Ovom GRDOSIJOM od 13 milijardi dolara Amerika će patrolirati svetom Video
Page 5 of 7
Page 5 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Ovom GRDOSIJOM od 13 milijardi dolara Amerika će patrolirati svetom Video
bogomdani wrote:
Mdaaa...Mars bi morao imati srazmjerno brzu rotaciju,da bi kompenzirao uticaj i zadrzao atmosferu uza sebe..dakle nis od teraformiranja...steta..
a nema ni potrebe, život na zemlji će biti povoljan još kojih 30ak tisuća godina
Guest- Guest
Gravitacija djeluje na debljinu plinovitog obruča, ali ne i na gubljenje atmosfere.deda wrote:nedostaje mu i gravitacije, 60% je manja nego na zemlji, tako da je i to razlog zašto nema atmosferuEro wrote:Upravo sam gore nešto rekao na tu temu.bogomdani wrote:U onovi jako slicna geologija Zemljinoj ... e sad,sto bi sa atmosferom Marsovom?
Nasina ispitivanja su pokazala da je temeljni uzrok jonizacija gornjih slojeva zbog utjecaja sunčevog vjetra, kojemu je i Zemlja izložena.
Našu atmosferu ne može povući sobom upravo zbog postojanja jakog zemljinog magetnog polja, što nedostaje Marsu.
a nema ni vulkanske aktivnost na njemu koja bi izbacivala plinove u atmosferu i grijala planet
No, naravno, lakše je otpuhati zrak na Marsu, gdje je niža gravitacija.
PS: Imao je Mars svoje vulkane, puno veće nego na Zemlji. Jedan od njih je 3x veći od mt Everesta.
Najveći u sunčevom sistemu.
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
Ono što je meni najzagonetnije, kad je riječ o vozilu CURIOSITY, je to da ga energetski napaja atomska baterija (3 kW), s predviđenim tarjanjem od 10 godina.
Nije mi jasno kao su od nje zaštitili onu silnu kompjutorsku mašineriju.
Onda rekoh, ako može 3 kW, onda može i 50 kW(auto?).
Nije mi jasno kao su od nje zaštitili onu silnu kompjutorsku mašineriju.
Onda rekoh, ako može 3 kW, onda može i 50 kW(auto?).
Inače, sve možete pratiti OVDJE (da ne ljutimo admine, jelte )
http://ex-iskon.forumcroatian.com/t244p450-mars-curiosity-u-krateru-gale
http://ex-iskon.forumcroatian.com/t244p450-mars-curiosity-u-krateru-gale
Neki dana snimljen Marsov krajolik...u suton. Slovenci bi rekli ČUDOVITO!
2014-04-23
mars nema atomsferu (ima zanemrivo tanku) zbog nedostatka magnetskog polja da ih čuva od kozmičkog/sunčevog zračenja.
Nekada je mars imao atomsferu i bio pun života, ali je magnetsko polje oslabilo, i onda bye bye život.
usput sve te priče o teraformiranju marsa padaju u vodu, jer kako ćeš išta teraformirati kada ovaj nema magnetsko polje da sačuva atomsferu.
Nekada je mars imao atomsferu i bio pun života, ali je magnetsko polje oslabilo, i onda bye bye život.
usput sve te priče o teraformiranju marsa padaju u vodu, jer kako ćeš išta teraformirati kada ovaj nema magnetsko polje da sačuva atomsferu.
Guest- Guest
zašto 30 000 godina?deda wrote:bogomdani wrote:
Mdaaa...Mars bi morao imati srazmjerno brzu rotaciju,da bi kompenzirao uticaj i zadrzao atmosferu uza sebe..dakle nis od teraformiranja...steta..
a nema ni potrebe, život na zemlji će biti povoljan još kojih 30ak tisuća godina
Guest- Guest
Evo nešto od zadnjih ispitivanja u svezi s gubljenjem Marsove atmosfere.
http://www.nasa.gov/image-feature/jpl/pia20163/carbon-exchange-and-loss-processes-on-mars
http://www.nasa.gov/image-feature/jpl/pia20163/carbon-exchange-and-loss-processes-on-mars
2014-04-23
Mars nema mjesec koji bi držao os vrtnje stabilnom u odnosu na ekliptiku kao što to ima Zemlja.
crvenkasti-
2014-04-17
Nije baš da je čisto bez magnetnog polja.EmberSpirit wrote:mars nema atomsferu (ima zanemrivo tanku) zbog nedostatka magnetskog polja da ih čuva od kozmičkog/sunčevog zračenja.
Evo na tu temu jedan veoma dobar članak gđe Emily Lakdawalla.
http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2008/1710.html
2014-04-23
Os mu je skoro pa jednako nagnuta kao i kod Zemlje i ima 4 godišnja doba kao i Zemlja.crvenkasti wrote:Mars nema mjesec koji bi držao os vrtnje stabilnom u odnosu na ekliptiku kao što to ima Zemlja.
2014-04-23
Ero wrote:Os mu je skoro pa jednako nagnuta kao i kod Zemlje i ima 4 godišnja doba kao i Zemlja.crvenkasti wrote:Mars nema mjesec koji bi držao os vrtnje stabilnom u odnosu na ekliptiku kao što to ima Zemlja.
I ovo mi napiše netko tko prati astronomiju i sva zbivanja oko Marsa??
crvenkasti-
2014-04-17
Baš tako.crvenkasti wrote:Ero wrote:Os mu je skoro pa jednako nagnuta kao i kod Zemlje i ima 4 godišnja doba kao i Zemlja.crvenkasti wrote:Mars nema mjesec koji bi držao os vrtnje stabilnom u odnosu na ekliptiku kao što to ima Zemlja.
2014-04-23
daj par rečenica što piše, nemoj biti kao asila ili marcus koji spamaju linkove i tekstove , koje nitko ne čita..Ero wrote:Nije baš da je čisto bez magnetnog polja.EmberSpirit wrote:mars nema atomsferu (ima zanemrivo tanku) zbog nedostatka magnetskog polja da ih čuva od kozmičkog/sunčevog zračenja.
u par rečenica mi pojasni taj link o marsovom magnetom polju i onda prvi link o atmosferi
Guest- Guest
Evo još jedan kompozit(360°) od Damie Bouic, koja to radi fenomenalno.
Nisam hto smanjivati foto, da vam ne pokvarim užitak.
http://www.db-prods.net/marsroversimages/Curiosity/2015/Sol1158_Mastcam34.jpg
Nisam hto smanjivati foto, da vam ne pokvarim užitak.
http://www.db-prods.net/marsroversimages/Curiosity/2015/Sol1158_Mastcam34.jpg
Znaš, nisam ti ja stručnjak za ovo područje. Lakdawalla se s ovim stvarima bavi profesionalno, a ni ona to nije napisalaEmberSpirit wrote:daj par rečenica što piše, nemoj biti kao asila ili marcus koji spamaju linkove i tekstove , koje nitko ne čita..Ero wrote:Nije baš da je čisto bez magnetnog polja.EmberSpirit wrote:mars nema atomsferu (ima zanemrivo tanku) zbog nedostatka magnetskog polja da ih čuva od kozmičkog/sunčevog zračenja.
u par rečenica mi pojasni taj link o marsovom magnetom polju i onda prvi link o atmosferi
u par rečenica, a di bi ja to mogao.
Uzmi si toliko vremena i pročitaj članak, pa ćeš saznati puno više od onoga šta te zanima.
2014-04-23
A ne znam bas...u 100 godina industrijske revolucije,mnogo se toga uebalo nepovratno..dobro,zivjet ce biti moguce jos dugo,drugi je par rukava,kakav nivo zivljenja i kvaliteta ce biti u pitanju..deda wrote:bogomdani wrote:
Guest- Guest
gravitacija je jos u biti prilicno nejasan pojam svima..izmice i znanstvenicima..
Guest- Guest
Ero wrote:Baš tako.crvenkasti wrote:Ero wrote:Os mu je skoro pa jednako nagnuta kao i kod Zemlje i ima 4 godišnja doba kao i Zemlja.crvenkasti wrote:Mars nema mjesec koji bi držao os vrtnje stabilnom u odnosu na ekliptiku kao što to ima Zemlja.
https://www.nasa.gov/mission_pages/msl/multimedia/pia15095.html#.VlsJ8HYve01
crvenkasti-
2014-04-17
Zato i jesu bitna ova ispitivanja na Marsu. Ono što se Marsu desilo može se i nama veoma lako desiti, ako se budemobogomdani wrote:A ne znam bas...u 100 godina industrijske revolucije,mnogo se toga uebalo nepovratno..dobro,zivjet ce biti moguce jos dugo,drugi je par rukava,kakav nivo zivljenja i kvaliteta ce biti u pitanju..deda wrote:bogomdani wrote:
ponašali kao slon u trgovini s kristalom. Klimatske promjene su evidentne i nastale su velikim dijelom i našim neodgovornim ponašanjem.
2014-04-23
Tako je,no vidis,daa politika odredjuje pravila ponasanja a ne razum..Mozemo mi i doci do saznanja zasto je Mars zavrsio kako jeste,to nece zemlju spasiti,jer je ljucki rod prilicno faknut u glavu..Ero wrote:Zato i jesu bitna ova ispitivanja na Marsu. Ono što se Marsu desilo može se i nama veoma lako desiti, ako se budemobogomdani wrote:A ne znam bas...u 100 godina industrijske revolucije,mnogo se toga uebalo nepovratno..dobro,zivjet ce biti moguce jos dugo,drugi je par rukava,kakav nivo zivljenja i kvaliteta ce biti u pitanju..deda wrote:bogomdani wrote:
ponašali kao slon u trgovini s kristalom. Klimatske promjene su evidentne i nastale su velikim dijelom i našim neodgovornim ponašanjem.
Klima je definitivno u promjeni,i to sve ocitije i brutalnije se manifestira,poljoprivreda trpi radit toga,proizvodnja hrane se mora na bilo koji nacin odrzati kvantitetom,kao i produziti joj rok trajanja..
Hajde ja se jos bar sjecam kad je hrana bila ukusna i mirisna,i zahvaljujuci Rujama,jos mogu uzivati u tome..
Guest- Guest
Page 5 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Amerika: Usvojen budžet za odbranu za 2024. „težak” 886 milijardi dolara
» Katar ulaže 15 milijardi dolara u Tursku
» Trump uveo Kini carine od 50 milijardi dolara
» Dominion od Fox Newsa traži 1.6 milijardi dolara odštete.
» Redditovci ojadili Wallstreet lesinare za 12 milijardi dolara
» Katar ulaže 15 milijardi dolara u Tursku
» Trump uveo Kini carine od 50 milijardi dolara
» Dominion od Fox Newsa traži 1.6 milijardi dolara odštete.
» Redditovci ojadili Wallstreet lesinare za 12 milijardi dolara
Page 5 of 7