Priština: Ako Srbija uđe na Kosovo sa vojskom
Page 1 of 1
Priština: Ako Srbija uđe na Kosovo sa vojskom
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=07&dd=08&nav_category=640&nav_id=1887973
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Re: Priština: Ako Srbija uđe na Kosovo sa vojskom
Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani kazala je da ako Srbija odluči da uđe u pokrajinu sa vojskom, da će je čekati vojnici SAD.
IZVOR: B92 ČETVRTAK, 8.07.2021. | 15:16
Foto: Depositphotos/Yarr65
IZVOR: B92 ČETVRTAK, 8.07.2021. | 15:16
Podeli
Foto: Depositphotos/Yarr65
Ona je u intervjuu za hrvatski portal "Express.hr" kazala da ne zna da li Srbija namerava da pređe granicu tzv. Kosova.
"Jasno je da Vojska Srbije vidi Rusiju kao glavnog saveznika u vidu vojne saradnje, ali i kada je reč i o ekonomiju. To otvoreno pokazuju. Dok su druge zemlje u regionu, među kojima je i Hrvatska, izvodile vežbeu "Defender Jurop 21" sa NATO snagama i SAD, Srbija je organizovala vežbe sa Rusijom u isto vreme. To je jedina zemlja u regionu koja nije prisustvovala na toj vežbi. Nisam sigurna šta imaju na umu po pitanju retorike koju koriste, ali jednu stvar znam jako dobro: ako pređu granice sa Kosovom susreće se sa vojnicima Sjedinjenih Američkih Država i drugih NATO članica. Mi nismo sami i Srbija to dobro zna! To su probali da urade jednom 1999. godine. Ne mislim da će hteti da probaju ponovo", kazala je Osmani.
Osmani se takođe osvrnula na nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija.
Na tu temu je održan jedan sastanak sada u junu, a drugi je na rasporedu 25. jula. Kurti je predstavljao stavove Kosova kada dolazi do regionalne kooperacije. Postizanje održivog mira kroz pravdu takođe se povezuje sa problemima prava manjina i rasvetljavanja sudbine nestalih. To su bile teme početnog, uvodnog sastanka. Viđećemo kako će se stvari odvijati 25. jula. Mislim da je još prerano suditi o procesu i iznositi jasan i finalan zaključak. Ali, mi smo jako jasni po pitanju naših očekivanja i ona su identična onima koja se ističu u pismu predsednika Džoa Bajdena koje je poslao. U njemu se jasno definiše da bi ovaj proces trebalo da bude usmeren na međusobno priznanje Kosova i Srbije. I to je upravo ono što očekujemo. U suprotnom bi sav trud bio samo prilika da Srbija napreduje i odloži procese našeg priznanja, a to vreme bi bilo nepovratno", navela je ona u intervjuu za hrvatski portal.
"Jasno je da Vojska Srbije vidi Rusiju kao glavnog saveznika u vidu vojne saradnje, ali i kada je reč i o ekonomiju. To otvoreno pokazuju. Dok su druge zemlje u regionu, među kojima je i Hrvatska, izvodile vežbeu "Defender Jurop 21" sa NATO snagama i SAD, Srbija je organizovala vežbe sa Rusijom u isto vreme. To je jedina zemlja u regionu koja nije prisustvovala na toj vežbi. Nisam sigurna šta imaju na umu po pitanju retorike koju koriste, ali jednu stvar znam jako dobro: ako pređu granice sa Kosovom susreće se sa vojnicima Sjedinjenih Američkih Država i drugih NATO članica. Mi nismo sami i Srbija to dobro zna! To su probali da urade jednom 1999. godine. Ne mislim da će hteti da probaju ponovo", kazala je Osmani.
Osmani se takođe osvrnula na nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija.
Na tu temu je održan jedan sastanak sada u junu, a drugi je na rasporedu 25. jula. Kurti je predstavljao stavove Kosova kada dolazi do regionalne kooperacije. Postizanje održivog mira kroz pravdu takođe se povezuje sa problemima prava manjina i rasvetljavanja sudbine nestalih. To su bile teme početnog, uvodnog sastanka. Viđećemo kako će se stvari odvijati 25. jula. Mislim da je još prerano suditi o procesu i iznositi jasan i finalan zaključak. Ali, mi smo jako jasni po pitanju naših očekivanja i ona su identična onima koja se ističu u pismu predsednika Džoa Bajdena koje je poslao. U njemu se jasno definiše da bi ovaj proces trebalo da bude usmeren na međusobno priznanje Kosova i Srbije. I to je upravo ono što očekujemo. U suprotnom bi sav trud bio samo prilika da Srbija napreduje i odloži procese našeg priznanja, a to vreme bi bilo nepovratno", navela je ona u intervjuu za hrvatski portal.
2014-08-25
2014-08-25
Sve teza retorika u regiji...
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Mora da im cvijetaju ruze dok zazivaju rat.
Pirate- Posts : 1512
2019-09-06
Čekalo bi je i više od vojske SAD. Sankcije zapada.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
....kad politicari pocnu politicki rjecnik mjenjati vojnim ili ratnim rjecnikom obicno bi se tad pocelo govoriti kako topovi zamjenjuju rjecnik politicara
2015-09-08
Kosovo nema topove.vuksadinare wrote:....kad politicari pocnu politicki rjecnik mjenjati vojnim ili ratnim rjecnikom obicno bi se tad pocelo govoriti kako topovi zamjenjuju rjecnik politicara
Ma neće biti ništa. Seru kvake.
2014-04-11
ovak da rascistimo jednom sto sve kosovo ima od oruzja..zadnje dvije godine dobrano su ih naoruzali svabe a od kad je bidni predsjednik vece donacije su im i ameri donirali..svabe su im prodali protuoklopno,protuzrakoplovno oruzje te dvadeset borbenih vozila...ameri su im donirali 14 borbenih oklopnih vozila te vojnu opremu za pjesastvo..albaniha im je donirala i prodala preko 100 minobaca,18 haubica 122 i 155 mm..te protuoklopnog naoruzanja..RayMabus wrote:Kosovo nema topove.vuksadinare wrote:....kad politicari pocnu politicki rjecnik mjenjati vojnim ili ratnim rjecnikom obicno bi se tad pocelo govoriti kako topovi zamjenjuju rjecnik politicara
Ma neće biti ništa. Seru kvake.
2015-09-08
Ma nema od toga ništa. Rupa. Ne isplati se pokrećat ratove.
2014-04-11
Similar topics
» Tako se to radi:Priština zabranila Vulinu ulazak na Kosovo
» Sarajevo, Pristina: Srbija Rusija, izolovati,mi u EU i NATO, Srpski Svet Sabor
» Dodik ipak za nezavisno Kosovo? "Da je Kosovo Srbija, Albancima bi morali da date 30 odsto mjesta u Skupštini Srbije, pa i bitne državne pozicije, poput premijera, predsjednika parlamenta, države... Albanski jezik morao bi da se uvede i u parlament"
» Kosovo i Srbija ne mogu voditi ogranicen rat napose Srbija koja i nije nikad bila sposobna voditi ogranicen rat
» kosovo je srbija? ne, srbija je kosovo.
» Sarajevo, Pristina: Srbija Rusija, izolovati,mi u EU i NATO, Srpski Svet Sabor
» Dodik ipak za nezavisno Kosovo? "Da je Kosovo Srbija, Albancima bi morali da date 30 odsto mjesta u Skupštini Srbije, pa i bitne državne pozicije, poput premijera, predsjednika parlamenta, države... Albanski jezik morao bi da se uvede i u parlament"
» Kosovo i Srbija ne mogu voditi ogranicen rat napose Srbija koja i nije nikad bila sposobna voditi ogranicen rat
» kosovo je srbija? ne, srbija je kosovo.
Page 1 of 1