Denkverbot
Page 46 of 50
Page 46 of 50 • 1 ... 24 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50
Re: Denkverbot
Diäb Soulé wrote:witch king wrote:Diäb Soulé wrote:da, vjerujem da je i u najzloglasnijim osobama koje su živjele u ovih zadnjih 100 godina bilo dobra i da ne zaslužuju smrt/da nisu zaslužile smrt bio to Hitler, Caeusescu ili netko deseti...
da ljudi počnu vjerovati u to ne bi bilo ratova, ubojstava, nasilja. sklad i mir među ljudima bi nastao..
znam da se tako nešto nikada neće ostvariti pogotovo kada vidim u kojem smjeru ide svijet, sve je gore i gore kada je to u pitanju, ali lijepo je bar maštati o tome..
P.S
trenutno sam bez laptopa/pc-a u stranoj zemlji s ograničenim internetom. imam samo smartphone sa odljepljenim ekranom :D pa ne stignem svima odgovoriti.
kako misliš ne zaslužuju smrt
svima nam je suđena smrt, još od prvog plača nakon poroda, i oni koji nisu rođeni čeka ista sudba..
jedina pravda na ovoj planeti je ta, da svak svoj život jednom i završi.
evo samo jedan primjer. po meni rumunjski predsjednik caeusescu nije zaslužio smrt pred streljačkim vodom. njegov je život isto bio
dragocjen kao i svaki drugi. bez obzira sta je napravio. Ubojstvo nikada nije riješenje...
rješenje je ako te netko napada..
povijest je hrpa događaja gdje se puno tog odlučilo silom jačeg u tom trenutku, samo 2 tjedna prije nego je Harold II izgubio Englesku od Vilima Osvajača, je razbio Norveške vikinge u bitci ko Stamford Bridgea :D ali teško da se tim nešto riješilo, jednostavno je bilo tako..
Diäb Soulé wrote:da, vjerujem da je i u najzloglasnijim osobama koje su živjele u ovih zadnjih 100 godina bilo dobra i da ne zaslužuju smrt/da nisu zaslužile smrt bio to Hitler, Caeusescu ili netko deseti...
da ljudi počnu vjerovati u to ne bi bilo ratova, ubojstava, nasilja. sklad i mir među ljudima bi nastao..
znam da se tako nešto nikada neće ostvariti pogotovo kada vidim u kojem smjeru ide svijet, sve je gore i gore kada je to u pitanju, ali lijepo je bar maštati o tome..
P.S
trenutno sam bez laptopa/pc-a u stranoj zemlji s ograničenim internetom. imam samo smartphone sa odljepljenim ekranom :D pa ne stignem svima odgovoriti.
nije sve gore i gore, sve bolje je i bolje;
https://www.google.com/amp/s/reason.com/2015/02/12/when-every-life-is-precious/%3famp
2014-04-16
po petersonu, 100% ljudi su potencijalni čuvari logorawitch king wrote:
memento mori
prečesto zaboravljamo te dvije riječi..
neki dan sam stavio intervju s meksičkim plaćenim ubojicom, izgleda da nitko nije pogledao? zanimljivo mi je bilo kako si opravdava sva ta ubojstva koja je počinio, prestao je i brojati..
kaže da krivnju preusmjerava i ne preuzima na sebe, za njega su nalogodavci grešnici, a on je samo alat, i zbog toga ima običan stolarski posao inače, obitelj, vjerojatno ide i u crkvu itd..
općenito mislim da je današnja generacija slična tom obrascu ponašanja i razmišljanja, spoj neke duboke indifirentnosti, i stare poslušnosti autoritarnim nalozima, 90% ljudi su potencijalni nacistički stražari-
medijska pokrivenost prosvjeda je isto zanimljiva, puno stvari se radi za popularnost, pa čak i ubija.. što i nije nova okolnost.
2014-04-16
aben wrote:po petersonu, 100% ljudi su potencijalni čuvari logorawitch king wrote:
memento mori
neki dan sam stavio intervju s meksičkim plaćenim ubojicom, izgleda da nitko nije pogledao? zanimljivo mi je bilo kako si opravdava sva ta ubojstva koja je počinio, prestao je i brojati..
kaže da krivnju preusmjerava i ne preuzima na sebe, za njega su nalogodavci grešnici, a on je samo alat, i zbog toga ima običan stolarski posao inače, obitelj, vjerojatno ide i u crkvu itd..
općenito mislim da je današnja generacija slična tom obrascu ponašanja i razmišljanja, spoj neke duboke indifirentnosti, i stare poslušnosti autoritarnim nalozima, 90% ljudi su potencijalni nacistički stražari-
medijska pokrivenost prosvjeda je isto zanimljiva, puno stvari se radi za popularnost, pa čak i ubija.. što i nije nova okolnost.
najlakše i najsigurnije je bit pesimist, pda
rješenje kao takvo vidim, bar u međusobnim odnosima, kao ono nešto što otklanja međusobne nesporazume..
većina ljudi ne zna ni slušati ni čitati s razumijevanjem i poštovanjem za drugu osobu, i prvo treba početi s tim, a ne odmah skakati na rušenje i obećavanje savršeno pravednih sistema kroz društveno eksperimentiranje kao s ukidanjem policije i sl
zadnja ova pandemija je dobrano pokazala koliko je narod poslušan i strašljiv, i najgore od svega je što se počelo negirati činjenica ljudske smrti, to je postalo nešto neprihvatljivo, i društvo treba preuzeti krivnju za svaku smrt, naše neodgovorno ponašanje i neposlušnost..
često se kao mehanizam filozofije slavi postavljanje niza pitanja, i to je u redu, znam da ništa ne znam, i pristupam s poniznim umom jer tek onda mogu nešto i naučiti, a što želim reći je, da pitanja ne trebaju biti sami sebi svrha, i da je povijest ipak došla do nekih rješenja i svjetlih primjera, i ti svijetli primjeri dugo svijetle ali uvijek budu napušteni za neke druge pomodne pokrete i obećanja boljeg sutra.. filozofija ipak nudi neke plodove iz svog kružoka pitalica, na nama je osim što ih treba evaluirati i napadati, nekad i da ih branimo..
BILL MOYERS: You’ve said that what happened in the 12th and 13th centuries “was one of the most important mutations of human feeling and spiritual consciousness, that a new way of experiencing love came to expression.”
JOSEPH CAMPBELL: Yes.
BILL MOYERS: And it was in opposition to that ecclesiastical despotism of the heart.
JOSEPH CAMPBELL: Yes.
BILL MOYERS: Which required people, particularly young girls barely out of adolescence to marry whomever the Church or their parents wanted them to marry.
JOSEPH CAMPBELL: That’s right.
BILL MOYERS: And what had this done to the passion of the heart?
JOSEPH CAMPBELL: Well, the … to say a word for the other before I do this, the usual marriage in traditional cultures is arranged for by the families. It’s not a person-to-person decision at all, and this is true to this day in many parts of the world. This is not to say that in arranged marriages of this kind there is no love; there is a lot of love, there’s family love and a rich love life on that level. So in the Middle Ages, of course, that was the kind of marriage that was sanctified by the Church. And so the idea of a real person-to-person marriage was very dangerous.
BILL MOYERS: Dangerous because it was heresy.
JOSEPH CAMPBELL: It was not only heresy, it was adultery, and that was punishable by death. For instance, in the Tristan romance, that’s the crucial romance, of.
BILL MOYERS: Tristan and Isolde?
JOSEPH CAMPBELL: Yes. Isolde was engaged to marry King Mark. They had never seen each other. And Tristan was sent over to fetch Isolde to Mark. And Isolde’s mother prepares a love potion, so that the two who are to be married will have real love for each other. And these two youngsters, they think the love potion is wine, and they drink it and then they’re overtaken with this love. But Brangene, the nurse of Isolde, realized what had happened. She went to Tristan and said, “You have drunk your death.” And Tristan said, “If by my death you mean this agony of love, that is my life. If by my death you mean the punishment that we arc to suffer if discovered, which is namely execution, I accept that. But if by my death you mean eternal punishment in the fires of hell,” in which thesc people believed, “I accept that, too.”
BILL MOYERS: That was quite…
JOSEPH CAMPBELL: That’s big stuff.
BILL MOYERS: For a medieval Catholic, because they believed in a literal hell and…
JOSEPH CAMPBELL: Well, these people did.
BILL MOYERS: Yes. So what’s the significance of what he was saying?
JOSEPH CAMPBELL: What he was saying is that this love is bigger even than death, than pain, than anything. This is the affirmation of the pain of life in a big way.
BILL MOYERS: And I would choose this pain for love now, even though it might mean everlasting pain and damnation in hell.
JOSEPH CAMPBELL: That’s right.
BILL MOYERS: And that was a marked change in how people…
JOSEPH CAMPBELL: Well, that is, any life career that you choose in following your bliss should be chosen with that sense, nobody can frighten me off from this thing.
BILL MOYERS: This is sort of the beginning of the romantic idea of the Western individual taking mailers into his or her own hands.
JOSEPH CAMPBELL: Well, absolutely. I mean, you can see, there are examples in Oriental stories of this kind of thing, but it did not become a social system. It has now become the ideal, at any rate, of love in the Western world.
https://billmoyers.com/content/ep-5-joseph-campbell-and-the-power-of-myth-love-and-the-goddess-audio/?
witch king wrote:
rješenje kao takvo vidim, bar u međusobnim odnosima, kao ono nešto što otklanja međusobne nesporazume..
većina ljudi ne zna ni slušati ni čitati s razumijevanjem i poštovanjem za drugu osobu, i prvo treba početi s tim, a ne odmah skakati na rušenje i obećavanje savršeno pravednih sistema kroz društveno eksperimentiranje kao s ukidanjem policije i sl
zadnja ova pandemija je dobrano pokazala koliko je narod poslušan i strašljiv, i najgore od svega je što se počelo negirati činjenica ljudske smrti, to je postalo nešto neprihvatljivo, i društvo treba preuzeti krivnju za svaku smrt, naše neodgovorno ponašanje i neposlušnost..
često se kao mehanizam filozofije slavi postavljanje niza pitanja, i to je u redu, znam da ništa ne znam, i pristupam s poniznim umom jer tek onda mogu nešto i naučiti, a što želim reći je, da pitanja ne trebaju biti sami sebi svrha, i da je povijest ipak došla do nekih rješenja i svjetlih primjera, i ti svijetli primjeri dugo svijetle ali uvijek budu napušteni za neke druge pomodne pokrete i obećanja boljeg sutra.. filozofija ipak nudi neke plodove iz svog kružoka pitalica, na nama je osim što ih treba evaluirati i napadati, nekad i da ih branimo..
homo sapiens ratuje non stop odkad je sišao sa grane. nikakva filozofija nije uspjela i niti neće wannabe homo sapiensa pretvoriti u homo sapiensa. paradoksalno ljudi su svoju vrstu nazvali homo sapien što znači mudar čovjek. pa sad koliko je čovjek mudar ako non stop ratuje protiv drugog mudrog čovjeka.
The name we selected for ourselves means 'wise human'. Homo is the Latin word for 'human' or 'man' and sapiens is derived from a Latin word that means 'wise' or 'astute'.
Timeline of wars
The timeline of wars has been split up in the following periods:
List of wars before 1000
List of wars 1000–1499
List of wars 1500–1799
List of wars 1800–1899
List of wars 1900–1944
List of wars 1945–1989
List of wars 1990–2002
List of wars 2003–present
https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_wars
Guest- Guest
rasa nije mudra, i za tu povijest je lijek i utjeha bas filozofija (i religija) i njeni svijetli uvidi o nekim trajnim istinama.. zivjeti a ne procitati nesto od Platona je greska npr, u najmanju ruku..
witch king wrote:
rasa nije mudra, i za tu povijest je lijek i utjeha bas filozofija (i religija) i njeni svijetli uvidi o nekim trajnim istinama.. zivjeti a ne procitati nesto od Platona je greska npr, u najmanju ruku..
kaj? pa imao sam predmet u školi koji se zvao filozofija i Platona smo obradili kao i sve ostale filozofe. to nam je bilo pod must.
Guest- Guest
Gnječ wrote:witch king wrote:
kaj? pa imao sam predmet u školi koji se zvao filozofija i Platona smo obradili kao i sve ostale filozofe. to nam je bilo pod must.
i što misliš o tome, da je naša ljudska duša besmrtna i neuništiva?
aben wrote:ok, da je diablo reko da je svačiji život bar jednom bi dragocjen, jo bi se bi složi. ali ni. un je reko da je svaki život dragocjen, a to ni tako.violator wrote:aben wrote:ali nije. ka bi svačiji život bi dragocjen, unda bi hitlerov život bi dragocjen i 41.violator wrote:aben wrote:
apsolutno
Pa onda je svaciji zivot dragocjen. Diab je u pravu.
(Sad kad smo ukljucili vremensku dimenziju).
ono ča ti govoriš bi se moglo generalizirati ovako,
svaki život je bar u jednom trenutku bi dragocjen.
Pa ja sam ti naglasila situacije u kojima vrijedi Diabovo "svaciji je zivot dragocjen", buduci da si mu spocitnuo "da bi se reklo da je svaki ljudski život dragocjen, moralo bi se objosniti zoč je to tako."
Sad ti pojasni "samo je nevin zivot dragocjen" da bismo vidjeli vrijedi li da niciji zivot nije dragocjen barem u jednom trenutku.
ali, jo ne mislin da ničiji ivot ni dragocjen baren u jednon trenutku. jo držin da su dragocjeni samo životi ki su življeni po non agression principleu.
Drugacije receno, ponudio si princip koji mozes natezat' kako ti odgovara u kojoj raspravi.
Guest- Guest
witch king wrote:Gnječ wrote:witch king wrote:
A sto Platon veli o drustvenom uredjenju i odgoju i obrazovanju zena, za razliku od Aristotela, npr? Jer tebi ocito nije pomoglo citanje njegovih dijaloga u shvacanju uzrocno-posljedicnog slijeda "muskih" / "zenskih" disciplina i biserne izjave 'vecina filozofa i povjesnicara bili su muskarci'.
Guest- Guest
violator wrote:witch king wrote:Gnječ wrote:witch king wrote:
A sto Platon veli o drustvenom uredjenju i odgoju i obrazovanju zena, za razliku od Aristotela, npr? Jer tebi ocito nije pomoglo citanje njegovih dijaloga u shvacanju uzrocno-posljedicnog slijeda "muskih" / "zenskih" disciplina i biserne izjave 'vecina filozofa i povjesnicara bili su muskarci'.
pa ja nigdje nisam rekao da sam protiv pružanja istih mogućnosti za učenje, i jasna mi je razlika između njih dva, Platon je u suštini totalitarist..
samo to očito neće rezultirati s omjerima koje ljudi žele da postoje, tako da moja biserna izjava stoji..
witch king wrote:aben wrote:po petersonu, 100% ljudi su potencijalni čuvari logorawitch king wrote:
memento mori
najlakše i najsigurnije je bit pesimist, pda
da su capable, psiholoski opremljeni.
ali, optimistično je biti pesimist
2014-04-16
tribo početi od spoznaje da su neki nesporazumi nerješivi, tipa kad dvo čovika želi istu ženu.
to znoči da je bolje stvor uvika spustati na nojnižu razinu, tako da odlučivanje koje će nužno ostaviti nezdovoljnu stronu bude ča manje opsežna. u ton smislu, tribo jasno reći mi nemomo bolju ideju od demokracije sa ča manjin opsegon. to praktički znoči da se ne odlučuje o braku, da zajednica ne propisuje nišće u vezi braka, tipa neke poreske olakšice jer tako kalivo odluku na nižu razinu, na pojedince i privatne institucije.
ovaj psus govori o tomu koliko si zajednica tereta pokušava uzesti na plećo. naravski, to ne će moći poniti.
nediljenti, pa postqvljanje pitanja prethodi pronalasku odgovora. gomilanje pitanjanu filozofiji ni cilj, nego tužna činjenica o mraku u kin postojimo.
a za one odgovore ke imomo, nemomo potvrdu da su točni u strogom smislu. zoto merikunski osnivački oci sasvim ponizno priznaju da su istine na kima će temeljiti uređenje njima samorazumljivi. ' we hold these thruts to be selfevident', oni nemaju iluzija da činu jedino moguće ispravno komunističko drustvo. oni shvaćaju da moraju naouružati svoj norod protiv vlasti, jer svaćaju da je 100% ljudi psiholoski opremljeno da budu nacisti, i jednom na vlosti, posljedice moru biti dalekosežne.
2014-04-16
witch king wrote:
ne zun baš da nisu mudri.
rat ni nišće čudno u predkapitalistickoj eri. ljudsku povijest u osnovi obilježavo tragedija zajedničkoga; ili ćeš ti ubiti životinju i isti, ili će to učiniti neko drugi. mudro je ubiti i životinju i čovika.
kapitalizam fundamentalno mijenjo ote postavke, i sa odjednom tvoj oponent, recimo neki srbin koga mrziš iz mudrih razlogov jer su odvratni norod s prostačkom kulturon, postaje tvoj tradeing partner. ti ga nastavis mrziti i držiš ga on arms lenght, a usput si poboljšavaš svoj i njegov život.
neki dun sun pogljedo preagerov video o zoč palestinci nemaju svoju državu. pogljedoj ga. mogli su imati de mediterana i biti bogati. ali, nisu mudri. u eri kapitalizma ni mudro ponašati se ko da smo u predkapitalističkoj eri.
2014-04-16
Gnječ wrote:witch king wrote:
When you take the free will out of education, that turns it into schooling.
John Taylor Gatto
2014-04-16
violator wrote:aben wrote:ok, da je diablo reko da je svačiji život bar jednom bi dragocjen, jo bi se bi složi. ali ni. un je reko da je svaki život dragocjen, a to ni tako.violator wrote:aben wrote:ali nije. ka bi svačiji život bi dragocjen, unda bi hitlerov život bi dragocjen i 41.violator wrote:
Pa onda je svaciji zivot dragocjen. Diab je u pravu.
(Sad kad smo ukljucili vremensku dimenziju).
Pa ja sam ti naglasila situacije u kojima vrijedi Diabovo "svaciji je zivot dragocjen", buduci da si mu spocitnuo "da bi se reklo da je svaki ljudski život dragocjen, moralo bi se objosniti zoč je to tako."
Sad ti pojasni "samo je nevin zivot dragocjen" da bismo vidjeli vrijedi li da niciji zivot nije dragocjen barem u jednom trenutku.
ali, jo ne mislin da ničiji ivot ni dragocjen baren u jednon trenutku. jo držin da su dragocjeni samo životi ki su življeni po non agression principleu.
Drugacije receno, ponudio si princip koji mozes natezat' kako ti odgovara u kojoj raspravi.
nap je well defined,
i nemo toga principa ki se ne more natezati
2014-04-16
aben wrote:violator wrote:aben wrote:ok, da je diablo reko da je svačiji život bar jednom bi dragocjen, jo bi se bi složi. ali ni. un je reko da je svaki život dragocjen, a to ni tako.violator wrote:aben wrote:
ali nije. ka bi svačiji život bi dragocjen, unda bi hitlerov život bi dragocjen i 41.
nap je well defined,
ako se more natezati unda to ni princip.
a nabijem nakurac tebe i tvoj libertarijunski nap kega se prvi ti junac ne pridržavaš jer si odkad sam došao na ovaj jebeni forum non stop agresivan prema socijalistima iako te socijalisti ljevičari, partizani nazovi ih kako hoćeš nisu nikada ugrozili ni fizički ni mentalno. ali ti si nategnuo NAP i u svojoj gnjiloj glavi i smislio motiv i razlog iako su samo u tvojoj glavi znači imaginarni a ne realni, da upotrijebiš nap nategnuto kao oružje za agresiju proti socjalistov. što je još apsurdnije ti koji se pozivaš na nap i bezrazložno napadaš socijaliste doslovno živiš od socijalizma ako se uopće tako može nazvati ovaj politički sustav u smrdljivoj korumpiranoj vukojebini rvackoj.
Guest- Guest
aben wrote:po petersonu, 100% ljudi su potencijalni čuvari logorawitch king wrote:
memento mori
znači i Peterson je potencijalni čuvar logora.
i sad kako ja da virujen potencijalnom čuvaru logora?
Guest- Guest
Gnječ wrote:aben wrote:violator wrote:aben wrote:ok, da je diablo reko da je svačiji život bar jednom bi dragocjen, jo bi se bi složi. ali ni. un je reko da je svaki život dragocjen, a to ni tako.violator wrote:
nap je well defined,
ako se more natezati unda to ni princip.
Princip je samo pretpostavljena istina. Dokazana istina nije princip nego činjenica.
Problem je u tome što je, naročito u formalnim sustavima, ponekad jako teško, a ponekad i nemoguće dokazati je li kada govorimo o principima riječ i o univerzalnoj istini, ili čak je li uopće riječ o istini.
Guest- Guest
Page 46 of 50 • 1 ... 24 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50
Page 46 of 50