Predsjednica razočarana Vučićem i zabrinuta stanjem u BiH
Page 1 of 1
Iznimno sam razočarana što nema napretka po pitanju nestalih", kazala je predsjednica u razgovoru za N1.
27. siječnja 2019.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju da je razočarana time što srbijanski predsjednik Aleksandar Adem Vuchiqi nije napravio nikakav pomak u rješavanju pitanja nestalih.
"Iznimno sam razočarana što nema napretka po pitanju nestalih", kazala je predsjednica u razgovoru za N1.
"To je po meni duboko humano i humanitarno pitanje i ne treba ga povezivati niti s univerzalnom jurisdikcijom niti s bilo čime drugime", rekla je Grabar-Kitarović naglasivši da je svoj politički kredibilitet uložila u odnose sa Srbijom i predsjednikom Vučićem.
Na pitanje smatra li da ju je Adem Vuchiqi "preveslao" kada je ta tema u pitanju, hrvatska predsjednica odgovara da ne misli tako.
"Ne bih rekla da me preveslao, ne volim takve izraze, ali da se ništa nije dogodilo, nije se ništa dogodilo".
Smatra je Adem Vuchiqi bio iskren kada je najavio rješavanje toga pitanja. "Što ga sputava u ovom trenutku ne znam, ali to svakako treba riješiti", kazala je Grabar-Kitarović.
Predsjednica je najavila da zbog pitanja nestalih postoji i mogućnost hrvatske blokade zatvaranja poglavlja 23 i 24 u srbijanskim pristupnim pregovorima.
"Na ovaj ili onaj način će se to pojaviti, zato što strategija za proširenje, kao uvjet ulaska država naših susjednih na prostoru jugoistoka Europe, postavlja i rješenje bilateralnih pitanja", rekla je Grabar-Kitarović objasnivši da u bilateralna pitanja između Hrvatske i Srbije ulaze i pitanja nestalih, kao i pitanja granice, arhiva, sukcesije, univerzalne jurisdikcije.
"Što se prije krene u njihovo rješavanje tim bolje, jer ne treba se nitko zavaravati da će to izbjeći", upozorila je predsjednica i naglasila da će Hrvatska ustrajati u svojim nacionalnim interesima.
Zabrinuta stanjem u BiH
Predsjednica je rekla i kako je nimalo ne ohrabruje situacija u BiH.
"Već sam dulje vrijeme zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini i to neprestance ističem. Hrvatska će ostati čvrsto na poziciji suverene BiH, teritorijalne cjelovitosti i političke neovisnosti te države, ali isto tako nećemo odustati niti oko rješavanja onih pitanja koja su se očito otvorila i dovela hrvatski narod u neravnopravnu poziciju".
Nitko ne traži da hrvatski narod bude ravnopravniji od drugih, rekla je predsjednica, "međutim, konstitutivnost tri naroda u BiH temelj je cijelog Daytonskog ugovora".
Dodala je kako Hrvatska nikad nije ulazila u to tko će biti osoba koja će predstavljati Hrvate u Predsjedništvu BiH, koje će biti orijentacije ili političke stranke. "To je na biračima da odluče".
"Međutim, ono što je vrlo jasno jest da hrvatski član predsjedništva nije samo po nacionalnosti Hrvat, već je on i politički predstavnik svojega naroda, jer to je temelj Daytonskog ugovora - konstitutivnost triju naroda", rekla je.
"Hrvatski narod ima apsolutno pravo izabrati svog predstavnika. Na tome ćemo ustrajati", naglasila je predsjednica, koja Draganu Čoviću nije prigovorila što je otišao u Banju Luku na tzv. Dan Republike Srpske.
"Ne mogu ja gospodinu Čoviću diktirati njegovu politiku. Ponavljam, BiH je suverena država i političari donose vlastite odluke, pa tako i gospodin Čović. Jedini kome on odgovara su njegovi birači", zaključila je.
Iznimno sam razočarana što nema napretka po pitanju nestalih", kazala je predsjednica u razgovoru za N1.
27. siječnja 2019.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju da je razočarana time što srbijanski predsjednik Aleksandar Adem Vuchiqi nije napravio nikakav pomak u rješavanju pitanja nestalih.
"Iznimno sam razočarana što nema napretka po pitanju nestalih", kazala je predsjednica u razgovoru za N1.
"To je po meni duboko humano i humanitarno pitanje i ne treba ga povezivati niti s univerzalnom jurisdikcijom niti s bilo čime drugime", rekla je Grabar-Kitarović naglasivši da je svoj politički kredibilitet uložila u odnose sa Srbijom i predsjednikom Vučićem.
Na pitanje smatra li da ju je Adem Vuchiqi "preveslao" kada je ta tema u pitanju, hrvatska predsjednica odgovara da ne misli tako.
"Ne bih rekla da me preveslao, ne volim takve izraze, ali da se ništa nije dogodilo, nije se ništa dogodilo".
Smatra je Adem Vuchiqi bio iskren kada je najavio rješavanje toga pitanja. "Što ga sputava u ovom trenutku ne znam, ali to svakako treba riješiti", kazala je Grabar-Kitarović.
Predsjednica je najavila da zbog pitanja nestalih postoji i mogućnost hrvatske blokade zatvaranja poglavlja 23 i 24 u srbijanskim pristupnim pregovorima.
"Na ovaj ili onaj način će se to pojaviti, zato što strategija za proširenje, kao uvjet ulaska država naših susjednih na prostoru jugoistoka Europe, postavlja i rješenje bilateralnih pitanja", rekla je Grabar-Kitarović objasnivši da u bilateralna pitanja između Hrvatske i Srbije ulaze i pitanja nestalih, kao i pitanja granice, arhiva, sukcesije, univerzalne jurisdikcije.
"Što se prije krene u njihovo rješavanje tim bolje, jer ne treba se nitko zavaravati da će to izbjeći", upozorila je predsjednica i naglasila da će Hrvatska ustrajati u svojim nacionalnim interesima.
Zabrinuta stanjem u BiH
Predsjednica je rekla i kako je nimalo ne ohrabruje situacija u BiH.
"Već sam dulje vrijeme zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini i to neprestance ističem. Hrvatska će ostati čvrsto na poziciji suverene BiH, teritorijalne cjelovitosti i političke neovisnosti te države, ali isto tako nećemo odustati niti oko rješavanja onih pitanja koja su se očito otvorila i dovela hrvatski narod u neravnopravnu poziciju".
Nitko ne traži da hrvatski narod bude ravnopravniji od drugih, rekla je predsjednica, "međutim, konstitutivnost tri naroda u BiH temelj je cijelog Daytonskog ugovora".
Dodala je kako Hrvatska nikad nije ulazila u to tko će biti osoba koja će predstavljati Hrvate u Predsjedništvu BiH, koje će biti orijentacije ili političke stranke. "To je na biračima da odluče".
"Međutim, ono što je vrlo jasno jest da hrvatski član predsjedništva nije samo po nacionalnosti Hrvat, već je on i politički predstavnik svojega naroda, jer to je temelj Daytonskog ugovora - konstitutivnost triju naroda", rekla je.
"Hrvatski narod ima apsolutno pravo izabrati svog predstavnika. Na tome ćemo ustrajati", naglasila je predsjednica, koja Draganu Čoviću nije prigovorila što je otišao u Banju Luku na tzv. Dan Republike Srpske.
"Ne mogu ja gospodinu Čoviću diktirati njegovu politiku. Ponavljam, BiH je suverena država i političari donose vlastite odluke, pa tako i gospodin Čović. Jedini kome on odgovara su njegovi birači", zaključila je.
Re: Predsjednica razočarana Vučićem i zabrinuta stanjem u BiH
Mogla je i ranije provjerit s kime ima posla , nije baš teško
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Koli je ok, ništa ne predbacuje ni Čoviću, a daje podršku.
HDZ, zna se!
HDZ, zna se!
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
epikur37 wrote:Koli je ok, ništa ne predbacuje ni Čoviću, a daje podršku.
HDZ, zna se!
Korektan odgovor, bez gluposti o "okretanju Sarajevu" i sličnih floskula...
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Hektorović wrote:epikur37 wrote:Koli je ok, ništa ne predbacuje ni Čoviću, a daje podršku.
HDZ, zna se!
Korektan odgovor, bez gluposti o "okretanju Sarajevu" i sličnih floskula...
Sve 5.
Čini se da je zegej uhvatio dobru osovinu, da kucnem, neureklo se.
Još da medijska kamarila ne jebe toliko.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Razocarana ...
Ja sam razocaran sto ne mogu malo da Kolindi zamijesim sise.
Ne zamjerite veceras mi bili neki prijatelji pa sam malo popio ...
Ja sam razocaran sto ne mogu malo da Kolindi zamijesim sise.
Ne zamjerite veceras mi bili neki prijatelji pa sam malo popio ...
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
epikur37 wrote:Sve 5.
Čini se da je zegej uhvatio dobru osovinu, da kucnem, neureklo se.
Još da medijska kamarila ne jebe toliko.
Mediji su recidiv tvrdih starih stavova, bilo ljevice bilo desnice...
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Svaka joj je kao u Njegoša.
Strašna stvar.Eroo wrote:Predsjednica razočarana Vučićem i zabrinuta stanjem u BiH
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
drže je u toku kao Tita nekoćjastreb wrote:Strašna stvar.Eroo wrote:Predsjednica razočarana Vučićem i zabrinuta stanjem u BiH
da joj popularnost ne padne
zadužena ekipa odrađuje svoj posao
Ero jedan od promotora
svaki dan nešto u vijestima
2014-04-16
bolje neka prestane da se druzi
I slika sa ustasama i izvornim
ustaskim obelezjima.
neka predtane da promovise ustaskoh "glazbenika "
pa nek nam se javi.
ustaskim obelezjima.
pa nek nam se javi.
Guest- Guest
Prvo, Kolinda sa ustastvom nema nikakve vezepizzon wrote:bolje neka prestane da se druzi
ustaskim obelezjima.
pa nek nam se javi.
Drugo, vi ste se jos krajem osamdesetih okrenuli velikosrpskim konceptima i otvorenom cetnistvu i to vas je dovelo u sukob sa svima u okruzenju.
Zato ste vi zadnji na svijetu koji bi imali pravo nesto da serete.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
jedina aktivna politicarka koja nema ck kp pedigre...sve sto zna i cini stekla sama i uz pomoc radisnih roditelja...takvi su vecina Grobnicana...ima i takvih ko Linic doduse, no to je vise iznimka nego pravilo.
nono partizan, nitko u obitelji ustasa ni u kp...
nono partizan, nitko u obitelji ustasa ni u kp...
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
Similar topics
» SAD pred izvanrednim stanjem zbog epidemije droge
» Antifa razocarana Zokijem
» '' ZAŠTO JE PREDSJEDNICA ODABRALA BROJ 11? Što kažu astrolozi i numerolozi: 'To je moćan broj kojeg su slavili još i templari. Predsjednica se svjesno ili ne bavi visokom magijom što će joj donijeti uspjeh' ''
» Duboko sam razočarana presudom Šešlju
» Ana je bila u Parizu i jako je razočarana u što se Francuska pretvorila
» Antifa razocarana Zokijem
» '' ZAŠTO JE PREDSJEDNICA ODABRALA BROJ 11? Što kažu astrolozi i numerolozi: 'To je moćan broj kojeg su slavili još i templari. Predsjednica se svjesno ili ne bavi visokom magijom što će joj donijeti uspjeh' ''
» Duboko sam razočarana presudom Šešlju
» Ana je bila u Parizu i jako je razočarana u što se Francuska pretvorila
Page 1 of 1