Europska komisija: neke zemlje mogu očekivat renesansu zbog emigrantske krize
Page 1 of 1
Europska komisija: neke zemlje mogu očekivat renesansu zbog emigrantske krize
EUROPSKA KOMISIJA tvrdi kako će izbjeglička kriza nekim zemljama donijeti pozitivna ekonomska kretanja, piše Guardian.
Ekonomisti tvrde da će velik priljev ljudi iz Sirije i ostalih zona konflikata na Bliskom istoku vjerojatno imati pozitivan efekt na rast, stopu nezaposlenosti i dugoročne javne financije u većini zemalja na koju je izbjeglička kriza utjecala.
Europska komisija u jesenskoj ekonomskoj kalkulaciji predviđa dolazak tri milijuna izbjeglica do kraja 2016. godine, što će proizvesti porast GDP od 0.2 do 0.5 posto u europskim zemljama na koje je kriza najviše utjecaja.
Takozvane tranzitne zemlje poput Mađarske, Slovenije i Hrvatske, kroz koje izbjeglice tek prolaze na putu prema odredištu, vidjet će tek mali rast zbog efekta povećane potrošnje.
Istovremeno, zemlje poput Švedske i Njemačke gdje se smješta većina izbjeglica, najviše će profitirati.
"Rast će se dogoditi u Europskoj uniji kao cjelini, no efekt porasta bit će veći u pojedinim zemljama članicama. Za većinu tranzitnih zemalja efekt će doći do maksimuma od 0.2 prosto BDP u 2015. godini, a stabilizirat će se u 2016. Destinacijske zemlje također će doživjeti porast BDP-a do 0.2 posto, no rast će se nastaviti i u 2016. godini. U Švedskoj, jednoj od zemalja koja prima najviše izbjeglica, utjecaj izbjegličke krize na BDP mogao bi biti mnogo veći - do 0.5 posto BDP-a ove godine.
Očekivani priljev izbjeglica također će smanjiti stopu nezaposlenosti, jednom kada izbjeglice s određenim vještinama uđu na tržište rada i krenu sudjelovati u ekonomskim aktivnostima, predviđa Europska komisija.
Unatoč ovim pozitivnim prognozama, Europska je komisija upozorila kako bi neki slabije plaćeni radnici mogli biti izgurani zbog konkurencije.
Ekonomisti tvrde da će velik priljev ljudi iz Sirije i ostalih zona konflikata na Bliskom istoku vjerojatno imati pozitivan efekt na rast, stopu nezaposlenosti i dugoročne javne financije u većini zemalja na koju je izbjeglička kriza utjecala.
Europska komisija u jesenskoj ekonomskoj kalkulaciji predviđa dolazak tri milijuna izbjeglica do kraja 2016. godine, što će proizvesti porast GDP od 0.2 do 0.5 posto u europskim zemljama na koje je kriza najviše utjecaja.
Takozvane tranzitne zemlje poput Mađarske, Slovenije i Hrvatske, kroz koje izbjeglice tek prolaze na putu prema odredištu, vidjet će tek mali rast zbog efekta povećane potrošnje.
Istovremeno, zemlje poput Švedske i Njemačke gdje se smješta većina izbjeglica, najviše će profitirati.
"Rast će se dogoditi u Europskoj uniji kao cjelini, no efekt porasta bit će veći u pojedinim zemljama članicama. Za većinu tranzitnih zemalja efekt će doći do maksimuma od 0.2 prosto BDP u 2015. godini, a stabilizirat će se u 2016. Destinacijske zemlje također će doživjeti porast BDP-a do 0.2 posto, no rast će se nastaviti i u 2016. godini. U Švedskoj, jednoj od zemalja koja prima najviše izbjeglica, utjecaj izbjegličke krize na BDP mogao bi biti mnogo veći - do 0.5 posto BDP-a ove godine.
Očekivani priljev izbjeglica također će smanjiti stopu nezaposlenosti, jednom kada izbjeglice s određenim vještinama uđu na tržište rada i krenu sudjelovati u ekonomskim aktivnostima, predviđa Europska komisija.
Unatoč ovim pozitivnim prognozama, Europska je komisija upozorila kako bi neki slabije plaćeni radnici mogli biti izgurani zbog konkurencije.
Kermit-
2014-04-17
Re: Europska komisija: neke zemlje mogu očekivat renesansu zbog emigrantske krize
"Očekivani priljev izbjeglica također će smanjiti stopu nezaposlenosti..."
"Istovremeno, zemlje poput Švedske i Njemačke gdje se smješta većina izbjeglica, najviše će profitirati."
moj Bože pa ovo više nije niti smiješno, kako možeš profitirati od rashoda, nestabilnosti, povećanja socijale, kriminala i troškova??? da i nezaposlenost će pasti, molim Đodu da mi objasni ova liberalana bespuća ekonomske misli
"Istovremeno, zemlje poput Švedske i Njemačke gdje se smješta većina izbjeglica, najviše će profitirati."
moj Bože pa ovo više nije niti smiješno, kako možeš profitirati od rashoda, nestabilnosti, povećanja socijale, kriminala i troškova??? da i nezaposlenost će pasti, molim Đodu da mi objasni ova liberalana bespuća ekonomske misli
Kermit-
2014-04-17
Re: Europska komisija: neke zemlje mogu očekivat renesansu zbog emigrantske krize
Diploma za nekoliko sati i 300 dolara
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/diploma-za-nekoliko-sati-i-300-dolara
U sjevernoj sirijskoj provinciji izdavanje lažnih fakultetskih diploma postalo je veoma popularno 'zanimanje' i unosan biznis.
Piše: Omar Yusuf
HALEP - Danas Sirijcima dobijanje univerzitetske diplome više ne predstavlja teško ostvariv san, budući da svaka osoba može postati doktor, inženjer ili pravnik za svega 400 dolara (odnosno 125.000 sirijskih lira), i to u roku od nekoliko dana, pa čak i sati. Ovakva situacija je rezultat rata koji bjesni već godinama te bezakonja i odsustva državne kontrole.
Mohammed, mladić iz Halepa nastanjen na području pod kontrolom opozicionih snaga koje se bore protiv režima Bashara al-Assada, nakon završetka srednje škole, zbog ratnih okolnosti - kao i mnogi drugi sirijski mladići - nije mogao nastaviti svoje školovanje na nekom univerzitetu, budući da je grad podijeljen na dvije sukobljene strane. Zbog toga je mogao pokucati na vrata trgovaca krivotvorenim diplomama.
"Nisam mogao ostvariti svoj san i upisati se na fakultet zbog sigurnosne situacije, zbog čega sam odabrao drugi put i usmjerio se na urede koji pružaju usluge izdavanja fakultetskih svjedočanstava. U roku od tri dana dobio sam diplomu pravnog fakulteta, i to za 350 dolara. Potpuno je identična originalnoj diplomi i nemoguće je uočiti bilo kakvu razliku zbog koje bi se posumnjalo da je riječ o falsifikatu", kaže Mohammed.
Velika potražnja i javna prodaja
Mohammed ovakav postupak, u razgovoru za Al Jazeeru, pravda time da će mu ova diploma pomoći da dobije posao u budućnosti, kada mu se pruži prilika da putuje, i to u što skorije vrijeme za Evropu. Naglašavajući svoju želju da ostane anoniman, sirijski mladić zaključuje kako je svjestan da je ono što čini potpuno pogrešno i da se takvo djelo ničim ne može opravdati, ali smatra da za njega nema alternative.
U sjevernoj provinciji Halep, koja se nalazi van kontrole sirijskog režima, izdavanje lažnih fakultetskih diploma postalo je veoma popularno zanimanje. Javno se otvara sve veći broj ureda koji se bave ovakvom vrstom "usluga", dok se njihovi vlasnici ne suočavaju s bilo kakvim krivičnim gonjenjem, niti su sudski procesuirani. Prema njihovom mišljenju, oni samo čine uslugu mladićima za kojima traga sirijski režim.
Tako se na natpisima istaknutim na pročelju ovih ureda mogu pronaći sljedeće usluge: izdavanje fakultetskih diploma, rodnih listova, pa čak i pasoša i ličnih karata po veoma povoljnim cijenama.
Abu Faiz, koji se bavi krivotvorenjem diploma u Halepu, s ponosom tvrdi da su diplome koje on izdaje rađene s velikom preciznošću te da niko nije u stanju uočiti bilo kakvu razliku između njegovih diploma i originala. Naglašava da može osigurati diplome za sve specijalizacije, uključujući i ovjere službenim pečatom.
Kada je riječ o cijenama, Abu Faiz nam je tražio 300 dolara za jednu diplomu (što odgovara 100.000 sirijskih lira), ističući da su njegove cijene dosta niže nego one na tržištu. U slučaju da osoba želi kupiti više od jedne diplome, kaže da je spreman ponuditi dodatni popust za svoje izuzetne usluge, kako ih je opisao.
'Zadovoljne mušterije'
Potvrdio je da su mu deseci zadovoljnih mušterija iskazale zahvalnost nakon što su dobile univerzitetske diplome, među kojima se nalaze i svjedočanstva o završetku studija na univerzitetima u Damasku i Halepu, te da nije bilo nikakvih pritužbi na neku od njegovih diploma još od kako se bavi ovim poslom.
S druge strane, medijski aktivista Thaer Mohammed smatra da je ovakva pojava uvelike rasprostranjena u provinciji Halep i područjima koja graniče s Turskom, dok sigurnosne i civilne strane pri sirijskoj opoziciji ne žele preuzeti nikakvu odgovornost.
Mohammed ističe kako je "nepravedno stavljati u isti rang osobe koje su studirale po nekoliko godina kako bi dobile diplomu s onima koji na tako jednostavan način za novac kupuju diplome, i to za veoma kratko vrijeme, nakon čega se s vršnjacima natječu na tržištu rada s lažnim dokumentima".
Kada je riječ o načinima borbe protiv ovakve pojave, Mohammed naglašava da "to uopće nije teško, ukoliko policija sirijske opozicije uvede policijske patrole koje bi se bavile problemom ovih 'trgovina' te vršile privođenje njihovih vlasnika i kažnjavala ih pod optužbama za krivotvorenje dokumenta. Ukoliko bi se problemu pristupilo na taj način, zasigurno bi došlo do značajnog smanjivanja trgovine diplomama, koja se kosi s vjerskim i moralnim načelima".
Guest- Guest
bed bude kad se apsolvent bude nasao direktno pred pacijentom i bude mu morao presaditi srce...
Guest- Guest
asilovski wrote:"Očekivani priljev izbjeglica također će smanjiti stopu nezaposlenosti..."
Koju kurčevu nezaposlenost u njemačkoj NEMA nezaposlenosti, 4% je nezaposlenost to je prirodna stopa a ono gdje da se zaposle nepismeni arapi, na paljenju auta i miniranju podzemne jedino i to ako ne raznesu sebe zabunom
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
pa objasni ti meni, ovi socijalisti iz EU su ideološki bliži tebi nego meni ili masteryodiasilovski wrote:
Guest- Guest
Kako neće profitirati? Smanjivanje satnica narodima, daljnje liber-pederiziranje države kroz 'demokraciju i prava' i trpanje ovima koji kolju ljude kao divlje i domaće životinje.
Treba pokrenuti stranicu "Dnevna doza silovanja skroz kurčevitog aka retardiranog dvaestprvostoljetnog Europljanina".
Svaki dan milijuni govana se generiraju na Zapadu i veličaju kao napredak i nešto smisleno, normalno, inteligentno...
Treba pokrenuti stranicu "Dnevna doza silovanja skroz kurčevitog aka retardiranog dvaestprvostoljetnog Europljanina".
Svaki dan milijuni govana se generiraju na Zapadu i veličaju kao napredak i nešto smisleno, normalno, inteligentno...
Guest- Guest
Fenix,jel mos neku Blondinu na avatar staviti umjeste ove vjestičave crnke?
Guest- Guest
Hahahah, danas sam nešto mislio o plavušama i odmah se tebe sjetio. Kao da sam znao!bogomdani wrote:Fenix,jel mos neku Blondinu na avatar staviti umjeste ove vjestičave crnke?
Guest- Guest
ajd ajd,nadjem ti ja jednu neodoljivuFénix wrote:Hahahah, danas sam nešto mislio o plavušama i odmah se tebe sjetio. Kao da sam znao!bogomdani wrote:Fenix,jel mos neku Blondinu na avatar staviti umjeste ove vjestičave crnke?
Guest- Guest
Guest- Guest
Samljeti će vas...A vi vjerujete da ste slobodni...hahahahahahahahahahahaha
Guest- Guest
Iskopao sam nešto, pa eto nek' je blonda.bogomdani wrote:ajd ajd,nadjem ti ja jednu neodoljivuFénix wrote:Hahahah, danas sam nešto mislio o plavušama i odmah se tebe sjetio. Kao da sam znao!bogomdani wrote:Fenix,jel mos neku Blondinu na avatar staviti umjeste ove vjestičave crnke?
Guest- Guest
uhhhh smrknuta nes...ali hajde..moja je bolja..
uh uh ovo otkida...
uh uh ovo otkida...
Guest- Guest
gdje su ovi ekonomski genijalci bili prije, pa mogli smo uvest bar 200 000 000 kineza ko keks u svakom momentu i sasrat se od napretka i silne love. A nije ni sad kasno, samo im se posalje pozivnica, otvore granice i Markel procvrkuce svoju pjesmicu. Doduse treba vidit sa kaubojima preko bare imajul kakve primjedbe sto kinezi nisu saudijski pajtasi pa od njih nema havera u ekonomskom i kulturnom smislu.....ocu rec sveopcem bogastvu
2014-04-19
prckov wrote:gdje su ovi ekonomski genijalci bili prije, pa mogli smo uvest bar 200 000 000 kineza ko keks u svakom momentu i sasrat se od napretka i silne love. A nije ni sad kasno, samo im se posalje pozivnica, otvore granice i Markel procvrkuce svoju pjesmicu. Doduse treba vidit sa kaubojima preko bare imajul kakve primjedbe sto kinezi nisu saudijski pajtasi pa od njih nema havera u ekonomskom i kulturnom smislu.....ocu rec sveopcem bogastvu
Guest- Guest
srecom ovi iz EU komisije imaju prave.......pa su nakon vrlo kratkog razmisljanja zakljucili da nam napredak ne gine zato sto dolaze ovi sa laznim. E, al zato se mora skolat moj sinkoostrakon wrote:
U sjevernoj sirijskoj provinciji izdavanje lažnih fakultetskih diploma postalo je veoma popularno 'zanimanje' i unosan biznis.
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
Similar topics
» Europska komisija zbog sumnje u korupciju bivše vlasti stopirala poljoprivredne poticaje za Hrvatsku
» Slovenci su ljuti zbog Savudrijske vale, BiH zbog Pelješkog mosta, Mađari zbog INE, a Srbi se i danas ne mogu dogovoriti zbog čega nas najviše mrze
» Europska Komisija podržava arbitražu
» Europska komisija zabranila TikTok na službenim mobitelima
» Europska komisija podržala smanjenje uporabe pesticida za 50%
» Slovenci su ljuti zbog Savudrijske vale, BiH zbog Pelješkog mosta, Mađari zbog INE, a Srbi se i danas ne mogu dogovoriti zbog čega nas najviše mrze
» Europska Komisija podržava arbitražu
» Europska komisija zabranila TikTok na službenim mobitelima
» Europska komisija podržala smanjenje uporabe pesticida za 50%
Page 1 of 1