Obersnel poželio da Rijeka ostane grad pametnih ljudi
Page 2 of 4
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Obersnel poželio da Rijeka ostane grad pametnih ljudi
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/U-Rijeci-ekstremni-pad-broja-stanovnika-vise-od-10-posto
Depopulacija je očita i u naseljima Gorkoga kotara, a ukupan pozitivan rast zabilježen je na kvarnerskim otocima, ali zahvaljujući Krku te prstenu oko Rijeke
RIJEKA Dr. Ivan Lajić iz Instituta za migracije i narodnosti ispričao je na okruglom stolu »Perspektive demografskog razvitka, sustav naselja i područja za građenje PGŽ« da u mjestima Gorskog kotara ginekolozi poimence znaju imena rođene djece što svjedoči o krajnje negativnim demografskim trendovima u Primorsko-goranskoj županiji. Okrugli stol organizirao je Zavod za prostorno uređenje kako bi se na što kvalitetniji način izradio novi Prostorni plan PGŽ.
– Nije dobro kada nailazim isključivo na riječi koje počinju s »d« – depopulacija, denatalizacija, deruralizacija... Regresivni demografski razvoj obilježje je brojnih mjesta u PGŽ, jer broj stanovnika u regiji opada. U odnosu na 2001. godinu broj je stanovnika za 3,1 posto manji, a od 35 jedinica lokalne samouprave u njih 19 je zabilježena depopulacija. Najviše zabrinjava Rijeka koja ima ekstremnu depopulaciju, višu od 10 posto. Njoj se pridružuje depopulacija u naseljima Gorkoga kotara. Pozitivan je trend u priobalju, odnosno prvome prstenu oko Rijeke, u kojemu naselja imaju porast broja stanovnika, a najveći je u Viškovu, koje bilježi demografski bum s povećanjem od 60 posto, što je vrlo rijedak slučaj, kazao je Lajić.
– Na ostalim otocima, Rabu, Cresu, Lošinju, broj stanovnika se smanjuje, naglasio je Lajić.
On je radio projekcije budućeg kretanja broja stanovnika koje ukazuju da će ukupan broj stanovnika u Županiji i opadati, do 2021. godine za pet posto, a u sljedećih deset godina za još četiri posto. Za 20 godina PGŽ bi trebala brojiti 273.000 stanovnika.
– Procesi ukazuju da će se demografska polarizacija između podregija i dalje pojačavati. Broj stanovnika Rijeke i Gorskog kotara i dalje će padati, broj stanovnika priobalja i otoka će rasti. Smanjit će se broj i udio stanovništva radnoaktivne dobi, a »strukture« stanovništva postat će još nepovoljnije. Stanovništvo će biti sve starije, smanjit će se broj djece preškolske i školske dobi, povećat će se ovisne dobne skupine, upozorio je Lajić.
– Dinamika rasta i promjene u strukturi gospodarstva zahtijevat će promjenu u strukturi površina namijenjenih radu i rekreaciji, za pojedine gospodarske namjene uopće neće biti potrebno planirati nove prostore, naročito ne one izdvojene iz naselja, jer ih je već sada previše, posebnu pažnju treba posvetiti racionalnijem korištenju već zauzetih prostora, odnosno privesti namjeni napuštene. U cilju što bržeg gospodarskog oporavka bit će potrebno osigurati što brže i jednostavnije privođenje planiranih površina zacrtanoj namjeni ustrojavanjem »nove« strukture površine za građenje, zaključio je Dobrila.
Depopulacija je očita i u naseljima Gorkoga kotara, a ukupan pozitivan rast zabilježen je na kvarnerskim otocima, ali zahvaljujući Krku te prstenu oko Rijeke
RIJEKA Dr. Ivan Lajić iz Instituta za migracije i narodnosti ispričao je na okruglom stolu »Perspektive demografskog razvitka, sustav naselja i područja za građenje PGŽ« da u mjestima Gorskog kotara ginekolozi poimence znaju imena rođene djece što svjedoči o krajnje negativnim demografskim trendovima u Primorsko-goranskoj županiji. Okrugli stol organizirao je Zavod za prostorno uređenje kako bi se na što kvalitetniji način izradio novi Prostorni plan PGŽ.
– Nije dobro kada nailazim isključivo na riječi koje počinju s »d« – depopulacija, denatalizacija, deruralizacija... Regresivni demografski razvoj obilježje je brojnih mjesta u PGŽ, jer broj stanovnika u regiji opada. U odnosu na 2001. godinu broj je stanovnika za 3,1 posto manji, a od 35 jedinica lokalne samouprave u njih 19 je zabilježena depopulacija. Najviše zabrinjava Rijeka koja ima ekstremnu depopulaciju, višu od 10 posto. Njoj se pridružuje depopulacija u naseljima Gorkoga kotara. Pozitivan je trend u priobalju, odnosno prvome prstenu oko Rijeke, u kojemu naselja imaju porast broja stanovnika, a najveći je u Viškovu, koje bilježi demografski bum s povećanjem od 60 posto, što je vrlo rijedak slučaj, kazao je Lajić.
Sve manje Primoraca
On je dodao da je u gradovima u Liburniji slika također loša, a kontinuirana depopulacija bilježi se u Opatiji. Ukupan pozitivan rast zabilježen je na kvarnerskim otocima, ali zahvaljujući Krku.– Na ostalim otocima, Rabu, Cresu, Lošinju, broj stanovnika se smanjuje, naglasio je Lajić.
On je radio projekcije budućeg kretanja broja stanovnika koje ukazuju da će ukupan broj stanovnika u Županiji i opadati, do 2021. godine za pet posto, a u sljedećih deset godina za još četiri posto. Za 20 godina PGŽ bi trebala brojiti 273.000 stanovnika.
– Procesi ukazuju da će se demografska polarizacija između podregija i dalje pojačavati. Broj stanovnika Rijeke i Gorskog kotara i dalje će padati, broj stanovnika priobalja i otoka će rasti. Smanjit će se broj i udio stanovništva radnoaktivne dobi, a »strukture« stanovništva postat će još nepovoljnije. Stanovništvo će biti sve starije, smanjit će se broj djece preškolske i školske dobi, povećat će se ovisne dobne skupine, upozorio je Lajić.
Dovoljno stambenih prostora
Duško Dobrila iz Zavoda za prostorno uređenje pojasnio je predstavljajući »Sustav naselja i prijedlog strukture područja za građenje u PGŽ« da je bitno smanjena potreba za planiranjem novih prostora za stanovanje.– Dinamika rasta i promjene u strukturi gospodarstva zahtijevat će promjenu u strukturi površina namijenjenih radu i rekreaciji, za pojedine gospodarske namjene uopće neće biti potrebno planirati nove prostore, naročito ne one izdvojene iz naselja, jer ih je već sada previše, posebnu pažnju treba posvetiti racionalnijem korištenju već zauzetih prostora, odnosno privesti namjeni napuštene. U cilju što bržeg gospodarskog oporavka bit će potrebno osigurati što brže i jednostavnije privođenje planiranih površina zacrtanoj namjeni ustrojavanjem »nove« strukture površine za građenje, zaključio je Dobrila.
Guest- Guest
u spotu je bivši dok3 nije to obala
2014-04-15
naravno, jer su se od '45. izmjenile tolike stranke i aprtije pa znamo što valja a adeze je u zagrebu, a Zagreb je fuj i Zagreb neda Rijeci živit i procvastjastreb wrote:A i vi...
Vama bi Rijeka postala dobra samo ako bi obdje zavladao HDZ.
n_razbojnik-
2014-04-15
ja ću zahvaliti adezeu što je rasturio općinu Rijeka, ta im jedina valja i samo zato netreba rezati upravu
2014-04-15
dobro, a što ima sad bolje na obali? možeš voziti biciklu po lukobranu i nišn_razbojnik wrote:u spotu je bivši dok3 nije to obala
Guest- Guest
Pa Zagreb je nečesto Rijeku zapostavljao. To će ti reći i rođeni Zagrepčani koji žive i obitavaju u Rijeci.n_razbojnik wrote:naravno, jer su se od '45. izmjenile tolike stranke i aprtije pa znamo što valja a adeze je u zagrebu, a Zagreb je fuj i Zagreb neda Rijeci živit i procvastjastreb wrote:A i vi...
@deda,nije mi znano koja je ona koka.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
imaš dve jahtice i jedan kruzer godišnje...i cajke na Terminalu...multikulti bro'deda na aparatima wrote:dobro, a što ima sad bolje na obali? možeš voziti biciklu po lukobranu i nišn_razbojnik wrote:u spotu je bivši dok3 nije to obala
2014-04-15
n_razbojnik wrote:ja ću zahvaliti adezeu što je rasturio općinu Rijeka, ta im jedina valja i samo zato netreba rezati upravu
Ove godine neće dovesti snjeg na one stepenice pred Bonaviu i neće biti natjecanja u snowbordanju zbog rezova?
Guest- Guest
Rijeka i HDZ to nikako ne ide.n_razbojnik wrote:ja ću zahvaliti adezeu što je rasturio općinu Rijeka, ta im jedina valja i samo zato netreba rezati upravu
Dobro,mislim da i ovi koji su sada na vlasti u Rijeci nisu najbolje rješenje i mislim da ih treba smijenit,ali čvrsto sam uvjeren da ih neće smijeniti HDZ,jer ako bi to bio HDZ,onda to više ne bi bila Rijeka.
Rijeka je od svih gradova uz Istru,najantihadezeovski grad u Hrvatskoj.
Pobjeda HDZ-a u Rijeci bila bi isto što i pobjeda Radničke fronte u Gospiću,ili Slunju.
2014-04-22
nečesto...svakodnevno...od hiljadudevestodevespre...a riječani u inat, sa izlaznošću od 30% na lokalne za Partijujastreb wrote:Pa Zagreb je nečesto Rijeku zapostavljao. To će ti reći i rođeni Zagrepčani koji žive i obitavaju u Rijeci.n_razbojnik wrote:naravno, jer su se od '45. izmjenile tolike stranke i aprtije pa znamo što valja a adeze je u zagrebu, a Zagreb je fuj i Zagreb neda Rijeci živit i procvastjastreb wrote:A i vi...
@deda,nije mi znano koja je ona koka.
da se razmemo, riječki HDZ je još gora nakupina neartikuliranih , bezvrijednih uhljeba...nikakva opozicija, trulež ista kao i Linićevi
n_razbojnik-
2014-04-15
ja idem u onaj, kako se zove, piton, kobra, ne boa, tako nešto, to je elitni klubn_razbojnik wrote:imaš dve jahtice i jedan kruzer godišnje...i cajke na Terminalu...multikulti bro'deda na aparatima wrote:dobro, a što ima sad bolje na obali? možeš voziti biciklu po lukobranu i nišn_razbojnik wrote:u spotu je bivši dok3 nije to obala
a žao mi je i što su zatvorili onaj kafić iznad H&Ma, imao je dobar pogled na korzo
tj. nije mi žao kafića, žao mi je što nisam uzeo broj od konobarice
Guest- Guest
jasna stvar...pa i Kolinda je pregažena od tolerantnih urbanih glasača koji Josipovića nikad nisu ni vidjeli ali znaju da je ova fuj iako je rođena 10 km od turbonaprednog središta univerzumajastreb wrote:Rijeka i HDZ to nikako ne ide.n_razbojnik wrote:ja ću zahvaliti adezeu što je rasturio općinu Rijeka, ta im jedina valja i samo zato netreba rezati upravu
Dobro,mislim da i ovi koji su sada na vlasti u Rijeci nisu najbolje rješenje i mislim da ih treba smijenit,ali čvrsto sam uvjeren da ih neće smijeniti HDZ,jer ako bi to bio HDZ,onda to više ne bi bila Rijeka.
Rijeka je od svih gradova uz Istru,najantihadezeovski grad u Hrvatskoj.
Pobjeda HDZ-a u Rijeci bila bi isto što i pobjeda Radničke fronte u Gospiću,ili Slunju.
n_razbojnik-
2014-04-15
ex Dva Lava...pa baš elitni, ali ajd drže do osoblja i klijentele... nema u Ri nekakvih elitnih barova,Capitano nekad, ali ima elitnih cijenadeda na aparatima wrote:ja idem u onaj, kako se zove, piton, kobra, ne boa, tako nešto, to je elitni klubn_razbojnik wrote:imaš dve jahtice i jedan kruzer godišnje...i cajke na Terminalu...multikulti bro'deda na aparatima wrote:dobro, a što ima sad bolje na obali? možeš voziti biciklu po lukobranu i nišn_razbojnik wrote:u spotu je bivši dok3 nije to obala
a žao mi je i što su zatvorili onaj kafić iznad H&Ma, imao je dobar pogled na korzo
Da ono nije bilo loše, a iskreno nisma ni znao da je zatvoreno
n_razbojnik-
2014-04-15
n_razbojnik wrote:naravno, jer su se od '45. izmjenile tolike stranke i aprtije pa znamo što valja a adeze je u zagrebu, a Zagreb je fuj i Zagreb neda Rijeci živit i procvastjastreb wrote:A i vi...
U Zagrebu Bandic rula vec 15 godina. A na nivou drzave koja je ono Vlada bila zadnje 4 godine? Oni su nekakve autoceste u okolici Rijeke obecavali? Stavio bih i sliku nazovi zracne luke Rijeka, ali ne da mi se traziti po netu.
Guest- Guest
apstraktno govoreći kolega, naravno da se ne misli na vlast u Gradu Zagrebu...pa vrli ministar prometa je naglo obolio u fotelji, kada je imao resor za učiniti nešto barem u tom segmentu za grad koji "teče"...Zagreb je to, oboliš, razočaraš se, ne znam kako purgeri i ostali mogu živjeti tamokolerik wrote:n_razbojnik wrote:naravno, jer su se od '45. izmjenile tolike stranke i aprtije pa znamo što valja a adeze je u zagrebu, a Zagreb je fuj i Zagreb neda Rijeci živit i procvastjastreb wrote:A i vi...
U Zagrebu Bandic rula vec 15 godina. A na nivou drzave koja je ono Vlada bila zadnje 4 godine? Oni su nekakve autoceste u okolici Rijeke obecavali? Stavio bih i sliku nazovi zracne luke Rijeka, ali ne da mi se traziti po netu.
zdrava je zato fotelja Župana,sidu liječi... nit brige nit pameti, ideš svijetom, slikavaš se, sereš po adezeu
n_razbojnik-
2014-04-15
Da, a nema ni u Opatiji baš nešto.n_razbojnik wrote:ex Dva Lava...pa baš elitni, ali ajd drže do osoblja i klijentele... nema u Ri nekakvih elitnih barova,Capitano nekad, ali ima elitnih cijenadeda na aparatima wrote:ja idem u onaj, kako se zove, piton, kobra, ne boa, tako nešto, to je elitni klubn_razbojnik wrote:imaš dve jahtice i jedan kruzer godišnje...i cajke na Terminalu...multikulti bro'deda na aparatima wrote:dobro, a što ima sad bolje na obali? možeš voziti biciklu po lukobranu i nišn_razbojnik wrote:u spotu je bivši dok3 nije to obala
Da ono nije bilo loše, a iskreno nisma ni znao da je zatvoreno
Nisam bio dugo na Nini, ima par godina, a preko puta je navodno neki novi bar, pa ću to morati provjeriti nije više onaj Buda, ili kako već.
Što mi se još sviđa... onaj McDonalds prema Sloveniji... i naravno
Guest- Guest
zadnje što sam bio vani bila je Karolina, ono na gatu, tamo mi inače feel good atmosmfera, ali manjak je što rade konobari tu i tamo Phanas i to je to...radije do zidića sa jastrebom
2014-04-15
n_razbojnik wrote:zadnje što sam bio vani bila je Karolina, ono na gatu, tamo mi inače feel good atmosmfera, ali manjak je što rade konobari tu i tamo Phanas i to je to...radije do zidića sa jastrebom
kad navratim najčešće idem u Crkvu u zadnje vrijeme
Guest- Guest
U koju?deda na aparatima wrote:n_razbojnik wrote:zadnje što sam bio vani bila je Karolina, ono na gatu, tamo mi inače feel good atmosmfera, ali manjak je što rade konobari tu i tamo Phanas i to je to...radije do zidića sa jastrebom
kad navratim najčešće idem u Crkvu u zadnje vrijeme
Najpoznatije su ona na Trsatu,na Žabici i katedrala Svetog Vida. Ili možda ideš u hram velikomučenika Georgija?
2014-04-22
Crkva mi se sviđala dok je bila Big Rock mama...sada nije moj djir
2014-04-15
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Ima pametnih ljudi
» Rijeka - grad slucaj
» Rijeka - najgluplji grad na svitu
» Rijeka, grad koji polako nestaje
» Seli se u novu halu za proizvodnju pametnih klupa, zapošljava 20 ljudi, očekuje 14 milijuna kn prometa!
» Rijeka - grad slucaj
» Rijeka - najgluplji grad na svitu
» Rijeka, grad koji polako nestaje
» Seli se u novu halu za proizvodnju pametnih klupa, zapošljava 20 ljudi, očekuje 14 milijuna kn prometa!
Page 2 of 4