DANAS JE BLAGDAN Poljske kraljice i katoličke svetice Jadwige (1374.-1399.), koje bi se trebali spomenuti i Hrvati
Page 1 of 1
DANAS JE BLAGDAN Poljske kraljice i katoličke svetice Jadwige (1374.-1399.), koje bi se trebali spomenuti i Hrvati
Autor: CroExpress/Božo Skoko
Danas je blagdan poljske kraljice i katoličke svetice Jadwige (1374.-1399.), koje bi se trebali spomenuti i Hrvati, a posebno Bosna i Hercegovina.
Naime, bila je kći hrvatsko-ugarskoga kralja Ludovika I. Anžuvinca i kraljice Elizabete Kotromanic (bosanske princeze, kćeri Stjepana II. Kotromanica i vjerovatno najutjecajnije vladarice svih vremena rođene na našim prostorima).
Jadwiga je izabrana 1384. za kraljicu Poljske.
Udajom za kneza Litve Vladislava II. Jagela, koji je prešao na kršćanstvo, ujedinila je Litvu s Poljskom. Mlada kraljica aktivno je sudjelovala u političkom, diplomatskom i kulturnom životu.
Bila je obrazovana žena, ljubiteljica znanosti, umjetnosti, glazbe i književnosti.
Promicala je prosvjetu i obrazovanje, a otvorila je i mnoge bolnice, podigla crkve i samostane, osnovala biskupiju u Vilniusu te uvela u liturgiju narodni jezik.
Osobito je brinula o siromasima, ljudima u nevolji i potlačenima, zbog čega ju je narod već za života štovao kao sveticu. Jadwiga je preminula nakon komplikacija s porodom kćeri Elizabete na današnji dan, 17. srpnja 1399. godine u Krakowu.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je svetom u Krakowu 1997. godine. Njezino glavno svetište, katedralna bazilika svetih Stanislava i Vaclava, nalazi se na brdu Wavelu u Krakowu.
https://croexpress.eu/vjera/19912/danas-je-blagdan-poljske-kraljice-i-katolicke-svetice-jadwige-1374-1399-koje-bi-se-trebali-spomenuti-i-hrvati/
Jadwiga je preminula nakon komplikacija s porodom kćeri Elizabete na današnji dan, 17. srpnja 1399. godine u Krakowu.
Autor: CroExpress/Božo Skoko
Danas je blagdan poljske kraljice i katoličke svetice Jadwige (1374.-1399.), koje bi se trebali spomenuti i Hrvati, a posebno Bosna i Hercegovina.
Naime, bila je kći hrvatsko-ugarskoga kralja Ludovika I. Anžuvinca i kraljice Elizabete Kotromanic (bosanske princeze, kćeri Stjepana II. Kotromanica i vjerovatno najutjecajnije vladarice svih vremena rođene na našim prostorima).
Jadwiga je izabrana 1384. za kraljicu Poljske.
Udajom za kneza Litve Vladislava II. Jagela, koji je prešao na kršćanstvo, ujedinila je Litvu s Poljskom. Mlada kraljica aktivno je sudjelovala u političkom, diplomatskom i kulturnom životu.
Bila je obrazovana žena, ljubiteljica znanosti, umjetnosti, glazbe i književnosti.
Promicala je prosvjetu i obrazovanje, a otvorila je i mnoge bolnice, podigla crkve i samostane, osnovala biskupiju u Vilniusu te uvela u liturgiju narodni jezik.
Osobito je brinula o siromasima, ljudima u nevolji i potlačenima, zbog čega ju je narod već za života štovao kao sveticu. Jadwiga je preminula nakon komplikacija s porodom kćeri Elizabete na današnji dan, 17. srpnja 1399. godine u Krakowu.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je svetom u Krakowu 1997. godine. Njezino glavno svetište, katedralna bazilika svetih Stanislava i Vaclava, nalazi se na brdu Wavelu u Krakowu.
17.07.2019.
https://croexpress.eu/vjera/19912/danas-je-blagdan-poljske-kraljice-i-katolicke-svetice-jadwige-1374-1399-koje-bi-se-trebali-spomenuti-i-hrvati/
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
Re: DANAS JE BLAGDAN Poljske kraljice i katoličke svetice Jadwige (1374.-1399.), koje bi se trebali spomenuti i Hrvati
Eto vidiš...malo naše zaprške i odma kraljica.
Re: DANAS JE BLAGDAN Poljske kraljice i katoličke svetice Jadwige (1374.-1399.), koje bi se trebali spomenuti i Hrvati
Sutra je sveti Prokopije.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Pomoz Bog, junače!jastreb wrote:Sutra je sveti Prokopije.
2016-07-22
Još malo pa dan ustanka naroda RH I BIH
Sora wrote:Još malo pa dan ustanka naroda RH I BIH
Mi slavimo onaj u Hercegovini protiv Turaka, iz 1875.-1878, pod vodstvom Don Ivana Musića.
2016-07-22
Kako je nekad bilo puno budala na ovom forumu...
Sad nema nikoga. Ostali smo samo Ero i ja.
Sad nema nikoga. Ostali smo samo Ero i ja.
crvenkasti-
2014-04-17
Mislim da je taj vodio Stojan Kovačević.Eroo wrote:Sora wrote:Još malo pa dan ustanka naroda RH I BIH
Mi slavimo onaj u Hercegovini protiv Turaka, iz 1875.-1878, pod vodstvom Don Ivana Musića.
Nego ,mene zanima sveti Prokopije. Neki dan mi je kolega jedan Srbin rekao kako u nedjelju neće raditi jer je sveti Prokopije,pa me interesira kakav značaj taj svetac ima među Srbima,osim ako mu nije slava(a nije).
2014-04-22
Srbi su se samo priključili...Don Musić je podigao ustanak, a za dona nije baš zgodno da vodi rat.jastreb wrote:Mislim da je taj vodio Stojan Kovačević.Eroo wrote:Sora wrote:Još malo pa dan ustanka naroda RH I BIH
2016-07-22
jastreb wrote:Mislim da je taj vodio Stojan Kovačević.Eroo wrote:Sora wrote:Još malo pa dan ustanka naroda RH I BIH
Nego ,mene zanima sveti Prokopije. Neki dan mi je kolega jedan Srbin rekao kako u nedjelju neće raditi jer je sveti Prokopije,pa me interesira kakav značaj taj svetac ima među Srbima,osim ako mu nije slava(a nije).
To ti se zove 'crveno slovo'. Srbi ne rade niti na jedno crveno slovo.
crvenkasti-
2014-04-17
A ni na one na crna slova nije im baš na volju.crvenkasti wrote:jastreb wrote:Mislim da je taj vodio Stojan Kovačević.Eroo wrote:Sora wrote:Još malo pa dan ustanka naroda RH I BIH
To ti se zove 'crveno slovo'. Srbi ne rade niti na jedno crveno slovo.
2016-07-22
Evo. Saznah. Kažu da Prokopa u Podrinju vise postuju muslimani nego Srbi. Muslimani na taj dan izbjegavaju kupanje u Drini,jrr ih se taj dan masovno utapa. Jedne godine 5.jastreb wrote:Sutra je sveti Prokopije.
Ima uzrecica Sveti Prokop turski pokop. Ili Sveti Prokopije tursko zakopije.
2014-04-22
Similar topics
» Stop multikulturalizmu : trojni sastanak Poljske , Mađarske i Salvinija danas u Budimpešti
» Imbex jos jednom dokazuje da su za njih Hrvati u BiH negativci:'Plenkovic i Milanovic bi trebali znati da su u Herceg Bosni pustali pse na zatvorenike'
» Srbija među pet zemalja u koje se Hrvati najviše iseljavaju :D
» Hrvati ni danas ne znaju razmjere zločina u Zagrebu
» Hrvati ni danas ne znaju razmjere zlocina u Zagrebu .
» Imbex jos jednom dokazuje da su za njih Hrvati u BiH negativci:'Plenkovic i Milanovic bi trebali znati da su u Herceg Bosni pustali pse na zatvorenike'
» Srbija među pet zemalja u koje se Hrvati najviše iseljavaju :D
» Hrvati ni danas ne znaju razmjere zločina u Zagrebu
» Hrvati ni danas ne znaju razmjere zlocina u Zagrebu .
Page 1 of 1