Zlo se povampirilo
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Zlo se povampirilo
mortal wrote:ti njega ne razumiješ.... bilo je zlo, a sad se još i povampirilovuksadinare wrote:...najjaci naslov informera...ZLO SE POVAMPIRILO...pa sam vampir je utjelovljenje zla..nema vecih budalasa od novinara vucicevog informera
i ljudi znaju biti zli a nisu vampiri
Svjetski poznat biolog: Zgrožen sam time što Hrvatska djeci radi vjeronaukom
U Zagreb je prošlog petka stigao ugledni američki biolog Jerry A. Coyne, zaslužni profesor biologije na Sveučilištu u Chicagu, autor brojnih radova i knjiga o evoluciji, znanosti i religiji. Dvije najpoznatije - ''Zašto je evolucija istinita'' i ''Vjera protiv činjenica: Zašto su znanost i religija nespojive'' - prevedene su i objavljene u Hrvatskoj u izdanju In.Tri.
Dobio sam iznimno vrijednu priliku da s njime napravim intervju Skypeom. U skladu s mojim očekivanjima, Coyne se pokazao kao izuzetno inteligentan, obrazovan i zanimljiv sugovornik. No razgovor je zbog toga potrajao dulje nego što sam planirao, a ja nakon prijepisa cijelog razgovora nisam ima srca ništa kratiti. Tako je nastao ovaj dugački intervju, najduži koji sam ikada vodio. No nadam se da to većinu čitatelja neće obeshrabriti da zavire barem u dijelove teksta koji sam podijelio u glavne tematske cjeline. Moja iskrena preporuka je da se udobno smjestite i potražite teme koje bi vas, ako ništa drugo, mogle potaknuti na vrlo vrijedna razmišljanja.
ZAŠTO SU RELIGIJA I ZNANOST NESPOJIVE?
Hrvatska je jedna od najreligioznijih zemalja u Europi s oko 86 % stanovništva koje se izjašnjava kao religiozno. U isto vrijeme, zajedno s Amerikancima i Turcima, Hrvati su po prihvaćanju evolucije na samom dnu ljestvice. Tek oko 44 % Hrvata smatra da evolucijom upravlja priroda, a ne Bog. Osim toga, samo 18 % vjeruje da će znanost s vremenom odgovoriti na pitanja na koja danas nema odgovore. Za usporedbu, čak 38 % Čeha, koji spadaju u najnereligioznije nacije svijeta, ima takvo povjerenje u znanost. U svojim knjigama Vi tvrdite da religija i znanost ne idu skupa, a čini se da ove statistike to potvrđuju. Možete li objasniti u čemu je stvar?
Ove statistike potvrđuju da postoji sukob između znanosti i religije. To je samo jedna takva statistika. Ja ih u svojoj knjizi ''Vjera protiv činjenica: Zašto su znanost i religija nespojive'' iznosim mnogo. U njoj također podrobnije objašnjavam zašto religija i znanost nisu spojive. Ovdje ću pokušati objasniti ukratko. Prije svega pod znanošću ne podrazumijevam znanstvena otkrića ili profesionalno stanje u znanosti, nego empirijsku metodu koju koriste znanosti kao što je promatranje prirode, testiranje hipoteza, dovođenje postojećih hipoteza u sumnju itd. Zbog te metode ja znanost smatram najrafiniranijim oblikom racionalnosti. Kada govorim o religiji, uglavnom mislim na obožavanje nadnaravnog bića koje može ili ne mora djelovati u svijetu. U abrahamskim religijama, o kojima govorim u svojoj knjizi, teistički bog je u interakciji s ljudima, a postoje i moralni kodeksi kojih se ljudi moraju pridržavati. Pritom treba imati na umu da religije predstavljaju određene tvrdnje koje bi se trebale smatrati istinama, a neke od njih odnose se na ovaj svijet. Religije ne govore samo o moralnosti i smislu života. One također ovise o istinitosti određenih ideja. Primjerice, kršćanstvo ovisi o istinitosti tvrdnji o postojanju Boga, njegova sina Isusa i uskrsnuća. Postoje mnoge druge tvrdnje o kojima druge religije ovise.
Postoji više oblika nespojivosti između religije i znanosti. Prvi se sastoji u metodi kojom se utvrđuje je li neka tvrdnja istinita. Znanost koristi empirijsku metodu, a religija se poziva na dogmu, spise, autoritete i vjeru. No to nisu pouzdane metode za otkrivanje što je istina. To nas dovodi do drugog oblika, a to je nespojivost u rezultatu tih metoda. Naime, kada primijenimo religiozne metode u istraživanju što je istina, one vrlo često dolaze do krivih tvrdnji. Možete napraviti cijelu listu religioznih tvrdnji koje su prokazane kao neistinite. Primjerice, u kršćanstvu i u judaizmu to su priče o stvaranju, koje je opovrgnula evolucija, zatim je tu opovrgnuta priča o bijegu Židova iz Egipta u Sinaj i sl. Također, svaka religija razlikuje se od svake druge religije po pitanju toga što smatra istinom, a to znači da je metodologija kojom religije utvrđuju što je istina nepouzdana i nespojiva sa znanošću. Naime, znanost je nešto oko čega se slažu svi znanstvenici posvuda bilo da su iz Indije, Afrike, Njemačke, Hrvatske ili SAD-a. Znanost svuda koristi iste metode kojima dolazi do istih zaključaka, što pokazuje da je njezina metoda pouzdana. Konačno, tu je i nespojivost u filozofiji. Filozofija znanosti, koja se temelji na iskustvu, a ne na nekoj a priori pretpostavci, jest da ne postoji neko nadnaravno biće koje bi utjecalo na stvari koje promatramo u prirodi, a to se u znanstvenim istraživanjima potvrđuje. To je filozofska tvrdnja koja je temelj empirijske metodologije. S druge strane, vjerska filozofija kreće od pretpostavke da Bog postoji. Zbog svega navedenog, znanost i religija naprosto nisu spojive.
------------------------------------------------------
Zlo je zlo.....DA
Yehudim- Posts : 4913
2018-03-06
Yehudim wrote:Filozofija znanosti, koja se temelji na iskustvu, a ne na nekoj a priori pretpostavci, jest da ne postoji neko nadnaravno biće koje bi utjecalo na stvari koje promatramo u prirodi, a to se u znanstvenim istraživanjima potvrđuje. To je filozofska tvrdnja koja je temelj empirijske metodologije. S druge strane, vjerska filozofija kreće od pretpostavke da Bog postoji.
Nevjerojatno je da se uvijek nađe onih koji će povjerovati u ovakve budalaštine na tragu one Marxove po kojemu je religija opijum za narod. Ironija je u tome da postoje različite definicije religije pa i ona (Erich Fromm) koja će najnormalnije u religije uvrstiti i marksizam.
Dakle, ta Marxova je prije svega bila motivirana njegovom željom da izbaci svoga najjačeg konkurenta na tržištu ljudskih duša i da mu zapravo zabrani djelovanje pod izgovorom da je nositelj opasnosti po zdravlje zajednice, nevideći pri tome istu opasnost od religije čiji je on osnivač.
Što se odnosno filozofije znanosti prema Bogu, nevjerojatno je da se uvijek nađe onih koji su u stanju tvrditi da znanost negira postojanje Boga.
Znanost to ne radi, znanost se Bogom jednostavno ne bavi zato jer joj to njena metodologija niti ne dopušta.
Znanost je naime pozitivistička i bavi se istraživanjima fenomena u svijetu, prvenstveno onih materijalnih, a Bog ne pripada svijetu niti ne ovisi o svijetu pa je tako izvan domašaja znanosti.
Bog je, ako Boga uopće ima, u vječnosti, a vječnost je po definiciji izvan ograničenja prostorvremena svijeta odnosno svemira pa tako i izvan domašaja znanosti.
Također, vjerska filozofija ili kako je češće uobičajeno reći teologija, doduše polazi od pretpostavke da Boga ima, ali tu pretpostavku provjerava upotrebom logičke analize, isto kao što to čini i znanost, samo na drugom području istraživanja.
Što se tiče boldanog, potpuno je pogrešno reći da se znanost isključivo temelji na iskustvu, jer bi to podrazumjevalo isključivu upotrebu empirijske provjere znanstvenih teorija, a na taj bi se način potpuno izbacila matematika iz područja znanosti, jer matematika nije realna, eksperimentalna znanost nego formalna i čitav se matematički formalizam temelji na pretpostavci odnosno povjerenje (da baš ne kažem vjeri, premda je Erich Fromm bez pardona upotrijebio i taj izraz za područja znanstvenih istraživanja) kako su njegova pravila (aksiomi) točni, a postoje i područja u realnoj znanosti kao što je fizika koja su čisto špekulativnog karaktera (string modeli).
I na kraju što se tiče odnosa prirodnih znanosti (s naglaskom na ovome prirodnih) i religije, odlično je rezimirao fizičar Arnold Benz u svojoj knjizi "Budućnost svemira: Slučaj, Kaos, Bog?" da nemaju ništa, ali ama baš ništa zajedničko u području svoga istraživanja (imaju dijelom u metodologiji jer i znanost i teologija bez pardona koriste logiku kao alat provjere ispravnosti svojih umovanja), ali ih je onako hegelijanski (teza, antiteza, sinteza) doveo u vezu na nekoj višoj zajedničkoj im razini umovanja o biću odnosno sveopćem postojanju.
Guest- Guest
Regoč wrote:
Nije problem u navigaciji nego u neistini mita o izlasku iz Egipta.
To se jednostavno nikada nije dogodilo.
Ne kažem to ja, to kaže Israel Finkelstein skupa sa svojim suradnicima, a koga zanima tko je on, neka gugla.
Guest- Guest
Page 2 of 2 • 1, 2
Page 2 of 2