Uvažen priziv savjesti ljekarnici koja je odbila prodati kontracepcijske pilule...
Page 1 of 10
Page 1 of 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Uvažen priziv savjesti ljekarnici koja je odbila prodati kontracepcijske pilule...
HRVATSKA LJEKARNIČKA KOMORA
Donesena odluka: Ljekarnica koja je zbog priziva savjesti odbila prodati kontracepcijske pilule nije prekršila propise
Obranjen je priziv savjesti/Foto: Shutterstock.com
Ljekarnica koja je djevojci odbila prodati kontracepcijske pilule, pozivajući se na priziv savjesti, nije prekršila Kodeks ljekarničke etike i deontologije, javljaju hrvatski mediji.
Odluku je donijelo Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore. Nikakve sankcije neće biti izrečene niti ljekarni niti ljekarnici koja je odbila prodati pilule.
“Povjerenstvo za ljekarničku etiku i deontologiju je na sjednici održanoj 23.studenog 2018., razmotrilo pristigli prigovor pacijentice po pitanju priziva savjesti magistre zaposlene u Ljekarni Čelina. Prilikom razmatranja, na temelju zaprimljenih izjava same pacijentice, prozvane magistre i voditeljice ljekarne, uzete su u obzir sve okolnosti događaja te budući da nije bilo ugroze zdravlja i života, a pacijentici je lijek u istoj ljekarni izdan sutradan, Povjerenstvo je zaključilo kako je prozvana magistra postupila u skladu s Kodeksom ljekarničke etike i deontologije, članak 12, stavak 3. u kojem stoji da “Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika.”
Povjerenstvo je istaknulo i kako je prigovor na priziv savjesti u proteklih pet godina istaknut svega dva puta, iako ljekarnička mreža broji u hrvatskoj 1 187 ljekarničkih jedinica.
Odluka je suprotna izjavi koju je ministar zdravstva iz redova HDZ-a Milan Kujundžić, dao nakon što je slučaj izašao u medije.
“Ne postoji ništa što ljekarnik ima pravo ne izdati pacijentu pozivajući se na priziv savjesti… Svaki pacijent u bilo kojoj ljekarnik ima pravo dobiti lijek za koji ima recept. Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu u ljekarni”, poručio je Kujundžić.
Kao što smo i tada pisali, a potvrdila je i odluka Povjerenstva, ministar zdravstva svojom je izjavom upao u kontradikciju s postojećim propisima i smjernicama Hrvatske ljekarničke komore koji priznaju ljekarnicima pravo na priziv savjesti.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
naravno, lijevoliberalna napredna i slobodnomisleća 'inteligencija' bjesni na ovakvu odluku...
NOVI OBLIK DILETANTIZMA Situacija s prizivom savjesti izmakla je kontroli! Što je sljedeće, liječnik Jehovin svjedok odbit će pružiti transfuziju krvi?
Donesena odluka: Ljekarnica koja je zbog priziva savjesti odbila prodati kontracepcijske pilule nije prekršila propise
Odluku je donijelo Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore. Nikakve sankcije neće biti izrečene niti ljekarni niti ljekarnici koja je odbila prodati pilule pozivajući se na priziv savjesti
Obranjen je priziv savjesti/Foto: Shutterstock.com
Ljekarnica koja je djevojci odbila prodati kontracepcijske pilule, pozivajući se na priziv savjesti, nije prekršila Kodeks ljekarničke etike i deontologije, javljaju hrvatski mediji.
Odluku je donijelo Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore. Nikakve sankcije neće biti izrečene niti ljekarni niti ljekarnici koja je odbila prodati pilule.
“Povjerenstvo za ljekarničku etiku i deontologiju je na sjednici održanoj 23.studenog 2018., razmotrilo pristigli prigovor pacijentice po pitanju priziva savjesti magistre zaposlene u Ljekarni Čelina. Prilikom razmatranja, na temelju zaprimljenih izjava same pacijentice, prozvane magistre i voditeljice ljekarne, uzete su u obzir sve okolnosti događaja te budući da nije bilo ugroze zdravlja i života, a pacijentici je lijek u istoj ljekarni izdan sutradan, Povjerenstvo je zaključilo kako je prozvana magistra postupila u skladu s Kodeksom ljekarničke etike i deontologije, članak 12, stavak 3. u kojem stoji da “Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika.”
Povjerenstvo je istaknulo i kako je prigovor na priziv savjesti u proteklih pet godina istaknut svega dva puta, iako ljekarnička mreža broji u hrvatskoj 1 187 ljekarničkih jedinica.
Odluka je suprotna izjavi koju je ministar zdravstva iz redova HDZ-a Milan Kujundžić, dao nakon što je slučaj izašao u medije.
“Ne postoji ništa što ljekarnik ima pravo ne izdati pacijentu pozivajući se na priziv savjesti… Svaki pacijent u bilo kojoj ljekarnik ima pravo dobiti lijek za koji ima recept. Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu u ljekarni”, poručio je Kujundžić.
Kao što smo i tada pisali, a potvrdila je i odluka Povjerenstva, ministar zdravstva svojom je izjavom upao u kontradikciju s postojećim propisima i smjernicama Hrvatske ljekarničke komore koji priznaju ljekarnicima pravo na priziv savjesti.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
naravno, lijevoliberalna napredna i slobodnomisleća 'inteligencija' bjesni na ovakvu odluku...
NOVI OBLIK DILETANTIZMA Situacija s prizivom savjesti izmakla je kontroli! Što je sljedeće, liječnik Jehovin svjedok odbit će pružiti transfuziju krvi?
T.- Posts : 17557
2014-04-14
darth_vader-
2014-04-17
Re: Uvažen priziv savjesti ljekarnici koja je odbila prodati kontracepcijske pilule...
misliš reći 98 % građanah na aparatima i u nevjerici a 2% građanah drka od sreće.
njima njima dovoljno da nešto netko nekome ne da i oni umiru od sreće.
u tih 2% koji drka od srece su i oni sretno oženjeno koje se uvaljuju trebicama na forumu i šalju srcedrapateljne poruke
njima njima dovoljno da nešto netko nekome ne da i oni umiru od sreće.
u tih 2% koji drka od srece su i oni sretno oženjeno koje se uvaljuju trebicama na forumu i šalju srcedrapateljne poruke
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Re: Uvažen priziv savjesti ljekarnici koja je odbila prodati kontracepcijske pilule...
T. wrote:naravno, lijevoliberalna napredna i slobodnomisleća 'inteligencija' bjesni na ovakvu odluku...
Što je sljedeće, liječnik Jehovin svjedok odbit će pružiti transfuziju krvi?
Naravno da ne, jer priziv savjesti ne vrijedi u situacijama ugroženosti života pacijenta.
Guest- Guest
Ako je zakon kvaran treba ga mjenjati, ne kršiti i ovisno od situacije do situacije, točnije koje je boje i ideologije sudac koji presuđuje i odobrava kršenje zakona.
Danas ovo, sutra će biti nešto daleko teže.
Ili poštujmo ili mjenjajmo zakone !!!!
2014-04-16
nezakonito bi bilo zabraniti priziv savjesti, odnosno neustavno...mortal wrote:Ako je zakon kvaran treba ga mjenjati, ne kršiti i ovisno od situacije do situacije, točnije koje je boje i ideologije sudac koji presuđuje i odobrava kršenje zakona.
Članak 40.
Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.
Ok, liberalni fašisti smatraju da se i savjest treba zabraniti...
Last edited by T. on Thu 29 Nov - 13:00; edited 1 time in total
T.- Posts : 17557
2014-04-14
Ispravna odluka, društvo nam se počinje kretati u pravom smjeru...
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
ovo priziv savjesti bi se vrlo lako ukinuo da netko pokaze volju.
jer priziv savjesti nije nista drugo nego pravo odbiti zakonsku obavezu jer je suprotna necim uvjerenjima.
pa sukladno tome netko bi recimo mogao odbiti platiti porez jer je suprotno njegovim ideoloskim uvjerenjima.
na priziv se pozivaju i oni koji odbijaju sluziti vojni rok gdje je obavezan pa im to nije bas svugdje prolazilo
jer priziv savjesti nije nista drugo nego pravo odbiti zakonsku obavezu jer je suprotna necim uvjerenjima.
pa sukladno tome netko bi recimo mogao odbiti platiti porez jer je suprotno njegovim ideoloskim uvjerenjima.
na priziv se pozivaju i oni koji odbijaju sluziti vojni rok gdje je obavezan pa im to nije bas svugdje prolazilo
2015-08-15
meni rvacki liječnik nije htio napisati recept za sumamed zbog priziva savjesti. onda sam ja taj sumamed nabavio underground i izlječio se. kada sam liječniku rekao da sam uzeo sumamed napao me da sam antidržavni element i da sam napravio krivično djelo.
na svu sreću živ sam jer sam prekršio zakone proklete ustaške šizofrene vukojebine.
još me pita gdje sam nabavio sumamed? ja rekoh pa na internetu jebem ti hrvatsku šugavu majku koja te okotila imaš internet kretenčino oš da ti nabavim bombe eksploziv kanabis šta god hoćeš pička ti materina hrvatska.
na svu sreću živ sam jer sam prekršio zakone proklete ustaške šizofrene vukojebine.
još me pita gdje sam nabavio sumamed? ja rekoh pa na internetu jebem ti hrvatsku šugavu majku koja te okotila imaš internet kretenčino oš da ti nabavim bombe eksploziv kanabis šta god hoćeš pička ti materina hrvatska.
Guest- Guest
meni rvacki liječnik nije htio napisati recept za sumamed zbog priziva savjesti. onda sam ja taj sumamed nabavio underground i izlječio se. kada sam liječniku rekao da sam uzeo sumamed napao me da sam antidržavni element i da sam napravio krivično djelo.
Guest- Guest
Gnječ wrote:meni rvacki liječnik nije htio napisati recept za sumamed zbog priziva savjesti. onda sam ja taj sumamed nabavio underground i izlječio se. kada sam liječniku rekao da sam uzeo sumamed napao me da sam antidržavni element i da sam napravio krivično djelo.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
..i bas si mu tako rekao...
2015-09-08
bilo bi zgodno recimo vidjeti subotara ( oni ne rade subotom) kotrolora leta koji bi dosao na posao subotom jer ugovorom o radu ima radnu subotu i iz protesta sjedio i odbio raditi jer je subota.
2015-08-15
a imam jos bolju ideju, da nitko ne dode u nedjelju na posao, ni vatrogasci, ni doktori ni vozaci ni blagajnice te se pozovu na savjest jer su vjernici a bibliji pise da nedjelja neradni dan i ne radi se.
pa da vidim kako bi to drzava rijesila..
2015-08-15
vuksadinare wrote:Gnječ wrote:meni rvacki liječnik nije htio napisati recept za sumamed zbog priziva savjesti. onda sam ja taj sumamed nabavio underground i izlječio se. kada sam liječniku rekao da sam uzeo sumamed napao me da sam antidržavni element i da sam napravio krivično djelo.
nažalost to što sam napisao je istina desilo se upravo tako. naravno neću napisati imena i prezimena tih liječnika jer nema smisla već sam jednom prilikom davno prije poslao lječničkoj komori mail pa se ništa nije desilo. poslao sam bio mail i Milinoviću onda ministru zdravstva. i šta se desilo? desilo se to da mi je drugi dan kartica dopunskog zdravsvenog osiguranja izbrisana i bila nevažeća pa sam morao hodočastiti u ustaško udbaški HZZO u čemu je problem. kazali došao je neki naputak...
Guest- Guest
vuksadinare wrote:..i bas si mu tako rekao...
budaletino ustaška želim ti da se to tebi desi. eto. pa da vidim što bi ti ustaški kurvin sine napravio.
Guest- Guest
..pa desilo mi se i gore nego tebi...Gnječ wrote:vuksadinare wrote:..i bas si mu tako rekao...
budaletino ustaška želim ti da se to tebi desi. eto. pa da vidim što bi ti ustaški kurvin sine napravio.
2015-09-08
kaya wrote:a imam jos bolju ideju, da nitko ne dode u nedjelju na posao, ni vatrogasci, ni doktori ni vozaci ni blagajnice te se pozovu na savjest jer su vjernici a bibliji pise da nedjelja neradni dan i ne radi se.
nedjeljom ne smije radit ni rvacka policija. ako ćemo zapravo onda ni policija nedjeljom ne smije raditi i točka. nedjeljom ne bi smjeli radit ni popi nesmiju radit mise nedjeljom ni blagdanima i praznicima jer i to je isto rad jebemu boga. jel bog reko da nedjeljom moraju svi odmarat?
Guest- Guest
Gnječ wrote:vuksadinare wrote:Gnječ wrote:meni rvacki liječnik nije htio napisati recept za sumamed zbog priziva savjesti. onda sam ja taj sumamed nabavio underground i izlječio se. kada sam liječniku rekao da sam uzeo sumamed napao me da sam antidržavni element i da sam napravio krivično djelo.
nažalost to što sam napisao je istina desilo se upravo tako. naravno neću napisati imena i prezimena tih liječnika jer nema smisla već sam jednom prilikom davno prije poslao lječničkoj komori mail pa se ništa nije desilo. poslao sam bio mail i Milinoviću onda ministru zdravstva. i šta se desilo? desilo se to da mi je drugi dan kartica dopunskog zdravsvenog osiguranja izbrisana i bila nevažeća pa sam morao hodočastiti u ustaško udbaški HZZO u čemu je problem. kazali došao je neki naputak...
Ja sam jedva naučio tu riječ 'naputak'. Morao sam ju dugo učiti i ponavljati.
I sad mi dođe da crknem od smijeha svaki put kad ju čujem.
crvenkasti-
2014-04-17
crvenkasti wrote:Gnječ wrote:vuksadinare wrote:Gnječ wrote:meni rvacki liječnik nije htio napisati recept za sumamed zbog priziva savjesti. onda sam ja taj sumamed nabavio underground i izlječio se. kada sam liječniku rekao da sam uzeo sumamed napao me da sam antidržavni element i da sam napravio krivično djelo.
Ja sam jedva naučio tu riječ 'naputak'. Morao sam ju dugo učiti i ponavljati.
I sad mi dođe da crknem od smijeha svaki put kad ju čujem.
je, došao je neki naputak iz Zagreba isključivo za moj slučaj pošto sam se drznuo napisati mail ustaši Milinoviću u kom sam mu između ostalog jebo majku ustašku.
postoje zakoni to je za budale, ali sve funkcionira mimo zakona pomoću naputaka i sto vezija interpretacija zakona kako se kom digne kurac ili kako si ili nisi nekom simpatičan. naputak je rvacki brend.
Guest- Guest
Page 1 of 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Similar topics
» Eric Clapton tužio ženu koja je pokušala prodati njegov CD na eBayu
» Tko neće imati pravo na priziv savjesti na rad nedjeljom?
» Tko je HDZ-ovac koji nema priziv savjesti kad treba pijan prijetiti pištoljem
» Rugala se sova sjenici:SDP-ovci se rugaju Tepesu a Maras je imao 'priziv savjesti' u rarnim godinama
» Amerika odbila prodati F-16 Turskoj dok ne pusti Švedsku i Finsku u NATO
» Tko neće imati pravo na priziv savjesti na rad nedjeljom?
» Tko je HDZ-ovac koji nema priziv savjesti kad treba pijan prijetiti pištoljem
» Rugala se sova sjenici:SDP-ovci se rugaju Tepesu a Maras je imao 'priziv savjesti' u rarnim godinama
» Amerika odbila prodati F-16 Turskoj dok ne pusti Švedsku i Finsku u NATO
Page 1 of 10