Muškarcima smeta kad je žena financijski superiornija osoba u vezi
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Muškarcima smeta kad je žena financijski superiornija osoba u vezi
NAUČNO DOKAZANO
Muškarcima smeta kada je žena finansijski superiornija osoba u vezi
Nije tajna da novac u vezi igra važnu ulogu, ali nova istraživanja pokazala su da je finansijska situacija u vezama kompleksnija nego što se to prije mislilo.
Izgleda da su muškarci pod većim stresom, ne samo kada oni nisu ti koji izdržavaju porodicu, već i kada žena financijski pridonosi kućnom budžetu više od 40 posto. Kulturološka ideja muškosti je jedan od najvećih krivaca za ovu situaciju", prenosi Bright Side.
Što je veća ekonomska neovisnost, veći je stres
Studija provedena na University of Bath tvrdi da se kod muškaraca stres povećava kada žena pridonosi kućnom budžetu više od 40 posto. Ako muškarac financijski ovisi o ženi, razina psiholoških poremećaja od kojih može oboljeti je veća.
Zaključak je donesen nakon što su izvadili i analizirali podatke iz druge studije koja je provedena u Americi, u kojoj je praćen život preko 6.000 heteroseksualnih parova, koji su duže od 15 godina u braku ili žive zajedno. Uračunate su razine stresa koje su se temeljene na osjećajima tuge, anksioznosti, nemira, beznadežnosti i osjećaja bezvrijednosti.
Ideja muškosti i moć neravnoteže
Generacijama unazad, u mnogim kulturama, od muškarca se očekivalo da bude glava porodice, onaj koji će donositi novac u dom. Muškost je usko povezana s ispunjavanjem tog očekivanja. Sad kad su suočeni s promjenom u kojoj žene zarađuju više, muškarci mogu osjetiti veću količinu stresa", istaknula je Joanna Syrda, učesnica studije.
Kada se u vezi nalazi velika finansijska neravnoteža, to može uticati na odluke koje ljudi donose na dnevnoj razini ili načinu na koji štede, kao i na odluke u vezi s eventualnim prekidom veze, gdje se osobe s manjim primanjima mogu osjetiti financijski ranjivijim pa će početi razmišljati o razvodu ili odvajanju.
Svako pravilo ima iznimku
Postoji i iznimka od ovog izravnog povezivanja stresa kod muškaraca i njihovog finansijskog doprinosa porodičnom životu. Ovo pravilo vrijedi kada žene i prije braka ili zajedničkog života, zarađuju više od muškarca. U ovom slučaju, postojeća i potencijalna razlika u primanjima, ustanovljena je unaprijed i to može dovesti do izostanka dodatnog stresa kod muškaraca.
Odnos prihoda je važan
Istraživanje je otkrilo i da je za muškarce jako stresno kada su jedini koji finansijski pridonose domaćinstvu. Ne u mjeri, u kojoj ih stresira kada zarađuju manje od žene, ali značajno povećava razinu stresa. Razlog pojave povećanog stresa i anksioznosti je, pritisak i odgovornost, koju muškarci imaju kao jedini finansijski stabilni članovi porodice.
Upravo iz tih razloga, postoji još jedan važan zaključak: muškarci su sretniji kada oba partnera finansijski pridonose kućnom budžetu, ali kada su oni ti koji izdržavaju porodicu. Savršena proporcija doprinosa je 60 posto prema otprilike 40 posto koje treba žena pridonijeti jer sve što prijeđe taj postotak stvara probleme.
Spor napredak u eliminiranju razlike u plaćanju između muškaraca i žena
Globalni izvještaj o razlici u plaćanju između muškaraca i žena, Svjetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu, indicirao je da razlika i dalje postoji. Iako se situacija u 89 zemalja od ukupno 144 poboljšala, ovim tempom bit će potrebno 200 godina da dođe do izjednačenja. Zemlje koje su napravile najveći progres prema jednakosti su Island, Norveška, Švedska i Finska.
https://www.klix.ba/lifestyle/vezeiseks/muskarcima-smeta-kada-je-zena-finansijski-superiornija-osoba-u-vezi/200323163
Naučno dokazano da je emanicipacija sranje.
Last edited by RayMabus on 23/3/2020, 15:35; edited 1 time in total
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Muškarcima smeta kad je žena financijski superiornija osoba u vezi
a žene obožavaju kad muškarci imaju više love od njih ..još kad su galantni, hehe :)
Normalna stvar...musko je ipak glava kuce.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
pa neka je, meni to paše :)epikur37 wrote:Normalna stvar...musko je ipak glava kuce.
ne pada mi na pamet boriti se za tu poziciju u obitelji
možda zato jer imam uz sebe partnera uz kojeg se osjećam i ja i "mladunci" sigurno i zaštićeno
zajednici financijski doprinosim značajno i to je jedina moja satisfakcija - da su svi zadovoljni
Po mom iskustvu, to puno više smeta ženama. Niti jedna koju znam se nije, niti bi, udala za frajera koji zarađuje manje od nje.
marcellus wrote:Po mom iskustvu, to puno više smeta ženama. Niti jedna koju znam se nije, niti bi, udala za frajera koji zarađuje manje od nje.
žene su zlo.
Guest- Guest
Pa smeta prvijenstveno ženama. Mislim ne da im smeta,nego rijetko će se neka uspješna doktorica,inženjerka,pjevačica,ili glumica,upustiti u vezu sa nekakvim bauštelcem,ili pak sa portirom koji jedva sklapa kraj sa krajem.
Čak će i ona ići za time da nađe nekoga tko je još financijski jači od nje,jer je u prirodi same žene to.
Čak će i ona ići za time da nađe nekoga tko je još financijski jači od nje,jer je u prirodi same žene to.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
A i ja sam uvijek išao za tim da ženska bude ne blizu meni sa parama,nego ono teška sirotinja.
2014-04-22
Zašto misliš da će je itko ženit ? Može ona imat kriterije al ....ne ide to tako da će one birat šta oće a šta neće.marcellus wrote:Po mom iskustvu, to puno više smeta ženama. Niti jedna koju znam se nije, niti bi, udala za frajera koji zarađuje manje od nje.
2014-04-11
Nekad bilo.
Ovi se danasnji samo gledaju "udzabit".
;-^^
;-^^
Noor wrote:pa neka je, meni to paše :)epikur37 wrote:Normalna stvar...musko je ipak glava kuce.
možda zato jer imam uz sebe partnera uz kojeg se osjećam i ja i "mladunci" sigurno i zaštićeno
zajednici financijski doprinosim značajno i to je jedina moja satisfakcija - da su svi zadovoljni
zato što si ti zdrava i normalna ženska a dokaz uspješnog muškarca je zadovoljna i sretna žena
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Zato šta ste vi postale takve.Maggie19 wrote:Nekad bilo.
;-^^
Čitaj opet tekst : Jedina iznimka je kad on već prije braka zarađuje manje od nje pa je to tako unaprijed definirano onda nema stresa.
Zato ja ne radin. Na šta god naletim imat će veću plaću od mene jer je moja 0 kuna.
Ja san pametniji od sviju vas.
2014-04-11
Nismo mi.postale takve, mi smo takve od pocetka i zacetka.RayMabus wrote:Zato šta ste vi postale takve.Maggie19 wrote:Nekad bilo.
;-^^
Čitaj opet tekst : Jedina iznimka je kad on već prije braka zarađuje manje od nje pa je to tako unaprijed definirano onda nema stresa.
Zato ja ne radin. Na šta god naletim imat će veću plaću od mene jer je moja 0 kuna.
Bile.
Bioloski-socijalno uvjetovano.
Vi ste postali takvi.
Dobro, bilo vas je kroz povijeat uvijek koji su dolazili na zenino i grebali se, ali ovaj moderni oblik je perverzija cista. ;-@
kad sve postane jako skupo pička pojeftini...
Gnječ wrote:marcellus wrote:Po mom iskustvu, to puno više smeta ženama. Niti jedna koju znam se nije, niti bi, udala za frajera koji zarađuje manje od nje.
žene su zlo.
peder.
To se seljački kaže u ovom stihu:marcellus wrote:kad sve postane jako skupo pička pojeftini...
Joj što volim kad godina izda
Sve poskupi,pojeftini..........
2014-04-22
Kako niste postale takve ? Jeste na tržištu rada ? Jeste. Jel otimate poslove muškima ? Jeste.Maggie19 wrote:Nismo mi.postale takve, mi smo takve od pocetka i zacetka.RayMabus wrote:Zato šta ste vi postale takve.Maggie19 wrote:Nekad bilo.
;-^^
Bile.
Bioloski-socijalno uvjetovano.
Vi ste postali takvi.
Dobro, bilo vas je kroz povijeat uvijek koji su dolazili na zenino i grebali se, ali ovaj moderni oblik je perverzija cista. ;-@
Pa kako nisi postala takva ?
Jesi.
Takva su vremena.
Pročitaj opet. Nisi dobro pročitala. Jedino kad nema stresa je kad ona unaprijed prije braka zarađuje više.
Pa šta san ja debil koji će se truditi tebe fascinirat s dobrim primanjima a sutra izgubim posal ne mogu nać drugi jer su se žene uvalile svugdje.
A pa nisan toliko glup.
Moja su ti primanja nula kuna.
Uzmi il ostavi.
Last edited by RayMabus on 23/3/2020, 16:23; edited 1 time in total
2014-04-11
marcellus wrote:Gnječ wrote:marcellus wrote:Po mom iskustvu, to puno više smeta ženama. Niti jedna koju znam se nije, niti bi, udala za frajera koji zarađuje manje od nje.
žene su zlo.
peder.
žene su zlo slušaj pametnijeg.
Guest- Guest
Žene u islamu imaju najbolji položaj.Gnječ wrote:marcellus wrote:Gnječ wrote:marcellus wrote:Po mom iskustvu, to puno više smeta ženama. Niti jedna koju znam se nije, niti bi, udala za frajera koji zarađuje manje od nje.
žene su zlo.
peder.
žene su zlo slušaj pametnijeg.
2014-04-22
tak jeepikur37 wrote:Noor wrote:pa neka je, meni to paše :)epikur37 wrote:Normalna stvar...musko je ipak glava kuce.
zato što si ti zdrava i normalna ženska a dokaz uspješnog muškarca je zadovoljna i sretna žena
dijagram-
2015-08-09
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Ljevica je nezrela...smeta im znakovlje HOS-a i na pogrebima..ili im smeta sto je i petokraka okaljana
» Oda ozenjenim muškarcima...
» Žene su muškarcima najprivlačnije u dobi od 23
» Koreanke masovno odbacuju patrijarhat i odnose sa muškarcima
» Rada Borić:Nasilje nad muškarcima statistička pogreška
» Oda ozenjenim muškarcima...
» Žene su muškarcima najprivlačnije u dobi od 23
» Koreanke masovno odbacuju patrijarhat i odnose sa muškarcima
» Rada Borić:Nasilje nad muškarcima statistička pogreška
Page 1 of 2