Erdogan prijeti progonom deset ambasadora iz Turske
Page 1 of 1
Erdogan prijeti progonom deset ambasadora iz Turske
Kanada, Francuska, Finska, Danska, Njemačka, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Švedska i SAD pozvali su u ponedjeljak na „pravedno i brzo rešavanje afere“ Osmana Kavale, turskog izdavača i mecene koji se nalazi u zatvoru četiri godine bez suđenja.
„Zar vi treba da dijelite lekcije Turskoj“, naveo je Erdogan i dodao kako je tursko pravosuđe nezavisno.
https://balkans.aljazeera.net/news/world/2021/10/21/erdogan-prijeti-progonom-deset-ambasadora-iz-turske
„Zar vi treba da dijelite lekcije Turskoj“, naveo je Erdogan i dodao kako je tursko pravosuđe nezavisno.
https://balkans.aljazeera.net/news/world/2021/10/21/erdogan-prijeti-progonom-deset-ambasadora-iz-turske
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Erdogan prijeti progonom deset ambasadora iz Turske
Iz vaše perspektive koji su razlozi za ogroman talas imigranata sa Bliskog istoka i šta čini ovaj talas daleko većim nego prethodnim migracijama tijekom prošlih ratova na Bliskom istoku?
Da bi shvatili razloge moramo da znamo ko ima korist od ovoga. Uvek bi prvo postavio pitanje zašto nismo imali ovakve talase imigranata ranije, mislim da prve 3 godine rata. Zbog čega turska mornarica više ne kontrolira svoju obalu? Kada razmislimo o tim pitanjima znamo i razloga ovolike migracija i ko ima korist.
Verujem da Turska namerno pušta imigrante, njihova vojska i policija su jake da vidimo kada se sukobljavaju sa svojim građanima ukoliko bi željeli mogli da kotrolišu svoje granice, oni ipak to ne rade i puštaju milijune ljudi da prođu kroz Tursku na putu za Europu. Povratna reakcija EU bila je davanje novca u milionskim iznosima Turcima kako bi poboljšali situaciju sa izbjeglicama i da ih zaustavi.
Broj brodova sa imigrantima koji putuju sa turske obale ogroman je i nemoguće da ih turske vlasti ne vide, sve je planirano i organizirano. Iza prijevoza imigranata stoje kriminalne grupe koje se bave trgovinom ljudima i prostitucijom, sada su samo povećali obim trgovine i našlo nove mušterije.
Da bi shvatili razloge moramo da znamo ko ima korist od ovoga. Uvek bi prvo postavio pitanje zašto nismo imali ovakve talase imigranata ranije, mislim da prve 3 godine rata. Zbog čega turska mornarica više ne kontrolira svoju obalu? Kada razmislimo o tim pitanjima znamo i razloga ovolike migracija i ko ima korist.
Verujem da Turska namerno pušta imigrante, njihova vojska i policija su jake da vidimo kada se sukobljavaju sa svojim građanima ukoliko bi željeli mogli da kotrolišu svoje granice, oni ipak to ne rade i puštaju milijune ljudi da prođu kroz Tursku na putu za Europu. Povratna reakcija EU bila je davanje novca u milionskim iznosima Turcima kako bi poboljšali situaciju sa izbjeglicama i da ih zaustavi.
Broj brodova sa imigrantima koji putuju sa turske obale ogroman je i nemoguće da ih turske vlasti ne vide, sve je planirano i organizirano. Iza prijevoza imigranata stoje kriminalne grupe koje se bave trgovinom ljudima i prostitucijom, sada su samo povećali obim trgovine i našlo nove mušterije.
2014-04-16
Erdine prazne prijetnje.
Pirate- Posts : 1512
2019-09-06
Ipak ne. Poćero ih.Pirate wrote:Erdine prazne prijetnje.
---
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je naredio ministarstvu vanjskih poslova da proglasi deset ambasadora zapadnih zemalja “personom non grata”, odnosno nepoželjnim osobama.
Ovu odluke je dobio zbog poziva na oslobađanje filantropa Osmana Kavale, javila je agencija Reuters.
Kavala je u zatvoru od kraja 2017. a optužen je za finansiranje demonstracija širom zemlje 2013. i za umiješanost u neuspjeli državni udar 2016. godine. On poriče sve optužbe.
U zajedničkoj izjavi od 18. oktobra, ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i Sjedinjenih Država pozvali su na “pravedno i brzo rješavanje Kavalinog slučaja”.
Oni su pozvani u Ministarstvo vanjskih poslova koje je tu izjavu nazvalo neodgovornom.
“Dao sam potreban nalog našem ministru vanjskih poslova i rekao što se mora učiniti, ovih 10 ambasadora mora se odmah proglasiti personama non grata. Odmah ćete to riješiti", rekao je Erdogan u govoru okupljenima u Eskisehiru na sjeverozapadu Turske.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Similar topics
» Milorad Dodik biskupu Komarici prijeti sudskim progonom: Pozivam ga da se ispriča
» Šta ako Erdogan izgubi turske izbore?
» Erdogan i Komšić razgovarali o jačanju odnosa Turske i BiH
» Erdogan prijeti Trumpu
» Erdogan protiv Švedske i Finske u NATO-u: Dok sam ja predsjednik Turske....
» Šta ako Erdogan izgubi turske izbore?
» Erdogan i Komšić razgovarali o jačanju odnosa Turske i BiH
» Erdogan prijeti Trumpu
» Erdogan protiv Švedske i Finske u NATO-u: Dok sam ja predsjednik Turske....
Page 1 of 1