Hristos se rodi
Page 3 of 12
Page 3 of 12 • 1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12
Re: Hristos se rodi
misliš da je tvoja riječ iznad katoličke crkvedzango wrote:Nije to nikakvo vređanje već etimologija reči za one kojima nije jasno. Mir Božiji, Hristos se rodi.mortal wrote:može bez vrijeđanja, neuvažavanjadzango wrote:Hristos je pravilan naziv jer Hrist ili ti Krist ne znači ništa. To nije prezime već označava božijeg pomazanika ili izabranika što "Hristos" u prevodu znači.jastreb wrote:A šta misliš kako Srbi zovu Isusa???aben wrote:
a zoč si preve isus se rodi, reci in isus, nek se mislu ča to znoči
Pa Hrvati su jedini katolički narod koji Krista zove Isus.
Ostali ga zovu Jezus,Jesus,Jesu,Gesu,Ježus, Jezuš,Džizus itd.
Hristos je pak grčki termin za Krista,a ostali ga nazivaju slično Krist,Krst,Christ,Kristuš,Hristuš i sl.
to nam i treba kad idemo čestitati onima koji su nas došli ubijati i kl...
Stvarno mislite da ste veliki vi srbi
immortal-
2014-04-16
Pitanje za undeadove: da li ste raskitili jelku, da slučajno ne bude okićena jelka na juliuanski Božić?
Guest- Guest
ja nisam, taman posla...toliko se namučiti sve to okititi, pa da već raskićavamBrat Brale wrote:Pitanje za undeadove: da li ste raskitili jelku, da slučajno ne bude okićena jelka na juliuanski Božić?
Last edited by Noor on 7/1/2020, 13:05; edited 2 times in total
Noor wrote:ja nisam, taman posla...toliko se namučiti sve to okititi, pa da već raskićavamBrat Brale wrote:Pitanje za undeadove: da li ste raskitili jelku, da slučajno ne bude okićena jelka na juliuanski Božić?
Pogledaj ti opet, jel to što ti okitila stvarno jelka?
Da nije neko drugo drvo? Možda hrast ...
crvenkasti-
2014-04-17
Nadamo se da jučer niste raskitili bor jer božićno vrijeme traje do nedjelje!
Objavio
Mihaela Tikvica
-
7. siječnja 2020. u 09:20
Foto: Getty Images
Pogrešna je navika u Hrvatskoj da se na blagdan Sveta tri kralja, tj. na Bogojavljenje, raskićuje božićno drvce i cijela kuća od božićnih ukrasa. Time se vjerojatno želi izbjeći da kuća bude okićena i na pravoslavni Božić, koji pada na 7. siječnja.
No, za katolike rimskog obreda božićno vrijeme službeno liturgijski završava na blagdan Krštenja Gospodinovog, koji pada prvu nedjelju nakon Bogojavljenja, ili pučki, Sveta tri kralja (6. siječnja). Dakle, ove godine blagdan Krštenja Gospodinovog pada na nedjelju, 12. siječnja.
Stoga, iskoristimo blagoslov božićnog vremena i ostavimo kuću okićenu do nedjelje Krštenja Gospodinovog. Također, ako nekome još niste čestitali Božić, još nije kasno da to učinite!
Objavio
Mihaela Tikvica
-
7. siječnja 2020. u 09:20
Foto: Getty Images
Pogrešna je navika u Hrvatskoj da se na blagdan Sveta tri kralja, tj. na Bogojavljenje, raskićuje božićno drvce i cijela kuća od božićnih ukrasa. Time se vjerojatno želi izbjeći da kuća bude okićena i na pravoslavni Božić, koji pada na 7. siječnja.
No, za katolike rimskog obreda božićno vrijeme službeno liturgijski završava na blagdan Krštenja Gospodinovog, koji pada prvu nedjelju nakon Bogojavljenja, ili pučki, Sveta tri kralja (6. siječnja). Dakle, ove godine blagdan Krštenja Gospodinovog pada na nedjelju, 12. siječnja.
Stoga, iskoristimo blagoslov božićnog vremena i ostavimo kuću okićenu do nedjelje Krštenja Gospodinovog. Također, ako nekome još niste čestitali Božić, još nije kasno da to učinite!
Noor wrote:ja nisam, taman posla...toliko se namučiti sve to okititi, pa da već raskićavamBrat Brale wrote:Pitanje za undeadove: da li ste raskitili jelku, da slučajno ne bude okićena jelka na juliuanski Božić?
Nisam ni mislio na tebe...
Guest- Guest
Ja ti iznosim tumačenje izraza Hristos, jer je na ovoj temi postavljeno pitanje istog. U katoličko tumačenje ne ulazim jer sam rekao da je i naziv Hrist nepravilan, to jest Hristos je pravilniji i bolje odražava Njega.mortal wrote:misliš da je tvoja riječ iznad katoličke crkvedzango wrote:Nije to nikakvo vređanje već etimologija reči za one kojima nije jasno. Mir Božiji, Hristos se rodi.mortal wrote:može bez vrijeđanja, neuvažavanjadzango wrote:Hristos je pravilan naziv jer Hrist ili ti Krist ne znači ništa. To nije prezime već označava božijeg pomazanika ili izabranika što "Hristos" u prevodu znači.jastreb wrote:
A šta misliš kako Srbi zovu Isusa???
Pa Hrvati su jedini katolički narod koji Krista zove Isus.
Ostali ga zovu Jezus,Jesus,Jesu,Gesu,Ježus, Jezuš,Džizus itd.
Hristos je pak grčki termin za Krista,a ostali ga nazivaju slično Krist,Krst,Christ,Kristuš,Hristuš i sl.
to nam i treba kad idemo čestitati onima koji su nas došli ubijati i kl...
Stvarno mislite da ste veliki vi srbi
Last edited by dzango on 7/1/2020, 13:17; edited 1 time in total
aha, onda više nisam undead?Brat Brale wrote:Noor wrote:ja nisam, taman posla...toliko se namučiti sve to okititi, pa da već raskićavamBrat Brale wrote:Pitanje za undeadove: da li ste raskitili jelku, da slučajno ne bude okićena jelka na juliuanski Božić?
ok
Moja žena ne raskićuje bar do kraja januara. A i onda je povuci, potegni.
Noor wrote:aha, onda više nisam undead?Brat Brale wrote:Noor wrote:ja nisam, taman posla...toliko se namučiti sve to okititi, pa da već raskićavamBrat Brale wrote:Pitanje za undeadove: da li ste raskitili jelku, da slučajno ne bude okićena jelka na juliuanski Božić?
ok
Nisi nikad ni bila, e sad-ispada da ni ti nisi imuna na taj ženski usud da ne ideš tamo gde i s kim ne treba.
E sad, nisam ja kriv što se guraš tamo de ti po prirodi nije mesto...
Guest- Guest
dzango wrote:Moja žena ne raskićuje bar do kraja januara. A i onda je povuci, potegni.
Meni je ovo poslednja nova godina bez jelke, e već od sledeće godine dobijam pojačanje kome je to jako bitna stvar u životu...
Barem ću se izboriti da imam pravu jelku, a ne neko kinesko plastično smeće.
Guest- Guest
a znaš šta, pitam to jer si mi to nebrojeno puta napisao, pa ono...jel :)Brat Brale wrote:Noor wrote:aha, onda više nisam undead?Brat Brale wrote:Noor wrote:ja nisam, taman posla...toliko se namučiti sve to okititi, pa da već raskićavamBrat Brale wrote:Pitanje za undeadove: da li ste raskitili jelku, da slučajno ne bude okićena jelka na juliuanski Božić?
ok
Nisi nikad ni bila, e sad-ispada da ni ti nisi imuna na taj ženski usud da ne ideš tamo gde i s kim ne treba.
mijenjaš mišljenja ko čarape
Noor wrote:a znaš šta, pitam to jer si mi to nebrojeno puta napisao, pa ono...jel :)Brat Brale wrote:Noor wrote:aha, onda više nisam undead?Brat Brale wrote:Noor wrote:
ja nisam, taman posla...toliko se namučiti sve to okititi, pa da već raskićavam
ok
mijenjaš mišljenja ko čarape
Ko, ja? Ne bre...
Samo da si čokolindin bot...
Guest- Guest
Neka bude bar 5 pojačanja narednih Novih godina.Brat Brale wrote:dzango wrote:Moja žena ne raskićuje bar do kraja januara. A i onda je povuci, potegni.
Meni je ovo poslednja nova godina bez jelke, e već od sledeće godine dobijam pojačanje kome je to jako bitna stvar u životu...
Barem ću se izboriti da imam pravu jelku, a ne neko kinesko plastično smeće.
Ja sam sa pravom jelkom zamalo izgubio oko kada sam hteo malo da je pomerim a grana mi uletela u isto. Tada je žena kupila plastičnu i rešena stvar.
aben wrote:pa to tgi i govorin, ne ulizivaj se nikomu, nego samo po svomu. da se kin slučajen zoveš eugen, srbi bi te napisali južin, ne bi te jebali pet postokic wrote:aben wrote:a zoč si preve isus se rodi, reci in isus, nek se mislu ča to znočikic wrote:aben wrote:
misliš srbima?
kršćanima koji računaju po ovom kalendaru
najčešće su to naši pravoslavci da
a ča sad ti ne prevodiš svoje, i mi se stalno pitamo ča ti tu škrabaš pa se nitko ne lomi, e :P
Sretan Božić svima koji slave! I čedi tetrijebu...
darth_vader-
2014-04-17
Ako ćemo najpravilnije,bilo bi Ješua Masijah. Što bi bilo izvorno Isusovo ime i titula.dzango wrote:
Ja ti iznosim tumačenje izraza Hristos, jer je na ovoj temi postavljeno pitanje istog. U katoličko tumačenje ne ulazim jer sam rekao da je i naziv Hrist nepravilan, to jest Hristos je pravilniji i bolje odražava Njega.
Hristos je Mesija na grčkom jeziku. Jeziku Novoga zavjeta.
Preko grčkog smo primili Evanđelje,to je točno,ali to nije centralno pitanje.
Tako i vi srpski pravoslavci u svojim prevodima imate čitav niz nelogičnih imena koja se mnogo razlikuju od hebrejskih originala(Danilo,Jezekilj,Avakum, Avram,Noje, Vitlejem, i sl.),pri čemu su katoličko hrvatski prevodi puno precizniji i bliži originalima.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jastreb wrote:Ako ćemo najpravilnije,bilo bi Ješua Masijah. Što bi bilo izvorno Isusovo ime i titula.dzango wrote:
Ja ti iznosim tumačenje izraza Hristos, jer je na ovoj temi postavljeno pitanje istog. U katoličko tumačenje ne ulazim jer sam rekao da je i naziv Hrist nepravilan, to jest Hristos je pravilniji i bolje odražava Njega.
Tako i vi srpski pravoslavci u svojim prevodima imate čitav niz nelogičnih imena koja se mnogo razlikuju od hebrejskih originala(Danilo,Jezekilj,Avakum, Avram,Noje, Vitlejem, i sl.),pri čemu su katoličko hrvatski prevodi puno precizniji i bliži originalima.
Katolička crkva je ortodoksnija od pravoslavne.
crvenkasti-
2014-04-17
Ma to i nije tema rasprave.crvenkasti wrote:jastreb wrote:Ako ćemo najpravilnije,bilo bi Ješua Masijah. Što bi bilo izvorno Isusovo ime i titula.dzango wrote:
Katolička crkva je ortodoksnija od pravoslavne.
Pravoslavcima je pravilno čestitati sa Hristos se rodi,isto kao što ćeš muslimanu za Bajram reći pravilno Bajram Šerif Mubarek Olsun,a ne Čestit Bajram.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Page 3 of 12 • 1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12
Similar topics
» Danas bi mogla da se rodi nova svetska država
» hristos se rodi
» Hristos se rodi
» Prva objava Zokija nakon pobjede: Hristos se rodi!
» Hristos voskrese
» hristos se rodi
» Hristos se rodi
» Prva objava Zokija nakon pobjede: Hristos se rodi!
» Hristos voskrese
Page 3 of 12