Makedonija danas piše svoju istoriju
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Makedonija danas piše svoju istoriju
30. septembar 2018 | 08:58 » 11:58
(UŽIVO) Makedonija danas piše svoju istoriju: Počelo glasanje na referendumu, incident u Skoplju, jedna osoba privedena (FOTO)
Referendum o promeni imena Makedonije zapravo je istorijska prilika da se prekine grčka diplomatska blokada. Sve oči uprte su u bivšu jugoslovensku republiku, jer je trenutno Makedoncima najvažnije da referendum uspe i da ne bude slabog odziva građana.
Višegodišnji spor izmeđi Makedonije i Grčke oko imena bivše jugoslovenske republike, do danas je bio glavna prepreka pristupanju evro-atlanskim intergracijama ove zemlje.
[ltr]
Погледај слику на Твитеру
[/ltr]
Употреба информација и политика приватности у Твитер огласима
[/ltr][/size]
[/ltr]
(UŽIVO) Makedonija danas piše svoju istoriju: Počelo glasanje na referendumu, incident u Skoplju, jedna osoba privedena (FOTO)
Pratite dešavanja uživo iz minuta u minut
Referendum o promeni imena Makedonije zapravo je istorijska prilika da se prekine grčka diplomatska blokada. Sve oči uprte su u bivšu jugoslovensku republiku, jer je trenutno Makedoncima najvažnije da referendum uspe i da ne bude slabog odziva građana.
Višegodišnji spor izmeđi Makedonije i Grčke oko imena bivše jugoslovenske republike, do danas je bio glavna prepreka pristupanju evro-atlanskim intergracijama ove zemlje.
Tačno 1.806.336 građana, koliko ih je upisano u birački spisak izjašnjavaće se se na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?".
Referendum će biti uspešan ako na biračka mesta izađe 50+1 odsto upisanih u birački spisak, odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmenje 50+1 jedan mora da se izjasni "za" referendumsko pitanje. Glasačka mesta zatvoriće se u 19 sati.
12.00 - GLASAO I MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA MAKEDONIJE
Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov iskoristio je u jutarnjim satima svoje glasačko pravo.
[ltr]
Погледај слику на Твитеру
[/ltr]
[size][ltr]
Nick Squires@NickSquires1
[ltr]#Macedonia’s foreign minister votes in today’s landmark name change referendum. From FYROM to North Macedonia? We’ll know by tonight #macedoniareferendum[/ltr]
11:01 - 30. сеп 2018.
Погледај друге твитове корисника Nick Squires
[/ltr][/size]
11.55 - DO 11 SATI GLASALO 8,03 ODSTO BIRAČA
Do 9 sati glasalo je 2.45 odsto birača; Foto: AP/Tanjug
11.15 - DO 10 ČASOVA GLASALO 5,2 ODSTO BIRAČA; TRI PRIGOVORA IZBORNOJ KOMISIJI
Do 10 sati glasalo je 5,2 odsto birača. Od otvaranja biračkih mesta pred izbornu komisiju stigla su tri prigovora.
10.45 - GLASAO PREMIJER MAKEDONIJE
Makedonski premijer Zoran Zaev izašao je na glasanje u pratnji svoje supruge Zorice i sina Duška. Zaev je svoje građansko pravo obavio u Strumici, u jugoistočnoj Makedoniji.
Zaev je, posle glasanja u Strumici, rekao da je uveren da će odziv građana biti veliki.
- Pozivam sve da izađu i donesu ozbiljnu odluku za budućnost naše zemlje, za buduće generacije - poručio je Zaev.
Zoran Zaev obavio je svoju građansku dužnost; Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski
10.31 - INCIDENT ISPRED BIRAČKOG MESTA U SKOPLJU, PRIVEDEN MLADIĆ
Makedonska policija privela je danas mladića koji je tokom referenduma na jednom glasačkom mestu u Skoplju vređao građane i fizički napao policijskog službenika.
Kako je objavio makedonski MUP, incident se odigrao na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Lazo Angelovski".
K.Ž. (22) iz Skoplja priveden je u policijsku stanicu u opštini Aerodrom, navodi se u saopštenju MUP-a.
10.00 - KARL BILT: "GLASANJE JE VEOMA VAŽNO"
Bivši švedski premijer Karl Bilt i kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose na svom Tviter nalogu oglasio se povodom referenduma:
[ltr]
Carl Bildt
@carlbildt
[ltr]Voting is underway in the important referendum in Macedonia. Expect a result already tonight. https://twitter.com/BalkanInsight/status/1046123468796899328 …[/ltr]
Balkan Insight@BalkanInsight
[img(16.05px,16px)]https://abs.twimg.com/emoji/v2/72x72/1f1f2-1f1f0.png[/img] Everything you need to know about Macedonia's 'name' referendum ahead of tomorrow's vote: https://bit.ly/2NTVNQn
09:44 - 30. сеп 2018.
48
25 људи прича(ју) о овоме
[/ltr]
09.00 - DO 9 ČASOVA GLASALO 2.45 ODSTO BIRAČA
Za sada nisu zabeležene nepravilnosti. Pres konferencija zakazana je za 11.30 sati.
Za sada nisu zabeležene nepravilnosti; Foto: AP/Tanjug
08.00 - ISHOD REFERENDUMA NEIZVESTAN
Sagovornik Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, naglašava da je referendum savetodavan, ali da je ispod neizvestan.
- Pitanje je da li će na birališta izaći potrebnih pedeset odsto plus jedan građana. Iako je samo barometer javnog mnjenja, vladajućoj stranci je stalo da uspe. Završna tačka biće glasanje u Sobranju, kada će se menjati Ustav. Za sada vladajuća stranka nema većinu za izlasavanje ustavnih promena, ali se nadaju da će uspeti da pridobiju poslanike iz drugih stranka i prikupe potrebnu dvotrećinsku većinu. Albanske stranke su generalno za promenu imena – kaže Popov, a prenosi "Alo".
07.00 - OTVORENA BIRAČKA MESTA
Od 7 ujutru pa sve do 19 časova građanima Makedonije dostupna je besplatna telefonska linija (0800-54321) kancelarije zaštitnika građana gde mogu da prijavljuju sve neregularnosti na referendumu, kao i da kažu svoje mišljenje po pitanju glasanja.
(Telegraf.rs)
Guest- Guest
Re: Makedonija danas piše svoju istoriju
Mislio sam da će mi ovaj referendum biti zanimljiviji za praćenje no u suštini skužiš da na kraju krajeva sami odlučuju i šta god odluče najviše će utjecati na njih
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
verujem u pozitivan rezultat.
po meni je:
DA prihvate promenu naziva,
DA prihvare EU i NATO !
objektivno, to je formula za stabilnu makedoniju,
nama nije potrebne problematicna makedonija,
u smislu prelivanja mak. / siptarskih odnosa,
na krajnjem jugu srbije, kosmetu.
po meni je:
DA prihvare EU i NATO !
Guest- Guest
A šta ja znam, ovdje ispada da ih pola mora glasati da bi to bilo valjano, ja neznan jel se njima baš da dizat guzice za to toliko
http://balkans.aljazeera.net/live-blog/referendum-u-makedoniji-gradani-odlucuju-o-novom-imenu
Nisam baš siguran da će ih toliko izaći glasati tj pola populacije
http://balkans.aljazeera.net/live-blog/referendum-u-makedoniji-gradani-odlucuju-o-novom-imenu
Nisam baš siguran da će ih toliko izaći glasati tj pola populacije
2014-04-11
Не мислам дека ќе излезе....50 + 1 гласачите
Osim ako ne falsificiraju
Osim ako ne falsificiraju
Do devet sati izlaznost samo 2,5%
Ja mislim da oni danas neće nikakvu povijest ispisati
Ja mislim da oni danas neće nikakvu povijest ispisati
2014-04-11
Do 11 sati izlaznost osam posto
Hmmm...... onako matematički oko tri posto svakih uru vrimena ... . neizgleda mi ovo baš 50% i više
Hmmm...... onako matematički oko tri posto svakih uru vrimena ... . neizgleda mi ovo baš 50% i više
2014-04-11
I da prihvate sporazum nema jamstva da Grci i dalje neće blokirati svaki njihov korak.pizzon wrote:verujem u pozitivan rezultat.
po meni je:
DA prihvare EU i NATO !
пц zna bit to zlo.Regoč wrote:I da prihvate sporazum nema jamstva da Grci i dalje neće blokirati svaki njihov korak.pizzon wrote:verujem u pozitivan rezultat.
po meni je:
DA prihvare EU i NATO !
Nema od ovoga ništa ,ja neznan oče li ode bit 35% odaziv
Početkom iduće godine izbori u Grčkoj a po anketama Cipras nestoji baš najbolje takla da idući referendum ako i bude neće tako brzo
Najveći problem šta su dali do znanja ovima na zapadu da nisu za EU i NATO a ono nije baš da su toliko bitni nit u Europi vlada toliko zanimanje za proširenje EU tako da će ih odjebat na jako duge staze
Početkom iduće godine izbori u Grčkoj a po anketama Cipras nestoji baš najbolje takla da idući referendum ako i bude neće tako brzo
Najveći problem šta su dali do znanja ovima na zapadu da nisu za EU i NATO a ono nije baš da su toliko bitni nit u Europi vlada toliko zanimanje za proširenje EU tako da će ih odjebat na jako duge staze
2014-04-11
msm, da nasim tzv makedoncima tesko
pada istina. a to je,
da oni nisu makedonci.
ako misle, ili veruju, da ce srbi opet ratovati protiv okupatora, u tzv
makedoniji, varaju se.
verovatno da propustaju veliku sansu
da ocuvaju mak. u postojecim granicama.
nas nema u toj prici.
pada istina. a to je,
da oni nisu makedonci.
makedoniji, varaju se.
nas nema u toj prici.
Guest- Guest
Pliva patka, pliva guska,
sve će ovo biti Turska...
Tako mi efendije Komšića.
sve će ovo biti Turska...
Tako mi efendije Komšića.
Izlaznost do pet sati popodne blizu 29%
Samopojebali se Makedonci , veliki korak unatrag, moje saućešće
Samopojebali se Makedonci , veliki korak unatrag, moje saućešće
2014-04-11
pizzon wrote:msm, da nasim tzv makedoncima tesko
pada istina. a to je,
da oni nisu makedonci.
makedoniji, varaju se.
nas nema u toj prici.
Oni su danas ispisali svoju istoriju, nek ostanu slobodno zaostala ruska gubernija, slijedi traženje albanske autonomije u zapadnoj Albaniji
2014-04-11
Pizdon na aparatimah, vvako ce bbiti i u srbiji
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Ipak su to pravoslavci.
Zašto bi oni bili nešto drugačiji od drugih?
Bezkonfliktno društvo je za njih mora.
Zašto bi oni bili nešto drugačiji od drugih?
Bezkonfliktno društvo je za njih mora.
Ero, bit ce bolje, jebiga stas
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Bit će im bolje kad pobignu u Njemačku a ovu Makedoniju odjebat po njihovom vlastitom izboru jer današnji referendum nije ništa drugo nego da zapad vidi točno šta ONI hoće
A odgovor je izolacija tako da odjeb će i dobit
A odgovor je izolacija tako da odjeb će i dobit
2014-04-11
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Rado bi branitelj mijenjao svoju mirovinu, neprospavane noći, strahove i svoju žrtvu za vaša radna mjesta, vaše plaće, za vaše obitelji, žene i djecu, rođendane i vaš mir!
» Sjeverna Makedonija danas postaje članica NATO-a
» tko bi ratovao za svoju zemlju danas?
» Kako su svjetski moćnici shvatili BiH kao svoju privatnu prčiju..danas Erdogan,sutra Putin,preksutra tko zna tko..
» Zutarnji pise da se Plenkiju u HDZ-u crno pise
» Sjeverna Makedonija danas postaje članica NATO-a
» tko bi ratovao za svoju zemlju danas?
» Kako su svjetski moćnici shvatili BiH kao svoju privatnu prčiju..danas Erdogan,sutra Putin,preksutra tko zna tko..
» Zutarnji pise da se Plenkiju u HDZ-u crno pise
Page 1 of 2