Pelješki most se pravi "punom parom", završetak gradnje do kraja 2021.
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Angažovano 619 radnika
Pandemija koronavirusa nije zaustavila gradnju Pelješkog mosta. Naprotiv. Već je izgrađeno sedam od 12 stupova mosta, a počela je i izrada pilona.
Osim toga, iz preduzeća Hrvatske ceste istakli su da su u toku bušenje i iskop tla iz pilota, ugradnja armaturnih koševa i betoniranje pilota, armiranje i betoniranje naglavnica pilota, postavljanje armature i betoniranje segmenata skupova, piše Večernji list.
U februaru ove godine iz Kine na gradilište Pelješkog mosta stiglo je 29 segmenata čelične rasponske konstrukcije. Očekuje se da će se uskoro desiti i drug pošiljka od 28 segmenata. Kada će se to desiti zavisi o tome kada će hrvatski nadzorni inžinjeri otići u Kinu da bi provjerili kvalitet njihove proizvodnje. Zbog pandemije koronavirusa to se nije moglo desiti. Izgledno je da je pronađeno rješenje i za ovaj problem.
Iz Hrvatskih cesta su ukazali da kineski izvođači radova traže način kako da u što kraćem roku dovedu potreban broj specijaliziranih varioca. Zasad je plan da oni posebnim avionom stignu iz Kine 27. jula. Onda bi povratnim letom u Kinu otišli hrvatski nadzorni inžinjeri.
Ako se ne ostvari plan dolaska kineskih varioca, postoji mogućnost saradnje sa stručnom radnom snagom iz hrvatskih brodogradilišta s kojima je već upostavljen kontakt. Riječ je o variocima Brodosplita.
Prvobitni plan bio je da se gradnja mosta završi krajem jula sljedeće godine, ali to se neće desiti zbog pandemije. Zato je rok gradnje prolongiran za kraj 2021.
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić izjavio je da pandemija nije zaustavila radove, nego da su se oni odvijali pod mjerama zaštite od koronavirusa. Trenutno je na gradilištu angažovano 619 radnika.
Podsjećamo, izgradnja Pelješkog mosta je pogoršala međususjedske odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pojedini političari i stručnjaci u Bosni i Hercegovini su ocijenili da se gradnjom mosta ugrožava pravo zemlje na izlazak na otvoreno more. Iako su nadležni u Bosni i Hercegovini obećavali da će onemogućiti početak gradnje mosta dok se ne riješi to pitanje, to se nije desilo.
https://www.klix.ba/biznis/peljeski-most-se-pravi-punom-parom-zavrsetak-gradnje-do-kraja-2021/200712092
Pandemija koronavirusa nije zaustavila gradnju Pelješkog mosta. Naprotiv. Već je izgrađeno sedam od 12 stupova mosta, a počela je i izrada pilona.
Osim toga, iz preduzeća Hrvatske ceste istakli su da su u toku bušenje i iskop tla iz pilota, ugradnja armaturnih koševa i betoniranje pilota, armiranje i betoniranje naglavnica pilota, postavljanje armature i betoniranje segmenata skupova, piše Večernji list.
U februaru ove godine iz Kine na gradilište Pelješkog mosta stiglo je 29 segmenata čelične rasponske konstrukcije. Očekuje se da će se uskoro desiti i drug pošiljka od 28 segmenata. Kada će se to desiti zavisi o tome kada će hrvatski nadzorni inžinjeri otići u Kinu da bi provjerili kvalitet njihove proizvodnje. Zbog pandemije koronavirusa to se nije moglo desiti. Izgledno je da je pronađeno rješenje i za ovaj problem.
Iz Hrvatskih cesta su ukazali da kineski izvođači radova traže način kako da u što kraćem roku dovedu potreban broj specijaliziranih varioca. Zasad je plan da oni posebnim avionom stignu iz Kine 27. jula. Onda bi povratnim letom u Kinu otišli hrvatski nadzorni inžinjeri.
Ako se ne ostvari plan dolaska kineskih varioca, postoji mogućnost saradnje sa stručnom radnom snagom iz hrvatskih brodogradilišta s kojima je već upostavljen kontakt. Riječ je o variocima Brodosplita.
Prvobitni plan bio je da se gradnja mosta završi krajem jula sljedeće godine, ali to se neće desiti zbog pandemije. Zato je rok gradnje prolongiran za kraj 2021.
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić izjavio je da pandemija nije zaustavila radove, nego da su se oni odvijali pod mjerama zaštite od koronavirusa. Trenutno je na gradilištu angažovano 619 radnika.
Podsjećamo, izgradnja Pelješkog mosta je pogoršala međususjedske odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pojedini političari i stručnjaci u Bosni i Hercegovini su ocijenili da se gradnjom mosta ugrožava pravo zemlje na izlazak na otvoreno more. Iako su nadležni u Bosni i Hercegovini obećavali da će onemogućiti početak gradnje mosta dok se ne riješi to pitanje, to se nije desilo.
https://www.klix.ba/biznis/peljeski-most-se-pravi-punom-parom-zavrsetak-gradnje-do-kraja-2021/200712092
Re: Pelješki most se pravi "punom parom", završetak gradnje do kraja 2021.
Plenky zna!
zanimljivo, i da klix.ba mroaš kopirati haha
safet ko safetkic wrote:
2014-12-30
a, kaj se tiče tvog avatara.
kćer mi je jučer dala poduku iz japanskog. koničiva, nagasaki, kawasaki, đodo i odo.
nisam ni znao da postoji anime za rukometni tim.
dobio sam upute za osnovni japanski. tipa hoooojičujiiii, kataaanaaaa, šogun.
i odslušao sam japanski rok.
otprilike kao gradnja mosta na rijeci kwai.
kćer mi je jučer dala poduku iz japanskog. koničiva, nagasaki, kawasaki, đodo i odo.
nisam ni znao da postoji anime za rukometni tim.
dobio sam upute za osnovni japanski. tipa hoooojičujiiii, kataaanaaaa, šogun.
i odslušao sam japanski rok.
otprilike kao gradnja mosta na rijeci kwai.
2014-12-30
Da je u pitanju tekst na hr portalu, najvjerojatnije ga ne bih ni prenio, jer ima web kamera uživo pa gledajte.kic wrote:
Ovo sam otvorio zbog kmeee..kmeee komentara ispod, a i sam tekst je u tom stilu, ako ga znaš čitat između redova.
Cigojneru, pazi na mačiće da ti ne pobjegnu.veber wrote:safet ko safetkic wrote:
I ne kači se stalno na tuđe teme, otvori svoju...a da nije kosnik-tema.
https://www.livecamcroatia.com/hr/kamera/peljeski-most-gradilistekic wrote:
Uživo, 24/7.
Tehnološka rješenja su mi zanimljiva...jednostavna i logična.
Kinezi su čudoEroo wrote:https://www.livecamcroatia.com/hr/kamera/peljeski-most-gradilistekic wrote:
Uživo, 24/7.
Tehnološka rješenja su mi zanimljiva...jednostavna i logična.
I on ima domovnicu, iak živi u Slo. Ono za svaki slučaj, šta znaš kaj mere biti...veber wrote:safet ko safetkic wrote:
Imam samo potni list, a i taj mi ne treba.AlfaOmega wrote:I on ima domovnicu, iak živi u Slo. Ono za svaki slučaj, šta znaš kaj mere biti...veber wrote:safet ko safetkic wrote:
Takvi smo europejci...Evo ti neeuropejci ne mogu putovat čak ni sa pasošom.
bosanac, etimologiju imenice forum, očito ne poznaješ.Eroo wrote:Cigojneru, pazi na mačiće da ti ne pobjegnu.veber wrote:safet ko safetkic wrote:
koliko ti ono IQ? 164?
mensa je zakurac za tebe.
2014-12-30
veber wrote:safet ko safetkic wrote:
Daj ono burek oslo... Kako ono?
darth_vader-
2014-04-17
pa ide ovako. glatko brašno, ulje i voda.jasambrend wrote:veber wrote:safet ko safetkic wrote:
Daj ono burek oslo... Kako ono?
bivša me sjebala pa mi poklonila pekač za lebac. onda mačka i ja gledamo prozorče, napeto.
taman kada se maknemo govno počne radit.
inače ide burek bakljava safet naranča mandarina hamurabi allah
oslo
svi putevi vode u oslo mubarak ho ši min kiwi paradajz
minken
2014-12-30
Cigojneru, ti jesi sigurno, ito 3 levela ispod. Jebiga, iz takve si kuće.veber wrote:bosanac, etimologiju imenice forum, očito ne poznaješ.Eroo wrote:Cigojneru, pazi na mačiće da ti ne pobjegnu.veber wrote:safet ko safetkic wrote:
koliko ti ono IQ? 164?
Kako ti ide s "kosnikom"?
meni s kosnikom nema frke. dijagonala kvadrata je drugi korjen.Eroo wrote:Cigojneru, ti jesi sigurno, ito 3 levela ispod. Jebiga, iz takve si kuće.veber wrote:bosanac, etimologiju imenice forum, očito ne poznaješ.Eroo wrote:Cigojneru, pazi na mačiće da ti ne pobjegnu.veber wrote:safet ko safetkic wrote:
koliko ti ono IQ? 164?
temelj trigonometrije.
zašto krovni nosači imaju šesterokutne prodore?
pitanje do nove godine. samo langsam ba siher.
(inače nisam ti nikad spominjao obitelj. raspravu vodimo ti i ja. pogotovo ti nisam nikad ni psovao obitelj. drži se rasprave.)
veliš da znaš o robotima, a da ACAD koristiš nula bodova. acad je pomoćni program koji se koristi umjesto škanicla i olovke.
sada nam objasni zašto se dva T profila vare zajedno i u njima radi šesterokutni prodor.
kao i kosnik. možeš ti to.
inžinjeru.
2014-12-30
Sve o čemu pričaš rade za mene luzeri kakav si i sam. To je 3 levela ispod mene.veber wrote:meni s kosnikom nema frke. dijagonala kvadrata je drugi korjen.Eroo wrote:Cigojneru, ti jesi sigurno, ito 3 levela ispod. Jebiga, iz takve si kuće.veber wrote:bosanac, etimologiju imenice forum, očito ne poznaješ.Eroo wrote:Cigojneru, pazi na mačiće da ti ne pobjegnu.veber wrote:
safet ko safet
koliko ti ono IQ? 164?
temelj trigonometrije.
zašto krovni nosači imaju šesterokutne prodore?
pitanje do nove godine. samo langsam ba siher.
(inače nisam ti nikad spominjao obitelj. raspravu vodimo ti i ja. pogotovo ti nisam nikad ni psovao obitelj. drži se rasprave.)
veliš da znaš o robotima, a da ACAD koristiš nula bodova. acad je pomoćni program koji se koristi umjesto škanicla i olovke.
sada nam objasni zašto se dva T profila vare zajedno i u njima radi šesterokutni prodor.
kao i kosnik. možeš ti to.
inžinjeru.
Ne znam ja ni sa švajs aparatom kao ti, s kladivom, kliještima itd...
Priznam, ne znam s time raditi ali znam kako uradak mora izgledati, inače vratim nazad na popravak.
I, znaš, inženjer (ne inžinjer, kmetu!) sam bio, a sad sam 2 levela više. To nam je kućom.
Jebe te ljubomora što ti nisi, niti ćeš ikad to biti. Nisi takve građe.
Probaš kompezirati s drugim stvarima, ali ne ide to tako...
Kod nas se sve izračuna, nema ništa zašto, već samo zato...kao i "kosnik", naravno.veber wrote:
To vi šloseri, kad fušate možete tako, ali ne i mi...inžinjeri, kako ti kažeš.
ti si pomoćni radnik.Eroo wrote:Kod nas se sve izračuna, nema ništa zašto, već samo zato...kao i "kosnik", naravno.veber wrote:
slovenci te nazivaju čefurom.
inžinjer nisi.
ti ne znaš ni pitagorin teorem.
možeš se ti do 28og stoljeća pravdati, ali nemaš pojma.
tebi je intelektualni nivo da je netko varioc ili bravar.
podcjenjuješ ljude u svom neznanju.
kao i roby, kao i nenad.
ti čak ni gugl ne znaš koristiti.
elementarne informacije nemreš implementirati u čitljivi text.
2014-12-30
Ma kažem ti, ti kod mene ne bi mogao biti ni pomoćni radnik.veber wrote:ti si pomoćni radnik.Eroo wrote:Kod nas se sve izračuna, nema ništa zašto, već samo zato...kao i "kosnik", naravno.veber wrote:sada nam objasni zašto se dva T profila vare zajedno i u njima radi šesterokutni prodor.
slovenci te nazivaju čefurom.
inžinjer nisi.
ti ne znaš ni pitagorin teorem.
možeš se ti do 28og stoljeća pravdati, ali nemaš pojma.
tebi je intelektualni nivo da je netko varioc ili bravar.
podcjenjuješ ljude u svom neznanju.
kao i roby, kao i nenad.
ti čak ni gugl ne znaš koristiti.
elementarne informacije nemreš implementirati u čitljivi text.
Ne podcjenjujem nikoga, ali su mi takvi kao ti uvijek išli na jetra, jer previše pričaju,
umjesto da slijede upute. Tvoja neukost se posebno naglasi kad koristiš neke viokoleteće izraze,,
jer misliš da to ovdje itako ne razumiju.Ne podcjenjuj ih, ima ih nekoliko koji itekako dobro razumiju.
Neki su ti to i rekli, ali neki nisu, jer te izbjegavaju...
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» "Uspravnica" počela funkcionirati punom parom...
» Split: vanjski vezovi za kruzere grade se punom parom
» Radovi na Pelješkom mostu napreduju punom parom: Na terenu je 725 radnika, evo dokle su stigli
» Prosvjed protiv gradnje crkve na Savici
» Obilježen završetak obuke novih pilota helikoptera OH-58D Kiowa Warrior
» Split: vanjski vezovi za kruzere grade se punom parom
» Radovi na Pelješkom mostu napreduju punom parom: Na terenu je 725 radnika, evo dokle su stigli
» Prosvjed protiv gradnje crkve na Savici
» Obilježen završetak obuke novih pilota helikoptera OH-58D Kiowa Warrior
Page 1 of 2