Korona novosti i spoznaje
Page 41 of 50
Page 41 of 50 • 1 ... 22 ... 40, 41, 42 ... 45 ... 50
Re: Korona novosti i spoznaje
Nemam ni ja pojma, a dalo bi se pričati o tome koja je najorganiziranija vojska u povijesti.pokerjocker wrote:reci: nemam pojma, a ne ovako uokolo.....
A da ne odemo u of mogli bi umjesto odličja zapitati se kako su se nosili s prehladom.
mutava baštarda- Posts : 21037
2015-09-14
rušenjem kartage, osnivanjem kolonija na siciliji, marseju i ulaskom u hispaniu dolazi do ekonomskog rasta rimse republike.
u španjolskoj su u to vrijeme bile velike količine bakra, željeza.
iz španjolske potječe kratki mač, poznatiji kao gladius.
a bio je u velikoj prednosti u odnose na ondašnje brončane ili željezne jer je bio čeličan.
hispanci su u to vrijem već poznavali otvrdnjavanje željeza guranjem istog u ugljenu prašinu gdje dolazilo do magnezitne promjene i omogućilo je kaljenj.
otprilike 200e godine nastaje ustroj vojske kakvu i danas poznahemo.
u španjolskoj su u to vrijeme bile velike količine bakra, željeza.
iz španjolske potječe kratki mač, poznatiji kao gladius.
a bio je u velikoj prednosti u odnose na ondašnje brončane ili željezne jer je bio čeličan.
hispanci su u to vrijem već poznavali otvrdnjavanje željeza guranjem istog u ugljenu prašinu gdje dolazilo do magnezitne promjene i omogućilo je kaljenj.
otprilike 200e godine nastaje ustroj vojske kakvu i danas poznahemo.
2014-12-30
u početku je rimska legija brojala oko 3500 ljudi da bi kasnije narasla na nekih 5000.
s time da se jako malo spominju u povijesti pomoćne legije i ljudstvo, tako da je legija u kasnijem carstvu brojala oko 10 000 ljudi.
cezarove legije su imale 10 kohorti. kasnije je u carstvu ostao sličan omjer
6 kohorti po 500 vojnika prva je imala oko 800, a pride je bilo oko 120-180 konjanika
uz auxelerie odnosno pomočne čete kojih je bilo oko 500-100
jednom dodijeljeni broj i ime legije više se nikada nije ponavljao ili davao nekoj drugoj.
tako one poražene u teutoboruškoj prašumi nikada nisu ponovo obnovljene.
preživjeli su spojeni najbližim legijama.
s time da se jako malo spominju u povijesti pomoćne legije i ljudstvo, tako da je legija u kasnijem carstvu brojala oko 10 000 ljudi.
cezarove legije su imale 10 kohorti. kasnije je u carstvu ostao sličan omjer
6 kohorti po 500 vojnika prva je imala oko 800, a pride je bilo oko 120-180 konjanika
uz auxelerie odnosno pomočne čete kojih je bilo oko 500-100
jednom dodijeljeni broj i ime legije više se nikada nije ponavljao ili davao nekoj drugoj.
tako one poražene u teutoboruškoj prašumi nikada nisu ponovo obnovljene.
preživjeli su spojeni najbližim legijama.
2014-12-30
rimski vojnik, pišem o dobu prije cezara, za vrijeme cezara i kasnije u carstvu, imao je slijedeću opremu;
-kacigu
-prsni oklop, najčešće od uštavljene kože s brončanim dodacima na ramenima, prsima.
ispod pojasa je bio oklop od uštavljene kože koja je imala oblike traka koje su se preklapale
-štitnik za podlakticu i potkoljenicu. koža ili bronca.
-sandale, a kaligula je dobio nadimak po njima jer su ga vojnici kao dijeta nazivali calligae odnosno male vojne sandalice.
-zatim gladius -kratki mač, nož, drveni zakrivljeni štit presvučen kožom, 2 laka koplja pilus i jedno teško.
sve svoje je nosio sam na svojim leđima.
-kacigu
-prsni oklop, najčešće od uštavljene kože s brončanim dodacima na ramenima, prsima.
ispod pojasa je bio oklop od uštavljene kože koja je imala oblike traka koje su se preklapale
-štitnik za podlakticu i potkoljenicu. koža ili bronca.
-sandale, a kaligula je dobio nadimak po njima jer su ga vojnici kao dijeta nazivali calligae odnosno male vojne sandalice.
-zatim gladius -kratki mač, nož, drveni zakrivljeni štit presvučen kožom, 2 laka koplja pilus i jedno teško.
sve svoje je nosio sam na svojim leđima.
2014-12-30
ustroj logora je bio četverokutan gdje je teren dozvoljavao.
prvo bi se osigurao izvor vode, napravile septičke jame, te bi se onda počeo dizati logor.
pravilo okrenut I-Z i S-J s glavnim ulicama jedna je bila cardio, druge see nemrem sjetiti.
u sredini je bio vojni štab. po obodima vojničke spavaoniceu užem četverokutu štale, bolnica, kuhinja i sve kaj treba za vojsku.
prvo bi se osigurao izvor vode, napravile septičke jame, te bi se onda počeo dizati logor.
pravilo okrenut I-Z i S-J s glavnim ulicama jedna je bila cardio, druge see nemrem sjetiti.
u sredini je bio vojni štab. po obodima vojničke spavaoniceu užem četverokutu štale, bolnica, kuhinja i sve kaj treba za vojsku.
2014-12-30
ustroj logora je bio četverokutan gdje je teren dozvoljavao.
ako je logor bio mobilan po istom principu bi radili i šatorsko naselje u kojem bi po deset vojnika spavalo u jednom.
centurion bi imao svoj zaseban sa svojo poslugo, a u sredini bi opet bio preatore, odnosno zapovjedništvo.
dnevno su prevaljivali 30 milja ovisno o terenu.
ako je logor bio mobilan po istom principu bi radili i šatorsko naselje u kojem bi po deset vojnika spavalo u jednom.
centurion bi imao svoj zaseban sa svojo poslugo, a u sredini bi opet bio preatore, odnosno zapovjedništvo.
dnevno su prevaljivali 30 milja ovisno o terenu.
veber-
2014-12-30
corona odličjamutava baštarda wrote:Nemam ni ja pojma, a dalo bi se pričati o tome koja je najorganiziranija vojska u povijesti.pokerjocker wrote:reci: nemam pojma, a ne ovako uokolo.....
A da ne odemo u of mogli bi umjesto odličja zapitati se kako su se nosili s prehladom.
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
ratovanje im se nije mijenjalo 700g i ostalo je u principu isto.
jedan od razloga pušinga rima kasnije je što nisu ulagali u konjicu.
osnova vojske bila je pješadija.
i na moru su ratovali po principu cnturija, približili bi se brodu, spojili se vranom koja je bila most i prešli bi na drugi brod i klasičnom pješačkom strukturom porazili neprijatelja.
kada je cezar krenuo u cisalpsku galiju imao je uigranu vojsku.
u sukobu s helvetima. u današnjoj belgiji pobio je 80 000 ljudi, što je prije par godina i dokazano pronalaskom masovne grobnice.
sam je izgubio 2 kohorte i nešto konjanika.
u opsadi alesije u krugu od 40km je posjekao svu šumu da napravi dva palisadna zida. unutarnji kojim je opsjedao vercegenetorixa i vanjski kojim se branio od opsade galskih snaga koje su dolazile u pomoć
na kraju je potjerao s vanjskog zida i upao unutra.
gale je odfurao u rim kao robove.
jedan od razloga pušinga rima kasnije je što nisu ulagali u konjicu.
osnova vojske bila je pješadija.
i na moru su ratovali po principu cnturija, približili bi se brodu, spojili se vranom koja je bila most i prešli bi na drugi brod i klasičnom pješačkom strukturom porazili neprijatelja.
kada je cezar krenuo u cisalpsku galiju imao je uigranu vojsku.
u sukobu s helvetima. u današnjoj belgiji pobio je 80 000 ljudi, što je prije par godina i dokazano pronalaskom masovne grobnice.
sam je izgubio 2 kohorte i nešto konjanika.
u opsadi alesije u krugu od 40km je posjekao svu šumu da napravi dva palisadna zida. unutarnji kojim je opsjedao vercegenetorixa i vanjski kojim se branio od opsade galskih snaga koje su dolazile u pomoć
na kraju je potjerao s vanjskog zida i upao unutra.
gale je odfurao u rim kao robove.
2014-12-30
Ja dobio koronu. Tačno sam znao da je trebalo da pijem više rakije.
A uspio si i ti znači...kako je?dzango wrote:Ja dobio koronu. Tačno sam znao da je trebalo da pijem više rakije.
malo manje su prelazili... tomu u prilog udaljenost od lekenika do siska, od siska do sunje, od sunje do dubice i tako dalje sve do cibalije i dalje do singidunuma... radi se o dionicama od 15-20 km... a to zato jer su manje vojne skupine u slučaju napada na neku od postaja bile u stanju brzim maršem doći do iste za 2 i pol sata i sposobne zapodjenuti bitku sa napadačima... ali nisi trebao ići tako široko... stavio sam kako su se zvala odličja i baš je interesantno da su se zvala Corona
2015-08-08
e, sada na odličja
ona su se nazivala coronae
pa od tuda i korona ili kruna ili krone
tu ipak moram zaviriti u svoju bogatu biblioteku jer ih ne znam napamet;
-phalaerae
-armillae
-torques
-coronae civica
-coronae obsidionalis
-coronae navalis
-coronae aurelia
-hasta pueria
-vexilla
i cezar lovorov list, pozlaćen
-coronae muralis
-coronae vallaris
ona su se nazivala coronae
pa od tuda i korona ili kruna ili krone
tu ipak moram zaviriti u svoju bogatu biblioteku jer ih ne znam napamet;
-phalaerae
-armillae
-torques
-coronae civica
-coronae obsidionalis
-coronae navalis
-coronae aurelia
-hasta pueria
-vexilla
i cezar lovorov list, pozlaćen
-coronae muralis
-coronae vallaris
2014-12-30
kruna :)michaellcmacha wrote:malo manje su prelazili... tomu u prilog udaljenost od lekenika do siska, od siska do sunje, od sunje do dubice i tako dalje sve do cibalije i dalje do singidunuma... radi se o dionicama od 15-20 km... a to zato jer su manje vojne skupine u slučaju napada na neku od postaja bile u stanju brzim maršem doći do iste za 2 i pol sata i sposobne zapodjenuti bitku sa napadačima... ali nisi trebao ići tako široko... stavio sam kako su se zvala odličja i baš je interesantno da su se zvala Corona
napisao sam ovisi o terenu. cezar je s legijama i ubrzanim maršem prešao rubikon da bi s autom imao problem po ondašnjim cestama.michaellcmacha wrote:malo manje su prelazili... tomu u prilog udaljenost od lekenika do siska, od siska do sunje, od sunje do dubice i tako dalje sve do cibalije i dalje do singidunuma... radi se o dionicama od 15-20 km... a to zato jer su manje vojne skupine u slučaju napada na neku od postaja bile u stanju brzim maršem doći do iste za 2 i pol sata i sposobne zapodjenuti bitku sa napadačima... ali nisi trebao ići tako široko... stavio sam kako su se zvala odličja i baš je interesantno da su se zvala Corona
uobičajeno je bilo oko 30ak kilometara +/- 5.
veber-
2014-12-30
ovi naši rimljani podijelili 900 tisuća odlikovanja, a 13 500 posthumnoNoor wrote:kruna :)michaellcmacha wrote:malo manje su prelazili... tomu u prilog udaljenost od lekenika do siska, od siska do sunje, od sunje do dubice i tako dalje sve do cibalije i dalje do singidunuma... radi se o dionicama od 15-20 km... a to zato jer su manje vojne skupine u slučaju napada na neku od postaja bile u stanju brzim maršem doći do iste za 2 i pol sata i sposobne zapodjenuti bitku sa napadačima... ali nisi trebao ići tako široko... stavio sam kako su se zvala odličja i baš je interesantno da su se zvala Corona
2015-08-08
to u hrvatskoj, ovdje u njemačkoj na dnevnoj bazi dijele 150 000 dok si rekao keks.michaellcmacha wrote:ovi naši rimljani podijelili 900 tisuća odlikovanja, a 13 500 posthumnoNoor wrote:kruna :)michaellcmacha wrote:malo manje su prelazili... tomu u prilog udaljenost od lekenika do siska, od siska do sunje, od sunje do dubice i tako dalje sve do cibalije i dalje do singidunuma... radi se o dionicama od 15-20 km... a to zato jer su manje vojne skupine u slučaju napada na neku od postaja bile u stanju brzim maršem doći do iste za 2 i pol sata i sposobne zapodjenuti bitku sa napadačima... ali nisi trebao ići tako široko... stavio sam kako su se zvala odličja i baš je interesantno da su se zvala Corona
veber-
2014-12-30
Juče sam imao temperaturu, jutros malo i posle ništa. Preboleo.Noor wrote:A uspio si i ti znači...kako je?dzango wrote:Ja dobio koronu. Tačno sam znao da je trebalo da pijem više rakije.
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
bravodzango wrote:Juče sam imao temperaturu, jutros malo i posle ništa. Preboleo.Noor wrote:A uspio si i ti znači...kako je?dzango wrote:Ja dobio koronu. Tačno sam znao da je trebalo da pijem više rakije.
svi dođu na red, nema spasa...
i mi mladi ... i 80+
Ma više sam mogao da najebem od čekanja na testiranje i pregled. Triipo sata juče po ciči zimi. Jebala ih korona.Noor wrote:bravodzango wrote:Juče sam imao temperaturu, jutros malo i posle ništa. Preboleo.Noor wrote:
A uspio si i ti znači...kako je?
i mi mladi ... i 80+
Danas odem opet na pregled, jer tako treba po proceduri, i oni kažu da opet čekam tri sata. Oću kurac. Otišao kući. Posle da umrem od upale pluća a oni kažu korona.
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
dzango wrote:Ma više sam mogao da najebem od čekanja na testiranje i pregled. Triipo sata juče po ciči zimi. Jebala ih korona.Noor wrote:bravodzango wrote:
Juče sam imao temperaturu, jutros malo i posle ništa. Preboleo.
i mi mladi ... i 80+
Danas odem opet na pregled, jer tako treba po proceduri, i oni kažu da opet čekam tri sata. Oću kurac. Otišao kući. Posle da umrem od upale pluća a oni kažu korona.
Ma teraj ih u..znas vec kuda :)
Page 41 of 50 • 1 ... 22 ... 40, 41, 42 ... 45 ... 50
Similar topics
» Korona novosti i spoznaje