Nesalomljivim Dalmatinkama i Dalmatincima
Page 2 of 5
Page 2 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Nesalomljivim Dalmatinkama i Dalmatincima
vuksadinare wrote:hm da...poginuli na tlu koji nema veze sa hrvatskom...zao mi ih je..ali su bili zrtvovani...Sora wrote:RayMabus wrote:Pa čuj ako ti to smeta ti idući put pošalji izaslanstvo hrvatskog sabora pa stavi svoj vijenac sa svojim natpisom.vuksadinare wrote:inace neispravan...jedini koji na vijencu nije otisno pripadnike vlastite nacije...na vijencu iz srbije nije pisalo šumadincima nego srbima...ovi iz bh-a su napisali bošnjacima..tako da...RayMabus wrote:Ispravan potez od Milanovića.
e bravo
fuk treba otići tamo na sutjesku osobno i pokloniti se neumrlim žrtvama partizanske vojske na čijim su kostima dobili državu i sve što je njoj sagrađeno
nek si više prestanu zasluge otimati ovi od 90.te na ovamo jer tako i tako nisi nešto bolje napravili
šta to ima veze gdje
poginuli suu da se oslobodi hrvatska
ne izvrći opet isto
taj koncept zajedničke borbe svih naroda je jedino mogao donijeti uspjeh
misliš da bi sami hrvati..
aj ne budi smiješan
i konačno, fakat, idete mi na živce s tim negiranjem hrvatske žrtve u partzanima
ti ne kužiš koliko sami sebe pljujete, oduzimate mir mnogim hrvatskim porodicama i ispadate neki neofašisti..
glupo do bola
zbog politike
Sora- Posts : 23832
2014-04-29
vuksadinare wrote:naravno da sam u pravu....ja sma bar procitao knjige o toj bici i znam podosta o tome..zato mogu argumentirano pobiti svaki kontraargument...npr bas u toj 7 banijskoj brigadi koja je bila u sastavu 7 banijske divizije poginulo je 126 hrvata ne-dalmatinaca...tu je bilo banijaca,zagoraca,zagrepcana....tako napisati na vijencu samo dalmatinci i dalmatinke na jedna nacin je uvreda prema ovim drugima...napisi hrvati i caoRingo10 wrote:U pravu sivuksadinare wrote:na sutjesci je poginuo npr.komandant sedme banijske brigade hrvat nina maraković koji je banijac...zatim zagorec Ivan Komniščak koji je bio komesar u toj brigadi...to isto da netko na spomeniku poginulim u vukovaru napise poginuli samo vukovarci....sto je netocno isto tako
Milanovic je budala
ono..poskrivečke ..??Da sredisnjica ne skuzi???...znamo mi da ti potiho sipatiziras Partizane....
Guest- Guest
ne blentone..nego me povijest zanima...pa shodno citam sve knjige bili mi autori simpaticni ili ne...ne kaze s epovijest je uciteljica zivota...tako je tertrijeb jucer izvalio da nije bilo na sutjeci borbi između partizana i cetnika jer su ovi bili u kurcu...sto sam ga ja efikasno demantirao i naveo primjere...zato mi je glupo raspravlajti o tome sa nekima koji se vode navodima prema partizanskim filmovima ili parolamaLegendovich wrote:vuksadinare wrote:naravno da sam u pravu....ja sma bar procitao knjige o toj bici i znam podosta o tome..zato mogu argumentirano pobiti svaki kontraargument...npr bas u toj 7 banijskoj brigadi koja je bila u sastavu 7 banijske divizije poginulo je 126 hrvata ne-dalmatinaca...tu je bilo banijaca,zagoraca,zagrepcana....tako napisati na vijencu samo dalmatinci i dalmatinke na jedna nacin je uvreda prema ovim drugima...napisi hrvati i caoRingo10 wrote:U pravu sivuksadinare wrote:na sutjesci je poginuo npr.komandant sedme banijske brigade hrvat nina maraković koji je banijac...zatim zagorec Ivan Komniščak koji je bio komesar u toj brigadi...to isto da netko na spomeniku poginulim u vukovaru napise poginuli samo vukovarci....sto je netocno isto tako
Milanovic je budala
ono..poskrivečke ..??Da sredisnjica ne skuzi???...znamo mi da ti potiho sipatiziras Partizane....
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
gubici druge dalmatinske brigade su bili preko 80% ljudstva
zamisli da ideš u bitku sa 100 ljudi i njih 20 ostane preživi
da, bila je to epopeja, herojstvo kojem se i neprijatelj divio
ali, ne , naši pizduni ne
prigovor o tome da su poginuli na drugom a ne hrvatskom terenu, JEL SE TO ODNOSI I NA hv U BOSNI ?
TO MI ODGOVORI I SEBI TAKOĐER
jel tebe i vas koji lupate ta revizionistčka sranja i govna, jel vas nekad bar malo sram ?
prigovor o tome da su poginuli na drugom a ne hrvatskom terenu, JEL SE TO ODNOSI I NA hv U BOSNI ?
jel tebe i vas koji lupate ta revizionistčka sranja i govna, jel vas nekad bar malo sram ?
Ma priznaj..svi smo voljeli Mirka i Slavka i sve partizanske superspektakle...vuksadinare wrote:ne blentone..nego me povijest zanima...pa shodno citam sve knjige bili mi autori simpaticni ili ne...ne kaze s epovijest je uciteljica zivota...tako je tertrijeb jucer izvalio da nije bilo na sutjeci borbi između partizana i cetnika jer su ovi bili u kurcu...sto sam ga ja efikasno demantirao i naveo primjere...zato mi je glupo raspravlajti o tome sa nekima koji se vode navodima prema partizanskim filmovima ili parolamaLegendovich wrote:vuksadinare wrote:naravno da sam u pravu....ja sma bar procitao knjige o toj bici i znam podosta o tome..zato mogu argumentirano pobiti svaki kontraargument...npr bas u toj 7 banijskoj brigadi koja je bila u sastavu 7 banijske divizije poginulo je 126 hrvata ne-dalmatinaca...tu je bilo banijaca,zagoraca,zagrepcana....tako napisati na vijencu samo dalmatinci i dalmatinke na jedna nacin je uvreda prema ovim drugima...napisi hrvati i caoRingo10 wrote:U pravu sivuksadinare wrote:na sutjesci je poginuo npr.komandant sedme banijske brigade hrvat nina maraković koji je banijac...zatim zagorec Ivan Komniščak koji je bio komesar u toj brigadi...to isto da netko na spomeniku poginulim u vukovaru napise poginuli samo vukovarci....sto je netocno isto tako
Milanovic je budala
Guest- Guest
AssadNaPodmornici wrote:bezveze zaginula mladost
Ti si bezvezni sroljo
rat je bez veze svaki
po tome je i u DR mladost bezveze ginula
u drugoj dalmatinskoj brigai je bilo po nacionalnom sastavu najvise srba...i to iz knina i okolice,benkovca,juzne like,bilo je dosta i crnogoraca...zapovjednik i komesar te brigade su bili crnogorci...bilo ih je oko 75%..dok 1 dalmatinska brigada i 3 vecina su bili hrvati...sto se tice ove druge dvije brigade one su imale gubitaka najise treca...koja je bila sa 3 divizijom jer su ostali opkoljeni..prva je imala najmanje gubitaka posto su bili pod zapovjednistvom prve proleterske divizije i bila je na terenu koji nije bio zestoko napadan od njemaca...Sora wrote:gubici druge dalmatinske brigade su bili preko 80% ljudstva
2015-09-08
Eto,josh vas i srbi oslobadjali...vuksadinare wrote:u drugoj dalmatinskoj brigai je bilo po nacionalnom sastavu najvise srba...i to iz knina i okolice,benkovca,juzne like,bilo je dosta i crnogoraca...zapovjednik i komesar te brigade su bili crnogorci...bilo ih je oko 75%..dok 1 dalmatinska brigada i 3 vecina su bili hrvati...sto se tice ove druge dvije brigade one su imale gubitaka najise treca...koja je bila sa 3 divizijom jer su ostali opkoljeni..prva je imala najmanje gubitaka posto su bili pod zapovjednistvom prve proleterske divizije i bila je na terenu koji nije bio zestoko napadan od njemaca...Sora wrote:gubici druge dalmatinske brigade su bili preko 80% ljudstva
Guest- Guest
opet ti...navodim cinjenicno stanje...realno kad sam sve proucio partizani su izgubili tu bitku jer su morali napustit taj prostor...po ratnom pravilu tko ne osvoji neki prostor a povuce se on je izgubio...to ti je princip kao u boksu mozes ti izdrzati 10 rundi ali pobjednik je onaj kome sudac odigne ruku i koji s ebolje drzi na nogamaLegendovich wrote:Ma priznaj..svi smo voljeli Mirka i Slavka i sve partizanske superspektakle...vuksadinare wrote:ne blentone..nego me povijest zanima...pa shodno citam sve knjige bili mi autori simpaticni ili ne...ne kaze s epovijest je uciteljica zivota...tako je tertrijeb jucer izvalio da nije bilo na sutjeci borbi između partizana i cetnika jer su ovi bili u kurcu...sto sam ga ja efikasno demantirao i naveo primjere...zato mi je glupo raspravlajti o tome sa nekima koji se vode navodima prema partizanskim filmovima ili parolamaLegendovich wrote:vuksadinare wrote:naravno da sam u pravu....ja sma bar procitao knjige o toj bici i znam podosta o tome..zato mogu argumentirano pobiti svaki kontraargument...npr bas u toj 7 banijskoj brigadi koja je bila u sastavu 7 banijske divizije poginulo je 126 hrvata ne-dalmatinaca...tu je bilo banijaca,zagoraca,zagrepcana....tako napisati na vijencu samo dalmatinci i dalmatinke na jedna nacin je uvreda prema ovim drugima...napisi hrvati i caoRingo10 wrote:
U pravu si
Milanovic je budala
2015-09-08
vuksadinare wrote:u drugoj dalmatinskoj brigai je bilo po nacionalnom sastavu najvise srba...i to iz knina i okolice,benkovca,juzne like,bilo je dosta i crnogoraca...zapovjednik i komesar te brigade su bili crnogorci...bilo ih je oko 75%..dok 1 dalmatinska brigada i 3 vecina su bili hrvati...sto se tice ove druge dvije brigade one su imale gubitaka najise treca...koja je bila sa 3 divizijom jer su ostali opkoljeni..prva je imala najmanje gubitaka posto su bili pod zapovjednistvom prve proleterske divizije i bila je na terenu koji nije bio zestoko napadan od njemaca...Sora wrote:gubici druge dalmatinske brigade su bili preko 80% ljudstva
prva proleterska je bila u pratnji VRHOVNOG ŠTABA kao i 1.dalmatinska
i prošla je kroz obruč zahvaljujući poginulima na Barama skoro do zadnjega borca
nego, ja definitivni ne kužim zašto ste vi novokomponirani hrvati pristali na to da se čitav period rata u kojem su Hrvati bili najbrojniji, najmotiviraniji i imali najveće žrtve, ZAŠTO STE PRISTALI na šutnju i još gore-na pljuvanje po antifašizmu iz noba
eto umreću a to shvatit neću
nema to veze sa srbima..ta brigada je dobila tu i tu zadacu i ad acta...isao si tamo gdje si dobio zadatak...sastav te brigade nije toliko bitan...izginuli su a nisu obranili taj prostor jer su ga svabe na kraju osvojile...nije vazno za jedan ili tri dana...on nije zadrzan...rugo sto je jos interesantno tu gdje se vodila ta borba na kraju i nije bio znacajan prostor sa takticke strane jer tito i ekipa su se povukli skroz drugim pravcem..jer je tile krivo procjenio da ce njemci preko tih bara presjeci odstupnicu a zapravo ni njemcima taj pravac nije bio starteski vrlo vazan...npr.ona bitka na ljubinu grobu je bila strateski znacajnija nego ova na barama jer se ispod ljubinog groba nalazio pravac povlacenja glavnine partizanskih postrojbi..zato kazem bezveze i strateskom greskom tileta ovi zalud izginuse..na kraju i sami skontali da je bila greska...Legendovich wrote:Eto,josh vas i srbi oslobadjali...vuksadinare wrote:u drugoj dalmatinskoj brigai je bilo po nacionalnom sastavu najvise srba...i to iz knina i okolice,benkovca,juzne like,bilo je dosta i crnogoraca...zapovjednik i komesar te brigade su bili crnogorci...bilo ih je oko 75%..dok 1 dalmatinska brigada i 3 vecina su bili hrvati...sto se tice ove druge dvije brigade one su imale gubitaka najise treca...koja je bila sa 3 divizijom jer su ostali opkoljeni..prva je imala najmanje gubitaka posto su bili pod zapovjednistvom prve proleterske divizije i bila je na terenu koji nije bio zestoko napadan od njemaca...Sora wrote:gubici druge dalmatinske brigade su bili preko 80% ljudstva
2015-09-08
opisao sam to u svom predhodnom postuSora wrote:vuksadinare wrote:u drugoj dalmatinskoj brigai je bilo po nacionalnom sastavu najvise srba...i to iz knina i okolice,benkovca,juzne like,bilo je dosta i crnogoraca...zapovjednik i komesar te brigade su bili crnogorci...bilo ih je oko 75%..dok 1 dalmatinska brigada i 3 vecina su bili hrvati...sto se tice ove druge dvije brigade one su imale gubitaka najise treca...koja je bila sa 3 divizijom jer su ostali opkoljeni..prva je imala najmanje gubitaka posto su bili pod zapovjednistvom prve proleterske divizije i bila je na terenu koji nije bio zestoko napadan od njemaca...Sora wrote:gubici druge dalmatinske brigade su bili preko 80% ljudstva
prva proleterska je bila u pratnji VRHOVNOG ŠTABA kao i 1.dalmatinska
i prošla je kroz obruč zahvaljujući poginulima na Barama skoro do zadnjega borca
nego, ja definitivni ne kužim zašto ste vi novokomponirani hrvati pristali na to da se čitav period rata u kojem su Hrvati bili najbrojniji, najmotiviraniji i imali najveće žrtve, ZAŠTO STE PRISTALI na šutnju i još gore-na pljuvanje po antifašizmu iz noba
eto umreću a to shvatit neću
2015-09-08
ja kako dalje sve više se čudim toj hrvatskoj pokvarljivosti i kukavičluku
zato što se i ja bavim povijesti
zato što sam član UABE
I obilazim te preostale spomenike
pa čovječe , turopoljsko-posavska sela u okolici zagreba su desetkovana tijekom 44. -45. u završnim bitkama s okupatorom i slugama okupatora
kad vidim koliko serete s tim bleuburgom a nikad nitko neće reći što se događalo na Žažini, na na sv.Jani, na OBOROVU ITD
PA strahota
bogte hrbo, da se digneš i pobiješ svu tu gamad na vlasti..i ofce
zato što se i ja bavim povijesti
zato što sam član UABE
I obilazim te preostale spomenike
pa čovječe , turopoljsko-posavska sela u okolici zagreba su desetkovana tijekom 44. -45. u završnim bitkama s okupatorom i slugama okupatora
kad vidim koliko serete s tim bleuburgom a nikad nitko neće reći što se događalo na Žažini, na na sv.Jani, na OBOROVU ITD
PA strahota
bogte hrbo, da se digneš i pobiješ svu tu gamad na vlasti..i ofce
najpametnije je napravio vice buljan..koji je otkantao tileta da sa njim pođe na neretvu i sutjesku....znao je vice nanjusiti da bi tamo mogao upasti u nevolje pa s edrzao one 'hvali more dr'z se kraja'
2015-09-08
vuksadinare wrote:najpametnije je napravio vice buljan..koji je otkantao tileta da sa njim pođe na neretvu i sutjesku....znao je vice nanjusiti da bi tamo mogao upasti u nevolje pa s edrzao one 'hvali more dr'z se kraja'
e ti bi bolje izveo sigurno
sad nakon bitke
nego stalno te pitam ZAŠTO SE VI branitelji odrekoste partizana
daj pogledaj jednu stvar . VEĆ 30 GOD punite uši svima bleiburgom a gdje su bili i četnici, i kozaci, i muslimani itd
a stradanje HRVATA za vrijeme fašističke okupacije U ČISTO HRVATSKIM KRAJEVIMA, u srcu hrvatske, turopolju i posavini, je za vas mnoge ovdje tabula raza, pa se ne spominje niti u školama niti se javno o tome govori na doličan način..
jeste vi normalni čovječe
...sigurno da bi izveo bolje..grupirati vecinu partiznskih postrojbi na manjem ogranicenom prostoru je skroz suluda taktika...i izlozit ih unistenju...i uzgred na koncu taj potez je bio cisto ideoloskog sadrzaja a ne vojnog...uostalom bas je tito bio izlozen najvecoj kritici bas zbog sutjeske...jer je odveo glavninu postrojbi na podrucje koje je bilo slabo nastanjeno,brdovit,pasivan,bez jake logistike i mahom je taj kraj bio cetnicki orjentiran...jebote da bi prehranio svoje postrojbe morao je ubijati vlastite konje...jer na tom prostoru ni koz ne moze samo tako opstati...na koncu ono malo opstalih postrojbi i partizana koji su prezivjeli vratili su se na prostor odakle su i krenuli...pa shodno tome logicki su mogli i ostati na tom prostoru odakle su krenuli gdje je bilo vise stanovnika,manje pasivni krajevi sa boljom logistikom i vise partizanski orjentirani..Sora wrote:vuksadinare wrote:najpametnije je napravio vice buljan..koji je otkantao tileta da sa njim pođe na neretvu i sutjesku....znao je vice nanjusiti da bi tamo mogao upasti u nevolje pa s edrzao one 'hvali more dr'z se kraja'
sad nakon bitke
daj pogledaj jednu stvar . VEĆ 30 GOD punite uši svima bleiburgom a gdje su bili i četnici, i kozaci, i muslimani itd
a stradanje HRVATA za vrijeme fašističke okupacije U ČISTO HRVATSKIM KRAJEVIMA, u srcu hrvatske, turopolju i posavini, je za vas mnoge ovdje tabula raza, pa se ne spominje niti u školama niti se javno o tome govori na doličan način..
2015-09-08
...drugo i sam koca poovic i jos neki pali su u jedan vid nemilosti kod tita jer su se usudili dijelom kritizirati slucaj sutjeska
2015-09-08
vuče,ako nastaviš tim tempom za dva sata će tito i partizani izgubiti ratvuksadinare wrote:...sigurno da bi izveo bolje..grupirati vecinu partiznskih postrojbi na manjem ogranicenom prostoru je skroz suluda taktika...i izlozit ih unistenju...i uzgred na koncu taj potez je bio cisto ideoloskog sadrzaja a ne vojnog...uostalom bas je tito bio izlozen najvecoj kritici bas zbog sutjeske...jer je odveo glavninu postrojbi na podrucje koje je bilo slabo nastanjeno,brdovit,pasivan,bez jake logistike i mahom je taj kraj bio cetnicki orjentiran...jebote da bi prehranio svoje postrojbe morao je ubijati vlastite konje...jer na tom prostoru ni koz ne moze samo tako opstati...na koncu ono malo opstalih postrojbi i partizana koji su prezivjeli vratili su se na prostor odakle su i krenuli...pa shodno tome logicki su mogli i ostati na tom prostoru odakle su krenuli gdje je bilo vise stanovnika,manje pasivni krajevi sa boljom logistikom i vise partizanski orjentirani..Sora wrote:vuksadinare wrote:najpametnije je napravio vice buljan..koji je otkantao tileta da sa njim pođe na neretvu i sutjesku....znao je vice nanjusiti da bi tamo mogao upasti u nevolje pa s edrzao one 'hvali more dr'z se kraja'
sad nakon bitke
vili40-
2015-08-02
pa joj bože
i kasnije je bilo pogrešaka unutar te partizanske borbe koliko hoćeš
i kad sad čitaš opise operacija vidiš te greške, no prije svega bila je razlika u naoružanju, vojnoj osposobljenosti jedinica, logistici itd
ali ti sve spominješ samo ne koliko je bilo više neprijateljskih snaga i ustaško-četničkih
i kad sad čitaš opise operacija vidiš te greške, no prije svega bila je razlika u naoružanju, vojnoj osposobljenosti jedinica, logistici itd
ali ti sve spominješ samo ne koliko je bilo više neprijateljskih snaga i ustaško-četničkih
vili40 wrote:vuče,ako nastaviš tim tempom za dva sata će tito i partizani izgubiti ratvuksadinare wrote:...sigurno da bi izveo bolje..grupirati vecinu partiznskih postrojbi na manjem ogranicenom prostoru je skroz suluda taktika...i izlozit ih unistenju...i uzgred na koncu taj potez je bio cisto ideoloskog sadrzaja a ne vojnog...uostalom bas je tito bio izlozen najvecoj kritici bas zbog sutjeske...jer je odveo glavninu postrojbi na podrucje koje je bilo slabo nastanjeno,brdovit,pasivan,bez jake logistike i mahom je taj kraj bio cetnicki orjentiran...jebote da bi prehranio svoje postrojbe morao je ubijati vlastite konje...jer na tom prostoru ni koz ne moze samo tako opstati...na koncu ono malo opstalih postrojbi i partizana koji su prezivjeli vratili su se na prostor odakle su i krenuli...pa shodno tome logicki su mogli i ostati na tom prostoru odakle su krenuli gdje je bilo vise stanovnika,manje pasivni krajevi sa boljom logistikom i vise partizanski orjentirani..Sora wrote:vuksadinare wrote:najpametnije je napravio vice buljan..koji je otkantao tileta da sa njim pođe na neretvu i sutjesku....znao je vice nanjusiti da bi tamo mogao upasti u nevolje pa s edrzao one 'hvali more dr'z se kraja'
sad nakon bitke
ha ha
zna čovjek dosta
još samo da ga ne jebe ideologija
evo da opisem ako te zanima..ustasko domobranskih snaga je bilo najmanje..i oni su mahom bili raspoređeni na rubnim djelovima tog prostora..od ustaskih postrojbi uglavnom se radilo o ustaskoj miliciji koja se zadrzavala na prostorima foče,kalinovnika i goražda..od domobranskih snaga radilo se o jednoj domobranskoj pukovniji stacioniranoj kod foče i goražda..ustaska milicija je bila uglavnom na prostorima muslimaskih sela u okolici foče i fazlagica kule..sve ukupno oko 4 500 ljudi od ukupno 120 000..koliki je to postotak 2% ukupnih snaga...sto se tice cetnika u operacii sutjeska njih je bilo oko 7 000 uglavnom takticki raspoređenih na sanđaku i prostoru između pive i tare te na prostoru istocne hercegovine konkretno gackog i avtovca te nesto kod cajnica i uz drinu...oni su vecu ulogu imali na samom pocetku ofanzive kao i na kraju ciscenjem i pretresom terena kao vodici njemcima ili neposredni izvrsitelji ubojstava...ostalo otpada na njemacko talijanske snage i jednu bugarsku pukovniju...uglavnom jedino su njemci vodili napadne operacije i diktirali tijek ofanzive..talijani su vise bile zaduzeni da sprijece prodor partizana prema juznoj crnoj gori te gore prema sanđaku i u sanđakuSora wrote:pa joj bože
2015-09-08
Page 2 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Page 2 of 5