Do 2060. dva miliona stanovnika manje u centralnoj Srbiji i Vojvodini
Page 1 of 1
Do 2060. dva miliona stanovnika manje u centralnoj Srbiji i Vojvodini
Demograf Instituta društvenih nauka Goran Penev ocenio je da je u demografskoj budućnosti Srbije teško očekivati pozitivne promene i da će u centralnoj Srbiji i Vojvodini prema procenama do 2060. živeti oko pet miliona stanovnika.
Penev je za agenciju Beta ocenio da će centralna Srbija i Vojvodina 2060. imati dva miliona stanovnika manje nego danas, jer je niska stopa rađjanja posledica loše ekonomske situacije u zemlji.
"Država može promeniti demografsku budućnost Srba tako što će stvoriti povoljne uslove za život omladine, a da bi se stvorili povoljni uslovi za radjanje neophodno je smanjenje stope nezaposlenost mladih", kazao je Penev.
Kako je ocenio, Srbiji je neophodna "dugoročna, ozbiljna" populaciona politika i poboljšanje ekonomske situacije.
Prema njegovim rečima, većini zaposlenih žena u reproduktivnom periodu teško je da radjaju decu zbog straha da će izgubiti posao po povratku sa porodiljskog.
"Neće ona dobiti otkaz kad se vrati sa porodiljskog, jer to nije u skladu sa zakonom, nego joj poslodavac neće produžiti ugovor", naveo je Penev.
On je dodao da je stanovništvo Srbije "staro" i da je to posledica dugogodišnjeg smanjenja broja rodjenih.
"Za poboljšanje demografske budućnosti neophodno je da se u porodicama u Srbiji radja troje ili četvoro dece. Dok se početkom '50.tih godina 20. veka u Srbiji radjalo oko 160.000 dece, danas se godišnje rodi manje od 65.000", rekao je Pene.
On je dodao da je žena u Srbiji sredinom prošlog veka radjala više od troje dece.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:584195-Do-2060-dva-miliona-stanovnika-manje-u-centralnoj-Srbiji-i-Vojvodini
Penev je za agenciju Beta ocenio da će centralna Srbija i Vojvodina 2060. imati dva miliona stanovnika manje nego danas, jer je niska stopa rađjanja posledica loše ekonomske situacije u zemlji.
"Država može promeniti demografsku budućnost Srba tako što će stvoriti povoljne uslove za život omladine, a da bi se stvorili povoljni uslovi za radjanje neophodno je smanjenje stope nezaposlenost mladih", kazao je Penev.
Kako je ocenio, Srbiji je neophodna "dugoročna, ozbiljna" populaciona politika i poboljšanje ekonomske situacije.
Prema njegovim rečima, većini zaposlenih žena u reproduktivnom periodu teško je da radjaju decu zbog straha da će izgubiti posao po povratku sa porodiljskog.
"Neće ona dobiti otkaz kad se vrati sa porodiljskog, jer to nije u skladu sa zakonom, nego joj poslodavac neće produžiti ugovor", naveo je Penev.
On je dodao da je stanovništvo Srbije "staro" i da je to posledica dugogodišnjeg smanjenja broja rodjenih.
"Za poboljšanje demografske budućnosti neophodno je da se u porodicama u Srbiji radja troje ili četvoro dece. Dok se početkom '50.tih godina 20. veka u Srbiji radjalo oko 160.000 dece, danas se godišnje rodi manje od 65.000", rekao je Pene.
On je dodao da je žena u Srbiji sredinom prošlog veka radjala više od troje dece.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:584195-Do-2060-dva-miliona-stanovnika-manje-u-centralnoj-Srbiji-i-Vojvodini
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Do 2060. dva miliona stanovnika manje u centralnoj Srbiji i Vojvodini
Ovo već ohrabruje.
crvenkasti-
2014-04-17
Nemam ja nikakve kroisti od toga šta će i susedu da crkne krava.crvenkasti wrote:Ovo već ohrabruje.
2014-04-11
Za takvog susjeda nemam ništ protiv da mu crkne krava.
Jebeno je kad jednom dozvoliš da se mafija raspase. Istu možeš uništavati samo novom mafijom ...i tako u krug.
Ustvari, nema države...ima, ali je ju je okupirala mafija.
Ustvari, nema države...ima, ali je ju je okupirala mafija.
Znači prije će izumrijeti od Hrvata, e to te ja pitam...
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Mene baš i ne.crvenkasti wrote:Ovo već ohrabruje.
Ako budem živ imat ću oko 90 godina,pa to neću moći dolično proslaviti.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
2014-04-11
Zamisli, dođe 8 Hrvata iz Njemačke i okupira Beograd, kao onomad oni 8 Njemaca...epikur37 wrote:Znači prije će izumrijeti od Hrvata, e to te ja pitam...
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
priroda je čudo. u beogradu tridesetogodišnji
rekord, p[size=31]reko 20000 beba. ne radujte se[/size]
previše, uzalud ! srbija !
rekord, p[size=31]reko 20000 beba. ne radujte se[/size]
previše, uzalud ! srbija !
Guest- Guest
Pa kad su se svi nashrali u BG.
2014-04-11
bolje gledajte da vi
opstanete nego sto cekate
da mi nestanemo.
da mi nestanemo.
Guest- Guest
http://www.politika.rs/scc/clanak/298247/U-Srbiji-je-prosle-godine-rodeno-najmanje-beba-od-pocetka-20-veka
2014-04-11
Već sam na pocetku teme rekao da nemam nikakve koristi šta ce susedu da crkne krava. Po meni ovo nije dobro jer vuce ekonomiju dole i nema stabilnosti u regionu tako da ....pizzon wrote:bolje gledajte da vi
da mi nestanemo.
2014-04-11
serbien mus sterbien...
max123- Posts : 2853
2015-10-28
Svugdje je depopulacija. Problem je nadnacionalni a u buducnosti će jako utjecat na ekonomiju a ista utjece na stabilnost.....tako da ovo u suštini nevalja ništa tj nije dobro.
2014-04-11
Similar topics
» U Srbiji nikad manje stanovnika nego danas: Prosečna starost 43 godine
» U Srbiji živi 6.690.887. ljudi, što ja za skoro pola miliona manje nego 2011.
» Vučić: Želimo više Albanaca u centralnoj Srbiji
» Beč će do 2029. godine imati dva miliona stanovnika
» Njemačka 2016. dostigla rekordnih 82,8 miliona stanovnika
» U Srbiji živi 6.690.887. ljudi, što ja za skoro pola miliona manje nego 2011.
» Vučić: Želimo više Albanaca u centralnoj Srbiji
» Beč će do 2029. godine imati dva miliona stanovnika
» Njemačka 2016. dostigla rekordnih 82,8 miliona stanovnika
Page 1 of 1