fenomen grigorije
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: fenomen grigorije
epikur37 wrote:
i to je sada Adem Vuchiqi!
Ja se bavim našom pravašijom, jer nekako računam da svoj vrt teba paziti i jer je ta linija pogubna za HB.
S druge strane, četnike znam, jednom je bio rođendan u istom Brčkom. I tad sam bio profesor i relativno ugledan u cijelom gradu. E da bi jedan četalj skočio i krenuo da ustašku mater.
I što, moj frend Srbin, Đuka, lijepo je uzeo glavu tog majmuna i razbio o stol, znači slomio mu glavu.
Ovaj je završio u hitnoj ovaj na policioji ja sam dao izjavu.
Kod njih je ta opcija u biti još sirovija nego naša pravašija, koja je uglavnom zakopaš dublje folklorno zavičajnog karaktera sa tek ponekim duboko malignim pojedincima.
https://avaz.ba/vijesti/bih/460995/vladika-grigorije-srbi-se-ne-bi-trebali-baviti-drugima-imaju-previse-posla-sa-sobom
[size=33]Vladika Grigorije: Srbi se ne bi trebali baviti drugima, imaju previše posla sa sobom[/size]
Episkop Grigorije kaže da se Srbi ne trebaju baviti drugima, "jer i tako imaju previše posla sami sa sobom" i da, osim Božijih zakona, treba poštovati i ljudska pravila i zakone u pravom smislu te riječi, što je Srbima kao narodu potrebno da bi napredovali, ne ugrožavajući pri tome nikoga drugog.
- Ljudi će jako teško doći do tako duboke samosvijesti i sami od sebe prestati da se bore za vlast i moć. Zato za početak predlažem da se poštuju pravila, i to ona koja su već potvrđena kao dobra - rekao je episkop Grigorije.
Govoreći o Kosovu, vladika Grigorije je rekao da taj prostor ne pripada samo Srbima već i Albancima i da je osnovno pitanje zapravo zašto Albanci neće da žive sa Srbima.
- Ako kažemo da je to naš prostor, ali ne i albanski, onda time poručujemo da ne želimo te ljude na našoj teritoriji i da nećemo da živimo s njima i onda tu, po prirodi stvari, dolazi do konflikta. Ali, ako kažemo da je to i naš i njihov prostor, onda je situacija bitno drugačija - dodao je Grigorije.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Četništvo kod Srba je mnogo i mnogo jače nego ustaštvo kod Hrvata.
Četništvo i velikosrpstvo su kod njih danas dominantne ideologije, čak i kod onih koji se kao smatraju umjerenima.
Kod nas neoustaštvo ipak nije. Iako bi trebalo da je manje izraženo ali nije dominantno. Obilježavanje Blajburga i budalasanje po Thompsonovim koncertima ipak ne znači ustaštvo.
Četništvo i velikosrpstvo su kod njih danas dominantne ideologije, čak i kod onih koji se kao smatraju umjerenima.
Kod nas neoustaštvo ipak nije. Iako bi trebalo da je manje izraženo ali nije dominantno. Obilježavanje Blajburga i budalasanje po Thompsonovim koncertima ipak ne znači ustaštvo.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Prvo je apsolutno tačnoepikur37 wrote:MaximusDecimusMiridije wrote:epikur37 wrote:jastreb wrote:Je. Neki dan je blagoslovio četnički spomen park u Bileći.epikur37 wrote:Koliko znam Grigorije je posve ok.
Pa u redu, mi imamo mise na Bleiburgu.
Tako je. Svakoj strani njen folklor na volju.
To je u glavnom folklor ali i zaozbilj, svaka ljudska duša ima pravo molitve. Kako pravoslavci svoje i mi svoje.
Ja sam za pokroviteljstvo sabora nad Bleiburgom, to su naši ljudi i više ih je nevinih stradalo tu nego krivih.
A drugo oko Sabora i pokroviteljstva nad Blajburgom, slažem se potpuno. Treba Sabor to preuzeti i napraviti radnu grupu koja bi razradila koncept jedne lijepe antiratne komemoracije bez ikakvih ideoloških konotacija uz poruku ne ponovilo se.
I bez povijesnog revizionizma koji je potpuno kontraproduktivan i Hrvatskoj nanosi veliku političku štetu u međunarodnim relacijama.
I mislim da to treba maknuti iz Blajburga i prenijeti u Hrvatsku
2015-09-24
Ringo10 wrote:Četništvo kod Srba je mnogo i mnogo jače nego ustaštvo kod Hrvata.
zato, jer mi, srbi iz srbije,
moj licni utisak, jedan deo,
cetnike vide kao zrtvu
sa jalte a ne kao zlocince
protiv hrvata ili muslimana.
akcenat je na politickom a ne
sukobima u bosni i hrvatskoj.
cetnici su nesto suprotno
komunizmu, a ne hrvatskoj.
tako da se tu sudaramo oko
razlicitih uloga cetnika
u srbiji, bosni i htvatskoj.
drugo, biti protiv ustasa
nesto je prirodno.
i da, ustase i hrvati nisu bili
isto. taj problem veci je danas
nego tokom rata.jer veliki
broj hrvata, danas, prihvata udeju
ustastvo kao drzavotvorni
pokret. ali, ante nije garibaldi,
ante je zlocinac.
pizzon- Posts : 5017
2020-04-21
Malo Hrvata zaista prihvaca ustastvo.pizzon wrote:Ringo10 wrote:Četništvo kod Srba je mnogo i mnogo jače nego ustaštvo kod Hrvata.
zato, jer mi, srbi iz srbije,
moj licni utisak, jedan deo,
cetnike vide kao zrtvu
sa jalte a ne kao zlocince
protiv hrvata ili muslimana.
akcenat je na politickom a ne
sukobima u bosni i hrvatskoj.
cetnici su nesto suprotno
komunizmu, a ne hrvatskoj.
tako da se tu sudaramo oko
razlicitih uloga cetnika
u srbiji, bosni i htvatskoj.
drugo, biti protiv ustasa
nesto je prirodno.
i da, ustase i hrvati nisu bili
isto. taj problem veci je danas
nego tokom rata.jer veliki
broj hrvata, danas, prihvata udeju
ustastvo kao drzavotvorni
pokret. ali, ante nije garibaldi,
ante je zlocinac.
Cak i mnogo zestokih antikomunista i anti-partizana ne prihvaca ustastvo i ogradjuje se od toga.
S tim sto su ustase prije odlaska u prvu emigraciju bili sasvim drugo nesto od ustasa nakon pocetka rata.
A u ratu su ustase bili uglavnom obicna vojska, zlocinaca onih pravih je bilo mozda 5%.
Ali dobro, racuna se politicka opredjeljenje
Postojale su i tkzv divlje ustase, svojevrsna paravojna struktura bez kontrole a oni su pocinili veliki dio zlocina koji je kasnije pripisan regularnoj ustaskoj vojsci...recimo oko Capljine i sire u Hercegovini.
Sto ne opravdava zlocinacku politiku NDH, ali treba sve znati i reci...radi povijesne istine
2015-09-24
dzango wrote:Čubeni njegov citat na pitanje šta ima protiv Vućića:
- Ništa efikasno.
Valjda je bio normalan pa su ga suljo i amfilohije potjerali.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Hektorović wrote:epikur37 wrote:
i to je sada Adem Vuchiqi!
Ja se bavim našom pravašijom, jer nekako računam da svoj vrt teba paziti i jer je ta linija pogubna za HB.
S druge strane, četnike znam, jednom je bio rođendan u istom Brčkom. I tad sam bio profesor i relativno ugledan u cijelom gradu. E da bi jedan četalj skočio i krenuo da ustašku mater.
I što, moj frend Srbin, Đuka, lijepo je uzeo glavu tog majmuna i razbio o stol, znači slomio mu glavu.
Ovaj je završio u hitnoj ovaj na policioji ja sam dao izjavu.
Kod njih je ta opcija u biti još sirovija nego naša pravašija, koja je uglavnom zakopaš dublje folklorno zavičajnog karaktera sa tek ponekim duboko malignim pojedincima.
https://avaz.ba/vijesti/bih/460995/vladika-grigorije-srbi-se-ne-bi-trebali-baviti-drugima-imaju-previse-posla-sa-sobom
[size=33]Vladika Grigorije: Srbi se ne bi trebali baviti drugima, imaju previše posla sa sobom[/size]
Episkop Grigorije kaže da se Srbi ne trebaju baviti drugima, "jer i tako imaju previše posla sami sa sobom" i da, osim Božijih zakona, treba poštovati i ljudska pravila i zakone u pravom smislu te riječi, što je Srbima kao narodu potrebno da bi napredovali, ne ugrožavajući pri tome nikoga drugog.
- Ljudi će jako teško doći do tako duboke samosvijesti i sami od sebe prestati da se bore za vlast i moć. Zato za početak predlažem da se poštuju pravila, i to ona koja su već potvrđena kao dobra - rekao je episkop Grigorije.
Govoreći o Kosovu, vladika Grigorije je rekao da taj prostor ne pripada samo Srbima već i Albancima i da je osnovno pitanje zapravo zašto Albanci neće da žive sa Srbima.
- Ako kažemo da je to naš prostor, ali ne i albanski, onda time poručujemo da ne želimo te ljude na našoj teritoriji i da nećemo da živimo s njima i onda tu, po prirodi stvari, dolazi do konflikta. Ali, ako kažemo da je to i naš i njihov prostor, onda je situacija bitno drugačija - dodao je Grigorije.
nudi rukavac budućnosti koji nešto i rješava, pitanje je hoće li ga prepoznati..
Page 2 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Grigorije ante portas :)
» Grigorije: Srbi u Glini su se 1991 trebali pokajati
» UFO fenomen
» Fenomen Konvoj
» Vladika Grigorije: Srbi ne bi trebali da se bave drugima, imaju previše posla sa sobom
» Grigorije: Srbi u Glini su se 1991 trebali pokajati
» UFO fenomen
» Fenomen Konvoj
» Vladika Grigorije: Srbi ne bi trebali da se bave drugima, imaju previše posla sa sobom
Page 2 of 2