Bez turizma, Bosna.
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Bez turizma, Bosna.
[size=40]MMF objavio katastrofalnu prognozu za Hrvatsku, očekuju duboku recesiju[/size]
Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda o padu hrvatskog BDP-a u ovoj godini od devet posto malo koga je iznenadila zbog općeg utjecaja epidemije na svjetsku ekonomijku, ali skoro nitko nije očekivao da će u MMF-ovoj usporedbi s ostalim zemljama Hrvatska tako loše proći, piše Novac.hr.
Naime, uz Grčku kojoj MMF prognozira pad BDP-a od 10 posto i Italiju koja će "zaroniti" 9,1 posto, za Hrvatsku je dana uvjerljivo najlošija procjena unutar EU. Hrvatska stoji gore nego ostale europske zemlje u razvoju, ocjenjuje MMF.
Grupu zemalja koje MMF svrstava u europske zemlje u razvoju čine, osim Hrvatske, Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, BiH, Srbija, Mađarska i Bugarska. Fond je dao prosječnu procjenu pada BDP-a od 5,2 posto, što je čak 3,8 posto povoljnije od prognoze dane za hrvatsko gospodarstvo.
"Budući je naš BDP u značajnoj mjeri oslonjen na usluge poput turizma, a koronavirus je najjače kratkoročno, a vjerojatno i dugoročno, udario upravo na taj sektor, otuda i procjena MMF-a da ćemo imati najveći pad BDP-a u ovom dijelu Europe, i pad značajno veći od pada dijela Europe koji MMF u svojoj analizi vodi kao europske zemlje u razvoju", kaže istraživač Ekonomskog instituta u Zagrebu, Zoran Aralica.
Profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu, Željko Garača, navodi da će "sada mnogo toga ovisiti od politike koju će voditi Vlada Hrvatske, konkretno ministar financija Zdravko Marić".
"Hoće li će to biti 'austerity' ili fiskalna ekspanzija. Za mene tu nema dileme, gledajući kako rade druge zemlje, ali i ono što smo prošli nakon krize 2009. - to mora biti fiskalna ekspanzija, a uz nju, između ostalog, mjere koje bi razvojem unutarnjeg tržišta ublažile očekivani pad BDP-a", smatra Garača.
Kada je u pitanju prognoza MMF-a za iduću godinu, procjena je da će hrvatsko gospodarstvo rasti po stopi od 4,9 posto, što je dvostruko više od rasta u 2019. godini.
Za Njemačku i Austriju MMF prognozira pad BDP-a u ovoj godini od sedam posto, što je malo više od recesijske prognoze Fonda za cijelu eurozonu (6,6 %).
Dnevnik.ba
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Re: Bez turizma, Bosna.
Kruške i jabuke - BiH će biti bolja od HR za 3,8%.
HR GDPp.c. će biti veći od BiH GDP p.c. umjesto 1,85x samo 1,78x. Katastrofa.
HR GDPp.c. će biti veći od BiH GDP p.c. umjesto 1,85x samo 1,78x. Katastrofa.
Jebi ga... upropastiš kompletan realni sektor ekonomije, industriju i proizvodnju ... koji su u vrijeme Juge bili možda i najjači u SFRJ
Sve sjebeš jer je to naslijeđeno iz komunizma i kao takvo to treba uništiti ..
Tako su rezonirali Hrvati u svome bunilu antikomunizma ...
I sad imaš rezultat ... ovisiš o turizmu a turizam je konj koji brzo krepa čim nešto nezgodno šušne
Jebi ga, uništiš sve iz socijalizma a voljeni Pavelić ti nije ostavio ništa
I onda imaš NIŠTA
A Suljo industrijalizira Srbiju i privlači investicije ... i uskoro će Srbija za Hrvatsku biti industrijska sila ...
Ako već i nije
I sad imaš rezultat ... ovisiš o turizmu a turizam je konj koji brzo krepa čim nešto nezgodno šušne
I onda imaš NIŠTA
A Suljo industrijalizira Srbiju i privlači investicije ... i uskoro će Srbija za Hrvatsku biti industrijska sila ...
Ako već i nije
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
jeste..josh da je u EU,bila bi rjesena standardne carine i ostalih nameta..Ringo10 wrote:Jebi ga... upropastiš kompletan realni sektor ekonomije, industriju i proizvodnju ... koji su u vrijeme Juge bili možda i najjači u SFRJ
I onda imaš NIŠTA
Ako već i nije
Guest- Guest
Cijelog zivota slusam to hrvatsko kurcenje kako bolje zive od Srba ...Legendovich wrote:jeste..josh da je u EU,bila bi rjesena standardne carine i ostalih nameta..Ringo10 wrote:Jebi ga... upropastiš kompletan realni sektor ekonomije, industriju i proizvodnju ... koji su u vrijeme Juge bili možda i najjači u SFRJ
I onda imaš NIŠTA
Ako već i nije
Kako imaju more i turizam, kako su Srbi jad, bijeda i sirotinja, kako je Hrvatska u EU i NATO, kako Hrvatska nije Balkan, kako smo mi za Srbe gospoda a oni seljacine...
U medjuvremenu su Hrvatsku prestizali svi ukljucujuci i rumunjske Cigane ...i svi koji su Hrvatskoj gledali u ledja
Ali sve je to bilo nebitno ...bitno je Da su Srbi gori od nas
I onda su Srbi osmislili gospodarsku strategiju i sad prestizu Hrvatsku koju su veliki domoljubi odvukli na dno nakon sto su upropastili nekad snaznu hrvatsku industriju i poljoprivredu...jer to je svakako bilo naslijedje komunista i socijalizma i kao takvo zasluzilo biti unisteno
Hrvati su gomila mamlaza ... sta ce njima proizvodnja i industrija ...
Bitno je kukati za ustasama po Blajburgu i srati o Kriznim putevima, ... I da Alojzije bude svetac, bitne su koncelebrirane svete mise...I tako ima tih vaznih pitanja jos ...jebes sve ostalo
2015-09-24
vidjet ćemo, ja ne mislim da će bit baš tolka katastrofa iako istinabog mi imamo jedan od najstrožih lockdowna... i ne, ne očekujem da će turizam baš kolabirat, ovaj virus će protutnjat prije glavne sezone, prvi val...
Ringo10 wrote:Cijelog zivota slusam to hrvatsko kurcenje kako bolje zive od Srba ...Legendovich wrote:jeste..josh da je u EU,bila bi rjesena standardne carine i ostalih nameta..Ringo10 wrote:Jebi ga... upropastiš kompletan realni sektor ekonomije, industriju i proizvodnju ... koji su u vrijeme Juge bili možda i najjači u SFRJ
I onda imaš NIŠTA
Ako već i nije
Kako imaju more i turizam, kako su Srbi jad, bijeda i sirotinja, kako je Hrvatska u EU i NATO, kako Hrvatska nije Balkan, kako smo mi za Srbe gospoda a oni seljacine...
U medjuvremenu su Hrvatsku prestizali svi ukljucujuci i rumunjske Cigane ...i svi koji su Hrvatskoj gledali u ledja
I onda su Srbi osmislili gospodarsku strategiju i sad prestizu Hrvatsku koju su veliki domoljubi odvukli na dno nakon sto su upropastili nekad snaznu hrvatsku industriju i poljoprivredu...jer to je svakako bilo naslijedje komunista i socijalizma i kao takvo zasluzilo biti unisteno
Bitno je kukati za ustasama po Blajburgu i srati o Kriznim putevima, ... I da Alojzije bude svetac, bitne su koncelebrirane svete mise...I tako ima tih vaznih pitanja jos ...jebes sve ostalo
a cigani rumunjski proizvode danas ovo..
https://de.dacia.ch/
a prodaje se u i Svicarskoj..
Guest- Guest
Da sam multimilijarder ulago bih u Bosnu.
Najbolja zemlja (za poljoprivredu,za rudnike,za industriju,za promet),najbolji ljudi,najveći radnici,najljepše ženske...
Tako da ne vrijeđajte i ne omalovažavajte Bosnu.
Svi najveći i najpametniji režimi nastojali su je držati cijelu (Turci,Austrijanci,komunisti...) a samo je bedaci oće dijelit.
Najbolja zemlja (za poljoprivredu,za rudnike,za industriju,za promet),najbolji ljudi,najveći radnici,najljepše ženske...
Svi najveći i najpametniji režimi nastojali su je držati cijelu (Turci,Austrijanci,komunisti...) a samo je bedaci oće dijelit.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
ak oje tome tako,zasto nitko ne investira u nju?reci cu ti ja..Postenje poslovanja-nula,postenje pravosudja-KOJE JEBENO PRAVOSUDJE???jastreb wrote:Da sam multimilijarder ulago bih u Bosnu.
dalje niti ne treba..
Guest- Guest
Treba ih dovest u red i isključit ih od tri za nju najgore prokletinje,a to su Srbija,Hrvatska i Turska.Legendovich wrote:ak oje tome tako,zasto nitko ne investira u nju?reci cu ti ja..Postenje poslovanja-nula,postenje pravosudja-KOJE JEBENO PRAVOSUDJE???jastreb wrote:Da sam multimilijarder ulago bih u Bosnu.
dalje niti ne treba..
2014-04-22
ma ne moze..bio jednom kod frenda u Foto-laboru..doso poreznik i kaze..jastreb wrote:Treba ih dovest u red i isključit ih od tri za nju najgore prokletinje,a to su Srbija,Hrvatska i Turska.Legendovich wrote:ak oje tome tako,zasto nitko ne investira u nju?reci cu ti ja..Postenje poslovanja-nula,postenje pravosudja-KOJE JEBENO PRAVOSUDJE???jastreb wrote:Da sam multimilijarder ulago bih u Bosnu.
dalje niti ne treba..
"Zlaja,sunca mu,daj..nisi platio porez.." a ovaj.."paaaaa....dobro..platit cu...vish kako imam slabo posla.."
poreznik-"..daj ba..svi dadnu 10000 marakaaaa,eto..daj i ti..."
bosanski nacin vodjenja porezne politike..
ukratko neukost na svim nivoima..Bosancu daj da radi rukama i nogama-cvast ce i raditi,i naravno moras strazariti iza njega-to svabi znaju dobro raditi
dok ih pustis i ne pazis,odma raspasoj..
Guest- Guest
Da, ovisite o turizmu ...jadno je tomarcellus wrote:vidjet ćemo, ja ne mislim da će bit baš tolka katastrofa iako istinabog mi imamo jedan od najstrožih lockdowna... i ne, ne očekujem da će turizam baš kolabirat, ovaj virus će protutnjat prije glavne sezone, prvi val...
Turizam moze biti samo nadgradnja...A nikako temelj privrede i ekonomije.
Mozda u Monacu ili Lihtenstajnu
2015-09-24
Turizam ti dođe ko džeparac,a nikako ne glavna ekonomska grana.Ringo10 wrote:Da, ovisite o turizmu ...jadno je tomarcellus wrote:vidjet ćemo, ja ne mislim da će bit baš tolka katastrofa iako istinabog mi imamo jedan od najstrožih lockdowna... i ne, ne očekujem da će turizam baš kolabirat, ovaj virus će protutnjat prije glavne sezone, prvi val...
Možda bi i to moglo da nam je sezona tijekom čitave godine i da turizam nije strogo ograničen na priobalje i otočad.
2014-04-22
Ringo10 wrote:Cijelog zivota slusam to hrvatsko kurcenje kako bolje zive od Srba ...Legendovich wrote:jeste..josh da je u EU,bila bi rjesena standardne carine i ostalih nameta..Ringo10 wrote:Jebi ga... upropastiš kompletan realni sektor ekonomije, industriju i proizvodnju ... koji su u vrijeme Juge bili možda i najjači u SFRJ
I onda imaš NIŠTA
Ako već i nije
inače industrija nije samo "što smo nasljedili od yuge". od yuge realno nismo nasljedili puno toga profitabilno, međutim nasljeđen je nekakav potencijal, uz kvalitetnu privatiazciu, tipa da su nam tvornice pokupovali švabe, austrijanci, -- umjesto Kutle koji je as sam razjeba 200 firmi i uteka u Bosnu, uspjelo bi dosta toga se spasiti.
isto tako, industrija se može graditi čak i sa nule, recimo i srbija je razjebala cijelu YU industriju(koja sama po sebi je bila sranje u onom obliku) čak i još gore nego mi, ali grade industriju iz nule. industrija je funkcija nekoliko varijabli..
1)niski porezi na proizvodnju -- mi u Hrvatskoj recimo na plaću od 2000€ imamo 3puta veći porez na dohodak nego Njemačka. i svi ostali porezi su nam veći nego Njemački i čak i Srpski. Dakle trebalo bi rezati poreze motornom pilom.. a onda imamo 300 i nešto parafiskalnih nameta, i to treba pilati motornom pilom. zatim imamo članarine Komori ovoj onoj , turističkoj zajednici - i to treba rezati motornom pilom. komunalne naknade što uzimaju lokalne firme, isto treba pilat motornom pilom. cijena u HEPu treba ići dolje. Ja kada sam prije dva mjeseca došao u kancelariju HEPa, 5 aseva side i čitaju index i okrenu se prema meni -- "vidiš šta je ovo - nas pet ovdje sjedi i nitko ništa ne radi" . pa sam pričao o jednoj curi koja je zavrišila FER(težak faks) i curka preko hercegovačke veze dobila posao u HEPu i kaže da joj je najteži dio posla prebaciti nogu sa jedne stolice na drugu. Umjesto da takva curka radi u privatnom sektoru i razvija industrijska rješenja koja bi se onda izvozila i vuče cijelu državu naprijed, a onako ona ispada ojebina koju drugi moraju hraniti
2)za industriju je bitna efikasna birokracija i pravosuđe. aj birokracija se dosta popravila, sada neke stvari konačno idu dosta brže, čak smo u nekim stvarima oko izdavanja papira i birokracije došli čak i do razine Slovačke. Egrađanin je odlična stvar. Međutim pravosuđe -koma. INSPEKTORI - jel tko pročita onu temu o pričama sa inspektorima? takvi ljudi su iz bahatosti znali uništiti na stotine radnih mjesta i dovesti obitelji od sloma, - inspektori bi trebali biti kao i u privatnom sektoru - ako si nešto gadno zajeba u svojoj procjeni i nanjeo štetu - gubiš posao, a za veća sranja ideš u zatvor.
3)cijena energenata, cesta, struje, ostali troškovi - tu smo recimo značajno skuplji od srbije, a po cijenama na razini njemačke. nemože tako
4)radna snaga - da bi stekao neku konkuretnost, moraš krenuti sa jeftinom radnom snagom. već vi odavno znate da je naša radna snaga i dalje skuplja ili na razini radne snage recimo Slovačke -- međutim slovačka izvozi 80milijardi $ industrijske robe, a mi izvozimo koliko? 15ak milijardi?
Dakle po glavi stanovnika prosječan slovak proiizvede 4x više industrijske robe nego mi u hrvatskoj, a naš radnik skuplji. tko je tu lud?
o čemu ovisi cijena radne snage? o porezima, svim porezima. u startu plaća u 3250kn u hrvatskoj koja je minimalac vrijedi puno manje, nego u rumunjskoj. u rumunjskoj zbog nižih poreza sa 3250 kn možeš kupiti puno više nego kod nas.
a onda recimo neki IT inžinjer ili ing strojarstva napreduje u svom poslu, i poslodavac - ako mu da 2000€ plaće, mora državi Hrvatskoj platiti 2000€ poreza i doprinosa. Takav Inžinjer košta 4000€
u Njemačkoj ako mu da 2000€ plaću - poslodavac plaća 700€ doprinosa i poreza - i njemački radnik košta 2700€ . a naš 4000€ kužite, mi smo u nekim segmentima čak skuplja radna snaga od njemačke - zvuči paradoksalno, ali to je tako
5)naravno da bi imao 1,2,3,4 , nemožete imati sve one kurce uhljebe sa privatnom fakultetima baltazar, vern, i šta i onda isti postaju jebeni direktori u državnim poduzećima. onaj vranješ što je sjeba aluminij mostar pa uteka u dalmaciju i nakupova se vila i apartmana a jedno od najvećih industrijskih poduzeća sa ex-yu propalo - na zapadu bi ga češljala porezna i nakon toga nebi mogao biti više od prodavača hamburgera u mcdonaldsu. pa ona ercegovac koja postala direktorica , pa onaj kotarac rođen u bosni, završio fakultet baltazar , i postao direktor gradske firme , a postati direktor nečega zahtjeva više godišnje pa i više desetljeća radnog iskustva, a njemu tata kupi diplomu, i preko HDZa odmah direktor. pa onaj I2b Mikulić i njegova žena, pa poznata Nosićka kraj Imotskog , dobila državni stan baš kraj Vase Brkića a taj as je planira jebati(možda je i uspio) a ona izgleda da je očajno i vodila svoju selenderu, isto tako neki privatni fakultet , tata HDZ. i to su oni što su izašli u medije. kada sam prije par mjeseci upozoravao na njih, bilo je , "yoda lijen, yoda ljubomoran, daj makito, oni su uspješni, oni rade i trude se, lijeni zagorci piju u birtiji". sada je svima jasno da nemožete imati industriju i stotine tisuća ovakvih ojebina. zaboravite.
6)hrpa toga ostaloga.. a još nisam se dotaka -- regionalizacije, ukidanje hrpe općina i županija, de-centralizacije, promjene fiskalne politike itd
Evo kada bude kraj 2020 godine -- naša razina standarda će biti približno jednaka standardu iz 1978 godine. Upamtite to. 1978godine.
Ova corona virus će proći, i vjerojatno će ekonomska kriza trajati neko vrijeme, pa oporavak, pa će opet biti neka vrste krize. Postoji vam dobra šansa da ćemo 2028 imati isti standard nego 1978
Međutim 2028 bi mogli dočekati da neće biti mladih u RH, da će sve biti vanka, da će početi uhljebi jesti druge uhljebe, da će se infrastruktura ove države početi raspadati, jer doslovno nitko neće moći izgraditi zgradu, liječiti stanovništvo , itd, a onda će država biti zrela za osvajanje. Čak ako Srbija nastavi sa industrijskim razvojem, moći će recimo ulagati u vojsku i sve to, a mi ćemo osim uskog pojasa uz obalu i grada Zagreba, imati ostatk države gdje će biti pustinja.. najcrniji scenariji su lako ostvarivi. A upamtite, ako izbije sranje 500 000 Hrvata koji su rođeni nakon 1978 i budu tada u Njemačkoj, manje od 1% će biti spremno se vratiti i gnjojiti za Nosićku, Jadronkovića, Sauhu, Kotarca, itd
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
jastreb wrote:Da sam multimilijarder ulago bih u Bosnu.
darth_vader-
2014-04-17
more se u relativno krotkomu vrimenu prosperirati. singapur je 1960 imo isti gdp ko jamajka.
ali, da bi se to moglo, tribalo bi raskinuti sa socijalizmon.
ali, da bi se to moglo, tribalo bi raskinuti sa socijalizmon.
2014-04-16
Meni je super. Šta više krahira turizam meni bolje. Manje turizma = manje emancipacije.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
jastreb wrote:Da sam multimilijarder ulago bih u Bosnu.
bosna je uz hrvatsku jedna zemlja u koju nikad ne bih uložio ni kune, čak prije u srbiju... jer čak i tamo nisu toliko zatucani oko privatizacije
bosna je kokuz država, nema tamo ništa, tamo je sve politika
Ringo10 wrote:Da, ovisite o turizmu ...jadno je tomarcellus wrote:vidjet ćemo, ja ne mislim da će bit baš tolka katastrofa iako istinabog mi imamo jedan od najstrožih lockdowna... i ne, ne očekujem da će turizam baš kolabirat, ovaj virus će protutnjat prije glavne sezone, prvi val...
naprotiv, turizam će do 2100. biti temelj svih europskih ekonomija, a industrija je stvar prošlosti. Industrija će uskoro činiti manje od 10 posto BDP-a u svim razvijenim državama, već sad je na manje od 20
Similar topics
» Dodik: Države Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna bi bile uspješnije
» Dodik: Zato će se sve ovo završiti tako što će Republika Srpska biti država, Herceg-Bosna druga i neka Bosna, gdje će biti Bošnjaci - rekao je Dodik.
» Godina bez turizma?
» Strahote hrvatskog turizma
» Mjesec ruskog turizma u Hrvatskoj
» Dodik: Zato će se sve ovo završiti tako što će Republika Srpska biti država, Herceg-Bosna druga i neka Bosna, gdje će biti Bošnjaci - rekao je Dodik.
» Godina bez turizma?
» Strahote hrvatskog turizma
» Mjesec ruskog turizma u Hrvatskoj
Page 1 of 2