Denkverbot
Page 41 of 50
Page 41 of 50 • 1 ... 22 ... 40, 41, 42 ... 45 ... 50
Re: Denkverbot
Kako je to istina za svih, a već u slijedećoj stavci da ne vridi za svakog ista istina?aben wrote:da. to je unda istina za svih.Rabarbara wrote:Dakle kad jedna osoba kaže da je lakše biti gladan nego biti bez cigarete, onda ta (njena) istina vrijedi za sve? Čak i za nepušače i/ili izjelice? :)aben wrote:postoji neobična istina, i postoji velika istina, ali ne postoji istina nečija. ako je istina za nekog, onda je istina za svih.night sky wrote:aben wrote:
nemun pojma
nemun pojma
naravski, to je samo obična istina koje je nekomu bitna.
a postoji i ne obicna istina ili je obicna istina nesto bzvz jer se radi o pojedincu pa bi ta velika,bitna istina bila cija?.... s pecatom vijeca mudraca?......
Mate, sad ću te malo zamijeniti s pitanjima, jer Istina je tema kojom se bavio jedan super forumaš. :)
Zašto bi za svakog vrijedila jedna istina, može li svatko imati svoju ovisno o proživljenom i doživljenom?
Tko je mjerodavan odrediti što je istina a što ne?
Što je velika istina? Postoje li i male istine i ako postoje što ih čini malim?
Je li velika istina možda zbroj malih istina koje daju prosjek i onda ta istina može vrijediti recimo za neku grupu?
Što je neobična istina?
ali ne vridi za svakoga jena istina, nego puno istina. no, to ni bitno, bitno je da ako je za jenoga, unda je i za svih.
mjerodavan, e to ne zun.
velika istina je ,uvjetno rečeno, da je neboder uspravan, ili da je potok zatrovan. male istine bi bile da je moj kurac uspravan i da je srbski norod zatrovan. to, dakle, ovisi od čovika do čovika.
verujen da zbroj molih istina more činiti veliku istinu, ali sve te istine opet vridu za sve grupe.
neobična istina bi bila, uvjetno rečeno, da je neki mrav pomogo nekon zatvoreniku da pobigne iz srbskog logora.
Izjave su kontradiktorne.
Za Srbe mi je jasno, ali zašto je mala istina da je tvoj kurac uspravan? Zbog veličine.... nebodera?
Aha, ova neobična istina bi bila nešto skoro nemoguće.
Guest- Guest
Mislim da istinu ne moraju svi priznati da bi bila istina.night sky wrote:istina je u stvari samo jedna, ona koju svi priznaju....
medutim, koliko takvih istina ima?.....
zato je istina osobna i javna.... i stoga ne moze biti obicna ili ne obicna.... vec mozda eventualno neobicna a to znaci da je ipak od mnogih prihvacena samo je mozda malo, malo drugacija, nap. nijanse zelene boje, nekome su sve nijanse jednostavno zelena, dok ce drugi uociti razliku pa je to neobicno ali ne i od zivotne vaznosti da bi bila javna ili samo osobna istina. za razliku od nap. javne gdje ce svi zdrave pameti sloziti da su kreteni na vlasti ali eto neki sa osobnom istinom ce reci da to nije tocno....
Istina postoji bez obzira na priznanje ili ne priznanje, odnosno na broj osoba koje će je priznati. Može biti istina pojedinica koju nikad nitko neće priznati, ali je i dalje istina (osobna).
Lijepo si ovo rekla da postoje javne istine i osobne istine. Možda su te priznate istine javne, a ostale su osobne (drugima nebitne).
Možda je Abend s neboderom i svojim veseljkom mislio reći da su osobne istine one male, a javne istine su velike istine.
Kad bi se dogodilo nešto ne uobičajeno, što se zapravo čini nemoguće, ali se unatoč maloj mogućnosti ipak dogodi, to je neuobičajena istina.
Guest- Guest
u prvoj rečenici tvrdin da ako je nešto istina za jednoga, unda je istina za svih, a u drugoj da ne vridi jena istina za jednoga, nego puno istina, rozličitih.Rabarbara wrote:Kako je to istina za svih, a već u slijedećoj stavci da ne vridi za svakog ista istina?aben wrote:da. to je unda istina za svih.Rabarbara wrote:Dakle kad jedna osoba kaže da je lakše biti gladan nego biti bez cigarete, onda ta (njena) istina vrijedi za sve? Čak i za nepušače i/ili izjelice? :)aben wrote:postoji neobična istina, i postoji velika istina, ali ne postoji istina nečija. ako je istina za nekog, onda je istina za svih.night sky wrote:
a postoji i ne obicna istina ili je obicna istina nesto bzvz jer se radi o pojedincu pa bi ta velika,bitna istina bila cija?.... s pecatom vijeca mudraca?......
Mate, sad ću te malo zamijeniti s pitanjima, jer Istina je tema kojom se bavio jedan super forumaš. :)
Zašto bi za svakog vrijedila jedna istina, može li svatko imati svoju ovisno o proživljenom i doživljenom?
Je li velika istina možda zbroj malih istina koje daju prosjek i onda ta istina može vrijediti recimo za neku grupu?
Što je neobična istina?
ali ne vridi za svakoga jena istina, nego puno istina. no, to ni bitno, bitno je da ako je za jenoga, unda je i za svih.
mjerodavan, e to ne zun.
velika istina je ,uvjetno rečeno, da je neboder uspravan, ili da je potok zatrovan. male istine bi bile da je moj kurac uspravan i da je srbski norod zatrovan. to, dakle, ovisi od čovika do čovika.
verujen da zbroj molih istina more činiti veliku istinu, ali sve te istine opet vridu za sve grupe.
neobična istina bi bila, uvjetno rečeno, da je neki mrav pomogo nekon zatvoreniku da pobigne iz srbskog logora.
Za Srbe mi je jasno, ali zašto je mala istina da je tvoj kurac uspravan? Zbog veličine.... nebodera?
evo ti primjer; ako je istina da je nekomu draže biti glodan nego bez cigaretov, unda je to istina za svih. koja bi bila alternativa? da je njemu draže biti glodan, a da je za mene njemu ni draže biti glodan? to je nemoguće.
e, jer je kurac prema neboderu malen.
pa to ča je skoro i nemoguće tu istinu čini neobičnon.
2014-04-16
jo sun hoti reći da su pridjevi uz imenicu individualni, ali istine su uvika obće i obvezujućeRabarbara wrote:Mislim da istinu ne moraju svi priznati da bi bila istina.night sky wrote:istina je u stvari samo jedna, ona koju svi priznaju....
medutim, koliko takvih istina ima?.....
zato je istina osobna i javna.... i stoga ne moze biti obicna ili ne obicna.... vec mozda eventualno neobicna a to znaci da je ipak od mnogih prihvacena samo je mozda malo, malo drugacija, nap. nijanse zelene boje, nekome su sve nijanse jednostavno zelena, dok ce drugi uociti razliku pa je to neobicno ali ne i od zivotne vaznosti da bi bila javna ili samo osobna istina. za razliku od nap. javne gdje ce svi zdrave pameti sloziti da su kreteni na vlasti ali eto neki sa osobnom istinom ce reci da to nije tocno....
Istina postoji bez obzira na priznanje ili ne priznanje, odnosno na broj osoba koje će je priznati. Može biti istina pojedinica koju nikad nitko neće priznati, ali je i dalje istina (osobna).
Lijepo si ovo rekla da postoje javne istine i osobne istine. Možda su te priznate istine javne, a ostale su osobne (drugima nebitne).
Možda je Abend s neboderom i svojim veseljkom mislio reći da su osobne istine one male, a javne istine su velike istine.
Kad bi se dogodilo nešto ne uobičajeno, što se zapravo čini nemoguće, ali se unatoč maloj mogućnosti ipak dogodi, to je neuobičajena istina.
2014-04-16
A irudati kakve su ti to konstrukcije rečenica?aben wrote:u prvoj rečenici tvrdin da ako je nešto istina za jednoga, unda je istina za svih, a u drugoj da ne vridi jena istina za jednoga, nego puno istina, rozličitih.Rabarbara wrote:Kako je to istina za svih, a već u slijedećoj stavci da ne vridi za svakog ista istina?aben wrote:da. to je unda istina za svih.Rabarbara wrote:Dakle kad jedna osoba kaže da je lakše biti gladan nego biti bez cigarete, onda ta (njena) istina vrijedi za sve? Čak i za nepušače i/ili izjelice? :)aben wrote:
postoji neobična istina, i postoji velika istina, ali ne postoji istina nečija. ako je istina za nekog, onda je istina za svih.
Što je neobična istina?
mjerodavan, e to ne zun.
evo ti primjer; ako je istina da je nekomu draže biti glodan nego bez cigaretov, unda je to istina za svih. koja bi bila alternativa? da je njemu draže biti glodan, a da je za mene njemu ni draže biti glodan? to je nemoguće.
Sam sebe ne razumiš, pa ti mogu reći da si malo gluhast.
Pa alternativa je da ako je meni draže biti gladan nego ne imati cigaretu u zubalu, a tebi draže biti sit nego s cigaretom u zubalu onda svatko od nas ima svoju istinu koja ne vrijedi za oponenta, odnosno, oponent je poništava (ili nivelira) svojom istinom. Moja istina ne vridi za svih, vrijedi samo za one koji su u istoj poziciji kao ja.
Kad istu stvar gledamo iz različitog kuta,recimo još i pri različitoj svjetlosti, plus smo još i različito raspoloženi, hoće li naša percepcija biti jednaka? Neće.
I oboje ćemo imati svoju istinu koja će vjerojatno biti različita i za onog drugog neće vrijediti.
Možda je tada moja percepcija kriva, ali je za mene jedina istina dok ne se ne spoznam drugu istinu. Može čak i ostati samo moja istina, a samim time nije istina koja vrijedi za druge.
To su valjda privremene istine.
Dok ne utvrdimo trajne.
Ispada da je istina promjenjive strukture.
Vjerojatno nije, ali je naša percepcija istine promjenjiva, ovisno o iskustvu i spoznajama.
Guest- Guest
ali to ni alternativa istini, to je samo nešto drugo.Rabarbara wrote:A irudati kakve su ti to konstrukcije rečenica?aben wrote:u prvoj rečenici tvrdin da ako je nešto istina za jednoga, unda je istina za svih, a u drugoj da ne vridi jena istina za jednoga, nego puno istina, rozličitih.Rabarbara wrote:Kako je to istina za svih, a već u slijedećoj stavci da ne vridi za svakog ista istina?aben wrote:da. to je unda istina za svih.Rabarbara wrote:
Dakle kad jedna osoba kaže da je lakše biti gladan nego biti bez cigarete, onda ta (njena) istina vrijedi za sve? Čak i za nepušače i/ili izjelice? :)
Što je neobična istina?
mjerodavan, e to ne zun.
Sam sebe ne razumiš, pa ti mogu reći da si malo gluhast.
Pa alternativa je da ako je meni draže biti gladan nego ne imati cigaretu u zubalu, a tebi draže biti sit nego s cigaretom u zubalu onda svatko od nas ima svoju istinu koja ne vrijedi za oponenta, odnosno, oponent je poništava (ili nivelira) svojom istinom. Moja istina ne vridi za svih, vrijedi samo za one koji su u istoj poziciji kao ja.
Kad istu stvar gledamo iz različitog kuta,recimo još i pri različitoj svjetlosti, plus smo još i različito raspoloženi, hoće li naša percepcija biti jednaka? Neće.
I oboje ćemo imati svoju istinu koja će vjerojatno biti različita i za onog drugog neće vrijediti.
Možda je tada moja percepcija kriva, ali je za mene jedina istina dok ne se ne spoznam drugu istinu. Može čak i ostati samo moja istina, a samim time nije istina koja vrijedi za druge.
To su valjda privremene istine.
Dok ne utvrdimo trajne.
Ispada da je istina promjenjive strukture.
Vjerojatno nije, ali je naša percepcija istine promjenjiva, ovisno o iskustvu i spoznajama.
kako ne vidiš, uzmimo da je istina da je nekomu draže biti glodan. nitijedun čovik komu ni draže biti glodan ne bi mogo pobiti tu istinu. to bi bila istina koja vridi za svih. potpuno je irelevantno voli li neko od drugih ljudi biti glodan ili ne. ota istina ne govori o drugin ljudima, ona govori istinutu tvrdnju o nekon čoviku.
percepciia je irelevantna.
istina ni promjenjljiva.
2014-04-16
Osim u slučaju kada se utvrdi da je zapravo laž.aben wrote:.
istina ni promjenjljiva.
za istinu se ne more utvrditi da je laž. mi ne govorimo vode o tomu je li nešto istina ili ne, nego samo o svojstvima istine.mativka wrote:Osim u slučaju kada se utvrdi da je zapravo laž.aben wrote:.
istina ni promjenjljiva.
2014-04-16
Možeš li taksativno nabrojati svojstva istine?aben wrote:za istinu se ne more utvrditi da je laž. mi ne govorimo vode o tomu je li nešto istina ili ne, nego samo o svojstvima istine.mativka wrote:Osim u slučaju kada se utvrdi da je zapravo laž.aben wrote:.
istina ni promjenjljiva.
Kad smo kod neobicnih istina, dajte vi meni lijepo recite koje boje vidite!? Meni je ova tenisica siva s mint zelenim spigetama (iako se na podrucju oko prstiju nazire nekakva lagana roskasta nijansa). Drugima je roza s bijelim. Neki su, pak, totalno iznenadjeni jer je vide kao zeleno-sivu, a kad se vrate za par sati pojavi im se rozo-bijela.
Guest- Guest
Meni je to uvijek neka nijansa sive(makar je slika mutna, pa moze biti i sivo-bež), a rubovi i vezice su mint zeleni.
nepromjenjivostmativka wrote:Možeš li taksativno nabrojati svojstva istine?aben wrote:za istinu se ne more utvrditi da je laž. mi ne govorimo vode o tomu je li nešto istina ili ne, nego samo o svojstvima istine.mativka wrote:Osim u slučaju kada se utvrdi da je zapravo laž.aben wrote:.
istina ni promjenjljiva.
univerzalnost
2014-04-16
Među svojstva se može svrstati i trajnost. A nas dvije o tome govorimo. Istina koja to u jednom trenutku prestaje biti jer se pojavi veća (relevantnija) istina.aben wrote:za istinu se ne more utvrditi da je laž. mi ne govorimo vode o tomu je li nešto istina ili ne, nego samo o svojstvima istine.mativka wrote:Osim u slučaju kada se utvrdi da je zapravo laž.aben wrote:.
istina ni promjenjljiva.
Guest- Guest
Što podrazumijeva univerzalnost kad govorimo o istini?aben wrote:nepromjenjivostmativka wrote:Možeš li taksativno nabrojati svojstva istine?aben wrote:za istinu se ne more utvrditi da je laž. mi ne govorimo vode o tomu je li nešto istina ili ne, nego samo o svojstvima istine.mativka wrote:Osim u slučaju kada se utvrdi da je zapravo laž.aben wrote:.
istina ni promjenjljiva.
univerzalnost
Guest- Guest
Loše osvjetljenje daje ovu roza nijansu na kapici.violator wrote:Kad smo kod neobicnih istina, dajte vi meni lijepo recite koje boje vidite!? Meni je ova tenisica siva s mint zelenim spigetama (iako se na podrucju oko prstiju nazire nekakva lagana roskasta nijansa). Drugima je roza s bijelim. Neki su, pak, totalno iznenadjeni jer je vide kao zeleno-sivu, a kad se vrate za par sati pojavi im se rozo-bijela.
Ja ovo vidim vrlo svijetlo sivo, s nijansu tamnijom kapicom i mint zelenim obrubom.
Guest- Guest
istina ne prestaje;Rabarbara wrote:Među svojstva se može svrstati i trajnost. A nas dvije o tome govorimo. Istina koja to u jednom trenutku prestaje biti jer se pojavi veća (relevantnija) istina.aben wrote:za istinu se ne more utvrditi da je laž. mi ne govorimo vode o tomu je li nešto istina ili ne, nego samo o svojstvima istine.mativka wrote:Osim u slučaju kada se utvrdi da je zapravo laž.aben wrote:o.
istina ni promjenjljiva.
ako je pada kiša istina, unda pada kiša. ako bi kiša recimo prestala padati, kakove to veze imo s s rečenom istinom? nikakove.
2014-04-16
A jebiga.aben wrote:istina ne prestaje;Rabarbara wrote:Među svojstva se može svrstati i trajnost. A nas dvije o tome govorimo. Istina koja to u jednom trenutku prestaje biti jer se pojavi veća (relevantnija) istina.aben wrote:za istinu se ne more utvrditi da je laž. mi ne govorimo vode o tomu je li nešto istina ili ne, nego samo o svojstvima istine.mativka wrote:Osim u slučaju kada se utvrdi da je zapravo laž.aben wrote:o.
istina ni promjenjljiva.
ako je pada kiša istina, unda pada kiša. ako bi kiša recimo prestala padati, kakove to veze imo s s rečenom istinom? nikakove.
Ali kiša ne pada je također istina i nema nikakve veze s onom kišom koja pada...
Ti baš znaš objasniti tako da ne samo da ništa nije jasno, nego zahtijeva još trimilijunapetsto potpitanja.
Sad mi je jasno zašto Mate stalno nešto pita: jer priča uglavnom s tobom. Pa kako neće kad odgovaraš s polu rečenicama ili samo izrazima za koje moraš dešifrirati na koji dio dotadašnje rasprave se odnose.
Evo i sama sam se pretvorila u jedan veliki upitnik.
Težak si u tri krasne. Odustajem. :)
Mate, vraćaj se.
Guest- Guest
da vridi za svihRabarbara wrote:Što podrazumijeva univerzalnost kad govorimo o istini?aben wrote:nepromjenjivostmativka wrote:Možeš li taksativno nabrojati svojstva istine?aben wrote:za istinu se ne more utvrditi da je laž. mi ne govorimo vode o tomu je li nešto istina ili ne, nego samo o svojstvima istine.mativka wrote:
Osim u slučaju kada se utvrdi da je zapravo laž.
univerzalnost
2014-04-16
A to si već rekao. Vrtiš par tvrdnji bez objašnjenja zašto to tvrdiš. :)aben wrote:da vridi za svihRabarbara wrote:Što podrazumijeva univerzalnost kad govorimo o istini?aben wrote:nepromjenjivostmativka wrote:Možeš li taksativno nabrojati svojstva istine?aben wrote:
za istinu se ne more utvrditi da je laž. mi ne govorimo vode o tomu je li nešto istina ili ne, nego samo o svojstvima istine.
univerzalnost
Nema veze. Pustimo svakom njegovu istinu i percepciju svih istina, malih i velikih.
Guest- Guest
e, ali jo ne morin znati ča tebe buni. objašnjavan ti koliko morin; nojtežje je objosniti samorazumljive stvori.Rabarbara wrote:A jebiga.aben wrote:istina ne prestaje;Rabarbara wrote:Među svojstva se može svrstati i trajnost. A nas dvije o tome govorimo. Istina koja to u jednom trenutku prestaje biti jer se pojavi veća (relevantnija) istina.aben wrote:za istinu se ne more utvrditi da je laž. mi ne govorimo vode o tomu je li nešto istina ili ne, nego samo o svojstvima istine.mativka wrote:
Osim u slučaju kada se utvrdi da je zapravo laž.
Ali kiša ne pada je također istina i nema nikakve veze s onom kišom koja pada...
Ti baš znaš objasniti tako da ne samo da ništa nije jasno, nego zahtijeva još trimilijunapetsto potpitanja.
Sad mi je jasno zašto Mate stalno nešto pita: jer priča uglavnom s tobom. Pa kako neće kad odgovaraš s polu rečenicama ili samo izrazima za koje moraš dešifrirati na koji dio dotadašnje rasprave se odnose.
Evo i sama sam se pretvorila u jedan veliki upitnik.
Težak si u tri krasne. Odustajem. :)
Mate, vraćaj se.
2014-04-16
Page 41 of 50 • 1 ... 22 ... 40, 41, 42 ... 45 ... 50
Page 41 of 50