fenomen grigorije
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
fenomen grigorije
https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/290243/fenomen-grigorije-prete-mu-i-napadaju-ga-jer-ga-se-plase.html
pizzon- Posts : 5017
2020-04-21
Re: fenomen grigorije
toliko i ja znam
2020-04-21
Je. Neki dan je blagoslovio četnički spomen park u Bileći.epikur37 wrote:Koliko znam Grigorije je posve ok.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jastreb wrote:Je. Neki dan je blagoslovio četnički spomen park u Bileći.epikur37 wrote:Koliko znam Grigorije je posve ok.
Pa nije više Grigorije vladika u Hercegovini, sad je u Njemačkoj, Adem Vuchiqi ga je potjerao daleko od Srbije.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
jastreb wrote:Je. Neki dan je blagoslovio četnički spomen park u Bileći.epikur37 wrote:Koliko znam Grigorije je posve ok.
Pa u redu, mi imamo mise na Bleiburgu.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
To se da odtrpit, važno je danije partizanski.jastreb wrote:Je. Neki dan je blagoslovio četnički spomen park u Bileći.epikur37 wrote:Koliko znam Grigorije je posve ok.
epikur37 wrote:jastreb wrote:Je. Neki dan je blagoslovio četnički spomen park u Bileći.epikur37 wrote:Koliko znam Grigorije je posve ok.
Zanimljivo je uočiti kako Izetbegovićevi Bošnjaci diskretno asistiraju Vučićevim Srbima u demonizaciji Vladike Grigorija, tako što iz arhiva vade staru vijest o osveštanju četničkog parka u Bileći i serviraju je kao svježu. Ta epizoda sigurno nije trebala Vladiki Grigoriju, ali ne postoji nijedan razlog da se i ona ne tumači kao samo jedan u nizu kompromisa koje je on morao činiti sa nakaznošću ovdašnje stvarnosti.
“Nije bilo lako izboriti se s tim…”
Prije pet godina radio sam intervju s Vladikom Grigorijem, ovdje u Trebinju, a povodom obilježavanja godišnjice stradanja Srba u Prebilovcima u Drugom svjetskom ratu. Pišući ovaj tekst bio sam u iskušenju da ga ispunim dijelovima tog intervjua, koji je po mnogo čemu paradigmatičan i svojevrsna prekretnica u međureligijskom, pa i međuetničkom dijalogu, ali ću umjesto toga zamoliti uredništvo Preokreta da ovih dana ponovo objavi čitav taj intervju, za koji je vezano i jedno neugodno sjećanje.Intervju je rađen za sarajevski magazin “Stav”, čiji je urednik iz sljedećih rečenica Vladike Grigorija: „Ne znam koliko toga ima kod Bošnjaka, ali pogledajte u Bleiburgu ljude u ustaškim uniformama, a ako ste gledali neka srpska obilježavanja, onda ste vidjeli četnička obilježja, mahanje zastavama, transparentima… Nije se bilo nimalo lako izboriti s tim, ali nakon što smo uspjeli, svi oni koji su bili tamo bili su, najblaže rečeno, zahvalni“, izvukao naslov – “Izborili smo se sa četničkim obilježjima”.
To može izgledati kao irelevantno i kao legitimno upražnjavanje uredničkog prava, ali tu je riječ ne samo o uvredi na račun Vladike Grigorija, već i o bahatom i nadmenom pokušaju kreiranja incidenta čiji bi teret snosili malobrojni trebinjski povratnici i koji se nije desio samo zahvaljujući tome što je upravo Vladika Grigorije godinama oblikovao društvenu svijest ovog grada u granicama mogućeg. A taj sramni čin uredništva “Stava” ustvari je samo refleksija metode kojom su reakcionarne ideologije uspostavile dominaciju nad postjugoslovenskim društvima – gurni svoju manjinu na periferiji u nevolju, pa i u propast, da bi tako uspostavio apsolutnu vlast nad svojom većinom u metropoli. Taj je čin ujedno i dokaz duhovnog sabratstva Izetbegovićevih pudlica sa Vučićevim pudlicama.Zanimljivo je uočiti kako Izetbegovićevi Bošnjaci diskretno asistiraju Vučićevim Srbima u demonizaciji Vladike Grigorija, tako što iz arhiva vade staru vijest o osveštanju četničkog parka u Bileći i serviraju je kao svježu. Ta epizoda sigurno nije trebala Vladiki Grigoriju, ali ne postoji nijedan razlog da se i ona ne tumači kao samo jedan u nizu kompromisa koje je on morao činiti sa nakaznošću ovdašnje stvarnosti
Privodeći kraju ovaj tekst, ostaje da kažem kako se namjerno nisam želio baviti glasovima iz karikaturalnih ostataka srbijanske opozcije, koji pozivaju Vladiku Grigorija kao nekakvog spasioca i političkog lidera, jer oni time samo potvrđuju da su i sami dio pinkizacije političke scene u Srbiji i da njihovo govorenje ne dolazi iz razuma, već iz uvjerenja da njihova zamišljena publika od njih očekuje baš takve riječi. Takvi vapaji za očinskom i spasilačkom figurom uvijek su samo otužni dokaz vlastite nesposobnosti i manjka odvažnosti, te dokaz potrebe za opravdanjem vlastitih promašaja i vlastitih grešaka.
Umjesto divinizacije Vladike Grigorija i umjesto iščekivanja da on stane na čelo nezadovoljnih masa, korisnije bi bilo da čitavo ovdašnje društvo, a pogotovo njegov srpski i bošnjački segment, bez predrasuda saslušaju njegove riječi i da u sebi potraže riječi odgovora, kako bi se konačno započeo toliko žuđeni dijalog, umjesto ove navijačke kakofonije koja nas sve zajedno tjera u ludilo.
A Allah najbolje zna.
https://preokret.info/index.php/2020/07/21/elis-bektas-bakirova-asistencija-vucicu-u-demonizaciji-grigorija/
2018-04-10
A čiji će da blagoslovi? Komunistički?jastreb wrote:Je. Neki dan je blagoslovio četnički spomen park u Bileći.epikur37 wrote:Koliko znam Grigorije je posve ok.
Čubeni njegov citat na pitanje šta ima protiv Vućića:
- Ništa efikasno.
- Ništa efikasno.
Za razliku od Bosne, Dodika i Grigorija koji su pitomi i čak ekumenski filohrvatski orijetirani...
Srbija je s Vučićem u mračnom rogu
Kao što je i dio hrvatske s pravašijom..
tako je kako je
tako je kako je
2015-08-06
epikur37 wrote:jastreb wrote:Je. Neki dan je blagoslovio četnički spomen park u Bileći.epikur37 wrote:Koliko znam Grigorije je posve ok.
Tako je. Svakoj strani njen folklor na volju.
Guest- Guest
MaximusDecimusMiridije wrote:epikur37 wrote:jastreb wrote:Je. Neki dan je blagoslovio četnički spomen park u Bileći.epikur37 wrote:Koliko znam Grigorije je posve ok.
To je u glavnom folklor ali i zaozbilj, svaka ljudska duša ima pravo molitve. Kako pravoslavci svoje i mi svoje.
Ja sam za pokroviteljstvo sabora nad Bleiburgom, to su naši ljudi i više ih je nevinih stradalo tu nego krivih.
2015-08-06
epikur37 wrote:Za razliku od Bosne, Dodika i Grigorija koji su pitomi i čak ekumenski filohrvatski orijetirani...
tako je kako je
Grigorije je odrastao u Varešu.
A Adem Vuchiqi je četnička antihrvatska politika. Kao što pravašija ima opsesiju sa Srbima, četnici imaju nezdravu opsesiju sa Hrvatima.
2018-04-10
Hektorović wrote:epikur37 wrote:Za razliku od Bosne, Dodika i Grigorija koji su pitomi i čak ekumenski filohrvatski orijetirani...
tako je kako je
A Adem Vuchiqi je četnička antihrvatska politika. Kao što pravašija ima opsesiju sa Srbima, četnici imaju nezdravu opsesiju sa Hrvatima.
točno tako
tu četničku linijiu sam upoznao i sam u brčkom svojedobno...žalost ali to je to
2015-08-06
epikur37 wrote:Hektorović wrote:epikur37 wrote:Za razliku od Bosne, Dodika i Grigorija koji su pitomi i čak ekumenski filohrvatski orijetirani...
tako je kako je
točno tako
Šešelj, koji to pak vuče od popa Đujića. Totalna opsesija i paranoja Hrvatstvom. Dobrim dijelom je na tome mentalnom sklopu počivala pobuna Srba u HR, što su ovi iz Beograda samo kljucali ih u glavu s time...
2018-04-10
Hektorović wrote:epikur37 wrote:Hektorović wrote:epikur37 wrote:Za razliku od Bosne, Dodika i Grigorija koji su pitomi i čak ekumenski filohrvatski orijetirani...
tako je kako je
točno tako
Šešelj, koji to pak vuče od popa Đujića. Totalna opsesija i paranoja Hrvatstvom. Dobrim dijelom je na tome mentalnom sklopu počivala pobuna Srba u HR, što su ovi iz Beograda samo kljucali ih u glavu s time...
i to je sada Adem Vuchiqi!
Ja se bavim našom pravašijom, jer nekako računam da svoj vrt teba paziti i jer je ta linija pogubna za HB.
S druge strane, četnike znam, jednom je bio rođendan u istom Brčkom. I tad sam bio profesor i relativno ugledan u cijelom gradu. E da bi jedan četalj skočio i krenuo da ustašku mater.
I što, moj frend Srbin, Đuka, lijepo je uzeo glavu tog majmuna i razbio o stol, znači slomio mu glavu.
Ovaj je završio u hitnoj ovaj na policioji ja sam dao izjavu.
2015-08-06
I onda naši hrvatski papci ne razumiju ovaj prostor suradnje s dodikom, nego eto čekaju i prizivaju četalje.
2015-08-06
A zasto onda ne valja Baja Mali Knindža?MaximusDecimusMiridije wrote:epikur37 wrote:jastreb wrote:Je. Neki dan je blagoslovio četnički spomen park u Bileći.epikur37 wrote:Koliko znam Grigorije je posve ok.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
epikur37 wrote:
i to je sada Adem Vuchiqi!
Ja se bavim našom pravašijom, jer nekako računam da svoj vrt teba paziti i jer je ta linija pogubna za HB.
S druge strane, četnike znam, jednom je bio rođendan u istom Brčkom. I tad sam bio profesor i relativno ugledan u cijelom gradu. E da bi jedan četalj skočio i krenuo da ustašku mater.
I što, moj frend Srbin, Đuka, lijepo je uzeo glavu tog majmuna i razbio o stol, znači slomio mu glavu.
Ovaj je završio u hitnoj ovaj na policioji ja sam dao izjavu.
Kod njih je ta opcija u biti još sirovija nego naša pravašija, koja je uglavnom zakopaš dublje folklorno zavičajnog karaktera sa tek ponekim duboko malignim pojedincima.
https://avaz.ba/vijesti/bih/460995/vladika-grigorije-srbi-se-ne-bi-trebali-baviti-drugima-imaju-previse-posla-sa-sobom
[size=33]Vladika Grigorije: Srbi se ne bi trebali baviti drugima, imaju previše posla sa sobom[/size]
Episkop Grigorije kaže da se Srbi ne trebaju baviti drugima, "jer i tako imaju previše posla sami sa sobom" i da, osim Božijih zakona, treba poštovati i ljudska pravila i zakone u pravom smislu te riječi, što je Srbima kao narodu potrebno da bi napredovali, ne ugrožavajući pri tome nikoga drugog.
- Ljudi će jako teško doći do tako duboke samosvijesti i sami od sebe prestati da se bore za vlast i moć. Zato za početak predlažem da se poštuju pravila, i to ona koja su već potvrđena kao dobra - rekao je episkop Grigorije.
Govoreći o Kosovu, vladika Grigorije je rekao da taj prostor ne pripada samo Srbima već i Albancima i da je osnovno pitanje zapravo zašto Albanci neće da žive sa Srbima.
- Ako kažemo da je to naš prostor, ali ne i albanski, onda time poručujemo da ne želimo te ljude na našoj teritoriji i da nećemo da živimo s njima i onda tu, po prirodi stvari, dolazi do konflikta. Ali, ako kažemo da je to i naš i njihov prostor, onda je situacija bitno drugačija - dodao je Grigorije.
2018-04-10
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Grigorije ante portas :)
» Grigorije: Srbi u Glini su se 1991 trebali pokajati
» UFO fenomen
» Fenomen Konvoj
» Vladika Grigorije: Srbi ne bi trebali da se bave drugima, imaju previše posla sa sobom
» Grigorije: Srbi u Glini su se 1991 trebali pokajati
» UFO fenomen
» Fenomen Konvoj
» Vladika Grigorije: Srbi ne bi trebali da se bave drugima, imaju previše posla sa sobom
Page 1 of 2