Konstantinopol priprema ukidanje autokefanosti Ruske Pravoslavne Crkve
Page 3 of 3
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Re: Konstantinopol priprema ukidanje autokefanosti Ruske Pravoslavne Crkve
Tko je osnovao Pećku patrijaršiju, koje godine i kako se zvao prvi patrijarh? Ako može i njegovu "nacionalsnost"?dzango wrote:Zvala se Karlovačka mitropolija i bila je autonomna u okviru Pećke patrijaršije. Osnovali su je Srbi na čelu sa patrijarhom Arsenijem III. Daj to teže, majke ti.Eroo wrote:Nemoj da te tko čuje.dzango wrote:Da Srbe. Isti su je i osnovali 1708. Rumuni su imali svoju mitropoliju ali ne znam kako se zvala.Eroo wrote:Srbe 1848? Svašta.dzango wrote:
Karlovačka mitropolija. Ona je okupljala Srbe koji su 1848. proglasili Srpsku Vojvodinu.
Ako može puni naziv (mitropolije) i tko ju je osnovao i kada.
Nisam te pitao za Rumunje, nego sam te pitao za Karlovačku mitropoliju. Kako se zvala i tko ju je osnovao?
Imam i teža pitanja, ali dajmo najprije lakša riješit...
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
Ne može da uzme. U tome je caka.Eroo wrote:Ima Tomos, ne može se lagati...Vaseljenski dao, vaseljenski uzeo.dzango wrote:Nije privremeno. Ta UPC je i danas u sastavu RPC i ima svoju autonomiju.Eroo wrote:Kako nema. Zar Kijevsku patrijaršiju(mitropoliju?) nije privremeno dodijelio ruskoj upravo vaseljenski patrijarh?dzango wrote:Nisam. Vaseljenski patrijarh radi ono što nije u njegovoj ingerenciji. RPC je autokefalna i on nema ništa sa njenim unutrašnjim uređenjem.kaya wrote:
koliko sam shvatila carigrad je tu glavni. od njega je to krenulo. onda su se rusi ufurali da su oni glavni . spc se priklonio krivima kao obicno . i sad ih carigrad demolira. valjda.
ja za carigrad navijam. i dzanga. iako je on na krivoj strani cini mi se :)
Ako nije imao za to pravo, znači li to da je RPC nezakonito svojatao Kijevski patrijaršiju?
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Moje pitanje je jasno, i pored lapsus calami.dzango wrote:Sremski Karlovci. Kakav bre Karlovac.Eroo wrote:Otkud Srbi u Karlovcu 1708? Tada ni Hrvata nije bilo...kaya wrote:a sto, u cem je kvaka , ne kuzim..Eroo wrote:Džangu sam nešto pitao pa mi reče "Da Srbe. Isti su je i osnovali 1708..".kaya wrote:
koliko sam shvatila carigrad je tu glavni. od njega je to krenulo. onda su se rusi ufurali da su oni glavni . spc se priklonio krivima kao obicno . i sad ih carigrad demolira. valjda.
Ne mislim da je nepismen, ali da je izbombardiran neistinama to se primjećuje.
mene zanima jednostavno pitanje, tko je prvi ? carigrad ili? i tko daje autokefalnost?
Kajo, povjest pišu pobjednici, kako god okreneš. Laž do laži. Laž postane istina i obrnuto.
I odgovor je jasan. Karlovačku mitropoliju su osnovali Srbi kao autonomnu u okviru Pećke patrijaršije. Još nešto te interesuje?Eroo wrote:Moje pitanje je jasno, i pored lapsus calami.dzango wrote:Sremski Karlovci. Kakav bre Karlovac.Eroo wrote:Otkud Srbi u Karlovcu 1708? Tada ni Hrvata nije bilo...kaya wrote:a sto, u cem je kvaka , ne kuzim..Eroo wrote:
Džangu sam nešto pitao pa mi reče "Da Srbe. Isti su je i osnovali 1708..".
mene zanima jednostavno pitanje, tko je prvi ? carigrad ili? i tko daje autokefalnost?
Kajo, povjest pišu pobjednici, kako god okreneš. Laž do laži. Laž postane istina i obrnuto.
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Kako je mogao dati Kijevsku Moskovskoj, tako danas može dati Moskovsku Kijevskoj, to nam hoćeš reći? Bilo bi kanonski.dzango wrote:Ne može da uzme. U tome je caka.Eroo wrote:Ima Tomos, ne može se lagati...Vaseljenski dao, vaseljenski uzeo.dzango wrote:Nije privremeno. Ta UPC je i danas u sastavu RPC i ima svoju autonomiju.Eroo wrote:Kako nema. Zar Kijevsku patrijaršiju(mitropoliju?) nije privremeno dodijelio ruskoj upravo vaseljenski patrijarh?dzango wrote:
Nisam. Vaseljenski patrijarh radi ono što nije u njegovoj ingerenciji. RPC je autokefalna i on nema ništa sa njenim unutrašnjim uređenjem.
Ako nije imao za to pravo, znači li to da je RPC nezakonito svojatao Kijevski patrijaršiju?
Ima li neki dokument o tome? Uostalom, ima li uopće koji dokument o osnivanju Pećke patrijaršije?dzango wrote:I odgovor je jasan. Karlovačku mitropoliju su osnovali Srbi kao autonomnu u okviru Pećke patrijaršije. Još nešto te interesuje?Eroo wrote:Moje pitanje je jasno, i pored lapsus calami.dzango wrote:Sremski Karlovci. Kakav bre Karlovac.Eroo wrote:Otkud Srbi u Karlovcu 1708? Tada ni Hrvata nije bilo...kaya wrote:
a sto, u cem je kvaka , ne kuzim..
Može i skenirana, zašto ne. Samo daj...
dobro opet ce se raskoliti ocito, pa onda opet nekada..
bolje bi im bilo da ostali katolici ocito
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Ne može. UPC je pod jurisdikcijom RPC a ne Vaseljenske patrijaršije.Eroo wrote:Kako je mogao dati Kijevsku Moskovskoj, tako danas može dati Moskovsku Kijevskoj, to nam hoćeš reći? Bilo bi kanonski.dzango wrote:Ne može da uzme. U tome je caka.Eroo wrote:Ima Tomos, ne može se lagati...Vaseljenski dao, vaseljenski uzeo.dzango wrote:Nije privremeno. Ta UPC je i danas u sastavu RPC i ima svoju autonomiju.Eroo wrote:
Kako nema. Zar Kijevsku patrijaršiju(mitropoliju?) nije privremeno dodijelio ruskoj upravo vaseljenski patrijarh?
Bili su neko vrijeme. Njihov praotac Nemanja je bio katolik, kao i Stefan Nemanjić Prvovenčani.kaya wrote:dobro opet ce se raskoliti ocito, pa onda opet nekada..
Poslije njega je sve otišlo naopako. Igrali su slično kao i danas...malo istok, malo zapad...
Teško je to vama danas objasniti, poslije svega šta se u pravoslavlju izdogađalo stoljećima.dzango wrote:Ne može. UPC je pod jurisdikcijom RPC a ne Vaseljenske patrijaršije.Eroo wrote:Kako je mogao dati Kijevsku Moskovskoj, tako danas može dati Moskovsku Kijevskoj, to nam hoćeš reći? Bilo bi kanonski.dzango wrote:Ne može da uzme. U tome je caka.Eroo wrote:Ima Tomos, ne može se lagati...Vaseljenski dao, vaseljenski uzeo.dzango wrote:
Nije privremeno. Ta UPC je i danas u sastavu RPC i ima svoju autonomiju.
Ako ti samo kažem da sve današnje pravoslavne crkve imaju nekanonske nazive, naravno da mi nećeš vjerovati.
Imaš kanonski zakon br. 37, još iz 5.-og stoljeća o nazivu prav. crkava.
Kod vas se do 1945.-e nazivala Praoslavna Crkva u Srbiji...a onda, jebiga, promjena u Srpsku...Kamen oko vrata Pravoslavlju.
Opet Ero nabacuje misli, a ništa konkretno ne piše.
Da i zbog toga je odjenom nastao srpski bum jer su srbski popovi sve pravoslavce proglasili srbima, odatle najezda srba i u RH i u BiH.kaya wrote:a dobro, pravoslavci , ajd.Eroo wrote:Otkud Srbi u Karlovcu 1708? Tada ni Hrvata nije bilo...kaya wrote:a sto, u cem je kvaka , ne kuzim..Eroo wrote:Džangu sam nešto pitao pa mi reče "Da Srbe. Isti su je i osnovali 1708..".kaya wrote:
ja sam naklonjen vizantiji, carigradu
grcima, jet su oni u periodu od 7 do 9
veka vrsili hristijanizaciju srba.
neko to zeli da potisne i ubedi sve srbe u drugaciju povijest, medjutim,
istorija, poznaje samo istinu.
uzasnut sam cinjenicom da predavaci povijesti hristijanizacije srba i putem oblika nasih crkava
uteruju netipicne elemente gradnje.
samo neka se drze hilandara, kosovskih manastira, dovoljno je,
to smo mi srbi.
grcima, jet su oni u periodu od 7 do 9
veka vrsili hristijanizaciju srba.
neko to zeli da potisne i ubedi sve srbe u drugaciju povijest, medjutim,
istorija, poznaje samo istinu.
uzasnut sam cinjenicom da predavaci povijesti hristijanizacije srba i putem oblika nasih crkava
uteruju netipicne elemente gradnje.
samo neka se drze hilandara, kosovskih manastira, dovoljno je,
to smo mi srbi.
Guest- Guest
Ček, što hoćeš reći? Da njetko tvrdi da su Srbe pokrstili Rusi?
kako da ostanemo kad smo oduvekkaya wrote:dobro opet ce se raskoliti ocito, pa onda opet nekada..
pripadali ortodoxnom, autenticnom
obliku ranig hriscanstva.
Guest- Guest
Nisam ja profesor povijesti, niti mi je to uopće struka...ali, pismen jesam.Regoč wrote:Opet Ero nabacuje misli, a ništa konkretno ne piše.
Ono što ne znam i ne razumijem potrudim se saznati i razumjeti.
Kod mene ne ide ono "novo za gotovo".
Da usput i pogriješim, Bože moj, nije grijeh...
PS: Ako si ti pametniji i nešto više znaš, slobodan si objasniti nama neukim.
Bio bih veoma zahvalan.
Regoč wrote:Ček, što hoćeš reći? Da njetko tvrdi da su Srbe pokrstili Rusi?
jos nije stiglo do tog nivoa
ali je ocigledno da se cinjenice
prepustaju zaboravu i servira
danasnjica bez povezivanja sa korenima hriscanstva u nasem
narodu. tako da je tvoja posalica
tema koja se ne otvara.
Guest- Guest
To bi vam trjebala biti uvrjeda s obzirom da ste ranije pokršteni, a time se i ranije civilizirali.pizzon wrote:Regoč wrote:Ček, što hoćeš reći? Da njetko tvrdi da su Srbe pokrstili Rusi?
jos nije stiglo do tog nivoa
ali je ocigledno da se cinjenice
prepustaju zaboravu i servira
danasnjica bez povezivanja sa korenima hriscanstva u nasem
narodu. tako da je tvoja posalica
tema koja se ne otvara.
Ako si krenul nješto pisati, napiši to jasno, a ne u natuknicah i nabačajih koji su neshvatljivi nami koji ne čitamo tok tvojih mislih.Eroo wrote:Nisam ja profesor povijesti, niti mi je to uopće struka...ali, pismen jesam.Regoč wrote:Opet Ero nabacuje misli, a ništa konkretno ne piše.
Ono što ne znam i ne razumijem potrudim se saznati i razumjeti.
Kod mene ne ide ono "novo za gotovo".
Da usput i pogriješim, Bože moj, nije grijeh...
PS: Ako si ti pametniji i nešto više znaš, slobodan si objasniti nama neukim.
Bio bih veoma zahvalan.
ti baš volu da sedu na dve stoliceEroo wrote:Bili su neko vrijeme. Njihov praotac Nemanja je bio katolik, kao i Stefan Nemanjić Prvovenčani.kaya wrote:dobro opet ce se raskoliti ocito, pa onda opet nekada..
Poslije njega je sve otišlo naopako. Igrali su slično kao i danas...malo istok, malo zapad...
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Epifanije: Strukture Ruske pravoslavne crkve su bile uključene u pripremu ruske invazije na Ukrajinu
» Ukrajinci iščekuju odvajanje od Ruske pravoslavne crkve
» Lukašenko pozvao Papu da se sastane s poglavarom Ruske pravoslavne crkve: "Sve je u Božjim rukama"
» U Lyonu ispri crkve upucan pravoslavni svećenik grčke pravoslavne crkve
» Priprema se ukidanje mirovinskog sustava!?!
» Ukrajinci iščekuju odvajanje od Ruske pravoslavne crkve
» Lukašenko pozvao Papu da se sastane s poglavarom Ruske pravoslavne crkve: "Sve je u Božjim rukama"
» U Lyonu ispri crkve upucan pravoslavni svećenik grčke pravoslavne crkve
» Priprema se ukidanje mirovinskog sustava!?!
Page 3 of 3