830 godina od podpisa POVELJE KULINA BANA
Page 1 of 1
Povelja Kulina bana je napisana i podpisana 29.09.1189. godine, na dan obglavljivanja Ivana Krstitelja. .
Odnosila se na slobodnu trgovinu između Dubrovačke Republika i Bosne.
Na današnji dan se navršilo točno 830 godina od dana podpisivanja.
Napisana je bila u tri izvoda, od kojih se original čuva u Moskvi, a 2 prijepisa u Dubrovniku.
Pisana je bosančicom, jednom vrstom ćirilice sa elementima glagoljice.
Povelja Kulina bana je napisana i podpisana 29.09.1189. godine, na dan obglavljivanja Ivana Krstitelja. .
Odnosila se na slobodnu trgovinu između Dubrovačke Republika i Bosne.
Na današnji dan se navršilo točno 830 godina od dana podpisivanja.
Napisana je bila u tri izvoda, od kojih se original čuva u Moskvi, a 2 prijepisa u Dubrovniku.
Pisana je bosančicom, jednom vrstom ćirilice sa elementima glagoljice.
Eroo- Posts : 79067
2016-07-22
Re: 830 godina od podpisa POVELJE KULINA BANA
Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka.
Br. pregleda: 2949
Autor: CroExpress
Povelja bosanskog bana Kulina je najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke povijesti. Napisana je 29. kolovoza 1189. godine.
Njome je tadašnji bosanski vladar ban Kulin, koji ju je napisao dubrovačkom knezu Gervaziju ili Krvašu, regulirao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika, dajući dubrovačkim trgovcima slobodu trgovanja u Bosni bez ikakvih naknada. To je prvi diplomatski dokument izdan od strane jednog vladara Bosne vladaru, tj. knezu druge države. Prijevod povelje glasi:
U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.
Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.
Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.
Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka; dva se nalaze u Dubrovačkom arhivu u Dubrovniku, a treći primjerak, ukraden u 19. stoljeću danas se nalazi u posjedu Ruske akademije znanosti i umjetnosti u Sankt-Peterburgu. Mnogi smatraju da je to original među poznatim primjercima. Bosna i Hercegovina je uputila zahtjev za njen povratak, no Rusija je odbila zahtjev smatrajući kako je je taj primjerak Povelje Kulina bana po svim pravnim uzusima njihovo vlasništvo.
PS:
Samo bih dodao da je do tada bosanska mtropolija ispod splitske uprave prešla pod
vlast dubrovačkog nadbiskupa.
Samo bih dodao da je do tada bosanska mtropolija ispod splitske uprave prešla pod
vlast dubrovačkog nadbiskupa.
Eroo wrote:
U ime Oca i Sina i Svetog Duha.
Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.
Zbog eventulnog svojatanja treba od svega zapamtiti dio plavog teksta.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/hrvatska-ignorise-molbu-bih-da-joj-ustupi-primjerak-povelje-kulina-bana/190829051
Šta ovi imaju s POVELJOM nije mi jasno.
Da su rekli da se vrati u Mostar ili Banjaluku, pa ajd...
Bolje da je za sada u Rusiji nego u ovakvom Sarajevu.Eroo wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/hrvatska-ignorise-molbu-bih-da-joj-ustupi-primjerak-povelje-kulina-bana/190829051
Ni u Sarajevu ni u Banja Luci tom dokumentu nije mjesto.
KAd se ponovo uspostavi kontinuitet vlasti iz 1463, onda OK.
A do tada - St. Petersburg.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA: 830 godina Povelje našeg slavnog Kulina bana
”U ime Oca i Sina i Svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.
Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.
Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.
Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja”.
Tekst je to Povelje bana Kulina, koja je najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke povijesti. Napisana je 29. kolovoza 1189. godine.
Pisana na starobosanskom jeziku i bosančicom, najstariji je pronađeni bosanski državni dokument. Sadržaj povelje svjedoči uređenoj bosanskoj državi i prijateljskim odnosima s Dubrovnikom.
Primjerak za koji stručnjaci pretpostavljaju da je original nalazi se u Rusiji, u Sankt Peterburgu. Postoje i dvije prepisane verzije koje se čuvaju u Dubrovniku. Rusija je odbila vratiti original povelje Bosni i Hercegovini.
Povelju, kao i sve u BiH, prate traznorazna svojatanja pa je tako bilo objavljeno da je pisana srpskim jezikom a u Tuzli je na spomeniku izostavljen dio koji ukazuje na kršćansku povijest Bosne.
https://poskok.info/u-ime-oca-i-sina-i-duha-svetoga-830-godina-povelje-naseg-slavnog-kulina-bana/
”U ime Oca i Sina i Svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.
Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.
Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja”.
Tekst je to Povelje bana Kulina, koja je najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke povijesti. Napisana je 29. kolovoza 1189. godine.
Pisana na starobosanskom jeziku i bosančicom, najstariji je pronađeni bosanski državni dokument. Sadržaj povelje svjedoči uređenoj bosanskoj državi i prijateljskim odnosima s Dubrovnikom.
Primjerak za koji stručnjaci pretpostavljaju da je original nalazi se u Rusiji, u Sankt Peterburgu. Postoje i dvije prepisane verzije koje se čuvaju u Dubrovniku. Rusija je odbila vratiti original povelje Bosni i Hercegovini.
Povelju, kao i sve u BiH, prate traznorazna svojatanja pa je tako bilo objavljeno da je pisana srpskim jezikom a u Tuzli je na spomeniku izostavljen dio koji ukazuje na kršćansku povijest Bosne.
https://poskok.info/u-ime-oca-i-sina-i-duha-svetoga-830-godina-povelje-naseg-slavnog-kulina-bana/
Tuzlaci izbacili evanđelje iz povelje Kulina bana!
Povelja uklesana bez dijelova koji govore da je Kulin ban bio kršćanin
Dva tjedna prije izbora, u subotu, otvara se preuređeni gradski park u kojem je i spomenik, na kojem je uklesana povelja Kulina bana iz 1189. godine. Međutim, u tekstu nedostaje početak i kraj, upravo dijelovi iz kojih je jasno da je Kulin ban bio - kršćanin! Izbačeno je 'u ime oca, sina i svetoga duha' s početka, te 'tako mi bog pomogao i svo Sveto Evanđelje' s kraja teksta.
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/tuzlaci-izbacili-evandjelje-iz-povelje-kulina-bana-455452 - www.vecernji.hr
.................
hrvatsko cvijeće :D
Dva tjedna prije izbora, u subotu, otvara se preuređeni gradski park u kojem je i spomenik, na kojem je uklesana povelja Kulina bana iz 1189. godine. Međutim, u tekstu nedostaje početak i kraj, upravo dijelovi iz kojih je jasno da je Kulin ban bio - kršćanin! Izbačeno je 'u ime oca, sina i svetoga duha' s početka, te 'tako mi bog pomogao i svo Sveto Evanđelje' s kraja teksta.
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/tuzlaci-izbacili-evandjelje-iz-povelje-kulina-bana-455452 - www.vecernji.hr
.................
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
epikur37 wrote:Tuzlaci izbacili evanđelje iz povelje Kulina bana!
.................
Ne treba to njima, samo ih uznemirava bezveze.
Hrvati su sami najviše krivi za tu bezobraznu otimačinu i krivotvorenje naše povijesti i tradicije u BiH.
Titranje jaja Islamistima ne vodi ničemu.
Ali ne očekujem ja od Kifle više ništa kad je to u pitanju. U Kifli se nikad neće otrijezniti od cvjećologije.
Titranje jaja Islamistima ne vodi ničemu.
Ali ne očekujem ja od Kifle više ništa kad je to u pitanju. U Kifli se nikad neće otrijezniti od cvjećologije.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Similar topics
» Hrvati , narod koji nestaje : u 16 godina nestale su 32 škole sa po 800 učenika.A najgore nas čeka za deset godina.
» 30 godina od legendarnog koncerta Prljavog Kazališta na Trgu bana Jelačića
» Na današnji dan:28 godina od legendarnog koncerta Prljavog kazališta na Trgu Republike(danas Bana Jelačića)
» Bosna V c gradi već 20 godina, nije stigla do pola. Ali kažu biće gotovo za 5 godina...
» Hrabra lijecnica 25 godina tragala za ubojicom svog zarucnika i pronasla ga..sad sluzi kaznu od 20 godina zatvora
» 30 godina od legendarnog koncerta Prljavog Kazališta na Trgu bana Jelačića
» Na današnji dan:28 godina od legendarnog koncerta Prljavog kazališta na Trgu Republike(danas Bana Jelačića)
» Bosna V c gradi već 20 godina, nije stigla do pola. Ali kažu biće gotovo za 5 godina...
» Hrabra lijecnica 25 godina tragala za ubojicom svog zarucnika i pronasla ga..sad sluzi kaznu od 20 godina zatvora
Page 1 of 1