Pernar se popišao po sirotinji
Page 4 of 4
Page 4 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Pernar se popišao po sirotinji
AssadNaPodmornici wrote:Pernar bi bio nezadovoljan odgovorom.. opet bi on došao do svoje "aaa vidiš prije ili posli će doći do nestašice novca" jer "izdani su krediti samo glavnica, a ti vraĆAŠ kamatu plus glavnicu" itd.. mislim u praksi se tako riješavaju ti problemi, ali u teoriji, na nekom primjeru dolazi do nestašice.zmaj Rovinjski wrote:AssadNaPodmornici wrote:
najjače za neka jednostavna pernarova pitanja , i ja sam morao čitati radove iz ekonomije, i to moderne monetarne ekonomije :D na kraju sam shvatio da sam među 1% ekonomista koji mu zna odgovoriti na te njegove paradoxe, ostali veze nemaju a najgore od svega ne žele učiti
jel odgovor "novim kreditom"?
ili stock vs flow, plaćanjem na rate
https://en.wikipedia.org/wiki/Stock_and_flow
zapravo odgovor je jednostavan.
ovako..
Banka prvo izdaje kredit pa onda iz kredita nastaje depozit(tu je Pernar u pravu , ali jedino tu, sve ostalo mu se pobrkalo).. na ek.fakultetima se uči krivo, da se skupljaju depoziti, pa se onda multiplikacijom stvaraju krediti.
Dakle kada banka stvori novi kredit, novi novac, pritiskom na tipku enter u računalu. Ona stvori dvije računovodstven stavke.
Obvezu ili pasivu, ili Imovinu ili aktivu.
Dakle, ja želim kupiti stan 100 000€ . Dolazim u banku. Deda želi prodati stan.
Banka mi izda kredit. 100 000 recimo + 4000€ kamata(recimo da je 4% iako je u stvarnosti je više ali nećemo sada). U isto vrijeme banka, na dedin bankovni račun stvori 100 000€ +2% kamate(2000€).
Dakle ja sam dužan banci 104 000€ , a banka je dužna dedi na njegov depozit 102 000€.
Banka je tu samo posrednik, stvorila je elektronski novac, vrijednost novca se temelji na dedinom stanu(ima pokriće).
Iduće Pernarovo pitanje "a što je sa 2000€ , razlike između kamate na kredit i oročene štednje"?
Jednostavno, banka sa tih 2000€, mora - 1)platiti radnike, 2)zgradu, 3)struju, vodu, + sve ostale troškove 4)poreze na 1,2,3 i razne stavke.. Svaki put kod toga koraka - banka vraća novac u sustav.
Ako ostane višak , recimo 500€ , profit, opet državi plati porez na dobit, - i onda recimo ostane banci 400€ čistog profita.
Naravno neće nositi novac na drugi svijet, nego , sa tim "čistim profitom" vlasnici/dioničari banaka , sebi isplaćuju dividendu, sa kojom recimo iznajme jahtu u Dalmaciji sa skiperom i hostesom, kupe nekretninu --- ukratko novac je cijelo vrijeme u sustavu
A još nisam došao do toga, da novac nije samo taj elektronski kreditno/depozitni novac, novac ima 4-5 oblika, i svaki od tih oblika može opet krpati taj paradoks.. Googlajte o monetarnim agregatima
eto ako vas tko pita , kako riješiti taj monetarni paradoks od Pernara, čisto da znate..
Automatski je ovdje i odgovor - zašto centralna banka nemože izdavati novac građanima a samo rade poslovne? Jer novac centralne banke u ovom slučaju nema pokrića ---- tipa novac u ovom primjeru ima pokriće u stanu, ili u autu - dakle novac koji je stvoren ima pokriće u realnoj imovini, autu, stanu itd.
Novac koji bi centralna banka posuđivala državi je inflacijski novac, nema pokriće u ničemu - ---
jedino ča je vode bitno je, i ča generiro problijeme je to ča je država zabronila privatne šolde, i ča soma nužno pati od socijalizma. niko nikad ne će moći voditi dobru monetarnu politiku jednostavno zoto ča ljudi ki to rodu nemaju skin in the game. niko nikad ne će znati kolio je šoldov u igri, niti ne će moći predviditi koliko ih točno tribo biti, ali jasno je ki će se više truditi da to pogodi, država ili privatnik.
i još nešto, šoldi su samo polak ekonomije. fokus na računovodstvu nužno vodi u potpuno nerazumijevanje, a kombiniran s dobrima namjerama, vodi direktno u pakal.
aben- Posts : 35490
2014-04-16
AssadNaPodmornici wrote:a slušaj eto nije znanost,ukinimo banke, centralnu banku, države,računovodstvo, porezni sustav, naplatu poreza,
2014-04-16
nema manjak u sustavu novac je u sustavu cijelo vrijeme. ali to je samo jedan oblik novca.Leteca Pegla wrote:to si objasnio sto banka radi sa tih fantomskih 2000 eura, nisi objasnio od kuda su se oni stvorili, to jest, opet imas (konstantni) manjak u sustavu,..AssadNaPodmornici wrote:
Iduće Pernarovo pitanje "a što je sa 2000€ , razlike između kamate na kredit i oročene štednje"?
Jednostavno, banka sa tih 2000€, mora - 1)platiti radnike, 2)zgradu, 3)struju, vodu, + sve ostale troškove 4)poreze na 1,2,3 i razne stavke.. Svaki put kod toga koraka - banka vraća novac u sustav.
Ako ostane višak , recimo 500€ , profit, opet državi plati porez na dobit, - i onda recimo ostane banci 400€ čistog profita.
Naravno neće nositi novac na drugi svijet, nego , sa tim "čistim profitom" vlasnici/dioničari banaka , sebi isplaćuju dividendu, sa kojom recimo iznajme jahtu u Dalmaciji sa skiperom i hostesom, kupe nekretninu --- ukratko novac je cijelo vrijeme u sustavu
novac ima nekoliko oblika(agregata) http://arhivanalitika.hr/blog/jedna-od-najlosijih-ekonomskih-ideja-ikad-kamata-kao-magija-zbog-koje-se-ne-mogu-vracati-krediti-ili-aleksandar-je-znao/ evo ti V.Šonje objašnjava razne oblike novca. Dakle ako ti zafali jedan oblik novca, postoji drugi oblik novca ili imovine itd.
Ja sam objasnio kako je lova cijelo vrijeme u sustavu
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
sa druge strane na razini makroekonomije mislim da se nema više šta izumiti..Speare Shaker wrote:AssadNaPodmornici wrote:a slušaj eto nije znanost, ukinimo banke, centralnu banku, države, računovodstvo, porezni sustav, naplatu poreza,
znaš kada bi rekli "ekonomija je znanost" ukidamo ovo gore - znaš gdje bi se vratio? u jebeno kameno doba, bez banaka, centralne banke, računovodstva, poreznog sustava, doslovno ti nikakva svemirska tehnologija nebi vrijedila ništa, eto
Zašto bi sve to ukidali? Zato što nije riječ o (punokrvnoj) znanosti?
Pa ni nogomet nije znanost pa nikome ne pada na pamet da ga ukida.
jedino ovo predviđanje kriza tu vidim napretka ... već nakon krize 2008 , tada je većinu ljudi ona oborila sa nogu, ali sada već razne financijske institucije povezuju parametre i pokušavaju vidjeti kada bi mogla iduća financijska kriza..
čitao sam neko predviđanje jedne rejting agencije, 2020 je kao 50% šansa
ali u ekonomiji je više manje sve izumljeno, izmišljeno, skuženo,
2018-06-14
tocno...To je ono valjda kad si banka naplati tu razliku iz imovine duznika sto ju je stavio pod hipoteku...AssadNaPodmornici wrote:nema manjak u sustavu novac je u sustavu cijelo vrijeme. ali to je samo jedan oblik novca.Leteca Pegla wrote:to si objasnio sto banka radi sa tih fantomskih 2000 eura, nisi objasnio od kuda su se oni stvorili, to jest, opet imas (konstantni) manjak u sustavu,..AssadNaPodmornici wrote:
novac ima nekoliko oblika(agregata) http://arhivanalitika.hr/blog/jedna-od-najlosijih-ekonomskih-ideja-ikad-kamata-kao-magija-zbog-koje-se-ne-mogu-vracati-krediti-ili-aleksandar-je-znao/ evo ti V.Šonje objašnjava razne oblike novca. Dakle ako ti zafali jedan oblik novca, postoji drugi oblik novca ili imovine itd.
Ja sam objasnio kako je lova cijelo vrijeme u sustavu
Guest- Guest
neće biti on za premjera, jesi primjetio da siničić i ovaj bujanec nemaju iste stavove kao on. on nije čak niti predsjednik stranke. ali da će ŽZ biti na vlasti, mogao bi lako, kada RH bankrotira, ... iseljavanje stanovništva, starenje stanovništva, loš natalitet, ne-efikasna ekonomija, čak i turizam neće nas spasiti. onda ŽZ dolazi na vlast.tre wrote:Dakle pernara za premjera, on bi sve to ukinuo, on je pametan, on je naš vrli novi vođaAssadNaPodmornici wrote:a slušaj eto nije znanost, ukinimo banke, centralnu banku, države, računovodstvo, porezni sustav, naplatu poreza,
znaš kada bi rekli "ekonomija je znanost" ukidamo ovo gore - znaš gdje bi se vratio? u jebeno kameno doba, bez banaka, centralne banke, računovodstva, poreznog sustava, doslovno ti nikakva svemirska tehnologija nebi vrijedila ništa, eto
E, sada Pernar i njegov pogled na ekonomiju(koji nužno nije pogled ŽZa, ) njegova filozofija jest u tome, da glavni naši problemi u svijetu su izazvani preko tih bankarskih paradoxeva, koje zanimljivo malo tko zna objasniti - ja sam ih objasnio.
On je rješenje ponudio u svojim knjigama, Mehanika Novca i Kako je nastao Novac, ja sam pročitao obe knjige.
Kada sam išao čitati Mehaniku novca, uzeo sam bilježnicu, i onda sam njegove ideje iz knjige analizirao .. .ukratko u 30ak stranica, napisao sam u bilježnici 5-6 stranica zašto to neće funkcionirati i zašto bi dovelo do totalnog kraha sustava, i prestao sam čitati..
međutim ŽZ je u pravu u 100% drugih stvari - Najvažnija stavka za opstanak RH naroda jest iseljavanje Hrvata ali prije svega useljavanje gamadi iz trećeg svijeta . HDZ i SDP provode politiku trpačine, ŽZ je protiv i žestoko protiv. Samo radi toga im treba dati vlast, jer - nacija i država mogu preživjeti ratove, bolesti, izgubljene ratove, prirodne nepogode, revolucije, katastrofe, religijske promjene - ali niti jedna nacija-civilizacija nije preživjela zamjenu stanovništva.
2018-06-14
Zaboravih da Pernar nije za ukidanje banaka, niti centralnih banaka. On jest da da centralna banka treba preuzeti aktivnu ulogu i davati novac u sustav i tako krpati problem sa nestašicom. Ima još neke lude ideje, tipa da bi svi trebali kao u Yugi dignuti kredite, sa ukinutom valutnom klauzulom(dakle samo krediti u kunama) a onda bi kao pokrenuo inflaciju da obezvrijedi vrijednost kredita, i "whola" svi privatni dugovi rješeni, svi dobili "besplatno stanove, auta" uz manji udar inflacije. Zvuči jednostavno.
Međutim, Pernar(ali i velika velika većina ekonomista) neznaju da svaki dug , odnosno obaveza , ima svoju protustavku - imovinu, štednju.
Dakle u mom primjeru - ja sam dužan banci za kredit za stan, ali banka uzima lovu od mene da bi mogla pokriti dedi- njegovu štednju - depozit.
U slučaju da izbrišeš "meni dug, inflacijom", automatski si izbrisao dedinu štednju inflacijom.
Automatski pola države više nije nikume dužno, međutim odmah imaš propadanje banaka, i propadanje svih štednji građana.. a građan iimaju 300-400milijardi kuna štednje.. sve bi to propalo preko noći, i onda bi imao građanski rat.
mislim nije on sada kriv što to nezna, nezna niti većina ekonomista, da prvo ide kredit pa depozit(to zna deda), i da svaki kredit ima svoju protustavku u bilanci banke.
Međutim, Pernar(ali i velika velika većina ekonomista) neznaju da svaki dug , odnosno obaveza , ima svoju protustavku - imovinu, štednju.
Dakle u mom primjeru - ja sam dužan banci za kredit za stan, ali banka uzima lovu od mene da bi mogla pokriti dedi- njegovu štednju - depozit.
U slučaju da izbrišeš "meni dug, inflacijom", automatski si izbrisao dedinu štednju inflacijom.
Automatski pola države više nije nikume dužno, međutim odmah imaš propadanje banaka, i propadanje svih štednji građana.. a građan iimaju 300-400milijardi kuna štednje.. sve bi to propalo preko noći, i onda bi imao građanski rat.
mislim nije on sada kriv što to nezna, nezna niti većina ekonomista, da prvo ide kredit pa depozit(to zna deda), i da svaki kredit ima svoju protustavku u bilanci banke.
Jedina "monetarna reforma" koju "donekle" priznajem, jest ona koju zagovaraju "neki libertarijanci". U postojećem monetarnom sustavu samo banke stvaraju novac (pritiskom na tipku enter) , "neki libertarijanci" se zalažu za monetarni sustav gdje bi svatko mogao stvarati novac, a tržište bi odlučilo čiji novac će vrijediti.. recimo takav sustav je postojao u dosta EU zemalja ili čak u USA u dosta država tamo prije 200godina.. i danas opet imaš evoluciju monetarnog sustava, kriptovalute su jedan oblik novca koji nije stvoren od strane banaka a ima hrpu prednosti(ali i nedostataka) u odnosu na ovaj zakonski novac.. ali to je više evolucija sustava nego revolucija.
AssadNaPodmornici wrote:Zaboravih da Pernar nije za ukidanje banaka, niti centralnih banaka. On jest da da centralna banka treba preuzeti aktivnu ulogu i davati novac u sustav i tako krpati problem sa nestašicom. Ima još neke lude ideje, tipa da bi svi trebali kao u Yugi dignuti kredite, sa ukinutom valutnom klauzulom(dakle samo krediti u kunama) a onda bi kao pokrenuo inflaciju da obezvrijedi vrijednost kredita, i "whola" svi privatni dugovi rješeni, svi dobili "besplatno stanove, auta" uz manji udar inflacije. Zvuči jednostavno.
točno to i dedaloš išće. želi da država organiziro javne radove i tako da potroši šolde u ekonomiju.
a je li prvo kredit pa depozit ili depozit pa kredit je totalno misleading pitanje, jer zanemarivo realne vridnosti. jedno je sigurno, prvo je bila realna vridnost ili obećanje da ćeš kreirati realnu vridnost, pa unda reprezentacija te dvi stvori, tj šoldi.
2014-04-16
AssadNaPodmornici wrote:Jedina "monetarna reforma" koju "donekle" priznajem, jest ona koju zagovaraju "neki libertarijanci". U postojećem monetarnom sustavu samo banke stvaraju novac (pritiskom na tipku enter) , "neki libertarijanci" se zalažu za monetarni sustav gdje bi svatko mogao stvarati novac, a tržište bi odlučilo čiji novac će vrijediti.. recimo takav sustav je postojao u dosta EU zemalja ili čak u USA u dosta država tamo prije 200godina.. i danas opet imaš evoluciju monetarnog sustava, kriptovalute su jedan oblik novca koji nije stvoren od strane banaka a ima hrpu prednosti(ali i nedostataka) u odnosu na ovaj zakonski novac.. ali to je više evolucija sustava nego revolucija.
kripo šoldi imaju nedostataka pred centralnin šoldima, ali privatni šoldi nemaju.
2014-04-16
AssadNaPodmornici wrote:
najjače za neka jednostavna pernarova pitanja , i ja sam morao čitati radove iz ekonomije, i to moderne monetarne ekonomije :D na kraju sam shvatio da sam među 1% ekonomista koji mu zna odgovoriti na te njegove paradoxe, ostali veze nemaju a najgore od svega ne žele učiti
treba ti još samo pristup raw podacima i neka python skripta koja će ih feedat u graf, pa imaš 0-24 svježe podatke i znaš najnovije trendove
http://croecon.contentio.biz/post/preporuke-i-savjeti-za-po-etnike-u-podatkovnoj-znanosti/
Guest- Guest
šta će mi to u životuzmaj Rovinjski wrote:AssadNaPodmornici wrote:
treba ti još samo pristup raw podacima i neka python skripta koja će ih feedat u graf, pa imaš 0-24 svježe podatke i znaš najnovije trendove
http://croecon.contentio.biz/post/preporuke-i-savjeti-za-po-etnike-u-podatkovnoj-znanosti/
2018-06-14
al ja znam da to ne može bit, pa zato želim EU da se mogu iseliti oni za koje nema radnog mjestaaben wrote:
točno to i dedaloš išće. želi da država organiziro javne radove i tako da potroši šolde u ekonomiju
Guest- Guest
AssadNaPodmornici wrote:
šta će mi to u životu
ako jednog dana slučajno nećeš imat život
Guest- Guest
omg i am gamer i have many lives
AssadNaPodmornici wrote:
ali niti jedna nacija-civilizacija nije preživjela zamjenu stanovništva.
Do zamjene stanovništva neće doći, to je jednostavno nemoguće, posebno ako su poznati rezultati genetskih istraživanja Dragana Primorca koja su pokazala da do neke veće promjene u stanovništvu na ovom području nije došlo u posljednjih oko 22 000 godina.
Apsurdno je pretpostaviti posljedice događaja koji se neće i ne može dogoditi.
Guest- Guest
Speare Shaker wrote:AssadNaPodmornici wrote:
Do zamjene stanovništva neće doći, to je jednostavno nemoguće, posebno ako su poznati rezultati genetskih istraživanja Dragana Primorca koja su pokazala da do neke veće promjene u stanovništvu na ovom području nije došlo u posljednjih oko 22 000 godina.
zato što nije bilo većih migracija, kod tebe je glupost stvarno jaka
Guest- Guest
najveći neprijatel su Kristovi sljedbenici oni se doslovno mole za vlastitu propast, desetci milijuna imigranata su u EU, ova budala kaže da nema zamjene stanovništva
Guest- Guest
zmaj Rovinjski wrote:Speare Shaker wrote:AssadNaPodmornici wrote:
zato što nije bilo većih migracija, kod tebe je glupost stvarno jaka
To je tvoja pretpostavka, a ja nisam špekulirao o razlozima.
Doduše, dobro je poznato da si ti ne samo retardirani kreten i totalni ignorant nego i psihički khm labilna osoba i genocidna nakaza pa takve opaske nisu za čuđenje.
Guest- Guest
Speare Shaker wrote:genocidna nakaza
neprijatelja treba ljubiti, kršćanski
a samog sebe eliminirati, kao što si se ti eliminirao ne ostavivši ništa iza sebe
ti si pobjednik šejkeru
Guest- Guest
zmaj Rovinjski wrote:
kao što si se ti eliminirao ne ostavivši ništa iza sebe
Vidiš li i bijele miševe?
Guest- Guest
Page 4 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Pišanje po sirotinji
» pad ekonomskih aktivnosti za 1.8 % i novi udar na standard
» Guverner Vujčić piša po sirotinji