Da USA riskira nuklearke po svojim gradovima zbog nerijeseniih problema ukrajine da Moskvom, tesko da bi povjerovao u to. Clanstvom u NATO bi ukrajina dobila zastitu od upravo ovoga sto se desilo ali nikada zeleno svjetlo da napada Rusiju i izaziva treci svjetski rat.
omni-
2014-04-12
Rusi ne mogu gatati u solji od kave sta bi neko u Kijevu uradio ili ne I sta bi moglo pasti na pamet neocon ludjacima u USA.
2015-09-24
Nemoj ti o korupciji svega ti, yoda ti je sve pojasnio oko korupcije u ruskoj vojsci pa se radije tamo prebaci kad pričaš o korupciji.Ringo10 wrote:Doci ce im.kurac krasni a ne milijarde
omni wrote:Ne bi ukrajinci nikada dobili ovlasti nad nuklearnim oruzjem od strane NATO. Ne daje se nuklearno oruzje tek tako, pogotovu ne onome tko je naostren na susjeda iz ovih ili onih razloga. Da USA riskira nuklearke po svojim gradovima zbog nerijeseniih problema ukrajine da Moskvom, tesko da bi povjerovao u to. Clanstvom u NATO bi ukrajina dobila zastitu od upravo ovoga sto se desilo ali nikada zeleno svjetlo da napada Rusiju i izaziva treci svjetski rat.
Mi.ne pricamo o korupcjji u Ruskoj vojsci
2015-09-24
Ringo10 wrote:Najjace oruzje Amerike i Zapada je potpuna dominacija u sferi ekonomije I financija
I rusi konja za trku imaju pa sada placaju dugove samo u Ruublji, a ako ne iide tako najvjerojatnije ce prestati placatii dugove prema zapadu.,plus toga mnoge naftne kompaniije su izgubile koncesije na naftu i gas i izgubile veliku lovu kao onomad pametna Hrvatska u Siiriji.I ne samo naftne kompaniije nego i druge a medju njiima ce naj vecu shtetu pretrpjeti schwabe jer su najvishe ulagali tamo.
Ruski državljani i ruske kompanije koje imaju devizne obaveze prema stranim poveriocima sa liste neprijateljskih zemalja moći će da ih plaćaju u rubljama, napomenula je pres-služba. Kako bi to uradio, dužnik može da zatraži od ruske banke da otvori poseban račun u rubljama na ime stranog poverioca i prenese na njega plaćanja u ekvivalentu rublja po kursu Centralne banke na dan plaćanja, precizirano je.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz prema kojem ruska vlada u roku od dva dana treba da utvrdi spisak zemalja koje preduzimaju „neprijateljske akcije“ protiv Rusije, saopštila je ranije pres-služba Kremlja.
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Turska lira snažno pala prema dolaru
» Korištenje bitcoina kao zakonskog sredstva za plaćanje počet će za 90 dana, a devizni tečaj bitcoina prema dolaru će odrediti tržište.
» Ide novi val, 10 milijuna Iračana se pokrenulo prema Europi!
» Miro Bulj: Vlada Hrvatske se prema Hrvatima u BiH odnosi kao prema Indijancima
» silina mržnje prema Thompsonu i prema hrvatskim braniteljima
» Korištenje bitcoina kao zakonskog sredstva za plaćanje počet će za 90 dana, a devizni tečaj bitcoina prema dolaru će odrediti tržište.
» Ide novi val, 10 milijuna Iračana se pokrenulo prema Europi!
» Miro Bulj: Vlada Hrvatske se prema Hrvatima u BiH odnosi kao prema Indijancima
» silina mržnje prema Thompsonu i prema hrvatskim braniteljima
Page 1 of 4