Prosvjedi prosvjetara iz ugla jedne Hercegovke
Page 1 of 6
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Prosvjedi prosvjetara iz ugla jedne Hercegovke
Foto: CROPIX
ANALIZA LJILJE VOKIĆ
Hoće li ovo promijeniti stav javnosti? Bivša ministrica otkrila: ‘Hrvatski učitelji rade najmanje u Europi! Hrvatska ima najnižu nastavnu normu, ma gdje toga ima?
Autor: Dnevno Nedjelja, 24. studeni 2019. u 12:39
Bivša ministrica Ljilja Vokić analizirala je je u Večernjem listu stanje u hrvatskom školstvu i rezultate štrajka koji je paralizirao cijeli sustav. Upozorila je na niz nelogičnosti i velike gubitke u sustavu koji uopće nije racionalan. Prenosimo najzanimljivije dijelove kolumne:
“Treba li svakodnevna slika s malih ekrana o učiteljskom štrajku? Treba li štrajk uopće? Treba! Ali samo kao skretanje pozornosti na svoj status u društvu.
Godine 1995. u hrvatskom školstvu bilo je 650.000 učenika, a 2019. 458.000 učenika. Broj nastavnika isti ili povećan. Pa kako je to moguće? Vrlo jednostavno. Jedan je ministar uzeo sebi za pomoćnika čelnika jednog sindikata i napravio nešto što ovu državu košta milijune, a bespotrebno. U nastavnu normu uvršten je ponovno sat, odnosno čak dva sata razrednika kao da je to vrijedno 2 sata nastave. Uvrštena je dopunska i dodatna nastava iako za to ne treba posebna priprema. Tako nastavnik sa 16 sati nastave tjedno može primiti punu plaću.
A u kojoj državi to ima? Niti u jednoj. U emisiji posvećenoj školstvu pomoćnik ministrice izjavljuje: U zadnjih 10-15 godina učenika u osnovnoj školi je 164.000 manje, to je gotovo 5500 razreda manje po hrvatskom standardu. Je li 5500 ljudi ostalo bez posla? Nije!
Razredi su negdje po 9 učenika (što je dopustivo na otocima i gorskim školama), ali ne u Zagrebu, Puli i Osijeku. Pa koja to država može izdržati? Na 4,200.000 ljudi 68.000 uposlenih je u školstvu. U Francuskoj je gotovo 70.000.000 stanovnika, a uposleno je u školstvu samo 300.000 učitelja. Po našim kriterijima, koliko bi ih trebalo biti uposleno? Oni i mi smo članice Europske unije i kriteriji trebaju biti isti ili približni. Tu je bit problema.
Gospodin Grubišić – politički analitičar u jednoj emisiji doslovce je rekao: – Ima učitelja koji zaslužuju 100% povećanje, ima onih koji bi ostali na sadašnjoj plaći, ali i onih, kojima bi plaća bila polovica od sadašnje. Da ne glumimo ni učitelje ni roditelje, svi znamo da je tako.
Usput, u razredu sam provela 21 godinu i jasno mi je što znači taj rad, ako ga se radi savjesno i odgovorno s poštovanjem onih koji su nam povjereni i to je jedan od vrlo teških poslova! Ali učiteljska nagrada je ono što smo postigli svojim radom uz plaću, koja treba biti primjerena radu; radu!, a ne nazočnosti u školi i razredu.
Ima li odgovora na pitanje o 8500 maturanata, koji kroz svoje obrazovanje nisu stekli znanje da polože maturu. Ima tu još pitanja na koje može odgovoriti svaki učitelj i sindikalni čelnik. U Europi, a bome i u Americi i Kanadi učiteljska norma je najmanje 24-26 sati, Hrvatska ima najnižu nastavnu normu i to treba ispraviti, a onda će novca biti za plaće i koeficijente. To je put u „Školu za život“”, zaključuje bivša ministica Ljilja Vokić.
https://www.dnevno.hr/vijesti/hoce-li-ovo-promijeniti-stav-javnosti-bivsa-ministrica-otkrila-hrvatski-ucitelji-rade-najmanje-u-europi-hrvatska-ima-najnizu-nastavnu-normu-ma-gdje-toga-ima-1397939/
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
Re: Prosvjedi prosvjetara iz ugla jedne Hercegovke
Učitelj u HR u prosjeku radi 16 sati na tjedan, prosjek u EU je 24-26 sati.
Ne može se Ljilji prodavat m*da pod jaja.
Eroo wrote:Učitelj u HR u prosjeku radi 16 sati na tjedan, prosjek u EU je 24-26 sati.
"A u kojoj državi to ima? Niti u jednoj. U emisiji posvećenoj školstvu pomoćnik ministrice izjavljuje: U zadnjih 10-15 godina učenika u osnovnoj školi je 164.000 manje, to je gotovo 5500 razreda manje po hrvatskom standardu. Je li 5500 ljudi ostalo bez posla? Nije!
Razredi su negdje po 9 učenika (što je dopustivo na otocima i gorskim školama), ali ne u Zagrebu, Puli i Osijeku. Pa koja to država može izdržati? Na 4,200.000 ljudi 68.000 uposlenih je u školstvu. U Francuskoj je gotovo 70.000.000 stanovnika, a uposleno je u školstvu samo 300.000 učitelja. Po našim kriterijima, koliko bi ih trebalo biti uposleno? Oni i mi smo članice Europske unije i kriteriji trebaju biti isti ili približni. Tu je bit problema."
Aaa jebate...pa još i prosvjeduju. A u kojoj državi to ima? Niti u jednoj.
Aaa jebate...pa još i prosvjeduju. A u kojoj državi to ima? Niti u jednoj.
2016-07-22
Bero podržava prosvjede, naravno.
svi to znamo, a sad ce uvrijeđene veličine skočit odmah opet s tiskovnim konferencijama...i kmečat i dalje
ugao jedne hercegovke...
vili40-
2015-08-02
S ljiljom sam bio 2 godine u istom razredu. Poslije smo se odvojili, ona na družboslovlje
a ja na prirodoslovlje (matematika i fizika). Sad sam se precizno locirao, jebiga..
a ja na prirodoslovlje (matematika i fizika). Sad sam se precizno locirao, jebiga..
2016-07-22
dobro,ti si sad već dugo kekec ali nisam čuo da je ona postala mojca ili je i ona poslije zbrisala iz ove pizdarije?Eroo wrote:S ljiljom sam bio 2 godine u istom razredu. Poslije smo se odvojili, ona na družbosovje a ja na prirodoslovlje. Sad sam se precizno locirao, jebiga..
vili40-
2015-08-02
Ti si itako u kutu, tako da to ne možeš razumjeti.vili40 wrote:ugao jedne hercegovke...
2016-07-22
još par dana pa opet idem iz tog kuta nekud gdje nema takvih bandita,i za božić ću biti tamo,radnoEroo wrote:Ti si itako u kutu, tako da to ne možeš razumjeti.vili40 wrote:ugao jedne hercegovke...
vili40-
2015-08-02
Ljilja vam je aktivno stvarala državu i ni u snu vam je neće izručiti "na izvolte".vili40 wrote:dobro,ti si sad već dugo kekec ali nisam čuo da je ona postala mojca ili je i ona poslije zbrisala iz ove pizdarije?Eroo wrote:S ljiljom sam bio 2 godine u istom razredu. Poslije smo se odvojili, ona na družbosovje a ja na prirodoslovlje. Sad sam se precizno locirao, jebiga..
Napravili ste sudbonosnu grešku i to više ne možete popraviti.
2016-07-22
a mesić nije?Eroo wrote:Ljilja vam je aktivno stvarala državu i ni u snu vam je neće izručiti "na izvolte".vili40 wrote:dobro,ti si sad već dugo kekec ali nisam čuo da je ona postala mojca ili je i ona poslije zbrisala iz ove pizdarije?Eroo wrote:S ljiljom sam bio 2 godine u istom razredu. Poslije smo se odvojili, ona na družbosovje a ja na prirodoslovlje. Sad sam se precizno locirao, jebiga..
vili40-
2015-08-02
vili40 wrote:a mesić nije?Eroo wrote:Ljilja vam je aktivno stvarala državu i ni u snu vam je neće izručiti "na izvolte".vili40 wrote:dobro,ti si sad već dugo kekec ali nisam čuo da je ona postala mojca ili je i ona poslije zbrisala iz ove pizdarije?Eroo wrote:S ljiljom sam bio 2 godine u istom razredu. Poslije smo se odvojili, ona na družbosovje a ja na prirodoslovlje. Sad sam se precizno locirao, jebiga..
2016-07-22
Di je ona to stvarala ljilja pendrekEroo wrote:Ljilja vam je aktivno stvarala državu i ni u snu vam je neće izručiti "na izvolte".vili40 wrote:dobro,ti si sad već dugo kekec ali nisam čuo da je ona postala mojca ili je i ona poslije zbrisala iz ove pizdarije?Eroo wrote:S ljiljom sam bio 2 godine u istom razredu. Poslije smo se odvojili, ona na družbosovje a ja na prirodoslovlje. Sad sam se precizno locirao, jebiga..
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Svi prosvjetari su ,neću reć četnici,ali možemo ih nazvati "poštenom inteligencijom".
To je ona treća karika u komunističkom lancu u kojoj su još bili radnici i seljaci.
To je ona treća karika u komunističkom lancu u kojoj su još bili radnici i seljaci.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Po tebi hrvatsku su stvarali Hercegovci ?Eroo wrote:Ljilja vam je aktivno stvarala državu i ni u snu vam je neće izručiti "na izvolte".vili40 wrote:dobro,ti si sad već dugo kekec ali nisam čuo da je ona postala mojca ili je i ona poslije zbrisala iz ove pizdarije?Eroo wrote:S ljiljom sam bio 2 godine u istom razredu. Poslije smo se odvojili, ona na družbosovje a ja na prirodoslovlje. Sad sam se precizno locirao, jebiga..
Je pa vidi se
To
Iko je tog uništeno. Pokradeno. Destruirano.
To bude uvijrk kad se tuđim kurcem gloginje mlate
Jadni Hrvati kraj vas
je, ali nije samo LjiljaEroo wrote:Ljilja vam je aktivno stvarala državu i ni u snu vam je neće izručiti "na izvolte".vili40 wrote:dobro,ti si sad već dugo kekec ali nisam čuo da je ona postala mojca ili je i ona poslije zbrisala iz ove pizdarije?Eroo wrote:S ljiljom sam bio 2 godine u istom razredu. Poslije smo se odvojili, ona na družbosovje a ja na prirodoslovlje. Sad sam se precizno locirao, jebiga..
immortal-
2014-04-16
Nije tocno Norma je 20 satiEroo wrote:Učitelj u HR u prosjeku radi 16 sati na tjedan, prosjek u EU je 24-26 sati.
Pod određenim uvjetima je manje . Ako recimo skola ne moze ucitelju s punim radni, vremenom napuniti satnicu
Ali onda je ravnatelj dužan naci TJEDNO ZADUŽENJE DO 40 sati
To sto su ravnatelji mahom hdz uhljrbi i korumpirani ko i svi hdzovci
To je drugo
Ti ravnatelji PRODAJU RADNA MJESTA KODA JE DRZAVNA SKOLA NJIHOVA PRCIJA
I STO ONDA NE SMIJU DATI DIDATNO ZADUŽENJE
TO JE KRIV HDZ
I UDBAmortal wrote:je, ali nije samo LjiljaEroo wrote:Ljilja vam je aktivno stvarala državu i ni u snu vam je neće izručiti "na izvolte".vili40 wrote:dobro,ti si sad već dugo kekec ali nisam čuo da je ona postala mojca ili je i ona poslije zbrisala iz ove pizdarije?Eroo wrote:S ljiljom sam bio 2 godine u istom razredu. Poslije smo se odvojili, ona na družbosovje a ja na prirodoslovlje. Sad sam se precizno locirao, jebiga..
I USTASKI SLJAM IZ KANADE
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Domoljubni HDZov čardak ubica, pušten iz zatvora nakon ubojstva dvije osobe(jedne mlade djevojke i jedne starice)
» Zašto je štrajk prosvjetara uspio!
» Čovjek iza ugla
» egzodus iz slavonije iz malo drugog ugla
» Iz njemačkog ugla: 25 godina neovisnosti Hrvatske
» Zašto je štrajk prosvjetara uspio!
» Čovjek iza ugla
» egzodus iz slavonije iz malo drugog ugla
» Iz njemačkog ugla: 25 godina neovisnosti Hrvatske
Page 1 of 6