Vlasnik serije Černobil je „slučajno“ Westinghouse, konkurent ruskog Rosatoma
Page 1 of 1
Vlasnik serije Černobil je „slučajno“ Westinghouse, konkurent ruskog Rosatoma
Westinghouse filmom “Černobil” pokušava potkopati ruski Rosatom iz prostog razloga zato što Sjedinjene Države u nizu područja znanosti i tehnologije ne mogu podnijeti poštenu konkurenciju s Rusijom.
Jedan od “plemenitih mitova” o zapadnom kapitalizmu je “pošteno tržišno natjecanje”, neke vrste poštenog natjecanja između proizvođača, dobavljača i pružatelja usluga u borbi za klijente. Ovaj mit, kao i mnoge druge lijepe priče iz enciklopedije “American Dream”, je lažan i licemjeran. Pošteno tržišno natjecanje unutar Sjedinjenih Država je rijetka pojava, a kada se radi o prljavim trikovima s konkurencijom iz “pogrešne zemlje”, koriste se sva sredstva.Ali okviri su postali preuski i nisu obuhvatili baš sva područja. Trebalo ih proširiti na AT&T, američki telekomunikacijski div koji je kupio HBO kanal. Osim toga, prošle godine u lipnju je Američki savezni sud kao legalan priznao posao kupnje od strane američke telekomunikacijske tvrtke AT&T zabavnog konglomerata Time Warner za 85 milijardi dolara. Tako je AT&T stekao tvrtke kao što su Time Inc., Warner Bros. Entertainment, Time Warner Cable, CNN, HBO, TBS, Turner Broadcasting System i The CW Television Network.
Vratimo se opet na temu černobilske serije. Svi su je toliko hvalili zbog preciznosti u detaljima i ljubavi prema pojedinostima da je glavno pitanje zašto su 33 godine nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Černobil u Sjedinjenim Državama željno ovjekovječili ovaj događaj.
Dakle, prva činjenica je da godinu dana prije premijere serije, usred procesa snimanja, vlasnik HBO kanala postaje novi vlasnik. A kakav je vlasnik AT&T?
Između ostalog, važno je reći da je AT&T upravo tada, u lipnju 2018. godine, imao novog strateškog partnera, tvrtku Brookfield Infrastructure. To je druga činjenica.
Treća činjenica je da je isti Brookfield Infrastructure otprilike u isto vrijeme kupuje tvrtke Westinghouse Electrica, jednog od svjetskih lidera u području nuklearne energije u naglom opadanju.
Ovu iznimno jednostavnu zagonetku tumači isto tako jednostavna logika: seriju “Černobil” snimili su suvlasnici glavnog konkurenta Rosatoma. A kad su uzletjeli, uzdrmani lovorikama “povijesne autentičnosti”, u svjetskim medijima su se pojavili naslovi koji objašnjavaju za što je u stvari sve učinjeno.
I u tom kontekstu, “Černobil” uopće nije snimljen iz ljubavi prema čistoj umjetnosti, nego više iz komercijalnih pobuda i crnog PR-a. Ispostavilo se da ovo nije urota, već istina.
Ali natrag na početak našeg teksta. Poznato je da su Amerikanci neprincipijelni manipulatori koji utječu na svjetsko javno mnijenje pomoću “umjetnosti”. Pa što onda?
Ovdje se, međutim, radi o mnogo dubljim stvarima, koje su pokazatelj takvog nepoštenog tržišnog natjecanja ili, jednostavno rečeno, nemogućnosti poštenog natjecanja.
Amerika sve više pokazuje tehničku degradaciju. Od velike tehnološke sile, kada su mogli praviti tehnologiju, lansirati rakete na Mjesec i brzo izraditi potreban broj dobrih zrakoplova, tenkova i brodova, SAD su se postupno pretvorile u zemlju iz koje je otišla ne samo proizvodnja, nego i mozgovi.
Neizbježna logika kapitalizma je na sve moguće načine zahtijevala smanjenje troškova proizvodnje, ali s druge strane se događa prirodan pad kvalitete. U presedanu s automatizacijom Boeinga 737 MAX otkriveni su monstruozni slučajevi. Ispostavilo se da su indijski gostujući radnici izrađivali softver za sustave kontrole zrakoplova za 9 dolara na sat.
Samo izvucite čitavu gomilu zaključaka iz ove činjenice. Prije svega, pad razine tehničke kulture nacije u cjelini koja, kao normalnu stvar, gastarbajterima iz Indije koji rade za 9 dolara po satu daje zadaću razvoja najvrednijeg softvera. Drugo, čak i ako prihvatimo ovu činjenicu, pa imaju li ikoga tamo da provjeri softver prije upotrebe? Imaju, ali Boeing provjerava sam sebe. I tako imamo američki stil. A onda avioni padaju jedan za drugim. Sumnja se širi i na nesreće F-35, ali je to preduga tema.
Dakle, “Černobil” Westinghousea pokušava utopiti Rosatom zato što Sjedinjene Države u nizu područja znanosti i tehnologije više ne mogu dugo trpjeti konkurenciju s Rusijom. Mora se ići na prljave trikove. No, što se dalje cijela zgrada američkog znanstveno-industrijskog giganta bude urušavala, to će biti sve teže sakriti i krivnju prebacivati na “zle Ruse”.
zato su se toliko trudili da iznesu dogadjaj od prije tricet godina kao nesto spektakularno :)
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
Re: Vlasnik serije Černobil je „slučajno“ Westinghouse, konkurent ruskog Rosatoma
ne, koliko znam rosatomovoj tehnologiji nije nis falilo, greska je nastala kad su radili testove sigurnosti da im se ne dogodi ono sto im se dogodilo, ljudski faktor je odigrao igru, citao sam cjelu studiju o tomu, nesto je bilo forsirano i to im se odbilo o glavu, ne sjecam se o cem se radilo jel j e proslo dosta vremena od kad sam to citao, rusi imaju jos uvijek reaktore koji rade na istoj tehnologiji iz sovjetskih vremena i neki ce radit cak do kraj dvadesetiha imali su i ameri otok 3 milje al se o tom ne dize prasinamarcellus wrote:iskreno, rosatomova tehnologija kojom je rađen černobil je bila daleko iza westinghouseove, kako je sad ne znam
sto se tice danasnje tehnologije, tu su rusi daleko ispred ostalih, i sto se tice iskoristivosti i sto se tice sigurnosti s tim da idu na razvoj sistema za kompletno spaljivanje nuklearnog goriva, da ne bude otpada koji treba skladistit
vec sada izvlace staro iskoristeno gorivo iz skladista, tj hranilista kako to oni zovu i upucavaju ga za novu upotrebu, cak spaljuju i vojni nuklearni material koji ne moze jos nitko spaljivat osim njih
zadnji tehnoloski izboj im je ploveca nuklearka , admiral lomosov, ultramoderni reaktori koji se korste jedino kod vojnih instalacija, moblina atomska elektrana, na zapadu su ga u zadnje vrijeme poceli castit imenima kao ploveci cernobil, nakon serije, medjutim ta elektrana moze izdrzati sudar s bilo koji plovilom, valove do 50 metara visine itd, nivo sigurnosti je takav da moze radit bez posade u autonomnom rezimu dok ne potrosi gorivo i automatski se sam iskljucije, osiguran protiv magnetnog pulsa, empa
o vojnoj tehnologiji da ne govorimo, ne mislim na bombe nego na rakete koje imaju atomske motore i mobilni reaktor na kamionu za lasrski sistem peresvet, plus mini reaktore na torpedima posejdon
idu ful na minimizaciju atomskih reaktora i zanimljiva je izjava jednog fizicara iz instituta u akademikgorodu, mogu napravit mikro nuklearni reaktor za samo jednu zgradu ali bi to bilo previse reaktora u djiru i veca opasnost od nekontroliranih incidenata
pa nece ici u tom smjeru za civilne svrhe nego samo za vojne
Leviathan2 wrote:ne, koliko znam rosatomovoj tehnologiji nije nis falilo, greska je nastala kad su radili testove sigurnosti da im se ne dogodi ono sto im se dogodilo, ljudski faktor je odigrao igru, citao sam cjelu studiju o tomu, nesto je bilo forsirano i to im se odbilo o glavu, ne sjecam se o cem se radilo jel j e proslo dosta vremena od kad sam to citao, rusi imaju jos uvijek reaktore koji rade na istoj tehnologiji iz sovjetskih vremena i neki ce radit cak do kraj dvadesetiha imali su i ameri otok 3 milje al se o tom ne dize prasinamarcellus wrote:iskreno, rosatomova tehnologija kojom je rađen černobil je bila daleko iza westinghouseove, kako je sad ne znam
radili su eksperiment za slučaj nestanka struje jer su smatrali da je minuta koliko je dizelima potrebno da se zavrte i pokrenu pumpe za vodu predugo vrijeme i nesigurno. Isključili su sve sigurnosne automatske sustave - tri ključna - i ostavili premalo grafitnih šipki u reaktoru koji je jednostavno podivljao, a kad su ga probali isključit eksplodirao je radi reakcije grafitnih šipki s vodom, tako nešto, uglavnom zaglavile su se, prvo je eksplodirala para i odnijela krov reaktora a onda se jezgra razletjela. Reakcija još traje.
ma da, ljudska greska, da nisu isli drkat nebi ni doslo do eksplozije, s vremenom su ostale reaktore nadogradili boljom zastitom,marcellus wrote:Leviathan2 wrote:ne, koliko znam rosatomovoj tehnologiji nije nis falilo, greska je nastala kad su radili testove sigurnosti da im se ne dogodi ono sto im se dogodilo, ljudski faktor je odigrao igru, citao sam cjelu studiju o tomu, nesto je bilo forsirano i to im se odbilo o glavu, ne sjecam se o cem se radilo jel j e proslo dosta vremena od kad sam to citao, rusi imaju jos uvijek reaktore koji rade na istoj tehnologiji iz sovjetskih vremena i neki ce radit cak do kraj dvadesetiha imali su i ameri otok 3 milje al se o tom ne dize prasinamarcellus wrote:iskreno, rosatomova tehnologija kojom je rađen černobil je bila daleko iza westinghouseove, kako je sad ne znam
radili su eksperiment za slučaj nestanka struje jer su smatrali da je minuta koliko je dizelima potrebno da se zavrte i pokrenu pumpe za vodu predugo vrijeme i nesigurno. Isključili su sve sigurnosne automatske sustave - tri ključna - i ostavili premalo grafitnih šipki u reaktoru koji je jednostavno podivljao, a kad su ga probali isključit eksplodirao je radi reakcije grafitnih šipki s vodom, tako nešto, uglavnom zaglavile su se, prvo je eksplodirala para i odnijela krov reaktora a onda se jezgra razletjela. Reakcija još traje.
bas sam se razgovarao s jednim frendom koji je u finskoj na ruskoj nuklearki, ne znam jesu li je pustili u pogon, no veli da imaju nekoliko nivoa zastite protiv incidenata
a nuklearka koju rade u bangladesu moze izdrzat bilo koji tcunami i zemljotres do 11 rihtera, sraz sa avionom pa cak i normalno bombardiranje joj nebi moglo nista
oklop zivi
jedino ako bangliji nesto ne zajebu kad im predaju centralu
» Hit serija "Černobil" nema crnih glumaca?
» Nepokoseni grad?Cernobil?Pripyat?Ne,Zagreb pod Tomasevicem.
» Trump izlaže nacionalnu strategiju u kojoj je Kina konkurent
» Taxify, konkurent Uberu stiže u HR
» Hit serija "Černobil" nema crnih glumaca?
» Nepokoseni grad?Cernobil?Pripyat?Ne,Zagreb pod Tomasevicem.
» Trump izlaže nacionalnu strategiju u kojoj je Kina konkurent
Page 1 of 1