Mirsad Đerlek, koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru: Ovo je rat, mi ovdje gubimo živote
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Mirsad Đerlek, koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru: Ovo je rat, mi ovdje gubimo živote
Sandžaklije i njihovi prijatelji u cijelom svijetu su na nogama zbog stanja u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, koji ovih dana biju jednu od najtežih bitaka u novijoj historiji. Organiziraju se akcije pomoći, dobri ljudi kupuju sanitetska vozila, rentgen i EKG aparate, zaštitnu opremu, koja stiže ili je na putu ka bolnici u Novom Pazaru.
U posljednja tri dana od posljedica Covida-19 umrlo je 13 osoba iz tri grada, stotine je zaraženih, a vrhunac epidemije tek se očekuje.
- Situacija nije sjajna, daleko smo od dobre, ali nije ni crna, ni onako loša kao prije nekoliko dana. Uspjeli smo za ova tri dana da napravimo reorganizaciju bolnice i po podacima iz Zavoda za javno zdravlje 5 do 7 posto svaki dan pada broj zaraženih. Ipak, broj hospitaliziranih se ne smanjuje, jer primamo 50 do 60 ljudi svaki dan, tako da trenutno imamo 250 pozitivnih na koronavirus u bolnici. Preuzeli smo i pacijente iz Tutina i Sjenice, jer smo sada regionalna bolnica – kaže za „Avaz“ Mirsad Đerlek, koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru.
Borba se nastavlja, jučer je oslobođeno dodatnih 40 mjesta na hirurgiji, a u krugu ustanove podignuta je poljska bolnica Vojske Srbije sa 170 kreveta. Uz postojećih 18, stiglo je i novih 10 respiratora od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
- Očekujemo u narednih sedam dana da će taj pik da raste i ne smijemo dozvoliti da nas iznenadi, da nam dođe 100 ljudi, da nemamo gdje da ih smjestimo i da nam umiru po krugu bolnice – pojašnjava Đerlek.
Situacija u srbijanskom dijelu Sandžaka pogoršana je naglo, najvjerovatnije iz razloga što su pacijenti sa infekcijom ostajali kući i sami pokušavali da se izbore sa opakim virusom. Tek u poodmaklom stadiju javljali su se ljekarima. Veliki problem predstavlja činjenica da je virus ušao u Opštu bolnicu i iz stroja izbacio oko 70 uposlenih. Bez pomoći 45 kolega iz Kragujevca i drugih gradova Srbije, te još 40 sa Vojno – medicinskih akademija u Beogradu i Nišu, bolnica ne bi izdržala, ali ljekari su i dalje potrebni. Očekuje se da i administrativna procedura sa izdavanjem privremenih licenci ekipama sa UKC Sarajevo i Tuzla bude okončana, te da se ljekarima u Novom Pazaru pridruže i njihove kolege iz BiH, što se u ovom gradu dočekuje s posebnim emocijama.
- Nama je svaka pomoć dobro došla. Ne znam koliko će ovo čudo da traje i moramo da budemo spremni. Hvala svakome ko se javi, a zaista me zvala cijela dijaspora, cijeli svijet. Nisam ni znao koliko naših ljudi živi po svijetu. Znači nam poziv iz bilo koje zemlje, a posebno Bosne i Turske, jer smo za vas emotivno vezani. Te pomoći idu na međudržavnom nivou, o tome vlade odlučuju i mi na to ne možemo da utičemo. Jedva čekamo dolazak ljekara iz BiH, srce mi zaigra kad čujem da bi se to moglo desiti, jedva čekamo našu braću da dođu – ističe dr Mirsad Đerlek.
Otkako je preuzeo rukovođenje bolnicom, nakon što se zdravstveno stanje direktora Mehe Mahmutovića pogoršalo, Đerlek u javnost otvoreno i svakodnevno iznosi sve informacije o broju preminulih i stanju u ustanovi.
- Ljudi koji se u ovakvo vrijeme koriste dezinformacijama nemaju ni dušu, ni srce, jer ovo su teška situacija, ovo je rat, mi ovdje gubimo živote. Da li ja poginuo od puške ili zarazne bolesti svejedno je, ali ne smijemo koristiti ovakve situacije za ubiranje nekih političkih poena – kaže Đerlek.
Rukovođenje bolnicom Đerlek je preuzeo samo nekoliko dana nakon smrti majke, a i sam je bio na liječenju od Covida-19.
- Ovaj život je surov. Ja sam ljekar i dobro to znam. Majka je imala dijabetes, hipertenziju i drugih bolesti, ali umrla je od korone. Ja sam u to vrijeme bio na Infektivnoj klinici u Beogradu, jer sam i ja bio zaražen. Izašao sam nekoliko dana ranije nadajući se da ću da je vidim, ali nisam uspio. Izuzetno mi je teško, ali sam dobio i neku snagu da se borim za moje Sandžaklije, za moje ljude. A šta mi je drugo i ostalo!? Da sjedim kući neću, daću sve od sebe i ako uspijem da spasim jedan život Allah će me nagraditi – kaže Đerlek.
Sandžaklije i njihovi prijatelji u cijelom svijetu su na nogama zbog stanja u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, koji ovih dana biju jednu od najtežih bitaka u novijoj historiji. Organiziraju se akcije pomoći, dobri ljudi kupuju sanitetska vozila, rentgen i EKG aparate, zaštitnu opremu, koja stiže ili je na putu ka bolnici u Novom Pazaru.
U posljednja tri dana od posljedica Covida-19 umrlo je 13 osoba iz tri grada, stotine je zaraženih, a vrhunac epidemije tek se očekuje.
- Situacija nije sjajna, daleko smo od dobre, ali nije ni crna, ni onako loša kao prije nekoliko dana. Uspjeli smo za ova tri dana da napravimo reorganizaciju bolnice i po podacima iz Zavoda za javno zdravlje 5 do 7 posto svaki dan pada broj zaraženih. Ipak, broj hospitaliziranih se ne smanjuje, jer primamo 50 do 60 ljudi svaki dan, tako da trenutno imamo 250 pozitivnih na koronavirus u bolnici. Preuzeli smo i pacijente iz Tutina i Sjenice, jer smo sada regionalna bolnica – kaže za „Avaz“ Mirsad Đerlek, koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru.
Bez pomoći ne bi uspjeli
Borba se nastavlja, jučer je oslobođeno dodatnih 40 mjesta na hirurgiji, a u krugu ustanove podignuta je poljska bolnica Vojske Srbije sa 170 kreveta. Uz postojećih 18, stiglo je i novih 10 respiratora od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
- Očekujemo u narednih sedam dana da će taj pik da raste i ne smijemo dozvoliti da nas iznenadi, da nam dođe 100 ljudi, da nemamo gdje da ih smjestimo i da nam umiru po krugu bolnice – pojašnjava Đerlek.
Situacija u srbijanskom dijelu Sandžaka pogoršana je naglo, najvjerovatnije iz razloga što su pacijenti sa infekcijom ostajali kući i sami pokušavali da se izbore sa opakim virusom. Tek u poodmaklom stadiju javljali su se ljekarima. Veliki problem predstavlja činjenica da je virus ušao u Opštu bolnicu i iz stroja izbacio oko 70 uposlenih. Bez pomoći 45 kolega iz Kragujevca i drugih gradova Srbije, te još 40 sa Vojno – medicinskih akademija u Beogradu i Nišu, bolnica ne bi izdržala, ali ljekari su i dalje potrebni. Očekuje se da i administrativna procedura sa izdavanjem privremenih licenci ekipama sa UKC Sarajevo i Tuzla bude okončana, te da se ljekarima u Novom Pazaru pridruže i njihove kolege iz BiH, što se u ovom gradu dočekuje s posebnim emocijama.
- Nama je svaka pomoć dobro došla. Ne znam koliko će ovo čudo da traje i moramo da budemo spremni. Hvala svakome ko se javi, a zaista me zvala cijela dijaspora, cijeli svijet. Nisam ni znao koliko naših ljudi živi po svijetu. Znači nam poziv iz bilo koje zemlje, a posebno Bosne i Turske, jer smo za vas emotivno vezani. Te pomoći idu na međudržavnom nivou, o tome vlade odlučuju i mi na to ne možemo da utičemo. Jedva čekamo dolazak ljekara iz BiH, srce mi zaigra kad čujem da bi se to moglo desiti, jedva čekamo našu braću da dođu – ističe dr Mirsad Đerlek.
Otkako je preuzeo rukovođenje bolnicom, nakon što se zdravstveno stanje direktora Mehe Mahmutovića pogoršalo, Đerlek u javnost otvoreno i svakodnevno iznosi sve informacije o broju preminulih i stanju u ustanovi.
- Ljudi koji se u ovakvo vrijeme koriste dezinformacijama nemaju ni dušu, ni srce, jer ovo su teška situacija, ovo je rat, mi ovdje gubimo živote. Da li ja poginuo od puške ili zarazne bolesti svejedno je, ali ne smijemo koristiti ovakve situacije za ubiranje nekih političkih poena – kaže Đerlek.
Rukovođenje bolnicom Đerlek je preuzeo samo nekoliko dana nakon smrti majke, a i sam je bio na liječenju od Covida-19.
- Ovaj život je surov. Ja sam ljekar i dobro to znam. Majka je imala dijabetes, hipertenziju i drugih bolesti, ali umrla je od korone. Ja sam u to vrijeme bio na Infektivnoj klinici u Beogradu, jer sam i ja bio zaražen. Izašao sam nekoliko dana ranije nadajući se da ću da je vidim, ali nisam uspio. Izuzetno mi je teško, ali sam dobio i neku snagu da se borim za moje Sandžaklije, za moje ljude. A šta mi je drugo i ostalo!? Da sjedim kući neću, daću sve od sebe i ako uspijem da spasim jedan život Allah će me nagraditi – kaže Đerlek.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Re: Mirsad Đerlek, koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru: Ovo je rat, mi ovdje gubimo živote
Hvala svakome ko se javi, a zaista me zvala cijela dijaspora, cijeli svijet. Nisam ni znao koliko naših ljudi živi po svijetu. Znači nam poziv iz bilo koje zemlje, a posebno Bosne i Turske, jer smo za vas emotivno vezani. Te pomoći idu na međudržavnom nivou, o tome vlade odlučuju i mi na to ne možemo da utičemo. Jedva čekamo dolazak ljekara iz BiH, srce mi zaigra kad čujem da bi se to moglo desiti, jedva čekamo našu braću da dođu – ističe dr Mirsad Đerlek.
Da li ja poginuo od puške ili zarazne bolesti svejedno je, ali ne smijemo koristiti ovakve situacije za ubiranje nekih političkih poena – kaže Đerlek.
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Re: Mirsad Đerlek, koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru: Ovo je rat, mi ovdje gubimo živote
Zar stvarno nekoga zanima što se desava nešto u nekoj vukojebini u Srbiji
Kad je krenula pandemija i kad je krenulo sa zatvaranjem svega, Pazarci su se pravili pametni i punili kafice dok su ostali bili kod kuce u samoizolaciji, osim toga bio je Bajram gdje su si masovno isli u posjete bez postivanja i jednog savjeta od doktora. Sad odjedanput naricanje i zazivanje drzave kao neodgovorne dok oni jadni nisu nista zgrijesili. Drzava Srbija je u kurcu a ponasanje Pazaraca je jedan od razloga zasto je to tako.
Pirate- Posts : 1512
2019-09-06
Pazarci pozivaju na neko sveopće bošnjačko jedinstvo,pa vidim srdačno pozdravljaju Krajišnike.
Krajišnike baš briga.
Krajišnike baš briga.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
link?
2019-09-06
https://hayat.ba/krajisnici-porucili-sandzaklijama-u-dobru-i-u-zlu-smo-jedno-i-uvijek-zajedno/205726/Pirate wrote:link?
2014-04-22
"Da je rukovodstvo bolnice tražilo pomoć Vlade Srbije, sigurno bi je dobili. Sigurna sam da ne bi uskratili pomoć Novom Pazaru iz političkih ili nacionalnih razloga. Vlada bi pomogla, ali Novi Pazar pomoć nije tražio dok situacija nije došla do ruba", kaže Biševac.U posljednjem tekstu u Danasu Biševac piše da su majka dosadašnjeg direktora novopazarske bolnice Mehe Mahmutovića i otac novoizabranog direktora te bolnice Mirsada Đerleka sestra i brat. "Njih dvojica godinama se smjenjuju na funkcijama gradonačelnika i direktora bolnice."
Javnost i danas dobija potpuno kontradiktorne informacije o broju zaraženih i umrlih u Novom Pazaru. Zvanični podaci govore o 287 preminulih od posljedica korona virusa u cijeloj Srbiji, od 6. marta, kada je registriran prvi slučaj virusa. Ali, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić rekao je u četvrtak da je na području Novog Pazara i Tutina samo od 20. do 30. juna obavljeno 114 dženaza, što je porast u odnosu na raniji period. U ovaj broj nisu uključene sahrane nemuslimana.
rekao bi da virus voli obilazit dzenaze
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Svaka cast mojim Krajisnicima muhamedancima, teski ljudi ali velika srca.jastreb wrote:https://hayat.ba/krajisnici-porucili-sandzaklijama-u-dobru-i-u-zlu-smo-jedno-i-uvijek-zajedno/205726/Pirate wrote:link?
2019-09-06
I veliki hvalisavci.Pirate wrote:Svaka cast mojim Krajisnicima muhamedancima, teski ljudi ali velika srca.jastreb wrote:https://hayat.ba/krajisnici-porucili-sandzaklijama-u-dobru-i-u-zlu-smo-jedno-i-uvijek-zajedno/205726/Pirate wrote:link?
Imaju najljepše žene i dakako najvjernije. Imaju najjače ljude. Najveći su vjernici. U ratu su bili najhrabriji i najjači korpus armije BIH. Imaju najbolje pjevače narodne muzike.
Muškarci imaju kurčeve ne ispod 22.
Dobri ljudi,ali veliki lažovi.
2014-04-22
poturčeno srpsko pleme, nema drugog objašnjenja.jastreb wrote:I veliki hvalisavci.Pirate wrote:Svaka cast mojim Krajisnicima muhamedancima, teski ljudi ali velika srca.jastreb wrote:https://hayat.ba/krajisnici-porucili-sandzaklijama-u-dobru-i-u-zlu-smo-jedno-i-uvijek-zajedno/205726/Pirate wrote:link?
Imaju najljepše žene i dakako najvjernije. Imaju najjače ljude. Najveći su vjernici. U ratu su bili najhrabriji i najjači korpus armije BIH. Imaju najbolje pjevače narodne muzike.
Hahaha ... dobro opazanje.jastreb wrote:I veliki hvalisavci.Pirate wrote:Svaka cast mojim Krajisnicima muhamedancima, teski ljudi ali velika srca.jastreb wrote:https://hayat.ba/krajisnici-porucili-sandzaklijama-u-dobru-i-u-zlu-smo-jedno-i-uvijek-zajedno/205726/Pirate wrote:link?
Cuo sam da su Sandzaklije/Rasani isto takvi.
2019-09-06
AssadNaPodmornici wrote:Zar stvarno nekoga zanima što se desava nešto u nekoj vukojebini u Srbiji
Nije Pazar tek neka vukojebina. To je druga najjača Bošnjačka čaršija nakon Sarajevske. Ispred Mostara, ispred Zenice,...
Da ne govorimo koliko je u samom Sarajevu jak Pazarski i Sandzački lobi... nešto kao Hercegovci u ZG i vlaji u Splitu.
2018-04-10
Ako je itko od muslimanskog korpusa (bivši) Hrvat,onda je to Krajišnik.tre wrote:poturčeno srpsko pleme, nema drugog objašnjenja.jastreb wrote:I veliki hvalisavci.Pirate wrote:Svaka cast mojim Krajisnicima muhamedancima, teski ljudi ali velika srca.jastreb wrote:https://hayat.ba/krajisnici-porucili-sandzaklijama-u-dobru-i-u-zlu-smo-jedno-i-uvijek-zajedno/205726/Pirate wrote:link?
Ikavica,fizionomija,govor i neke druge karakteristike,kao i vlastita predaja daju do znanja da se doista radi o potomcima Hrvata starosjedioca.
Ostalio dio bošnjačkog korpusa su čisti Srbi.
2014-04-22
Pirate likes this post
NOVI PODACI KCUS-A
Još 115 osoba zaraženo koronavirusom: Samo u Sarajevu 99 novooboljelih
U Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je 609 uzoraka na COVID-19.
Još 115 osoba zaraženo koronavirusom: Samo u Sarajevu 99 novooboljelih
U Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je 609 uzoraka na COVID-19.
2018-04-10
jastreb wrote:Ako je itko od muslimanskog korpusa (bivši) Hrvat,onda je to Krajišnik.
Ikavica,fizionomija,govor i neke druge karakteristike,kao i vlastita predaja daju do znanja da se doista radi o potomcima Hrvata starosjedioca.
Prije svega srednja Bosna... u krajni pak ima svakakvih fizionomija, dolazila je tu vojska od daleko...
2018-04-10
Turaka u Bosni i u Srbiji nema.
To su gluposti.
99% Bošnjaka su starosjedioci. Srbi,Hrvati,Crnogorci,Makedonci...
Također nema nikakvog turskog gena među Srbima.
Ima obrnuto.
To su gluposti.
99% Bošnjaka su starosjedioci. Srbi,Hrvati,Crnogorci,Makedonci...
Također nema nikakvog turskog gena među Srbima.
Ima obrnuto.
2014-04-22
Pirate wrote:Kad je krenula pandemija i kad je krenulo sa zatvaranjem svega, Pazarci su se pravili pametni i punili kafice dok su ostali bili kod kuce u samoizolaciji, osim toga bio je Bajram gdje su si masovno isli u posjete bez postivanja i jednog savjeta od doktora. Sad odjedanput naricanje i zazivanje drzave kao neodgovorne dok oni jadni nisu nista zgrijesili. Drzava Srbija je u kurcu a ponasanje Pazaraca je jedan od razloga zasto je to tako.
Gori je Beograd od Pazara ...
Samo Pazar ima malo veći dom zdravlja kao bolnicu... pa su se kapaciteti puno brže popunili...
2018-04-10
Vojska nema veze. Uostalom i 90% vojske činili su Slaveni.Hektorović wrote:jastreb wrote:Ako je itko od muslimanskog korpusa (bivši) Hrvat,onda je to Krajišnik.
Prije svega srednja Bosna... u krajni pak ima svakakvih fizionomija, dolazila je tu vojska od daleko...
Silovanja je bilo,ali bi se takvo dijete ubilo. Ako je neko i preživjelo nosilo je slavenski,ili vlaški gen,dakle nikakve anadolske,arapske,crnačke ili mongolske primjese tu nije bilo.
2014-04-22
Jasno da je gori. Samo su mediji malo uprli da potenciraju pricu o zapostavljenosti Novog Pazara od strane drzave, a zapravo je sve zapostavljeno osim okosnice Novi Sad - Beograd.Hektorović wrote:Pirate wrote:Kad je krenula pandemija i kad je krenulo sa zatvaranjem svega, Pazarci su se pravili pametni i punili kafice dok su ostali bili kod kuce u samoizolaciji, osim toga bio je Bajram gdje su si masovno isli u posjete bez postivanja i jednog savjeta od doktora. Sad odjedanput naricanje i zazivanje drzave kao neodgovorne dok oni jadni nisu nista zgrijesili. Drzava Srbija je u kurcu a ponasanje Pazaraca je jedan od razloga zasto je to tako.
Gori je Beograd od Pazara ...
Samo Pazar ima malo veći dom zdravlja kao bolnicu... pa su se kapaciteti puno brže popunili...
2019-09-06
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Švedski Hrvat: "Političari su ovdje neozbiljni i nije ih briga za ljudske živote"
» Nacionalistički ispadi navijača Partizana umalo prekinuli utakmicu u Novom Pazaru
» (VIDEO) Ugljaninovi Bošnjaci-muslimani u Novom Pazaru slavili uz povike "Sandžačka republika" i vređanje Vučića
» Erdogan otvorio konzulat Turske u Novom Pazaru i zaprijetio : Očistit ćemo Srbiju i Balkan od Gulenovaca
» gubimo li Hrvatsku
» Nacionalistički ispadi navijača Partizana umalo prekinuli utakmicu u Novom Pazaru
» (VIDEO) Ugljaninovi Bošnjaci-muslimani u Novom Pazaru slavili uz povike "Sandžačka republika" i vređanje Vučića
» Erdogan otvorio konzulat Turske u Novom Pazaru i zaprijetio : Očistit ćemo Srbiju i Balkan od Gulenovaca
» gubimo li Hrvatsku
Page 1 of 3