BiH nakon Srbije najbolja u Europi po GDP-u, hvala Allahz dželešanuhu :)
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: BiH nakon Srbije najbolja u Europi po GDP-u, hvala Allahz dželešanuhu :)
crvenkasti wrote:Eroo wrote:mobiu$ wrote:BiH prijeti da će sustići Srbiju.
Krv se ledi u žilama od utrke ta dva ekonomska džina!
Debt Per Capita
Serbia 3,955$
Slovenia 16,956$
Razlikuj otplatnu moć.
Nije to stvar samo kreditnog rejtinga ili strukture duga (krediti vs obveznice), tko je uopće vjerovnik, koja je valuta dužnika ili duga (ljudi me znaju pitati kako to da je SFRJ bila prezadužena kasnih 80-tih, a Hrvatska danas je okej - onda se treba podsjetiti da je SFRJ dobila konvertibilnu valutu tek u svojim zadnjim mjesecima - nama je danas nepojmljivo koliko je teško SFRJ vraćala svoje dugove u stranoj valuti, kad njena vlastita nije bila konvertibilna).
Nije to čak ni stvar pukog BDP-a per capita, ili volumen gospodarstva kao takvog.
Stvar je u profilu gospodarstva, masi izvoza, čega, na koja tržišta, da li su proizvodi s visokim dodanom vrijednošću, itd.
Uglavnom slovenski i srpski dug spadaju u istu kategoriju, iako matematički per capita nisu isti - visok, otplativ.
Sve to formulira otplatnu moć pojedine nacionalne ekonomije da servisira svoje dugove.
Guest- Guest
Eroo wrote:Ima se i može se.crvenkasti wrote:Eroo wrote:mobiu$ wrote:BiH prijeti da će sustići Srbiju.
Krv se ledi u žilama od utrke ta dva ekonomska džina!
Debt Per Capita
Serbia 3,955$
Slovenia 16,956$
Germany 27,636$
Može se i tako otpisati. :)
Svi dugovi će vrlo brzo eksplodirati.
Guest- Guest
Kako i koliko se možeš zadužiti, te koliko i kako ćeš otplaćivati dug ovisi o tome koji imaš kreditni rejting.
A kreditni rejting ti određuje nekoliko američkih firmi.
Drže čitav svijet i svaku pojedinačnu zemlju u potpunosti pod svojom kontrolom.
crvenkasti-
2014-04-17
Što je država bogatija viši joj je kreditni rejting.crvenkasti wrote:Kako i koliko se možeš zadužiti, te koliko i kako ćeš otplaćivati dug ovisi o tome koji imaš kreditni rejting.
Srbija i BiH po tom pitanju spadaju u razred "smeće".
Eroo wrote:
Što je država bogatija viši joj je kreditni rejting.
Infantilno.
Što misliš, zato Djevičanski otoci uopće nemaju kreditni rejting? Ili Monako, Lihtenštajn...?
crvenkasti-
2014-04-17
Nestabilnim državama, ekonomski i politički, kreditori nerado daju kredite.crvenkasti wrote:Eroo wrote:
Infantilno.
Što misliš, zato Djevičanski otoci uopće nemaju kreditni rejting? Ili Monako, Lihtenštajn...?
Ako već onda žele što prije nazad svoj novac, a to mogu samo s visokim kamatama.
Dok vam je država bila po rejtingu "smeće" uzimali ste skupe kredite, a danas ih kupujete s novim (ugodnim) kreditom
pa tako smanjujete aniutete...Marić vam se pohvalio da je tako prišparao nekoliko stotina milijuna eura.
Državice koje spominješ vjerojatno i trebaju kredite.
crvenkasti wrote:Kako i koliko se možeš zadužiti, te koliko i kako ćeš otplaćivati dug ovisi o tome koji imaš kreditni rejting.
To jest problematično, ali na nivou BiH, Slovenije i Srbije su standardno profesionalni.
Ali ja uopće nisam referencirao na kreditni rejting kao ključni indikator ozbiljnosti zaduženja.
Sad ću problematizirati i zaduženje kao takvo, iako nije nešto što je moja omiljena tema. Forsirano razduživanje i čišćenje bilance jest oblik financijskog populizma. Zemlja mora biti prisutna na tržištu kapitala, a, ukoliko je trajna otplatna moć zemlje takva da joj omogućuje komotno zaduživanje, isplativije joj je da izdaje obveznice s negativnim prinosom, nego da troši vlastiti novac (ovo treba uzeti do neke mjere, naravno). Ovo je prevladavajuća mantra.
Ja sam nadodao u članku da moraju postojati preklapajući otplatni ciklusi, koji su kraći što je otplatna moć nacionalnog gospodarstva niža, i ukazao sam da pozajmice privatnih banaka ne smiju ulaziti u tu doktrinu. Masa kolega se obrušila na mene, nazivnik im je da sjede u nadzornim odborima banaka, a imaju desetljeća borbe za deregulaciju rada strateških banaka na tržištu i “too big to fail” bailouta, kad je subprime tržište isforsirano i lažno krahiralo, banke su sabile gubitke IZ ČITAVOG POSLOVANJA u total default swap i zahtijevale bailout novcem poreznih obveznika.
I nakon 12 godina, ista škola razmišljanja predvodi najveće banke Wall Streeta i Cityija. Koje opet trpe udarce na tržištu, u SAD-u u sektoru kreditiranja građanstva, a vani u nekonkurentnim financijskim proizvodima.
Guest- Guest
crvenkasti wrote:Eroo wrote:
Infantilno.
Skrećeš s teme, ali ok.
Zato jer nisu države, nego porezne oaze, praonice novca i situs neutvrđene novčane mase sumnjivog porijekla. Ako nemaš ni najblažeg pojma koliko je novaca natrpani u banke, i nema načina da saznaš, onda ne možeš dati procjenu kreditnog rizika, rejtinga ni prognozu.
Doduše, Liechenstein ima Aaa po S&P, ali pred 10 godina to je bio živi Eldorado.
Guest- Guest
mobiu$ wrote:crvenkasti wrote:Eroo wrote:
Infantilno.
Skrećeš s teme, ali ok.
Zato jer nisu države, nego porezne oaze, praonice novca i situs neutvrđene novčane mase sumnjivog porijekla. Ako nemaš ni najblažeg pojma koliko je novaca natrpani u banke, i nema načina da saznaš, onda ne možeš dati procjenu kreditnog rizika, rejtinga ni prognozu.
Doduše, Liechenstein ima Aaa po S&P, ali pred 10 godina to je bio živi Eldorado.
Ne poštuju vlastita pravila. Odvratni grabež, kriminal i pljačka na globalnoj razini.
I tu su prodavali siromašnima po svijetu kao privlačnu i poštenu demokraciju i pravednu ekonomiju.
Smiješno je to što njihova pohlepa i otrov uništavaju i njih same.
A s njima će propasti i svi ostali.
crvenkasti-
2014-04-17
vicevi o muji i fati vise nisu u modi
ovo su novi
ovo su novi
2014-04-19
prckov wrote:vicevi o muji i fati vise nisu u modi
ovo su novi
Ima i sa mujom:
Uhvatili Muju u pljački banke i on došao pred sudiju.
Kaže mu sudija:
- Ako vratiš pare, smanjit ćemo ti kaznu.
Kaže Mujo sudiji:
- Dragi sudija, ja da sam mislio vraćati pare, digo bi kredit!"
crvenkasti-
2014-04-17
Siromaku nećeš posuditi novac da si kupi auto, na primjer...ili, nedo Bog, oružje.
Kaže, ima pola novca za auto i hoće si posuditi za drugu polovicu. Takve obično pitam
s kojim novcem si misli točit benzin, platit osiguranje i servisirat auto?
Sve svoje automobile sam si kupovao s kešom, osim za djecu, kojima sam dao pola,
a drugu polovicu su si morali sami zaradit.
Ne treba se čudit kreditorima koji hoće biti sigurni da si u stanju vratit posuđeno.
Sad će neke države zbog epidemije dobiti nepovratna sredstva, to je ok, ali ono
što će dobiti kao kredit morat će vratit. Oni koji misle da ga neće moći vratiti, bolje neka
ga ne uzmu...
Kaže, ima pola novca za auto i hoće si posuditi za drugu polovicu. Takve obično pitam
s kojim novcem si misli točit benzin, platit osiguranje i servisirat auto?
Sve svoje automobile sam si kupovao s kešom, osim za djecu, kojima sam dao pola,
a drugu polovicu su si morali sami zaradit.
Ne treba se čudit kreditorima koji hoće biti sigurni da si u stanju vratit posuđeno.
Sad će neke države zbog epidemije dobiti nepovratna sredstva, to je ok, ali ono
što će dobiti kao kredit morat će vratit. Oni koji misle da ga neće moći vratiti, bolje neka
ga ne uzmu...
Page 2 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Reis Mustafa Cerić na skupu u Bugojnu: Vidite, tam je nekad živjelo 20 iljada Hrvata, sad ih tamo nema više, hvala Alahu dželešanuhu.
» HRVATICA NAJBOLJA U EUROPI
» Desnica u Sloveniji: Srebrenica nije največi zločin u europi nakon WW2... to su Titovi pokolji nakon WW2
» Haha: Vucić - Srbija je najbolja u Europi
» Milanović Orbanu:Ne,hvala ne treba u moje ime braniti krščanstvo u Europi
» HRVATICA NAJBOLJA U EUROPI
» Desnica u Sloveniji: Srebrenica nije največi zločin u europi nakon WW2... to su Titovi pokolji nakon WW2
» Haha: Vucić - Srbija je najbolja u Europi
» Milanović Orbanu:Ne,hvala ne treba u moje ime braniti krščanstvo u Europi
Page 2 of 2