ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Njemačka ide prema recesiji?Poslovna klima im je najgora u zadnjih šest godina

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Njemačka ide prema recesiji?Poslovna klima im je najgora u zadnjih šest godina - Page 2 Empty Re: Njemačka ide prema recesiji?Poslovna klima im je najgora u zadnjih šest godina

Post by catabbath 27/7/2019, 09:21

A ma. Stari radi s nekim njemcima, kaže da ja godina baš ok, samo nek se tako nastavi do kraja.

catabbath

2015-08-22

Back to top Go down

Njemačka ide prema recesiji?Poslovna klima im je najgora u zadnjih šest godina - Page 2 Empty Re: Njemačka ide prema recesiji?Poslovna klima im je najgora u zadnjih šest godina

Post by Guest 27/7/2019, 19:29

frka wrote:Daklem..ajmo croasoni raus aus dojchland..Jebo te tako je bilo i pred drugi svjetski,,,ista pricha isti kurac..Pa nisu ameri glupi da dozvole blizu suradnju rusa i schwaba..to ih najvishe jebe,,zato su za svaki sluchaj se pozicionirali na Kosovu...Shchwabe organski ne podnose amere ..ali ih moraju trpiti,,Jebote kad se sjetim shta su im ameri radili subotom navecher ...izdrogiraju seiznapijaju i onda lom,,,schwabe ko pichkice,,a meni drago::))))))))))))
Ali jebesh im mater ,,mora im s epriznati da znaju spustiti glavu kad treba i poduvati ako treba americhku kurchinu ..sve za 4 raich..disciplina im pomaze do odredjenog momenta a onda ih unishti..jebga kad nisu fleksibilni do kraja...nego samo na pochetku..Sada im ameri spremaju jebenu zamku koja vec daje negativne rezultate ali po schwabe koji su se oporavili nakon II svjetskog zahvaljujuci americhkom trzishtu i ulaganju,,Chim schwabo digne glavu amer odma iza ushiju,,Pa ono sa VW..je bilo jedno od upozorenja,,ali kad se schwabo osjeca jak on ne jebe zivu silu zato uvijek popushi....pa ce i ovaj puta zajedno sa svojim revizionistichkim pudlicama iz Cro..Ode Deutsche Bank u tri pizde materine,,a bogami za njom i cijela srednja Evropa,,,Prtz,,

dude..načelno si u pravu,kao i obicno,no..ovaj puta svaibi pritisću po papičici gasa koja se zove Ekonomija i investicije u druge drzave..Ovaj puta se ne busaju u grudi i govore kako su Ibermenši i slicne gluposti,ne grade konc-logore i ne trpaju sve ostale nacije u njih,nego velike pogonske hale(isti kuratz :h5 ),gdje su cak uspjeli,svojom voljom privuci i arape i čamuge,taman onako da rade kao zivina,i taman dobiju onako da uspiju prezivjet..eventualno kupiti neki ajudi ili mercedes 2000 godiste..
Svabi puno toga restriktivnog jesu zasluzili(ww1 i ww2),ali ipak,radi se o 80 miljuna dušija koje moraju zivjeti,i bolje da su disciplinirani i pushe kurtchinu,nego da se dogodi ww3..

e sad suradnja Rusa i Svabija..svabi su isli drugom taktikon danas,investicije raznoraznih industrija u Rusiji,sto ce ih ispreplesti,voljeli se ili ne,i omoguciti im zajednicki cilj i interes,sto ce stvoriti sigurnu klimu suradnje...

Jemeri pak vise ne mogu prodati moodo pod boobrege(sankcije),jer su ih i Svabi i Rusi odhebali..jedino sto mogu je pustati glasine,od muva praviti slonove(30 miljardi Ojrova-zrnce prasine koje svabi niti ne osjete,da im ispadne iz džepa),i pokusati sprijeciti daljnje investicije,pokusati saveznu banku ujebati...
nece moci,jerbo Svabi nisu glupi nimalo,dapace,pametniji su nego ameri,a jemericka buka i galama sve manje imaju efekata..
Svabija ima otvorena sva trzista,i nitko nje lud da bojkotira svapsku robu,koja je u samom vrhu kvalitete,pored japanske i juznokorejske,a polako dolazi tu negdje i kineska..stvara se jedno novo ozracje i podrucje trgovina i ekonomija,koje nuzno ne ukljucuju samu Jusu...
Svima je ipak polako dosta jemera i njihove hegemonije..
Hvala im na kljucnoj ulozi u WW2 i pobjedi fasizma i nacizma,ali to im ne daje kredit da do kraja svijeta gospodare svima na planeti.. :starac
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by danni1 28/7/2019, 08:32

pismejker wrote:godisnji priliv Svabije samo od poreza je 250 miljardi dolara..o kakvoj vi to katastrofi pricate???
malo prvo se informirajte,ne naravno od balkanskih medija..
O nikakvoj. Za nešto više od sto godišnjeg prihoda od poreza švabija će to otplatit.

Male
2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 28/7/2019, 13:46

danni1 wrote:
pismejker wrote:godisnji priliv Svabije samo od poreza je 250 miljardi dolara..o kakvoj vi to katastrofi pricate???
malo prvo se informirajte,ne naravno od balkanskih medija..
O nikakvoj. Za nešto više od sto godišnjeg prihoda od poreza švabija će to otplatit.

Ma daj...jebate,vecina pored mozga nema pojma koliko je Svabija brutalno nakrcana lovom,financijasi su im cak i bolji nego jemericki,vise u rangu sa japanskim,kineskim i korejskim..nije bez razloga u samom svjeckom vrhu,..,financijskom,materijalnom i produkcijskom :cleanteeth
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 29/7/2019, 06:15

by pismejker Yesterday at 13:24

dude..načelno si u pravu,kao i obicno,no..ovaj puta svaibi pritisću po papičici gasa koja se zove Ekonomija i investicije u druge drzave..Ovaj puta se ne busaju u grudi i govore kako su Ibermenši i slicne gluposti,ne grade konc-logore i ne trpaju sve ostale nacije u njih,nego velike
========================================================================
Zivio sam 10 god. u Njemachkoj i ne mogu reci da je poznajem sada jer su druga vremena .Medjutim ...ima neshto kod schwaba slichno sa hrvatima....megalomani su i ne znaju stati..takvi su u svemu...i to ih na kraju koshta svega truda ..discipline i planiranja unaprijed 100 god.Njima je ishlo sve po planu do pada Berlinskog zida kome sam bio nazocan,,Jedno pitanje koje morash sam sebi odgovoriti ,,,Zashto ameri ne povlache svoju vojsku i atomsko oruzje iz Njemachke,,Jednostavnan je odgovor..Ja sam isto tako razmishljao emotivno i pristrasno po pitanju bivshe YU...Ali sam na kraju ipak shvatio i povukao potez koji mi se isplatio jer nisam chekao da me ulovi ta YU nesreca...Da sam na tvome mjestu uzeo bi josh kredita i zdimio u USA::))
A sada bez zajebancije ...nece biti dobro posebno ako Trap dobije drugi mandat a hoce..Fora je u tome da su ameri shvatili da ne mogu biti svjetski policajci jer ih to jako puno koshta..a neki ne placaju dogovoreno...posebno Njemachka koja od 1945 igra kako ameri sviraju..igrat ce i dalje jer mora..1% pada potraznje za njemachkim autima u USA je vec katastrofa za njih..Tramp ce dignuti carine na njihove aute..neki dan je rekao da je Makron idiot i da ima boljih vina u USA od francuskih..shto je u pravu..Schwabe zive na slavi mercedesovog dizel motora sa 5 cilindara koji je imao "Cast Iron Cylinder Head".Danas su to proshla vremena...dolaze elektrichni auti ..Tesla se u USA cheka u redu kao kod nas nekada za kavu i banane..Amerima je u interesu da sjebu njemachku auto industriju da bi pokrenuli novu tehnoloshku revoluciju sa eletrichnim autima..Pa zato su i udarili na VW najstedljiviji dizel motor u USA..Nishta nije sluchajno zato treba pozorno pratiti shto se deshava na svjetskoj sceni jer to nam se obije od glavu ni krivim ni duznim..Kao shto je pad berlinskog zida..Da ne objashnjavam previshe ..svijet je u danshnje vrijeme veliko selo i drugachija su pravila igre..U politici nema ljubavi nego interesi.Njemachki interes su ruske sirovine a americhki interes je da sprijechi veci njemachki uspon...nadam se da nisi zaboravio na pochetku teksta shto im je zajednichko sa hrvatima,,,megalomanija,,U zivotu morash znati stati kao i u kocki ,,,i kad gubish i kada dobijash..jer zivot je rulet ..kuzish..

Njemački recesijski val potopit će i Hrvatsku
ZAGREB - Njemačkoj sve više prijeti recesija, jer proizvodnja trenutačno pada u više od 80 posto njezinih industrijskih poduzeća. Budući da nemaju dovoljno posla, oko četiri posto svih tvrtki u najvećem europskom gospodarstvu počelo je raditi sa skraćenim radnim vremenom.
Analitičari očekuju da će se u rujnu broj takvih poduzeća udvostručiti, prema istraživanju instituta IFO iz Münchena.

- Njemačka prerađivačka industrija faktično se nalazi u recesiji još od sredine 2018. godine, upozorio je Timo Wollmershäuser, dužnosnik u IFO-u. Pozivajući se na najnoviju, još turobniju srpanjsku anketu provedenu u 9.000 poduzeća, direktor tog instituta Clemens Fuest dodao je kako je »pokazatelj poslovne klime u industriji u slobodnom padu«.

To još ne znači da je recesija zahvatila cijelo gospodarstvo, jer najveći doprinos njemačkom bruto domaćem proizvodu (BDP) ne dolazi iz industrije, nego iz uslužnog sektora, kao u ostalim zemljama. Službeni podaci o BDP-u u drugom tromjesečju nisu još objavljeni. Međutim, ubrzano malaksavanje industrije počelo se prenositi u ostale sektore, piše Novi list.

Tako je indeks poslovne klime IFO-a, od lipnja do srpnja, u Njemačkoj pao s 97,5 na 95,7 boda, daleko ispod razine od 97,1 boda, koliko su očekivali ekonomisti u anketi Reutersa. To je najniža razina poslovne klime od 2013. godine, a nevolja je što se indeks već dugo pogoršava. Nad njemačkom ekonomijom nakupljaju se tamni oblaci. Poduzetnici se boje da se stvari do kraja godine neće popraviti, nego dodatno pogoršati.

- Ne očekuje se nikakvo kratkoročno poboljšanje, jer poslovni ljudi gledaju na sljedećih šest mjeseci s više pesimizma, potvrdio je Fuest.
Glavni razlog za njemačke nevolje je pad svjetske trgovine prouzročen usporavanjem kineskoga gospodarstva i trgovinskim ratovima koje potiče Washington. To dovodi do pada potražnje za proizvodima njemačke ekonomije, orijentirane na strana tržišta. Izvoz čini čak 48 posto njemačkoga BDP-a. Padom prodaje najviše je pogođena automobilska industrija, koja s kooperantima čini 14 posto nacionalnoga gospodarstva.

- Svi problemi dolaze zajedno. To je Kina, to je rastući protekcionizam u svijetu, tu su i poremećaji u globalnim opskrbnim lancima, ukratko je kazao Fuest, napominjući da se narudžbe za njemačke tvrtke prorjeđuju i da njihova poslovna očekivanja padaju najbrže od početka 2009. godine, kada je u Europi i svijetu izbila kriza.

Kada njemačko gospodarstvo kihne, cijela Europa dobije vrućicu - stara je izreka koju često spominju ekonomisti. Nema sumnje, problemi u Njemačkoj, koja čini četvrtinu europskoga gospodarstva, osjetit će se u ostalim zemljama. Ekonomija u većini zapadnoeuropskih država također gubi dah, iako sporijim tempom nego u Njemačkoj. Toga su sve više svjesni dužnosnici Europske unije, pa i Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke (ESB).

- Slika postaje sve gora i gora, rekao je Draghi, najavljujući da će njegov ESB najesen pokrenuti nove mjere monetarnog popuštanja kako bi doskočio slabljenju gospodarskog zamaha.

Draghi nije precizirao kakve će to mjere biti, ali promatrači upozoravaju na činjenicu da ESB odjednom najavljuje zaokret, poput ostalih središnjih banaka u svijetu.
Prvi put nakon početka krize iz 2009. središnje banke u Japanu, Kini, Indiji, Australiji počele su spuštati kamate ili pokretati monetarne poticaje. Snižavanje kamata već od idućeg tjedna najavile su i američke Federalne pričuve. To potvrđuje da na svim stranama svijeta miriše nova recesija.
Zasad nema svježih podataka o tome u kojoj se mjeri zastoj u njemačkom gospodarstvu osjeća u Hrvatskoj. U našoj državi nitko ne provodi redovite mjesečne ankete o stanju u poduzećima, kao u velikim zemljama. Službena slika o gospodarskim kretanjima zasad je ružičasta.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatsko je gospodarstvo u prvom tromjesečju doživjelo najveći zamah u posljednjih deset godina, postigavši stopu rasta od 3,9 posto. Štoviše, prema procjenama Ekonomskog instituta Zagreb, taj se gospodarski rast tijekom travnja i svibnja ubrzao na stopu od 4 posto. Sudeći prema silaznoj liniji indeksa CEIZ tog instituta, gospodarska aktivnost u svibnju počela je slabjeti.

Međutim, Hrvatska gospodarska komora još je proljetos najavila da će malaksavanje njemačkoga gospodarstva pogoditi i našu zemlju. To je neizbježno, jer je »Njemačka najveće izvozno tržište Hrvatske i zbog toga ima najveći utjecaj na hrvatsko gospodarstvo«, ocijenila je Komora, upozoravajući da iz te zemlje dolazi i najviše turista.

- U ovoj godini u Njemačkoj se predviđa usporavanje rasta, pod pretežnim utjecajem smanjivanja globalne robne razmjene i njemačkog izvoza, što bi po istom ključu trebalo utjecati na usporavanje dinamike rasta izvoza i BDP-a u Hrvatskoj, upozorava Komora u analizi »Utjecaj Njemačke na kretanje hrvatskog gospodarstva«.

Što se tiče njemačkih turista, oni nisu prorijedili putovanja u Hrvatsku. Naprotiv, kako je nedavno upozorio ministar turizma Gari Cappelli, broj njemačkih gostiju u prvoj polovini ove godine kod nas je povećan za šest posto. Međutim, u srpnju se dolazak turista smanjio, što je Cappelli dijelom pripisao klimatskim promjenama.

Jesu li za to krivi i ekonomski razlozi, tek će se vidjeti. Putovanja na odmor jedna su od prvih stvari kojih se ljudi odreknu kada osjete dolazak krize, kažu ekonomisti.
Međunarodni monetarni fond prekjučer je ponovo snizio prognozu svjetskoga gospodarskog rasta za ovu godinu, spustivši je na 3,2 posto, a u eurozoni na 1,3 posto. Promatrači podsjećaju da su službene prognoze MMF-a, tijekom prošlog desetljeća, uvijek bile optimističnije od onoga što se kasnije dogodilo.

Vlada u Berlinu još je u travnju zaključila kako se stvari pogoršavaju u toj mjeri da Njemačka ove godine ne može očekivati gospodarski rast veći od 0,5 posto.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by RayMabus 29/7/2019, 06:32

Ja molim Boga da upadnu u recesiju jer mene ne zanima lova nego svrgavanje emanicipacije ( Merkel i ekipa ).

Šta će ti lova kad žene vladaju ?
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Guest 29/7/2019, 06:37

Pusti macu pod policu ode ona i na policu,,je l' tvoja machka takva??Ako je takva odma je tjeraj iz kuce ,,,donosi ti loshu energiju kad je u pitanju zenski rod,,,ako je machak,,,onda ga pusti neka divlja po dvorishtu i po kuci,,,samo pazi gdje sere:::))
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 29/7/2019, 06:42

ajaedna diploma dominira kada je u pitanju nezaposlenost kod hvata..

http://www.poslovni.hr/karijere/bez-posla-je-i-dalje-10715-hrvata-s-diplomom-najvise-iz-jedne-struke-355856
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by RayMabus 29/7/2019, 06:43

Mačak je , evo baš mi je prije po ure uša ( vrata su otvorena jer je lito pa je vruće pa onda su cilu noć otvorena  ) pa san mu namjerno zatvorija vrata nakon šta je uša i odma mijaukanje pusti me van , pusti me van. Malo ga zezan. lol!

Uđe u kuću po noći pa.prošeta , gleda jer ima miševa al jutros mi baš došlo ga malo zezan pa mu zatvorija kad je uša , odma je skužija da san zatvorija vanjska vrata pa odma mijaukanje pusti me , pusti me van. A šta si uša koji kurac onda ? lol! Cirkus.

Nek Njemačka tone , vidin ja da je njima GDP growth rate .
0.5 % rast gospodarstva. Gotovi su , ne mogu više , dosegli zenit. Sad će oni lagano morat oborit cijenu Eura da budu konkurentni a to je u biti spuštanje standarda dakle nova ekonomska kriza. Tko in jebe mater emanicipiranu. Šta će ti pare kad žene s njima upravljaju ( matrijarh ) ? Ajmo Trump ruši to.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 29/7/2019, 07:07

frka wrote:ajaedna diploma dominira kada je u pitanju nezaposlenost kod hvata..

http://www.poslovni.hr/karijere/bez-posla-je-i-dalje-10715-hrvata-s-diplomom-najvise-iz-jedne-struke-355856
To se da izregulirat da država zakonom ograniči upisne kvote na ekonomski fakultet pa bi s vrimenom neki u penziju a novih je manje pa bi bilo posla i za njih. Al ne da mi se u to mišat jer to nije moj problem šta oni masovno to upisuju a hrpa diplomiranih ekonomista na birou. To ti ženske upisuju pa onda gleda di će se uvalit u kancelariju a to kad se jednom negdi uvali nećeš je se tako lako rješit.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by Guest 29/7/2019, 19:54

by RayMabus Today at 01:07

@frka wrote:
ajaedna diploma dominira kada je u pitanju nezaposlenost kod hvata..

To se da izregulirat da država zakonom ograniči upisne kvote na ekonomski fakultet pa bi s vrimenom neki u penziju a novih je manje pa bi bilo posla i za njih. Al ne da mi se u to mišat jer to nije moj problem šta oni masovno to upisuju a hrpa diplomiranih ekonomista na birou. To ti ženske upisuju pa onda gleda di će se uvalit u kancelariju a to kad se jednom negdi uvali nećeš je se tako lako rješit.
=====================================================================
Taj ekonomski treba ukinut mada me vezu predivne uspomene na njega jer sam se namlatio love od hercegovaca koji su zeljeli imati 'vakultet..
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 30/7/2019, 11:07

frka wrote:by pismejker Yesterday at 13:24

dude..načelno si u pravu,kao i obicno,no..ovaj puta svaibi pritisću po papičici gasa koja se zove Ekonomija i investicije u druge drzave..Ovaj puta se ne busaju u grudi i govore kako su Ibermenši i slicne gluposti,ne grade konc-logore i ne trpaju sve ostale nacije u njih,nego velike
========================================================================
Zivio sam 10 god. u Njemachkoj i ne mogu reci da je poznajem sada jer su druga vremena .Medjutim ...ima neshto kod schwaba slichno sa hrvatima....megalomani su i ne znaju stati..takvi su u svemu...i to ih na kraju koshta svega truda ..discipline i planiranja unaprijed 100 god.Njima je ishlo sve po planu do pada Berlinskog zida kome sam bio nazocan,,Jedno pitanje koje morash sam sebi odgovoriti ,,,Zashto ameri ne povlache svoju vojsku i atomsko oruzje iz Njemachke,,Jednostavnan je odgovor..Ja sam isto tako razmishljao emotivno i pristrasno po pitanju bivshe YU...Ali sam na kraju ipak shvatio i povukao potez koji mi se isplatio jer nisam chekao da me ulovi ta YU nesreca...Da sam na tvome mjestu uzeo bi josh kredita i zdimio u USA::))
A sada bez zajebancije ...nece biti dobro posebno ako Trap dobije drugi mandat a hoce..Fora je u tome da su ameri shvatili da ne mogu biti svjetski policajci jer ih to jako puno koshta..a neki ne placaju dogovoreno...posebno Njemachka koja od 1945 igra kako ameri sviraju..igrat ce i dalje jer mora..1% pada potraznje za njemachkim autima u USA je vec katastrofa za njih..Tramp ce dignuti carine na njihove aute..neki dan je rekao da je Makron idiot i da ima boljih vina u USA od francuskih..shto je u pravu..Schwabe zive na slavi mercedesovog dizel motora sa 5 cilindara koji je imao "Cast Iron Cylinder Head".Danas su to proshla vremena...dolaze elektrichni auti ..Tesla se u USA cheka u redu  kao kod nas nekada za kavu i banane..Amerima je u interesu da sjebu njemachku auto industriju da bi pokrenuli novu tehnoloshku revoluciju sa eletrichnim autima..Pa zato su i udarili na VW najstedljiviji dizel motor u USA..Nishta nije sluchajno zato treba pozorno pratiti shto se deshava na svjetskoj sceni jer to nam se obije od glavu ni krivim ni duznim..Kao shto je pad berlinskog zida..Da ne objashnjavam previshe ..svijet je u danshnje vrijeme veliko selo i drugachija su pravila igre..U politici nema ljubavi nego interesi.Njemachki interes su ruske sirovine a americhki interes je da sprijechi veci njemachki uspon...nadam se da nisi zaboravio na pochetku teksta shto im je zajednichko sa hrvatima,,,megalomanija,,U zivotu morash znati stati kao i u kocki ,,,i kad gubish i kada dobijash..jer zivot je rulet ..kuzish..

Njemački recesijski val potopit će i Hrvatsku
ZAGREB - Njemačkoj sve više prijeti recesija, jer proizvodnja trenutačno pada u više od 80 posto njezinih industrijskih poduzeća. Budući da nemaju dovoljno posla, oko četiri posto svih tvrtki u najvećem europskom gospodarstvu počelo je raditi sa skraćenim radnim vremenom.
Analitičari očekuju da će se u rujnu broj takvih poduzeća udvostručiti, prema istraživanju instituta IFO iz Münchena.

- Njemačka prerađivačka industrija faktično se nalazi u recesiji još od sredine 2018. godine, upozorio je Timo Wollmershäuser, dužnosnik u IFO-u. Pozivajući se na najnoviju, još turobniju srpanjsku anketu provedenu u 9.000 poduzeća, direktor tog instituta Clemens Fuest dodao je kako je »pokazatelj poslovne klime u industriji u slobodnom padu«.

To još ne znači da je recesija zahvatila cijelo gospodarstvo, jer najveći doprinos njemačkom bruto domaćem proizvodu (BDP) ne dolazi iz industrije, nego iz uslužnog sektora, kao u ostalim zemljama. Službeni podaci o BDP-u u drugom tromjesečju nisu još objavljeni. Međutim, ubrzano malaksavanje industrije počelo se prenositi u ostale sektore, piše Novi list.

Tako je indeks poslovne klime IFO-a, od lipnja do srpnja, u Njemačkoj pao s 97,5 na 95,7 boda, daleko ispod razine od 97,1 boda, koliko su očekivali ekonomisti u anketi Reutersa. To je najniža razina poslovne klime od 2013. godine, a nevolja je što se indeks već dugo pogoršava. Nad njemačkom ekonomijom nakupljaju se tamni oblaci. Poduzetnici se boje da se stvari do kraja godine neće popraviti, nego dodatno pogoršati.

- Ne očekuje se nikakvo kratkoročno poboljšanje, jer poslovni ljudi gledaju na sljedećih šest mjeseci s više pesimizma, potvrdio je Fuest.
Glavni razlog za njemačke nevolje je pad svjetske trgovine prouzročen usporavanjem kineskoga gospodarstva i trgovinskim ratovima koje potiče Washington. To dovodi do pada potražnje za proizvodima njemačke ekonomije, orijentirane na strana tržišta. Izvoz čini čak 48 posto njemačkoga BDP-a. Padom prodaje najviše je pogođena automobilska industrija, koja s kooperantima čini 14 posto nacionalnoga gospodarstva.

- Svi problemi dolaze zajedno. To je Kina, to je rastući protekcionizam u svijetu, tu su i poremećaji u globalnim opskrbnim lancima, ukratko je kazao Fuest, napominjući da se narudžbe za njemačke tvrtke prorjeđuju i da njihova poslovna očekivanja padaju najbrže od početka 2009. godine, kada je u Europi i svijetu izbila kriza.

Kada njemačko gospodarstvo kihne, cijela Europa dobije vrućicu - stara je izreka koju često spominju ekonomisti. Nema sumnje, problemi u Njemačkoj, koja čini četvrtinu europskoga gospodarstva, osjetit će se u ostalim zemljama. Ekonomija u većini zapadnoeuropskih država također gubi dah, iako sporijim tempom nego u Njemačkoj. Toga su sve više svjesni dužnosnici Europske unije, pa i Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke (ESB).

- Slika postaje sve gora i gora, rekao je Draghi, najavljujući da će njegov ESB najesen pokrenuti nove mjere monetarnog popuštanja kako bi doskočio slabljenju gospodarskog zamaha.

Draghi nije precizirao kakve će to mjere biti, ali promatrači upozoravaju na činjenicu da ESB odjednom najavljuje zaokret, poput ostalih središnjih banaka u svijetu.
Prvi put nakon početka krize iz 2009. središnje banke u Japanu, Kini, Indiji, Australiji počele su spuštati kamate ili pokretati monetarne poticaje. Snižavanje kamata već od idućeg tjedna najavile su i američke Federalne pričuve. To potvrđuje da na svim stranama svijeta miriše nova recesija.
Zasad nema svježih podataka o tome u kojoj se mjeri zastoj u njemačkom gospodarstvu osjeća u Hrvatskoj. U našoj državi nitko ne provodi redovite mjesečne ankete o stanju u poduzećima, kao u velikim zemljama. Službena slika o gospodarskim kretanjima zasad je ružičasta.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatsko je gospodarstvo u prvom tromjesečju doživjelo najveći zamah u posljednjih deset godina, postigavši stopu rasta od 3,9 posto. Štoviše, prema procjenama Ekonomskog instituta Zagreb, taj se gospodarski rast tijekom travnja i svibnja ubrzao na stopu od 4 posto. Sudeći prema silaznoj liniji indeksa CEIZ tog instituta, gospodarska aktivnost u svibnju počela je slabjeti.

Međutim, Hrvatska gospodarska komora još je proljetos najavila da će malaksavanje njemačkoga gospodarstva pogoditi i našu zemlju. To je neizbježno, jer je »Njemačka najveće izvozno tržište Hrvatske i zbog toga ima najveći utjecaj na hrvatsko gospodarstvo«, ocijenila je Komora, upozoravajući da iz te zemlje dolazi i najviše turista.

- U ovoj godini u Njemačkoj se predviđa usporavanje rasta, pod pretežnim utjecajem smanjivanja globalne robne razmjene i njemačkog izvoza, što bi po istom ključu trebalo utjecati na usporavanje dinamike rasta izvoza i BDP-a u Hrvatskoj, upozorava Komora u analizi »Utjecaj Njemačke na kretanje hrvatskog gospodarstva«.

Što se tiče njemačkih turista, oni nisu prorijedili putovanja u Hrvatsku. Naprotiv, kako je nedavno upozorio ministar turizma Gari Cappelli, broj njemačkih gostiju u prvoj polovini ove godine kod nas je povećan za šest posto. Međutim, u srpnju se dolazak turista smanjio, što je Cappelli dijelom pripisao klimatskim promjenama.

Jesu li za to krivi i ekonomski razlozi, tek će se vidjeti. Putovanja na odmor jedna su od prvih stvari kojih se ljudi odreknu kada osjete dolazak krize, kažu ekonomisti.
Međunarodni monetarni fond prekjučer je ponovo snizio prognozu svjetskoga gospodarskog rasta za ovu godinu, spustivši je na 3,2 posto, a u eurozoni na 1,3 posto. Promatrači podsjećaju da su službene prognoze MMF-a, tijekom prošlog desetljeća, uvijek bile optimističnije od onoga što se kasnije dogodilo.

Vlada u Berlinu još je u travnju zaključila kako se stvari pogoršavaju u toj mjeri da Njemačka ove godine ne može očekivati gospodarski rast veći od 0,5 posto.
vrl ozanimljiva analiza... :tu :tu :tu
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Back to top

- Similar topics