Društvo u Srbiji nije izvuklo poruke iz devedesetih
Page 1 of 1
Društvo u Srbiji nije izvuklo poruke iz devedesetih
I oporba podržava sve šta i Vučic iako im se ne sviđa šta je on a ne oni na vlasti.
https://m.dw.com/hr/dru%C5%A1tvo-u-srbiji-nije-izvuklo-pouke-iz-devedesetih/a-59130843
https://m.dw.com/hr/dru%C5%A1tvo-u-srbiji-nije-izvuklo-pouke-iz-devedesetih/a-59130843
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Društvo u Srbiji nije izvuklo poruke iz devedesetih
Društvo u Srbiji nije izvuklo pouke ni iz 70-ih, a ni iz 80-ih.
Do ratova nije došlo preko noći, Srbija je aktivno razmišljala (od kafana čaršije u Požarevcu do hala SANU) da promjeni karakter SFRJ u Veliku Srbiju.
U suštini je nesposobnost srpskog naroda da dijalogom i koncilijantno rješava konflikte. Gdje je konflikt, on se rješava oružjem - ili se ne rješava.
Srbiji nakon 1918 i 1945 je dva puta u krilo bačena zlatna šansa. Iscrpljeni, izmrcvaren narod je ipak pronašao državnu zajednicu u kojoj je bio relativno većinski, koja je imala fenomenalan položaj, prirodna bogatstva i ljudski potencijal. Ali, s time je dolazio uvjet: kako ne čine većinu, za donošenje svih odluka će se tražiti konsenzus svih naroda.
Srbi se s time nisu mogli pomiriti, jer to nije u njihovom mentalitetu, mitomaniji.
I zato su potkopavali državne zajednice gdje su njihove potrebe - opće, političke, ekonomske, bile trajno namirene, kako bi stvorili manju državu u kojoj će imati apsolutnu većinu, njihova će biti prva i zadnja.
Do ratova nije došlo preko noći, Srbija je aktivno razmišljala (od kafana čaršije u Požarevcu do hala SANU) da promjeni karakter SFRJ u Veliku Srbiju.
U suštini je nesposobnost srpskog naroda da dijalogom i koncilijantno rješava konflikte. Gdje je konflikt, on se rješava oružjem - ili se ne rješava.
Srbiji nakon 1918 i 1945 je dva puta u krilo bačena zlatna šansa. Iscrpljeni, izmrcvaren narod je ipak pronašao državnu zajednicu u kojoj je bio relativno većinski, koja je imala fenomenalan položaj, prirodna bogatstva i ljudski potencijal. Ali, s time je dolazio uvjet: kako ne čine većinu, za donošenje svih odluka će se tražiti konsenzus svih naroda.
Srbi se s time nisu mogli pomiriti, jer to nije u njihovom mentalitetu, mitomaniji.
I zato su potkopavali državne zajednice gdje su njihove potrebe - opće, političke, ekonomske, bile trajno namirene, kako bi stvorili manju državu u kojoj će imati apsolutnu većinu, njihova će biti prva i zadnja.
niels-
2021-04-26
Da, nisu izvukli poruke
Ali kad je Crna Gora u pitanju tu nije Srbija osnovni problem.
Problem su sami Crnogorci i njihova kriza
identiteta.
Oni treba problem da rijese. A ja ne vidim kako.
Srbija je tu od sekundarnog znacaja.
identiteta.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Ringo10 wrote:Da, nisu izvukli poruke
identiteta.
Kolega, svi događaji u Crnoj Gori, kompletna politička dinamika, u zadnje 2-3 godine ima zajednički nazivnik: SPC.
Nadalje, Srbija ima podulji listu zemalja koje ju optužuju da im radi o glavi. Ok, ako te spominju u negativnom kontekstu u zemlji ili dvije. Ali kada 5-6 tvojih susjeda u svakom trenutku ima primjedbe, a i neke zemlje koje ti nisu nikakvi susjedi, onda je poprilično jasno da ovo nije bila unutarcrnogorska lokalna makljaža, već još jedna demonstracija da je ono u čemu je Srbija uvjerljivo najbolja, da radi probleme sebi i drugima, dala potvrdu da je tu i dalje nedodirljiva.
niels-
2021-04-26
Prodavanje magle ( stvaranje nekakve Velike Srbije u bilo kakvom obliku ) je ovdje u biti skroz sporedno. Kad pogledaš malo neke stvari oni nemaju ni neke političke stranke kojima je primarna borba protiv korupcije. Kao da su pometene s političke scene.
Po meni je to društveni sunovrat.
Po meni je to društveni sunovrat.
2014-04-11
Pa sta vi ocekujete ...da se SPC samo tako poklopi usima i ode iz Crne Gore u kojoj je glavna Crkva jos od 1918. Da napusti sve i da prepusti pozicije, imanja i sve posjede ...KOME
Onome lakrdijasu Mirasu
Ma smijesni ste ..smijesni
U CG i nema druge crkve...ona smijesna nazovi CPC nije vrijedna spomena.
Ne pravi se autokefalna Crkva preko noci.
Hrvati nikako da shvate da CG nije isto kao Hrvatska. To je potpuno drukcija situacija.
Onome lakrdijasu Mirasu
Hrvati nikako da shvate da CG nije isto kao Hrvatska. To je potpuno drukcija situacija.
2015-09-24
Pola etnickih Crnogoraca se izjasnjava Srbima. I tu je sukob ...problem je medju samim Crnogorcima.
Bila tu Srbija ili ne bila ...to je problem i samim time Srbija mora biti zainteresirana.
Suljo je cak i prilicno suzdrzan s obzirom na te okolnosti.
Milo je jednostavno pogrijesio sto je isao u sukob sa SPC. Dobio je na izborima prosrpsku Vladu kao reakciju na sve.
Kreten.
Izgradnja crnogorske nacije mora biti oprezna i postupna. Ici u sukob sa SPC u takvim okolnostima je suludo.
Ne ide to tako kako bi gospoda Hrvati zeljeli. Za sada je bitan konsenzus svih u CG da Crna Gora kao drzava treba da opstane.
Sve drugo ce doci s vremenom. Prelamanje preko kloljena i ishitreni provokativni potezi mogu samo ugroziti opstanak CG.
CG sa Srbijom ima poseban bliski povijesni odnos i to treba uzimati u obzir. To je ono sto Hrvati u svojoj gluposti nisu u stanju da shvate.
Bila tu Srbija ili ne bila ...to je problem i samim time Srbija mora biti zainteresirana.
Suljo je cak i prilicno suzdrzan s obzirom na te okolnosti.
Milo je jednostavno pogrijesio sto je isao u sukob sa SPC. Dobio je na izborima prosrpsku Vladu kao reakciju na sve.
Kreten.
Izgradnja crnogorske nacije mora biti oprezna i postupna. Ici u sukob sa SPC u takvim okolnostima je suludo.
Ne ide to tako kako bi gospoda Hrvati zeljeli. Za sada je bitan konsenzus svih u CG da Crna Gora kao drzava treba da opstane.
Sve drugo ce doci s vremenom. Prelamanje preko kloljena i ishitreni provokativni potezi mogu samo ugroziti opstanak CG.
CG sa Srbijom ima poseban bliski povijesni odnos i to treba uzimati u obzir. To je ono sto Hrvati u svojoj gluposti nisu u stanju da shvate.
Last edited by Ringo10 on 10/9/2021, 03:01; edited 1 time in total
2015-09-24
Ringo10 wrote:Pa sta vi ocekujete ...da se SPC samo tako poklopi usima i ode iz Crne Gore u kojoj je glavna Crkva jos od 1918. Da napusti sve i da prepusti pozicije, imanja i sve posjede ...KOME
Onome lakrdijasu Mirasu
U kojoj je glavna crkva od 1920 godine. Ne od 1918.
2014-04-11
Kako ti znaš šta Hrvati žele ? Evo ja sam siguran da osim one šake jada na krajnjoj desnici a to ispod 5% ukupne populacije u Hrvatskoj nitko od ostalih se nije ni bavio s time.
Šta to koga brige u Hrvatskoj ?!?!?!
Šta to koga brige u Hrvatskoj ?!?!?!
2014-04-11
To se uopće nije ni pratilo u Hrvatskoj dok nisu tamo u parlamentu izglasali taj zakon jer to je nacionalizacija crkava a tako šta očekuješ od sjeverne Koreje a ne tebi susjedne države.
Tek onda smo počeli pratit koji k se tamo dešava.
Tek onda smo počeli pratit koji k se tamo dešava.
2014-04-11
Sve šta sam rekao onog trena kad su oni donili taj zakon ja mogu ponovit i sad i sutra i tako dok je god svijeta i vijeka. Prvo to je nacionalizacija crkava. Drugo čak i da je cilj da ti te nekretnine crkve i drugo daš CPC postavlja se pitanje po kojem osnovu ona ima pravo na pravoslavne crkve u Boki Kotorskoj ?
Nema.
Te crkve su pripadale dalmatinsko bukovtačkoj mitropoliji. Ni po kojoj osnovi CPC nema pravo na njih.
Nema.
Te crkve su pripadale dalmatinsko bukovtačkoj mitropoliji. Ni po kojoj osnovi CPC nema pravo na njih.
2014-04-11
Taj zakon su oni na svoju ruku donijeli. Ako su se i savjetovali s nekim trećim stranama ta treća strana odnosno jedna od njih sasvim sigurno nije Hrvatska.
Možda Rumunjska , Bugarska , možda i Ukrajina. Netko tko ima tu neki interes od toga. Da nas to zanima ( obnova CPC ) mi bi to i sproveli u dijelo. Ovo je totalno traljavo izvedeno. Nema tu našeg potpisa.
Možda Rumunjska , Bugarska , možda i Ukrajina. Netko tko ima tu neki interes od toga. Da nas to zanima ( obnova CPC ) mi bi to i sproveli u dijelo. Ovo je totalno traljavo izvedeno. Nema tu našeg potpisa.
2014-04-11
Više me zanima ta Bukovica u Ukrajini nego CPC ako ćemo iskreno.
Ima veliko sveučilište koje je nastalo u sklopu te Bukovačko dalmatinske mitropolije itd. Mislim da je čak i na popisu UNESCO-a.
Još je to tamo sve pola pola ( ruska i ukrajinska crkva ) al generalno sad je samo ukrajinska nadležna po kaninskom pravu. Praktički ruska tamo nije nikad ni bila. Tek nakon drugog svjetskog rata a onda su komunisti zatvarali crkve tako da povijesno ruska pravoslavna crkva tu i nema šta radit.
Ima veliko sveučilište koje je nastalo u sklopu te Bukovačko dalmatinske mitropolije itd. Mislim da je čak i na popisu UNESCO-a.
Još je to tamo sve pola pola ( ruska i ukrajinska crkva ) al generalno sad je samo ukrajinska nadležna po kaninskom pravu. Praktički ruska tamo nije nikad ni bila. Tek nakon drugog svjetskog rata a onda su komunisti zatvarali crkve tako da povijesno ruska pravoslavna crkva tu i nema šta radit.
2014-04-11
Sad su sve zakomplicirali. Da su pitali Hrvatsku za savjet ne bi do ovoga došlo. Sad bi ka neko triba vadit kestenje iz vatre kad su oni zasrali a uopće ga cijela ta priča ne zanima toliko. Srića u nesreći je šta je Cg članica NATO jer bi inače ove bradate spodobe koje otvoreno po Cg veličaju ćića Dražu sad jurišale sa svojim četničkim odredima po Cg a ovako im je ipak vuna.
2014-04-11
Najveći problem je tu šta jedna institucija u ovom slučaju vjerska otvoreno rovari protiv države. Da nije toga ovo sve ostalo ne bi imalo toliku težinu.
Tako nešto je problem svugdje da tako nešto imaš u državi. To je glavni problem a ovo sve ostalo je manje bitno.
Tako nešto je problem svugdje da tako nešto imaš u državi. To je glavni problem a ovo sve ostalo je manje bitno.
2014-04-11
Napiši stroge zakone kako se kler mora ponašat u državi a nacionalizacija crkava i vjerskih objekata je pogrešno u samim temeljima a taj sukob SPC i CPC ja i ne znam riješiti. Taj dio ionako nije nešto čime se ja bavim. To mi je malo kupus sve.
Današnja CPC koja je relativno nedavno osnovana pravno nije povezana s CPC od prije sto godina iako ima njeno ime i baštini njene ideale ( nezavisna država CG ). Ista nije ni imala autokefalnost ni prije sto godina tako da joj ovi u Carigradu i da oće ne može to obnoviti. Bila je priznata kao crkva u kraljevini Cg al sam taj status nikad nije dobila ne zato šta joj možda ne bi Carigrad dao nego nikad nije došlo do toga da se to napravi.
Dakle ona baštini te ideale al pravno nije sljedbenica CPC od prije sto godina a nit može tražit vraćanje autokefalnosti prosto iz razloga šta taj status nije ni imala CPC od prije sto godina.
Današnja CPC koja je relativno nedavno osnovana pravno nije povezana s CPC od prije sto godina iako ima njeno ime i baštini njene ideale ( nezavisna država CG ). Ista nije ni imala autokefalnost ni prije sto godina tako da joj ovi u Carigradu i da oće ne može to obnoviti. Bila je priznata kao crkva u kraljevini Cg al sam taj status nikad nije dobila ne zato šta joj možda ne bi Carigrad dao nego nikad nije došlo do toga da se to napravi.
Dakle ona baštini te ideale al pravno nije sljedbenica CPC od prije sto godina a nit može tražit vraćanje autokefalnosti prosto iz razloga šta taj status nije ni imala CPC od prije sto godina.
2014-04-11
SPC odnosno njene mitropolije u Cg su pravni nasljednik CPC od prije sto godina. Mitropolita stavlja SPC sa sjedištem u Beogradu i istog može razvlastit tako da on ne može onda odlučivati o mitropoliji ako je razvlašten pa je stoga SPC kao pravno lice vlasnik i svega u mitropoliji a tiče se nekretnina i pokretnina.
SPC ima autokefalnost koju je dobila prije sto godina i kanonsko pravo prvenstva među pravoslavnim crkvama na prostoru ex Yu.
SPC ne baštini ideale CPC od prije sto godina nego baš oprečno.
Rekao bi da je ovo kupus u pravom smislu te riječi. Imaš crkvu koja baštini ideale crkve od prije sto godina al nije njen pravni nasljednik i imaš crkvu koja jest njen pravni nasljednik i usput je i autokefalna i ima kanonsko pravo prvenstva na tom prostoru al ne baštini ideale te crkve od prije sto godina čiji je pravni nasljednik nego baš oprećne ideale baštini.
Pravi pravcati kupus.
SPC ima autokefalnost koju je dobila prije sto godina i kanonsko pravo prvenstva među pravoslavnim crkvama na prostoru ex Yu.
SPC ne baštini ideale CPC od prije sto godina nego baš oprečno.
Rekao bi da je ovo kupus u pravom smislu te riječi. Imaš crkvu koja baštini ideale crkve od prije sto godina al nije njen pravni nasljednik i imaš crkvu koja jest njen pravni nasljednik i usput je i autokefalna i ima kanonsko pravo prvenstva na tom prostoru al ne baštini ideale te crkve od prije sto godina čiji je pravni nasljednik nego baš oprećne ideale baštini.
Pravi pravcati kupus.
2014-04-11
Ne vidim rješenje. Ovo je ona od rijetkih situacija koje jednostavno nemaju rješenje.
Donit stroge zakone da onaj tko vrši vjersku službu u državi ne smije rovariti protiv iste a od ove tematike da se uopće upuštaš u ovo vezano uz same crkve bježi ko vrag od tamjana.
Donit stroge zakone da onaj tko vrši vjersku službu u državi ne smije rovariti protiv iste a od ove tematike da se uopće upuštaš u ovo vezano uz same crkve bježi ko vrag od tamjana.
2014-04-11
Similar topics
» Izveštaj Evropske komisije:'U Srbiji govor mržnje kao i devedesetih'
» Hrvatsko društvo danas nije zdravo
» Antisemitizam - Hrvatska nije zdravo društvo !
» Partizan nije više Jugoslovensko sportsko društvo
» covjek koji nije izazvao ni jedan rat salje ponovo poruke mira
» Hrvatsko društvo danas nije zdravo
» Antisemitizam - Hrvatska nije zdravo društvo !
» Partizan nije više Jugoslovensko sportsko društvo
» covjek koji nije izazvao ni jedan rat salje ponovo poruke mira
Page 1 of 1