ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Željeznice RS-a ne mogu pronaći nove mašinovođe i otpravnike vozova

Go down

Željeznice RS-a ne mogu pronaći nove mašinovođe i otpravnike vozova Empty Željeznice RS-a ne mogu pronaći nove mašinovođe i otpravnike vozova

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 1:46

Svjetska banka odobrila je produženje roka za restruktuiranje Željeznice Republike Srpske do kraja godine, a najveći problem će, po svemu sudeći, biti (ne)očekivano zapošljavanje kvalificirane radne snage.

Ovo javno preduzeće je već polovinom godine imalo broj zaposlenih i manje nego što je zacrtano do kraja godine, ali kvalifikaciona struktura zaposlenih ne ide na ruku menadžmentu i vlasniku.

Zato su Željeznice RS-a već treći put u ovoj godini raspisale interni poziv radnicima za dobrovoljni odlazak i sporazumni prestanak radnog odnosa.

"To je naš interni poziv koji se odnosi na administrativne radnike. Javi se otprilike od 12 do 16 ljudi kada raspišemo poziv, a to su oni koji u međuvremenu nađu bolji posao, odlaze u inostranstvo i slično", kaže za Srpskainfo Aleksandra Simić, portparol ŽRS.

Ističe da je uprava nudila i prekvalifikaciju radnika unutar ŽRS, ali da odziva - nema.

U svakom slučaju, za nova zapošljavanja potrebna je saglasnost Vlade RS-a i Svjetske banke čijim kreditom se obavlja restruktuiranje ŽRS. I kada dobiju odobrenje, na tržištu rada je nemogoće naći kvalifikovanu radnu snagu za rad na prugama. To su mašinovođe, skretničari, otpravnici vozova…

"Ključni problem su niske plate. Evo, ja sa 45 godina staža kao otpravnik vozova imam oko 940 KM sa toplim obrokom, i to sa 20 posto stimulacije za koju smo se izborili jer su primanja izuzetno niska", rekao je za Srpskainfo Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banja Luka.

Kaže da na birou nema potrebnih radnika za rad na željeznicama, a da niko iz administracije neće da se prekvalificira.

U Željeznicama RS-a su na kraju septembra imali 2.064 radnika, dok je planski cilj da na kraju ove godine bude zaposleno 2.098 radnika.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/zeljeznice-rs-a-ne-mogu-pronaci-nove-masinovodje-i-otpravnike-vozova/211227143

RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Željeznice RS-a ne mogu pronaći nove mašinovođe i otpravnike vozova Empty Re: Željeznice RS-a ne mogu pronaći nove mašinovođe i otpravnike vozova

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 1:49

"Ključni problem su niske plate. Evo, ja sa 45 godina staža kao otpravnik vozova imam oko 940 KM sa toplim obrokom, i to sa 20 posto stimulacije za koju smo se izborili jer su primanja izuzetno niska", rekao je za Srpskainfo Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banja Luka.
-
940 km = 3,600 kuna

I to ima 45 godina staža, dakle novima sigurno nije ova osnovica + topli obrok.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Željeznice RS-a ne mogu pronaći nove mašinovođe i otpravnike vozova Empty Re: Željeznice RS-a ne mogu pronaći nove mašinovođe i otpravnike vozova

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 1:55

Na tržištu rada je nemogoće naći kvalificiranu radnu snagu za rad na prugama. To su mašinovođe, skretničari, otpravnici vozova…
..
Možeš, samo moraš dignit plaće. lol!
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 2:03

Može se taj problem lako riješiti samo je pitanje kako oni misle postaviti poslovanje u budućnosti jer najmlađi vozni park je 1988 godina.

https://en.wikipedia.org/wiki/Republika_Srpska_Railways

Ako se smanjiva taj vozni par onda ti nemaš potrebu toliko za nekakvim mašinovođama.

RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 2:09

Skretničari i otpravnici vlakova su zemaljsko osoblje a pošto je dužina pruga ovdje konstanta onda je i ovo konstanta tj broj je uvijek isti tj kako netko ode u mirovinu tako na to radno mjesto mora doći novi.

Kod mašinovođa ne jer to ovisi o broju vlakova koja ta željeznička firma ima a tu je vozni park najmlađi 1988 godina pa sad ....ako ćeš pustit privatnike da tu prometuju i prevoze onda ne tribaju nešto ni neke nove lokomitive ni mašinovođe za iste nego jednostavno samo naplaćuješ lovu od rente tj tzv kilometražu šta druga firma koristi tvoje kolosjeke i bereš pare i boli te kurac.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 2:26

Potrebe za više mašinovođa od ovog broja svakako nema. Može samo biti manji jer je vozni park star pa onda više da će se smanjivat taj ukupni broj.

Može se samo pojavit potreba za njima ako veći broj mašinovođa ide u mirovinu a onda daš bonus nekih šta ja znam 400 kuna mjesečno ovima šta su završili srednju školu za to i onda tako plaća + taj bonus dvije godine i onda kome to odgovara on sa starijim mašinovođom ( dvojica su uvik unutra ) tako dvi godine pa ako mu odgovara plaća i uvjeti onda primanje za stalno a ako ne nema veze jer dobiješ kvalificiran kadar koji ima u radnoj knjižici da je dvi godine vozija na tim prugama i to je onda školovano za te tvoje potrebe pa danas sutra možda ti dođe na tržište rada pa eto imaš čovka.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 2:44

Skretničari i otpravnici vlakova su konstanta pa kako jedan ode u mirovinu drugi mora odma doć na to mjesto. Tu jedino povećanje plaća il poticaji il još najbolje kombinacija i jednog i drugog tako da imaš taj kadar.

Doduše ima te neke automatizirane skretnice itd al opet netko to mora nadgledat itd itd itd.

Svodi se opet na to da će željeznice RS morat posegnit u đep da ovo imaju i zadrže a sad to je novi trošak a onda moraju kupit i nabavit nove vlakove itd pa održavanje pa ovo pa ono i sad na kraju se svede da je pametnije liberalizirat pa privatnik isto nek vozi a onda ti njemu naplaćuješ putarinu i iznamljuješ vagone i umisto da si ti u trošku sad tebi lova ide u đep.

Tako danas posluju te željeznice, jednostavno puste privatnike i onda njima naplaćuju kilometražu i zarađuju a ne da ti kupuješ vagone, održavaš ih, plaćaš ljude itd.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 3:28

Željeznice FBiH će isto imat ovaj problem, možda ne ove godine al kroz ovih pet godina sasvim sigurno. Isto će morat malo posegnit u đep da ljudima daju veće plaće i da ih zadrže i privuću nove.

To je opet jedan dodatni trošak al ne možeš drukčije i onda isto slijedi problem starog voznog parka kojeg mogu remontirat ovako za lokalne potrebe još dosta no za neki međunarodni promet triba neke malo novije lokomotive uzet a to košta itd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Railways_of_the_Federation_of_Bosnia_and_Herzegovina
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 4:07

Turske željeznice

https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_State_Railways#Locomotives

Ovo jedino ako Bakiru zafali koja lokomotiva pa mu Erdo il neko drugi iznajmi za relativno sitne novce na godinu dana ugovor.

Ne isplati se uzet čak ni ako daje jeftino ( a neće jel njima to triba za rezervne dijelove ) jer opet ako imaš samo jednu a štaš kad se pokvari ? Parkirat sa strane i gotova priča. Opet moraš njemu plaćat remont i rezervne dijelove. Zato se to ne isplati kupit.

Uvik će ti to bit trošak tako da opet ispadne pametnije nek neki privatnik vozi a ti mu naplatiš kilometražu i još iznajmljuješ teretne vagone ( jer oni to obićno i nemaju nego samo lokomotivu ).
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 4:26

Privatni prijevoznik ne može ugrozit državu jer :

1. Država donosi zakone

2. Željeznička infrastruktura tj pruga su njene i ona određuje cijenu po kilometru ako netko koristi njene pruge, dakle ako joj taj privatnik smeta, država samo digne cijenu putinarine i doviđema.

U biti moraš bit u dobrima s državom ako želiš da ti sve funkcionira. Jesi privatnik al s njima na vlasti moraš bit u odličnim odnosima.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 4:41

Ja da sam u BiH ja bi to tako postavija, omogućija da privatnici mogu vozit al ono neke stavke stavija šta je meni bitno npr ako si registriran u BiH kao prijevoznička firma da možeš posjedovat samo lokomotivu za vuču.

A što znači ? Znači da ako želiš prevozit teret a očito želiš kad si se registrira da ćeš unajmljivat vagone za teret a nije veliki problem zaključit u koga češ to unajmljivat. Pa u državnih željeznica.

Lipo ti naplatim kilometražu jer koristiš moje pruge, moraš unajmit vagone jer ih sam ne smiješ imat dakle to opet više manje kod mene unajmljuješ, opet ide lova meni....nemam troška kupnje il unajmljivanja lokomitive, nemam troška održavanja iste, nemam troška plaćanja mašinovođa...

Lova ide.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus Tue 28 Dec - 5:11

Hrvatsku nije brige za ovo jer ona je i ovako i onako poslovno povezana sa željeznicama FBiH jer to je miks nadzorni odbor dakle Bošnjaci i Hrvati i jer ogroman dio tog trereta je ionako vezan uz luku Ploče a i kad ide na zapad opet se veže na Hrvatskoj.

Njoj je ovo najmanje bitno al će bit bitno ovim dvima kompanijama u BiH jer šta bi ja bija budala kad može netko drugi vozit pa nek on kupi il unajmi lokomotivu, održava je, plaća mašinovođu a moje je samo da mu naplaćujem putarinu i iznajmljivanje teretnih vagona.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics