režite broj ministarstava (i zaposlenih u njima)
Page 10 of 13
Page 10 of 13 • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13
Re: režite broj ministarstava (i zaposlenih u njima)
pa ferari je vrijednost.deda na aparatima wrote:aben wrote:dedalos, ti govoriš o papiru, a marcel o vrijednosti.
celi problem s centralnim bankama je ča oni ne znaju i ne moru znati koliko papira triba ekonomiji, a zakonom su propisali da se smi trgovati samo papirima.
papir nastaje kako ti govoriš da nastaje, ali to je loše. primjer ki doješ sa ukupno sto kun je lako rješiv; jedan propertiesa šoldov je djeljivost, u zdravoj ekonomiji vlada deflacija, više robe i usluga u jednoj ekonomiji izazivo da su šoldi sve vridniji.
marcel nema pojma što govori, trkelja nešto o ferariju
deflacija nije zdrava za ekonomiju, jer to znači da je onaj koji proizvodi u gubitku
košta te 100 kuna da posiješ žito, no kad ga prodaš nakon žetve možeš zbog deflacije zaraditi samo 80
znači da svake godine možeš proizvoditi sve manje žita
pa je bolje ne proizvoditi onda ništa nego raditi s gubitkom
centralna banka ni ne stvara novac, stvaraju ga komercijalne banke koje znaju koliko ga treba, jer građani dođu u banku i kažu daj mi
no kako se država sastoji od dva sektora onog privatnog i onog javnog, i javni sektor bi trebao znati koliko mu treba
no stvar je u tome da privatni sektor ide u ciklusima, gore pa dolje, a javni sektor tj država bi zato trebao ići suprotno od toga
kad se privatnici zadužuju država štedi, kad privatnici vraćaju kredit i štede, država treba trošiti
da se količina novca u ekonomiji ne smanjuje previše a ni ne raste previše
postoji dobra i loša deflacija.
cb šalje signale, steže i popušta, i to odlukom jednog čovika, koji ko da digne haubu i gleda ekonomiju. on ne more znati ča tribo meni i tebi.
aben- Posts : 35490
2014-04-16
Ne shvaćaš ti poslije toga nemaš više državu, suverenost, ekonomiju već si najamni radnik i izvršavaš tuđa naređenja, dugoročno to je put u ropstvoNeoliberalni portugalac wrote:michaellcmacha wrote:odličan ali nedorečen, sad odi provjeri pod kojim uvjetima je koreja dobila onih 56 milijardi dolara, pa ćeš vidjet da su ih dobili tako što su pristali na uvjete mmf-a od kojih je jedan bio gubitak kontrole nad državnim financijama, a drugi prihvaćanje privatizacije velikih državnih poduzeća, s tim da su u pripremu tih privatizacija ulupali pola posuđenog novca, a kasnije izgubili dobit koja je završila na računima financijskih institucija pod okriljem SB i korporacija koje su po industrijskim sektorima preuzeli korejsku industriju.... isti obrazac je prinijenjen samo godinu dana ranije u brazilu...Neoliberalni portugalac wrote:michaellcmacha wrote:južna koreja kad je 1998. posudila 56 milijardi je bila dužna 135 milijardi. računala je da će uz suficit od 40 milijardi godišnje dug bitno smanjiti ako ne i vratiti u potpunosti... rezime 18 godina kasnije jućna koreja je dužna 197 milijardi iako svake godine uredno otplaćujei kamate i glavnicu... sad ti pojasni kako ti se dug može povećati ako si uredan platiša duga po obje osnove.... ;)Neoliberalni portugalac wrote:michaellcmacha wrote:Neoliberalni portugalac wrote:michaellcmacha wrote:reforme su tu da bi mi uredno vraćali dugove i ništa drugo... u stvari nije da nije, i da bi ostali i nadalje dužni...
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_South_Korea
evo čitam podatke o J.Koreji;
Public debt
33.7% of GDP (2012 est.)
Revenues $296.1 billion (2013 est.)
Expenses $287.2 billion (2013 est.)
Vjerojatno je slično danas, mogu googlati.. ali ..
Javni dug im je 33% BDPa. Naš je koliko ono? 90%? Svake godine raste 6-7%.. Dakle za dvije godine preko 100%. Korejski je 33% BDPa.
Oni imaju suficit i izvoz/uvoz, ali i suficit proračuna. Dakle imaju javni dug koji im je 3puta manji od našeg, i imaju suficit na proračunu(doduše gledam matematički suficit im je manji od 1% BDPa, istina jest da bi čak da bi im trebao malo veći suficit), ali imaju rast BDPa 3% godišnje.
Dakle nevidim nikakav problem kod ekonomije J.Koreje, u usporedbi na nas
iskreno može dug rasti ako je država u deficitu.
ovako iz glave, ali mogu provjeriti brojke, taj suficit o kojem pričaš jest sudicit korejske industrije - privatnog sektora.
Postoji državni i privatni sektor. Korejski privatni sektor, industrija - ostvaruje suficit, , ali korejska država može ostvarivati deficit. Dakle Korejska država troši ogromne milijarde $ na recimo vojsku(radi sjeverne koreje , korejci su jedni od najveći potrošača na vojsku na svijetu), stoga od tu recimo dug. raste
Evo malo sam googlao, izvor i svi podaci su ti ovdje. Korejska država je ipak u većini toga razdoblja od 1998 imala deficit;
blagi defict ali je bio tu. Međutim Korejski dug je pod kontrolom, 35% BDPa, a naš je blizu 90% BDPa. To je razlika.
Korejci mogu vratiti još lakše dug, ali bi država trebala srezati potrošnju. Mislim da im vojni proračun guta pun kurac toga, recimo da se "pomire" sa Sj:Korejom, i prepolove vojni proračun, i eto rješenja, ali čak i sada stoje odlično,
nema ti u ekonomiji nikakvih "misterija", jest društvena znanost, ali lijepo ovdje radi matematika i statitistika i matematički modeli
pa mogu ja sve to istraživati, ali recimo ja osobno ne smatram privatizaciju državnih poduzeća lošim, dapače.
Usput ako gledamo situaciju Koreje.
Imaju BDP per capita , koji je DUPLO VEĆI OD NAŠEG. Vjerojatno su im plaće duplo veće.
Imaju javni dug koji je TRI PUTA MANJI OD NAŠEG.
Imaju nezaposlenost koja je 3,5% a naša realna nezaposlenost je preko 25-30%.
U J.Koreji SIGURNO nije iselilo 10% mlade populacije u par godina što se desilo kod nas.
Kamo sreće da kod nas dođe MMF i napravi takve reforme kao što je napravio u J.Koreji.
Kermit-
2014-04-17
aben wrote:Neoliberalni portugalac wrote:
inače ironično čak i Hrvatska ekonomija je možda prvi put u povjesti zadnjih 70godina ostvarila suficit na platnoj bilanci. Zadnje 2godine već tako.
zbog čega je bitan suficit?
tako da s njim možeš platiti robu koju uvoziš,
ako držiš samo novce na hrpi nikakva korist od njih
jer zašto bi itko pri zdravoj pameti izvozio proizvode svog rada ako za njih nikad neće tražiti ništa, ako će novac držati na računu
da li bi mi ti dao svoje kruške za moj papir na kojem piše da sam ti dužan jabuke, i onda nikad ne bi uzeo te jabuke nego samo čuvao taj papir?
Guest- Guest
michaellcmacha wrote:ima misterija itekako .... veliš da koreja troši ogroman novac na oružje, a u isto vrijeme smetneš s uma činjenicu da je koreja jedna od najindustrijaliziranijih država na svijetu, i nikakav joj problem nije proizvoditi sve od naoružanja koje joj je potrebno, ako oni nemaju industrijske kapacitete da proizvedu sve od igle do lokomotive onda nema nitko... ali gle čuda kraj samsunga koji doslovno proizvodi sve što ti oko tijekom cijelog života stigne zapaziti, oni moraju uvoziti ogromne količine oružja.... šta je problem jel im preskupo proizvoditi oružje, ili ga ne znaju proizvesti ili koji je kurac... možda im ne daju.... ;)
eh sada , dio oružja proizvode sami, a dio uvoze. Štoviše dosta recimo uvoze od Rusa, mislim da se spominjalo da će im Rusi prodavati S-300/S-400 sustave, jebiga nemože samsung niti sve proizvesti, nevjerujem da je lako kopirati S-400 rakete, inače bi ih mogao kupiti na ebayu , kao što možeš od samsunga tehniku
evo copy paste, lista domaćih proizvođača.. blažena wikipedija.. možeš kliknuti na svaki link, ili otići na web portal svake od ovih firmi, i vidjeti šta proizvode.. j:koreja dakle ipak većinu tehnike može sama sklepati, osim nekih najnovijih igračka..
Domestic suppliers
List of major suppliers [3]
Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering
Doosan DST
Doosan Heavy Industries
Doosan Infracore
Hanjin Heavy Industries
Hanwha
Hyosung
Hyundai Heavy Industries
Hyundai Rotem
Hyundai Wia
Kia Motors
Korea Aerospace Industries
Korean Air Aerospace Division (KAL-ASD)
Kumho Tires
LIG Nex1 (formerly LG Innotek)
LS Mtron (formerly LG Cable)
Poongsan Co. *(known as "PMC Ammo" in the U.S. civilian market)
Posco Specialty Steel
Samsung Techwin
Samsung Thales
STX Shipbuilding
S&T Dynamics
S&T Motiv
Foreign suppliers
List of major suppliers
France
Germany
Israel
Italy
Netherlands
Russia
Spain
Turkey
United Kingdom
United States
Guest- Guest
tamo u vezi koreje si očito čitao neke krive tablice... jer ukoliko si proizveo i izvezao robnih dobara za 140 milijardi a uvezao za 91 milijardu onda je razlika 49 miljardi dolara... jebiga yoda, ako piše dolara onda je dolara a ne čavala... nije koreja hrvatska... oni za razliku od nas proizvode automobile stvarno a ne na papiru....Neoliberalni portugalac wrote:aben wrote:Neoliberalni portugalac wrote:
inače ironično čak i Hrvatska ekonomija je možda prvi put u povjesti zadnjih 70godina ostvarila suficit na platnoj bilanci. Zadnje 2godine već tako.
a neznam sada sve 100%, šta ja znam, prije svega neki indikator da nije svega tako crno u RH ekonomiji, da nije samo da smo potrošačko društvo koje uvozi, nego smo ipak donekle ekonomija koja nešto i proizvodi i izvozi
2015-08-08
nodun se da nisi jedan od onih ki želi zamagliti svoju struku velom tajni tako da izgljedoš ko čarobnjak,Neoliberalni portugalac wrote:aben wrote:Neoliberalni portugalac wrote:
a neznam sada sve 100%, šta ja znam, prije svega neki indikator da nije svega tako crno u RH ekonomiji, da nije samo da smo potrošačko društvo koje uvozi, nego smo ipak donekle ekonomija koja nešto i proizvodi i izvozi
ali meni se čini da su ti podaci o međunarodnoj razmjeni somi sebi svrha, bez drugih korisnih momenata. ako u jednon kvartalu moj kvart uveze više šišanja u tvon kvartu, a tvoj više uzme zidara iz mog kvarta, suma tih podataka ne govori puno o zdravlju razmjene.
Last edited by aben on 5/1/2016, 15:10; edited 1 time in total
2014-04-16
deda na aparatima wrote:aben wrote:dedalos, ti govoriš o papiru, a marcel o vrijednosti.
celi problem s centralnim bankama je ča oni ne znaju i ne moru znati koliko papira triba ekonomiji, a zakonom su propisali da se smi trgovati samo papirima.
papir nastaje kako ti govoriš da nastaje, ali to je loše. primjer ki doješ sa ukupno sto kun je lako rješiv; jedan propertiesa šoldov je djeljivost, u zdravoj ekonomiji vlada deflacija, više robe i usluga u jednoj ekonomiji izazivo da su šoldi sve vridniji.
marcel nema pojma što govori, trkelja nešto o ferariju
deflacija nije zdrava za ekonomiju, jer to znači da je onaj koji proizvodi u gubitku
košta te 100 kuna da posiješ žito, no kad ga prodaš nakon žetve možeš zbog deflacije zaraditi samo 80
znači da svake godine možeš proizvoditi sve manje žita
pa je bolje ne proizvoditi onda ništa nego raditi s gubitkom
centralna banka ni ne stvara novac, stvaraju ga komercijalne banke koje znaju koliko ga treba, jer građani dođu u banku i kažu daj mi
no kako se država sastoji od dva sektora onog privatnog i onog javnog, i javni sektor bi trebao znati koliko mu treba
no stvar je u tome da privatni sektor ide u ciklusima, gore pa dolje, a javni sektor tj država bi zato trebao ići suprotno od toga
kad se privatnici zadužuju država štedi, kad privatnici vraćaju kredit i štede, država treba trošiti
da se količina novca u ekonomiji ne smanjuje previše a ni ne raste previše
Ferari? Svi mi danas vozimo ferarije. Prvi ferariji iz pedesetih su koštali ko vila na boljem mjestu, imali 90 ili sto konja, za ono vrijeme pun kurac i po, i od opreme su imali brisače. Današnja dacija je brža od ferarija, stabilnija, potukla bi ga na svakoj trci, i ima više elektronike nego ured američkog predsjednika 1950. Današnji auto niže srednje klase ima više elektronike i jedno 100 puta jači procesor nego space shuttle. To ne znači da "svi vozimo ferrari" - nego da je standard porastao, zahvaljujući tehnologiji i veličini tržišta. Samo to što danas voziš daciju ne znači da si bogat. Ali ako voziš ferrrari iz 1962. koji košta 20 milijuna dolara, znači da jesi. Iako ga moj auto prepiša.
tribo sun prvo pitati suficit čega.deda na aparatima wrote:aben wrote:Neoliberalni portugalac wrote:
tako da s njim možeš platiti robu koju uvoziš,
ako držiš samo novce na hrpi nikakva korist od njih
jer zašto bi itko pri zdravoj pameti izvozio proizvode svog rada ako za njih nikad neće tražiti ništa, ako će novac držati na računu
da li bi mi ti dao svoje kruške za moj papir na kojem piše da sam ti dužan jabuke, i onda nikad ne bi uzeo te jabuke nego samo čuvao taj papir?
2014-04-16
michaellcmacha wrote:tamo u vezi koreje si očito čitao neke krive tablice... jer ukoliko si proizveo i izvezao robnih dobara za 140 milijardi a uvezao za 91 milijardu onda je razlika 49 miljardi dolara... jebiga yoda, ako piše dolara onda je dolara a ne čavala... nije koreja hrvatska... oni za razliku od nas proizvode automobile stvarno a ne na papiru....Neoliberalni portugalac wrote:aben wrote:Neoliberalni portugalac wrote:
miha, to je suficit privatnog sektora.
Svaćaš. Korejska industrija, recimo vlasnik korporaciije Samsung je ostvario suficit od 2milijarde $. To pripada njemu(ok država uzme dio porezima), a ne državi.
Korejska država cijelo vrijeme ima deficit proračuna , zadnjih godina oko 1,5-1,8%. (u RH je oko 4-5%)
Ako od Vebera tvrtka ostvari dobar izvoz, taj izvoz pripada Veberovoj industrijskoj tvrtki, ne RH državi. Naravno veberova tvrtka će RH državi platiti gomilu drugih poreza, tako da i država RH profitira - međutim ako sve jedno RH država troši više nego Veberova tvrtka zaradi izvozom, onda je to problem države. Bilo Hrvatske, bilo Korejske(njihove malo manje)
Guest- Guest
pa to ti velim, ti navodiš da je korejski deficit posljedica uvoza oružja, a njihova uvozna bilanca pokriva i uvoz oružja i još uvijek je u plusu za 49 milijardi dolara.... naravno ti ćeš sad opet ponavljati da treba razlučiti i bla bla... nema se šta razlučivati neovisno koji subjekt je ostvario suficit, računa se pod suficit južne koreje, a ona dug gomila li gomila, iako je imala namjeru smanjiti ga....
2015-08-08
deda na aparatima wrote:pa dobro, i nove generacije će prebaciti dug na još novije generacije
valjda nitko nije toliki idijot da zbog brojki u knjigama ide uništavati ekonomiju
Jasno, sve dok ne pukne ko u Grčkoj ili prije toga u Jugi. Ovi penzioneri koji su 1990 s 50 godina otišli u penziju su najbolje prošli, 25 godina se mlati kurcem po tarabi, ne zanima ih odakle se to bude platilo. Dok ide, ide. Kad zagusti mladi uvijek mogu s Arapima u Minken.
pa jel lijepo navedeno pod kojim uvjetom je mogla dobiti onih 56 milijardi, kad je došlo do sloma azijskog tigra, zmaja, kečige, kurca palca...
2015-08-08
michaellcmacha wrote:pa to ti velim, ti navodiš da je korejski deficit posljedica uvoza oružja, a njihova uvozna bilanca pokriva i uvoz oružja i još uvijek je u plusu za 49 milijardi dolara.... naravno ti ćeš sad opet ponavljati da treba razlučiti i bla bla... nema se šta razlučivati neovisno koji subjekt je ostvario suficit, računa se pod suficit južne koreje, a ona dug gomila li gomila, iako je imala namjeru smanjiti ga....
opet ti :D
imaš suficit privatnog sektora(čak i u RH je industrija i turizam u suficitu) a imaš deficit državnog sektora(u Sjerenoj Koreji je 1,8% proračuna kod nas 5%).
To nije teško razlikovati.
Jedno je država koja troši pare i generira deficit, a drugo je Samusng ili Veberova firma koji zarade suficit..
Guest- Guest
opet ja...... aj još jednom prelistaj i provjeri dali koreja urdeno otplaćuje svoje dugove po osnovi kamata i glavnice... otplaćuje, kako onda dug po istoj osnovi raste........
2015-08-08
Suficit korejske industrije, pripada privatnom sektoru(jer koreja je neoliberalni kapitalizam, pa je većina toga privatizirano, ili gotovo sve što proizvodi).
Država u Koreji se financira porezima na te firme koje proizvode i izvoze. Durga je stvar što korejska država ipak ima mali deficit(uspoređujući nas) jer troši malo više love nego što zaradi.
Ali to je tamo pod kontrolom, i imaju gospodarski rast, nisku nezaposlenost, javn dug koji je 3puta manji od našeg, nevidim nikakv problem
Država u Koreji se financira porezima na te firme koje proizvode i izvoze. Durga je stvar što korejska država ipak ima mali deficit(uspoređujući nas) jer troši malo više love nego što zaradi.
Ali to je tamo pod kontrolom, i imaju gospodarski rast, nisku nezaposlenost, javn dug koji je 3puta manji od našeg, nevidim nikakv problem
Guest- Guest
od kada... ključno je od kada je to tako...a ja sam ti naveo koje godine je došlo do promjene...Neoliberalni portugalac wrote:Suficit korejske industrije, pripada privatnom sektoru(jer koreja je neoliberalni kapitalizam, pa je većina toga privatizirano, ili gotovo sve što proizvodi).
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
Sve u tuđoj ruci raste. Šalu na stranu, Norveška je uspijela vratit svoj dug. Možda i zato kaj im je kraljica britanskog roda.michaellcmacha wrote:opet ja...... aj još jednom prelistaj i provjeri dali koreja urdeno otplaćuje svoje dugove po osnovi kamata i glavnice... otplaćuje, kako onda dug po istoj osnovi raste........
Guest- Guest
udba wrote:deda na aparatima wrote:pa dobro, i nove generacije će prebaciti dug na još novije generacije
valjda nitko nije toliki idijot da zbog brojki u knjigama ide uništavati ekonomiju
Jasno, sve dok ne pukne ko u Grčkoj ili prije toga u Jugi. Ovi penzioneri koji su 1990 s 50 godina otišli u penziju su najbolje prošli, 25 godina se mlati kurcem po tarabi, ne zanima ih odakle se to bude platilo. Dok ide, ide. Kad zagusti mladi uvijek mogu s Arapima u Minken.
U Grčkoj je puklo jer EU ima naopaku politiku. EU želi da joj države budu izvoznice, ali u isto vrijeme želi da Euro bude isto što i američki Dollar.
Brisel se ponaša kao hrpa šizofreničara koji bi u isto vrijeme išli i lijevo i desno, pa jedno što se dogodi je da tresnu o pod.
Guest- Guest
eva je spomenuo da je ključna namjera kad je u pitanju interakcija duga i novca... jel sve obrazloženo... koreja je bila azijski tigar koji obećava, sredinom 90-tih upada u strukturnu krizu, šta god to značilo, i dužna je 135 milijardi dolara. potom pristaje na uvjete mmf-a da restruktuira industriju po mmf-vim naputcima i dobije 56 milijardi dolara kredita... u sve to koreja ukalkulira cca 50 milijardi dolara suficita na godišnjoj razini i ima namjeru u skladu s navedenim svoje dugove smanjiti na najmanju moguću razinu ili čak optimistično gledajući i vratiti dugove u potpunosti.... 18 godina kasnije koreja je dužna 190 milijardi dolara iako uredno svih tih godina otplaćuje svoje dugove.... i sad ti veliš meni da ja to ne razumijem... ti razumiješ, pa eto dobri smo si, pa si daj truda pa pojasni....
2015-08-08
a čijeg je roda britanska kraljica...Eva wrote:Sve u tuđoj ruci raste. Šalu na stranu, Norveška je uspijela vratit svoj dug. Možda i zato kaj im je kraljica britanskog roda.michaellcmacha wrote:opet ja...... aj još jednom prelistaj i provjeri dali koreja urdeno otplaćuje svoje dugove po osnovi kamata i glavnice... otplaćuje, kako onda dug po istoj osnovi raste........
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
michaellcmacha wrote:opet ja...... aj još jednom prelistaj i provjeri dali koreja urdeno otplaćuje svoje dugove po osnovi kamata i glavnice... otplaćuje, kako onda dug po istoj osnovi raste........
http://www.tradingeconomics.com/south-korea/government-debt-to-gdp
South Korea recorded a Government Debt to GDP of 35.98 percent of the country's Gross Domestic Product in 2014. Government Debt to GDP in South Korea averaged 20.97 percent from 1990 until 2014, reaching an all time high of 35.98 percent in 2014 and a record low of 8.24 percent in 1996. Government Debt to GDP in South Korea is reported by the Ministry of Strategy and Finance, South Korea.
Evo na linku imaš sve ti piše. Nema nekog misterija. Korejski javni dug, je 1990 bi 20% BDPa, a onda 1996 je bio 8% BDPa(dakle smanjio se od 1990-1996) , onda su se vjerojatno zaudžili, i onda im je 2006 bio oko 25% BDPa, sada im je 35%.
Dapače njihov javni dug se povećava zadnjih par godina intezivno - već je skoro 20godina prošlo od toga angažmana sa MMFov
eh sada me pitaš ono zašto im je sa 50milijardi skočio na 150milijardi. Brojke su relativne. U ekonomiji se gleda odnos duga na BDP. Dakle recimo ako si ti dužan nekome 1000$(6000kuna) nije isto to opterećenje duga tebi, ili nekom u Kongu(on za to mora raditi 10ak godina)
Te brojke su "relativne".
Tako i Koreja, više manje cijelo vrijeme vodi politiku blagog deficita.. ako je Koreja ove godine imala deficit od 1,8% BDPa.. Korejski BDP je 1,9 tisuća milijardi $ PPP.
Dakle Korejski deficit samo za ovu godinu jest 0.018*1900=34milijarde $. Toliko se J.Koreja mora zadužiti ove godine da država pokrije svoju potrošnju. ILI, mogu dignuti poreze Samsungu i ostalim firmama.. (što bi moglo biti loše, ovi će manje zarađivati, manje izvoziti itd imamo primjer Hrvatske gdje država diže poreze a sve jedno manje zaradi)
Guest- Guest
Page 10 of 13 • 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13
Similar topics
» Pada broj stanovnika a raste broj zaposlenih u javnom sektoru
» Željeznice Srbije smanjuju broj zaposlenih
» Renaultova slovenska tvornica smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih
» Više od 180.000 nezaposlenih, HZZ tvrdi da broj zaposlenih stalno raste
» Broj zaposlenih u odnosu na prošli mjesec smanjen za više od 12.000 osoba
» Željeznice Srbije smanjuju broj zaposlenih
» Renaultova slovenska tvornica smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih
» Više od 180.000 nezaposlenih, HZZ tvrdi da broj zaposlenih stalno raste
» Broj zaposlenih u odnosu na prošli mjesec smanjen za više od 12.000 osoba