Gotovo 1.500 ljudi jučer potražilo pomoć u sarajevskim COVID ambulantama
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
https://www.klix.ba/vijesti/bih/gotovo-1-500-ljudi-jucer-potrazilo-pomoc-u-sarajevskim-covid-ambulantama/210304028
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Re: Gotovo 1.500 ljudi jučer potražilo pomoć u sarajevskim COVID ambulantama
U Kantonu Sarajevo 484 novozaraženih koronom, preminulo sedam osoba
U prethodna 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 484 nova slučaja zaraze koronavirusom na osnovu 1.336 obrađenih uzoraka koji su prikupljeni prethodnih dana.
U poređenju sa jučerašnjim danom kada je bilo 386 novozaraženih (1.187 uzoraka) bilježi se povećanje novozaraženih, ali i više obrađenih testova.
Od ukupnog broja novozaraženih u Sarajevu 271 je već o draniej u izolaciji i pripada porodičnim klasterima. Sedam osoba je preminulo u posljednja 24 sata.
U dvije bolničke ustanove u Kantonu Sarajevo na liječenu zbog korone je 338 pacijenata (214 KCUS, i 124 Opća bolnica).
Na respiratoru se nalazi ukupno 10 pacijenata.
U prethodna 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 484 nova slučaja zaraze koronavirusom na osnovu 1.336 obrađenih uzoraka koji su prikupljeni prethodnih dana.
U poređenju sa jučerašnjim danom kada je bilo 386 novozaraženih (1.187 uzoraka) bilježi se povećanje novozaraženih, ali i više obrađenih testova.
Od ukupnog broja novozaraženih u Sarajevu 271 je već o draniej u izolaciji i pripada porodičnim klasterima. Sedam osoba je preminulo u posljednja 24 sata.
U dvije bolničke ustanove u Kantonu Sarajevo na liječenu zbog korone je 338 pacijenata (214 KCUS, i 124 Opća bolnica).
Na respiratoru se nalazi ukupno 10 pacijenata.
2018-04-10
JU Dom zdravlja KS u srijedu, 3. marta zabilježila je ulazak 1.472 pacijenta kojima su pružene zdravstvene usluge u COVID centru Saraj – Polje, te COVID ambulantama Centar - Vrazova, Ilidža, Novo Sarajevo i Semizovac.
U COVID centru Saraj – Polje 500 pacijenata imalo je simptome sa sumnjom na Korona virus, u COVID ambulantama Centar - Vrazova 259 pacijenata, Ilidža 211, Novo Sarajevo 259 i Semizovac 243.
U toku jučerašnjeg dana COVID ambulante zabilježile su i 640 telefonskih poziva, a od ukupno 1 472 pacijenta koji su potražili pomoć u JU Dom zdravlja KS, prema KCUS-u je obavljeno 11 transporta i prema Općoj bolnici Abdulah Nakaš, takođe 11 transporta.
JU Dom zdravlja KS u srijedu, 3. marta zabilježila je ulazak 1.472 pacijenta kojima su pružene zdravstvene usluge u COVID centru Saraj – Polje, te COVID ambulantama Centar - Vrazova, Ilidža, Novo Sarajevo i Semizovac.
U COVID centru Saraj – Polje 500 pacijenata imalo je simptome sa sumnjom na Korona virus, u COVID ambulantama Centar - Vrazova 259 pacijenata, Ilidža 211, Novo Sarajevo 259 i Semizovac 243.
U toku jučerašnjeg dana COVID ambulante zabilježile su i 640 telefonskih poziva, a od ukupno 1 472 pacijenta koji su potražili pomoć u JU Dom zdravlja KS, prema KCUS-u je obavljeno 11 transporta i prema Općoj bolnici Abdulah Nakaš, takođe 11 transporta.
2018-04-10
Bolnički kapaciteti puni u Sarajevu, dvorane moguće kovid bolnice
Mirsada Lingo Demirović 04.03.2021 15:30
SARAJEVO - Haris Vranić, ministar zdravstva KS, rekao je da sve ukazuje da je na pragu treći talas pandemije i da su medicinskli radnici na izmaku snaga.
Naglasio je da Vlada radi na pripremi otvaranja novih bolničkih kapaciteta koje bi primile naredni val bolesnika koji zahtijevaju hospitalizaciju.
"Samo je danas 64 zdravstvenih radnika u Kliničkom centru oboljelo", rekao je on i dodao da je Klinika Podhrastovi puna, ali i kovid odjeljenje Opće bolnice.
Kako je rekao, sve upućuje na to da je u ovaj kanton stigao britanski i južnoafrički soj virusa.
Edin Forto, premijer KS, rekao je da se bore da zdravstveni sistem ostane na nogama.
"Kapaciteti su popunjeni, ljudstva nedostaje", rekao je Forto u Sarajevu, gdje zasjeda Vlada Kantona Sarajevo.
Dodao je da je Vlada KS naložila JU Dom zdravlja da sa biroa zaposli najmanje 15 ljekara, a JU Opća bolnica je naloženo da sa biroa angažuje 40 medicinskih sestara i tri inžinjera biohemije, te se otvara novi drajv punkt za testiranje.
"Izvršiće se i angažovanje privatnih medicinskih ustanova koje mogu ponuditi krevete. Ako to ne bude moguće, formiraće kovid bolnice u dvoranama", naglasio je premijer KS i dodao je da se nalaže zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne timove za pacijente koji su kod kuće.
"Niz je mjera koje ćemo raditi, još će biti mjera, sve što ćemo raditi narednih sedam dana je pojačanje kapaciteta", naglasio je on i dodao Vlada nastavlja zasjedanje jer nisu određene sve mjere.
"To će biti dodatne mjere u smislu ponašanja privrednih subjekata i građana. Sada ćemo o tome razgovarati", zaključio je Forto.
SARAJEVO - Haris Vranić, ministar zdravstva KS, rekao je da sve ukazuje da je na pragu treći talas pandemije i da su medicinskli radnici na izmaku snaga.
Mirsada Lingo Demirović 04.03.2021 15:30
Naglasio je da Vlada radi na pripremi otvaranja novih bolničkih kapaciteta koje bi primile naredni val bolesnika koji zahtijevaju hospitalizaciju.
"Samo je danas 64 zdravstvenih radnika u Kliničkom centru oboljelo", rekao je on i dodao da je Klinika Podhrastovi puna, ali i kovid odjeljenje Opće bolnice.
Kako je rekao, sve upućuje na to da je u ovaj kanton stigao britanski i južnoafrički soj virusa.
Edin Forto, premijer KS, rekao je da se bore da zdravstveni sistem ostane na nogama.
"Kapaciteti su popunjeni, ljudstva nedostaje", rekao je Forto u Sarajevu, gdje zasjeda Vlada Kantona Sarajevo.
Dodao je da je Vlada KS naložila JU Dom zdravlja da sa biroa zaposli najmanje 15 ljekara, a JU Opća bolnica je naloženo da sa biroa angažuje 40 medicinskih sestara i tri inžinjera biohemije, te se otvara novi drajv punkt za testiranje.
"Izvršiće se i angažovanje privatnih medicinskih ustanova koje mogu ponuditi krevete. Ako to ne bude moguće, formiraće kovid bolnice u dvoranama", naglasio je premijer KS i dodao je da se nalaže zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne timove za pacijente koji su kod kuće.
"Niz je mjera koje ćemo raditi, još će biti mjera, sve što ćemo raditi narednih sedam dana je pojačanje kapaciteta", naglasio je on i dodao Vlada nastavlja zasjedanje jer nisu određene sve mjere.
"To će biti dodatne mjere u smislu ponašanja privrednih subjekata i građana. Sada ćemo o tome razgovarati", zaključio je Forto.
2018-04-10
Forto: Stanje je dramatično, mogli bi za nekoliko dana ići u potpuno zatvaranje
[url=safari-reader://avaz.ba/media/2021/03/04/1452796/thumbs/873x400.jpg][/url]
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, nakon cjelodnevnog zajedanja, kazao je da je „stanje dramatično“.
- Trebamo se posvetiti jačanju zdravstvenog sistema i boljem odgovoru zdravstvenog sistema. Na dugačkoj raspravi razmatrali smo da li ćemo novim mjerama poboljšati situaciji, budući da se mnoge postojeće mjere ne poštuju. Odlučili smo značajno pojačati mjere. Ako se ovako nastavi, ova krivulja, i ne uspijemo u narednim danima, doći će do potpunog zatvaranja. Pozivam građane, poslovnu zajendicu da se pridržavaju da čuvaju sebe i svoje najmilije
Forto je kazao da da se naređuje da se izolacija za potvrđene slučajeve i članove zaraženih u trajanju od 14 dana.
Tržnim centrima, trgovinama na malo, ugostiteljima i ostalim uslužnim djelatnostima se nalaže angažovanje Covid redara koji će nadzirati sprovođenje mjera
Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obavještenja o broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam kvadratnih metara.
Nalaže se dezinfekcija vozila javnog prijevoza dva puta dnevno i prozračivanje između vožnji.
Nalaže se prisustvo Covid redara u vozilima javnog prijevoza.
Nalaže se povećanje broja testiranja radnika u zdravstvu i školama putem brzih testova.
Daje se podrška uposlenicima inspekcijskih organa
- Ako se krivulja nastavi, mi ćemo morati sve zatvoriti. Danas smo na stolu imali da zatvorimo kafiće, hotelijerstvo... Struka tvrdi da se najviše tamo kreće žarište – pojasnio je Forto.
Iz MUP-a KS su najavili da će na terenu biti veliki broj policijskih snaga, koji će kažnjavati neodgovorne građane.
[url=safari-reader://avaz.ba/media/2021/03/04/1452796/thumbs/873x400.jpg][/url]
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, nakon cjelodnevnog zajedanja, kazao je da je „stanje dramatično“.
- Trebamo se posvetiti jačanju zdravstvenog sistema i boljem odgovoru zdravstvenog sistema. Na dugačkoj raspravi razmatrali smo da li ćemo novim mjerama poboljšati situaciji, budući da se mnoge postojeće mjere ne poštuju. Odlučili smo značajno pojačati mjere. Ako se ovako nastavi, ova krivulja, i ne uspijemo u narednim danima, doći će do potpunog zatvaranja. Pozivam građane, poslovnu zajendicu da se pridržavaju da čuvaju sebe i svoje najmilije
Forto je kazao da da se naređuje da se izolacija za potvrđene slučajeve i članove zaraženih u trajanju od 14 dana.
Tržnim centrima, trgovinama na malo, ugostiteljima i ostalim uslužnim djelatnostima se nalaže angažovanje Covid redara koji će nadzirati sprovođenje mjera
Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obavještenja o broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam kvadratnih metara.
Nalaže se dezinfekcija vozila javnog prijevoza dva puta dnevno i prozračivanje između vožnji.
Nalaže se prisustvo Covid redara u vozilima javnog prijevoza.
Nalaže se povećanje broja testiranja radnika u zdravstvu i školama putem brzih testova.
Daje se podrška uposlenicima inspekcijskih organa
- Ako se krivulja nastavi, mi ćemo morati sve zatvoriti. Danas smo na stolu imali da zatvorimo kafiće, hotelijerstvo... Struka tvrdi da se najviše tamo kreće žarište – pojasnio je Forto.
Iz MUP-a KS su najavili da će na terenu biti veliki broj policijskih snaga, koji će kažnjavati neodgovorne građane.
2018-04-10
mene slali iz sinjske Hitne ( bila subota ) da idem u Split u covid bolnicu jer imam visoku temperaturu.
nisam poludio da s temperaturom 39.5 odem i pokupim bonus koronu pa će pričati eno mlad i zdrav, a korona ga rasturila. izdrža sam 2 dana u visokoj fibri, dobio antibiotik usput se testira, negativan.
nisam poludio da s temperaturom 39.5 odem i pokupim bonus koronu pa će pričati eno mlad i zdrav, a korona ga rasturila. izdrža sam 2 dana u visokoj fibri, dobio antibiotik usput se testira, negativan.
mutava baštarda wrote: mene slali iz sinjske Hitne ( bila subota ) da idem u Split u covid bolnicu jer imam visoku temperaturu.
točno to, baš bi ti se to i desilo.. bilo "mlad zdrav, bez ikakvih bolesti korona ga poslala na drugi svijet, zaključaj sve, uništite tisuće firmi itd"
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
AssadNaPodmornici wrote:mutava baštarda wrote: mene slali iz sinjske Hitne ( bila subota ) da idem u Split u covid bolnicu jer imam visoku temperaturu.
točno to, baš bi ti se to i desilo.. bilo "mlad zdrav, bez ikakvih bolesti korona ga poslala na drugi svijet, zaključaj sve, uništite tisuće firmi itd"
iskreno, mislio sam da postoji mogućnost i da bi mogla biti korona, visoka fibra, bol u leđima. ali onda opet i ako je, najbolje je priležati kao gripu. žena nije išla na posa, a dica u školu dok nije došao nalaz da sam negativan.
i jebaji ga, ništa od mog imuniteta
pa ironično je da za osobu ispod 40godina, korona rijetko ali baš extremno rijetko izazove šta jače od prehlade.. (što ne znači da ne ubija ta bolest ubija).mutava baštarda wrote:AssadNaPodmornici wrote:mutava baštarda wrote: mene slali iz sinjske Hitne ( bila subota ) da idem u Split u covid bolnicu jer imam visoku temperaturu.
iskreno, mislio sam da postoji mogućnost i da bi mogla biti korona, visoka fibra, bol u leđima. ali onda opet i ako je, najbolje je priležati kao gripu. žena nije išla na posa, a dica u školu dok nije došao nalaz da sam negativan.
2018-06-14
cijepivo ili virus kod zdravih osoba mlađih od 40... vidjeti ćemo di će biti veća smrtnost.AssadNaPodmornici wrote:pa ironično je da za osobu ispod 40godina, korona rijetko ali baš extremno rijetko izazove šta jače od prehlade.. (što ne znači da ne ubija ta bolest ubija).mutava baštarda wrote:AssadNaPodmornici wrote:mutava baštarda wrote: mene slali iz sinjske Hitne ( bila subota ) da idem u Split u covid bolnicu jer imam visoku temperaturu.
primjetio sam kako najviše b-ercegovačka katoličad(erkules,ero..)paniči i kmeči radi korone.nepomaže izgleda ni krunica ni očinaši ni sva gospina ukazanja.vjera ipak dođe samo kao folklor.bruka...
max123- Posts : 2853
2015-10-28
AssadNaPodmornici wrote:pa ironično je da za osobu ispod 40godina, korona rijetko ali baš extremno rijetko izazove šta jače od prehlade.. (što ne znači da ne ubija ta bolest ubija).mutava baštarda wrote:AssadNaPodmornici wrote:mutava baštarda wrote: mene slali iz sinjske Hitne ( bila subota ) da idem u Split u covid bolnicu jer imam visoku temperaturu.
Frend mi 42 godine, zdrav, odlična kondicija, ni kil viška, nikakve kronične bolesti, a skoro na respiratoru završija s fibrom preko 40 danima... izgubija 8 kila u deset dana... 37-ogodišnjak iz bliže okolice s običnom astmom nije bija te sriće, jebi ga...:( Nastavimo banalizirati...
darth_vader-
2014-04-17
max123 wrote:primjetio sam kako najviše b-ercegovačka katoličad(erkules,ero..)paniči i kmeči radi korone.nepomaže izgleda ni krunica ni očinaši ni sva gospina ukazanja.vjera ipak dođe samo kao folklor.bruka...
Na današnji dan, 18. 3. 2020. dogodila se velika prekretnica za cijelo Međugorje, za svijet i za mnoge vjernike koji svakog drugog u mjesecu hodočaste podno Brda Ukazanja, na mjesto koje je poznato kao Plavi križ.
Naime, doznajemo kako vidjelica Mirjana Dragičević Soldo neće više imati javna ukazanja niti će primati poruke koje Gospa daje od 2. kolovoza 1987 godine pa sve do danas.
https://www.medjugorje-info.com/hr/medjugorje-novosti/vidjelica-mirjana-dragicevic-soldo-nece-vise-imati-ukazanja-drugog-u-mjesecu?fbclid=IwAR2_0FGNP4mXkXTpmMf1xDsR8ldEUMc617jNRwNoE2FA1-AOwE5uoZRgMio
i draga Gospa ih je napustila. Sada se mole dragom Plenkoviću
nitko ne banalizira.al nemoš ti radi 3% potencialne populacije staviti ostalih 97% u karantenu i onemogućti im najosnovnija ljucka prava.na rad,kretanje i socijalizaciju.zar ti nije logičnije i ispravnije ovih 3% zaštit i izolirat..?jasambrend wrote:
Frend mi 42 godine, zdrav, odlična kondicija, ni kil viška, nikakve kronične bolesti, a skoro na respiratoru završija s fibrom preko 40 danima... izgubija 8 kila u deset dana... 37-ogodišnjak iz bliže okolice s običnom astmom nije bija te sriće, jebi ga...:( Nastavimo banalizirati...
2015-10-28
očito ti je frend imao nekakav problem koji mu je spustio imunitet. možda stres...jasambrend wrote:AssadNaPodmornici wrote:pa ironično je da za osobu ispod 40godina, korona rijetko ali baš extremno rijetko izazove šta jače od prehlade.. (što ne znači da ne ubija ta bolest ubija).mutava baštarda wrote:AssadNaPodmornici wrote:mutava baštarda wrote: mene slali iz sinjske Hitne ( bila subota ) da idem u Split u covid bolnicu jer imam visoku temperaturu.
rodica mi također zdrava, ispod 50, rasturilo je. Ali ostala živa.
E sad, kako to da netko preboli a da to ne zna, a netko skoro umre.
možda jednom i saznamo. sada možemo samo nagađati.
dobro je i izdržala jadna žena.lako je lagat druge,ali sebe i to punih 33godine...mutava baštarda wrote:max123 wrote:primjetio sam kako najviše b-ercegovačka katoličad(erkules,ero..)paniči i kmeči radi korone.nepomaže izgleda ni krunica ni očinaši ni sva gospina ukazanja.vjera ipak dođe samo kao folklor.bruka...
Na današnji dan, 18. 3. 2020. dogodila se velika prekretnica za cijelo Međugorje, za svijet i za mnoge vjernike koji svakog drugog u mjesecu hodočaste podno Brda Ukazanja, na mjesto koje je poznato kao Plavi križ.
Naime, doznajemo kako vidjelica Mirjana Dragičević Soldo neće više imati javna ukazanja niti će primati poruke koje Gospa daje od 2. kolovoza 1987 godine pa sve do danas.
https://www.medjugorje-info.com/hr/medjugorje-novosti/vidjelica-mirjana-dragicevic-soldo-nece-vise-imati-ukazanja-drugog-u-mjesecu?fbclid=IwAR2_0FGNP4mXkXTpmMf1xDsR8ldEUMc617jNRwNoE2FA1-AOwE5uoZRgMio
i draga Gospa ih je napustila. Sada se mole dragom Plenkoviću
2015-10-28
virus ubija cca 0.2% populacije.. kakvih 3%. 0.2%.. u RH je trenutno oko 0.13% žrtava unatoč ograničenjima, a CCA polovica je preboljela.. dakle radi 0.2% žrtava, sjebajemo život ostalih 99.8%max123 wrote:nitko ne banalizira.al nemoš ti radi 3% potencialne populacije staviti ostalih 97% u karantenu i onemogućti im najosnovnija ljucka prava.na rad,kretanje i socijalizaciju.zar ti nije logičnije i ispravnije ovih 3% zaštit i izolirat..?jasambrend wrote:
i najgore od svega - opet ih nismo jebeno spasili. opet covid unatoč policijskim satovima, bolnicama koje su prestali lječiti ljude od rakova(pa će umirati kasnije), uništenim ekonomijama, razvodima -
da smo barem spasili tih 0.2% ljudi - nismo. opet je virus prošao kroz populaciju i ubrao što je imao ubrati.
epic fail. epic fail.
2018-06-14
samo za ovaj potop ekonomije moraju odgovorni smradovi iz politike,znanosti i medija da odgovaraju,i to sa svojom privatnom imovinom.ali pošto od toga neće biti ništa,očekujem od onih koji su izgubili svoju eksistenciju(privatnici) ili svoja radna mista,da stvari uzmu u svoje ruke,oružija ima barem u rvackoj za bacat,ako ga već nema ovdi u danke dojčlandu...AssadNaPodmornici wrote:
virus ubija cca 0.2% populacije.. kakvih 3%. 0.2%.. u RH je trenutno oko 0.13% žrtava unatoč ograničenjima, a CCA polovica je preboljela.. dakle radi 0.2% žrtava, sjebajemo život ostalih 99.8%
i najgore od svega - opet ih nismo jebeno spasili. opet covid unatoč policijskim satovima, bolnicama koje su prestali lječiti ljude od rakova(pa će umirati kasnije), uništenim ekonomijama, razvodima -
da smo barem spasili tih 0.2% ljudi - nismo. opet je virus prošao kroz populaciju i ubrao što je imao ubrati.
epic fail. epic fail.
2015-10-28
spasili smo planet jer je lock down utjecao na smanjenje globalnog zatopljenja.AssadNaPodmornici wrote:virus ubija cca 0.2% populacije.. kakvih 3%. 0.2%.. u RH je trenutno oko 0.13% žrtava unatoč ograničenjima, a CCA polovica je preboljela.. dakle radi 0.2% žrtava, sjebajemo život ostalih 99.8%max123 wrote:nitko ne banalizira.al nemoš ti radi 3% potencialne populacije staviti ostalih 97% u karantenu i onemogućti im najosnovnija ljucka prava.na rad,kretanje i socijalizaciju.zar ti nije logičnije i ispravnije ovih 3% zaštit i izolirat..?jasambrend wrote:
epic fail. epic fail.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/preminuo-poznati-bh-trener-skijanja-miro-colic-cola/210304160
Instruktor skijanja u Sarajevu.
RIP
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Do jučer nebitni ljudi, a danas odlučuju o svemu
» ''Jezivo proročanstvo starca Gavrila: ‘Ljudi će tražiti pomoć od izvanzemaljaca, ne znajući da su to zapravo – demoni!’ ''
» Dok glad prijeti 20 milijuna ljudi u najvećoj krizi u povijesti, Trump reže budžet za pomoć
» Peter Galbraith: Građanski rat u Siriji je gotov. Pomoć pobunjenicima samo bi ubila još više ljudi
» Kritika Milanovica!Jucer drug danas gospodin,jucer za Tita danas protiv
» ''Jezivo proročanstvo starca Gavrila: ‘Ljudi će tražiti pomoć od izvanzemaljaca, ne znajući da su to zapravo – demoni!’ ''
» Dok glad prijeti 20 milijuna ljudi u najvećoj krizi u povijesti, Trump reže budžet za pomoć
» Peter Galbraith: Građanski rat u Siriji je gotov. Pomoć pobunjenicima samo bi ubila još više ljudi
» Kritika Milanovica!Jucer drug danas gospodin,jucer za Tita danas protiv
Page 1 of 2