Jedan uhljeb dobio otkaz
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Jedan uhljeb dobio otkaz
Jad i bijeda u samom središtu Zagreba: Dječak (3) živi u šupi
http://www.24sata.hr/sudbine/jad-i-bijeda-u-samom-sredistu-zagreba-djecak-3-zivi-u-supi-452293
Tužni Božić u Zagrebu: Roditelji su ostali bez posla i nisu mogli plaćati stan. Jedini smještaj im je sklepana šupa od 20 četvornih metara. Nemaju kupaonicu, stol...
Grije ih kuhalo na drva
Tih trošnih 20 kvadrata grije kuhalo na drva koje im je ustupila jedna dobra duša koja se sažalila nad bijedom u kojoj ova obitelj živi. Premda je šupa jadna, trošna i potpuno nedostojna života u njoj, ova skromna obitelj sretna je što ima kakav-takav krov nad glavom, koji je štiti od zime, kiše i snijega.
Ova šupa vlasništvo je mog oca, koji s mojom nepokretnom majkom i bratom živi u 28 četvornih metara u podrumu ove zgrade. Drva za ogrjev dobili smo iz Caritasa. Da mi je prije šest mjeseci netko rekao da ćemo završiti ovako, ne bih mu vjerovala, govori žena dok budnim okom prati svaki pokret svog živahnog mališana.
Zbog neimaštine i bijede u kojoj živi preklinje nas da joj ime i prezime ne stavljamo u novine. Do 2011. radila je kao trgovkinja, potom kao čistačica u zgradi ministarstva, a onda je dobila otkaz. Nevjenčani suprug posao nikako nije mogao naći, te je novac za režije u podstanarskom stanu namicao radeći na crno.
'S otkazom sam saznala i za trudnoću'
- S otkazom sam saznala i za trudnoću. Od 1663 kune rodiljskog mogli smo plaćati stan i režije i ono osnovno što je trebalo našem djetetu. Zbog minusa račun mi je blokiran, a kako više nismo mogli plaćati podstanarstvo, da ne završimo na ulici, ušli smo u ovu šupu - objašnjava nam.
Žive od 249 kn dječjeg doplatka
Sad žive od 249 kuna dječjeg doplatka, a sretna je što će ovih dana bar dobiti zajamčenu socijalnu pomoć od 1280 kuna.
- Bili su nam u posjetu djelatnici Centra za socijalnu skrb Podsused i ponudili da mi sina privremeno smjeste u udomiteljsku obitelj. Ja sam to kategorički odbila, a kako su vidjeli da moj mališan nije zapušten, odredili su mi nadzor u trajanju od nekoliko mjeseci, ali nisu ponudili neki adekvatni smještaj - pojašnjava nam.
Nemaju ni toalet...
Tijekom našeg razgovora maleni dječak veselo skakuće po krevetu i pokazuje nam skromne, ali njemu vrlo drage i važne igračke.
Mahom su to autići koje obožava. Za dječji auto na akumulator koji je donedavno imao, majku i ne pita. Kao da zna da ga više nema jer su ga roditelji morali prodati kad su se našli gotovo na ulici. Njihova trošna šupa nema toalet. Nuždu i osnovnu higijenu obavljaju u djedovu stančiću, gdje peru i rublje. Unatoč silnoj neimaštini, dječak je veseo, otvoren, skroman...
- Volim jesti kruh, salamu i majonezu. I čokoladu, i čokolino, i štapiće - veselo cvrkuće.
Mizeran dječji doplatak ova žena potroši isključivo na sina. Kad ima, kupi mu slatkiš i čokoladu.
Spavaju u istom krevetu, a hranu nose iz pučke kuhinje
- Svi troje spavamo u ovom krevetu, a hranu nosimo iz pučke kuhinje. Uvijek je uz ručak neki kolač ili keksić, pa se maleni može zasladiti - pripovijeda.
Dok s knedlom u grlu izlazimo na dvorište, mališan već juri za loptom. Nema toplu zimsku jaknu, pa se na dvorištu igra u dvije majice dugih rukava, jedine koje mu majka može obući. Umjesto toplih cipela na nogama ima gumene natikače.
Maleni nema niti jaknu, niti štramplice, niti cipele
- Za nas je lako, uvijek ima koja krpica više, ali za njega mi treba zimskih stvari jer nema niti jaknu, niti štramplice, niti cipele. I muž i ja javljamo se na natječaje i tražimo posao, no ne možemo ga naći. Ni ja na neki razgovor za posao ne mogu ići u dronjcima već moram biti čista i uredna - govori, a samo priželjkuje da dobije gradski stan, za koji je papire predala prije pet godina.
Na listi je 879., a na popisu je više od 2100 ljudi. Mnogi stanovi na listi prvenstva već su podijeljeni, no dok dođu do ove žene, mogu proći mjeseci i godine. Iz Centra za socijalnu skrb nisu nam u srijedu ništa odgovorili.
Svi koji žele pomoći ovoj nesretnoj obitelji mogu se javiti na mobitel: 097/6348059.
Last edited by deda na aparatima on 18/12/2015, 16:39; edited 3 times in total
Guest- Guest
Re: Jedan uhljeb dobio otkaz
Potrošnja i materijalizam su problem.
Treba što više rezati i štedjeti kako bi još više obitelji moglo biti sretno poput ove.
Treba što više rezati i štedjeti kako bi još više obitelji moglo biti sretno poput ove.
Guest- Guest
Deda tko je tebe bacio na aparate? Samo mi nemoj reći da je to bio epikur.:)
gargamel0101- Posts : 3558
2015-07-23
gargamel0101 wrote:Deda tko je tebe bacio na aparate? Samo mi nemoj reći da je to bio epikur.:)
Ja sam otrov za neoliberale, padaju jedan za drugim ;)
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Pa vidim pravi kršćanin. Gori si nego neki koji zagovaraju eugeniku.epikur37 wrote:gargamel0101 wrote:Deda tko je tebe bacio na aparate? Samo mi nemoj reći da je to bio epikur.:)
Ja sam otrov za neoliberale, padaju jedan za drugim ;)
gargamel0101- Posts : 3558
2015-07-23
Ne razumijem, bez osobnih podataka, bez adrese...koja je poanta članka, sirotinja živi?
2014-04-15
n_razbojnik wrote:Ne razumijem, bez osobnih podataka, bez adrese...koja je poanta članka, sirotinja živi?
Na kraju članka piše da se oni koji žele pomoći mogu javiti na mobitel, i piše broj.
mrincredible-
2014-04-16
Je li itko zvao?mrincredible wrote:n_razbojnik wrote:Ne razumijem, bez osobnih podataka, bez adrese...koja je poanta članka, sirotinja živi?
Na kraju članka piše da se oni koji žele pomoći mogu javiti na mobitel, i piše broj.
meni mutno čim se neka dobronamjerna udruga ne ponudi svojim brojem računa
n_razbojnik-
2014-04-15
Prestrašno nešto...jednostavno danas nitko ne zaslužuje živjeti u ovakvim uvjetima kod nas, a pogotovo ne djeca...ljudi se jednostavno nisu snašli i povukla ih je negativna životna spirala gdje im okolnosti u društvu jednostavno više gotovo da i ne pružaju dalje šansu za opstanak...jebote na što je ova država spala...
darth_vader-
2014-04-17
n_razbojnik wrote:Ne razumijem, bez osobnih podataka, bez adrese...koja je poanta članka, sirotinja živi?
" Tijekom našeg razgovora maleni dječak veselo skakuće po krevetu i pokazuje nam skromne, ali njemu vrlo drage i važne igračke."
Poanta je da i sirotinja, usprkos krizi, može biti sretna u ovo blagdansko vrijeme.
Yehudi- Posts : 14715
2014-04-20
U doba Bravara ovakvo što ne bi postojalo.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Država zapošljava previše čistačica po ministarstvima, sve to treba otpustiti i srezati.
A da se može biti sretan i bez ičeg, eto može. Cilj ekonomske politike ne treba biti materijalno bogatstvo građana nego njihova razina sreće.
Što je više gladnih koji se raduju hrani to je bolje za ekonomiju.
Treba što prije započeti s reformama koje traži MOST.
A da se može biti sretan i bez ičeg, eto može. Cilj ekonomske politike ne treba biti materijalno bogatstvo građana nego njihova razina sreće.
Što je više gladnih koji se raduju hrani to je bolje za ekonomiju.
Treba što prije započeti s reformama koje traži MOST.
Last edited by deda na aparatima on 18/12/2015, 18:27; edited 1 time in total
Guest- Guest
jastreb wrote:U doba Bravara ovakvo što ne bi postojalo.
Naravno da je postojalo, samo se nije smjelo pisati o tome, ljudi su umirali i od gladi.
Guest- Guest
Ma gdje?deda na aparatima wrote:jastreb wrote:U doba Bravara ovakvo što ne bi postojalo.
Naravno da je postojalo, samo se nije smjelo pisati o tome, ljudi su umirali i od gladi.
U Rijeci je svaka čistačica bila stambeno osigurana.
U šupama su živjeli uglavnom Romi ili klošari.
2014-04-22
jastreb wrote:Ma gdje?deda na aparatima wrote:jastreb wrote:U doba Bravara ovakvo što ne bi postojalo.
Pa eto i u Rjeci tamo iza mljekare imaš predivno radničko naselje šupa i baraka, a to je skoro pa centar grada, neke su i malo dozidane.
A da ne govorimo o ostalim djelovima zemlje, o gladnima, bosima itd.
Guest- Guest
A čuj,smještaj je kako-tako podnošljiv.deda na aparatima wrote:jastreb wrote:Ma gdje?deda na aparatima wrote:jastreb wrote:U doba Bravara ovakvo što ne bi postojalo.
Pa eto i u Rjeci tamo iza mljekare imaš predivno radničko naselje šupa i baraka, a to je skoro pa centar grada, neke su i malo dozidane.
A da ne govorimo o ostalim djelovima zemlje, o gladnima, bosima itd.
Mnogi bi podstanari danas bili sretni da imaju i to.
Uostalom i novi dijelovi Zagreba nastajali su od takovih naselja.
2014-04-22
čistačica nije nikakav uhljeb,uhljebi su u udobnim kancelarijama i foteljama sa plaćama kao da su u Kanadi.Čistaćica je nešto korisno radila za razliku od pravih uhljeba.deda na aparatima wrote:Potrošnja i materijalizam su problem.
vili40-
2015-08-02
vili40 wrote:čistačica nije nikakav uhljeb,uhljebi su u udobnim kancelarijama i foteljama sa plaćama kao da su u Kanadi.Čistaćica je nešto korisno radila za razliku od pravih uhljeba.deda na aparatima wrote:Potrošnja i materijalizam su problem.
To nije poanta...nego zagovaranje otkaza i rezova, pa kada nas pola bude gladni biti će proračun na papiru kao triba i tek tada ćemo biti sritni.
dpbro poanta ovog članka nisu štramplice jer ih može u caritasu dobiti kao i jaknu, ne mora se mali igrati u kratkim rukavima na plus dva već gradski stan. na čekanju su sa tisućama drugih i hoće ovako na red.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Crnac dobio otkaz...
» Mile Srbin dobio otkaz u HR
» SAD: Zbog meme dobio otkaz
» Drago Ćosić dobio otkaz
» Dobio otkaz jer se usprotivio "Lili Marlen"
» Mile Srbin dobio otkaz u HR
» SAD: Zbog meme dobio otkaz
» Drago Ćosić dobio otkaz