Englezi proglasili YUGO najgorim na Svetu
Page 2 of 3
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Re: Englezi proglasili YUGO najgorim na Svetu
Speare Shaker wrote:Hektorović wrote:epikur37 wrote:Neki dan vidim jednog, vozi ispred mene, prducka, idalje vozi...
Moji su ga uzeli krajem 80tih ko prvo auto... pokvario se do mostara... a u mostaru nije bilo rezervnog dijela...
Tko im je kriv kada nisu znali da je to auto samo za malo vozikanja po gradu i da ne podnosi neku veću kilometražu u jednom komadu.
Ma znalo se, al valjda mladost ludost :D
Prvih 100 kilometara i pokvari se :D
Nakon 2 godine više nije bio za ništa, a i došla je 90-91 i prva dobra lova...
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
marcellus wrote:Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:FIAT 127
Jugo je samo loša kopija tog inače solidnog malog auta.
zapravo, nije. Jugo je odbačeni fiatov projekt nasljednika fiata 127, s istom šasijom i motorom.
kad su šefovi vidjeli dizajn, poslali su dizajnere natrag za crtaći stol i napravljeno je kompletno novo podvozje i platforma, što je kasnije postao prvi punto.
a projekt koji su odbacili su proslijedili kragujevcu, u kom nisu ništa promijenili niti su razvili auto do kraja, iako je ono što su dobili od talijana bilo u jako ranoj fazi razvoja i kao takvo zapravo nespremno za serijsku proizvodnju. Ali za razvoj nisu imali ni novca ni kapaciteta.
slična je priča sa stojadinom, odbačeni projekt fiata 128 s petim vratima, tada popularna karoserijska forma (i danas isto). Ispalo je da je je šasija preslaba kad se ukloni stražnja greda, i da bi trebala brojna ojačanja koja bi digla cijenu i težinu. Zato se na stojadinima nikad vrata nisu dobro zatvarala i otvarala a još su manje dihtala: Šasija se savijala, deformirala i sprječavala da se normalno otvore vrata.
tako da su to dali zastavi, a jedino što su tamo napravili je da su maknuli jedan od tri lista opruga sa stražnje osovine kako bi auto bio malo mekši na lošim jugoslaviše cestama. Problem je što je time zbog loše šasije nestabilan auto samo potao još manje stabilan.
Classic Clarkson :)
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
inače na stojadinu sam učio vozit, valjda zato kasnije nikad nisam imo saobraćajku, ko je na tome naučio vozit brzo njemu ni ferari nije problem
marcellus wrote:inače na stojadinu sam učio vozit, valjda zato kasnije nikad nisam imo saobraćajku, ko je na tome naučio vozit brzo njemu ni ferari nije problem
Nije se tu moglo voziti nešto posebno brzo, u odnosu na današnje standarde, ali tko je na tim autima naučio mjenjati brzine, nijedan mjenjač mu kasnije nije mogao predstavljati problem. Čovjek nije mogao biti siguran je li uopće ubacio u neku brzinu, a kamoli da je znao u koju.
Guest- Guest
marcellus wrote:Speare Shaker wrote:Gnječ wrote:FIAT 127
Jugo je samo loša kopija tog inače solidnog malog auta.
zapravo, nije. Jugo je odbačeni fiatov projekt nasljednika fiata 127, s istom šasijom i motorom.
kad su šefovi vidjeli dizajn, poslali su dizajnere natrag za crtaći stol i napravljeno je kompletno novo podvozje i platforma, što je kasnije postao prvi punto.
a projekt koji su odbacili su proslijedili kragujevcu, u kom nisu ništa promijenili niti su razvili auto do kraja, iako je ono što su dobili od talijana bilo u jako ranoj fazi razvoja i kao takvo zapravo nespremno za serijsku proizvodnju. Ali za razvoj nisu imali ni novca ni kapaciteta.
slična je priča sa stojadinom, odbačeni projekt fiata 128 s petim vratima, tada popularna karoserijska forma (i danas isto). Ispalo je da je je šasija preslaba kad se ukloni stražnja greda, i da bi trebala brojna ojačanja koja bi digla cijenu i težinu. Zato se na stojadinima nikad vrata nisu dobro zatvarala i otvarala a još su manje dihtala: Šasija se savijala, deformirala i sprječavala da se normalno otvore vrata.
tako da su to dali zastavi, a jedino što su tamo napravili je da su maknuli jedan od tri lista opruga sa stražnje osovine kako bi auto bio malo mekši na lošim jugoslaviše cestama. Problem je što je time zbog loše šasije nestabilan auto samo potao još manje stabilan.
moj patriot je 1985 sa zastavon 128 juri 30 km/h po krivudavoj cesti i unda sleti u provaliju od 30 cm, osto je doživotni invalid
2014-04-16
Just A Car Geek: 1990 Yugo Cabriolet
Driving a bright yellow Yugo Cabriolet is a lot like wearing a bright yellow suit to a formal dinner; you'll draw a lot attention to yourse...
Driving a bright yellow Yugo Cabriolet is a lot like wearing a bright yellow suit to a formal dinner; you'll draw a lot attention to yourse...
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Speare Shaker wrote:marcellus wrote:inače na stojadinu sam učio vozit, valjda zato kasnije nikad nisam imo saobraćajku, ko je na tome naučio vozit brzo njemu ni ferari nije problem
Nije se tu moglo voziti nešto posebno brzo, u odnosu na današnje standarde, ali tko je na tim autima naučio mjenjati brzine, nijedan mjenjač mu kasnije nije mogao predstavljati problem. Čovjek nije mogao biti siguran je li uopće ubacio u neku brzinu, a kamoli da je znao u koju.
kugla bi ispala pri bržem šaltanju pa bi porezao ruku na metalnu polugu
doduše niko pulić ju je mogo vozit, al jedan je niko pulić...
E ovo je ziva istina..ucio voziti na stojki,koja je krepacvala svako malo..u 30 sati plus kjos koji,upoznao sam zvijerku u dushu i polozio ispit iz prve..danas vidim kretenoidi uspjevaju poloziti ,a uce na dizelu koji ne moze niti krepati..marcellus wrote:inače na stojadinu sam učio vozit, valjda zato kasnije nikad nisam imo saobraćajku, ko je na tome naučio vozit brzo njemu ni ferari nije problem
Nije mi samo jasno kako su negdar zene uspjevale POLOZITI voznju...sve su dobile crvenu knjizicu,a ne znaju izici sa parkinga...
Guest- Guest
ma nemoj :)))
izazivam te na dvoboj :)
ja sam polagala na 128-mici
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
eeeee...znaci stara garda...respect..vjerovatno si od onog malog broja zena/zmajeva za volanom..Noor wrote:ma nemoj :)))
Guest- Guest
takav me glas bijepismejker wrote:eeeee...znaci stara garda...respect..vjerovatno si od onog malog broja zena/zmajeva za volanom..Noor wrote:ma nemoj :)))
lokalna policija mi je nadjenula i umjetnicko ime
2017-10-06
90tih sam imao jednu curu,podosta slicnu Tebi,tada sam imao kockicu Trojkicu,a ona je opako voljela voziti..bila je malecka rastom,negdje oko 155/optimisticno receno..:D / i uvijek je poda guzicu morala staviti 2/3 jastucica,da moze zirkati kroz sofersajbu..onako se nagela naprijed i skoro naslonila na volan i fajtala sa njim,ali je vozila briljantno..Noor wrote:takav me glas bijepismejker wrote:eeeee...znaci stara garda...respect..vjerovatno si od onog malog broja zena/zmajeva za volanom..Noor wrote:ma nemoj :)))
Guest- Guest
ja radim 55000 godisnje...s gustom, za sad jos :)pismejker wrote:90tih sam imao jednu curu,podosta slicnu Tebi,tada sam imao kockicu Trojkicu,a ona je opako voljela voziti..bila je malecka rastom,negdje oko 155/optimisticno receno..:D / i uvijek je poda guzicu morala staviti 2/3 jastucica,da moze zirkati kroz sofersajbu..onako se nagela naprijed i skoro naslonila na volan i fajtala sa njim,ali je vozila briljantno..Noor wrote:takav me glas bijepismejker wrote:eeeee...znaci stara garda...respect..vjerovatno si od onog malog broja zena/zmajeva za volanom..Noor wrote:ma nemoj :)))
2017-10-06
pa ne znam da je bio toliko los
licno sam stojadinom
vozio do splita u jednom dahu, sa kracim pauzama.
to je bio san auto na istoku eu. skode su bile
solidne, nasi kecevi prestiz.
licno sam stojadinom
vozio do splita u jednom dahu, sa kracim pauzama.
to je bio san auto na istoku eu. skode su bile
solidne, nasi kecevi prestiz.
Guest- Guest
ebate, vi bi od jugica da bude mercedes il rols rojs
a svasta
ja sam imao 55ticu i napravio 600 000 s njom, jes da sam se namjenjao poluosovina i ramena al jebiga, motor je na kraju izdahnuo totalno, nikakvi aditivi mu nisu mogli pomoci
onda sam otkrio audija
i to je to
sve ostalo sto sam probao je izvikaono smetje
a svasta
ja sam imao 55ticu i napravio 600 000 s njom, jes da sam se namjenjao poluosovina i ramena al jebiga, motor je na kraju izdahnuo totalno, nikakvi aditivi mu nisu mogli pomoci
onda sam otkrio audija
i to je to
sve ostalo sto sam probao je izvikaono smetje
Guest- Guest
Yugo je ubio i osakatio više ljudi nego Pol Pot.
Guest- Guest
It's got to be a Yugo convertible. Not only do you drive a Yugo, but with the top down, EVERYONE can see you.
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» 'Proslavili se'!Sincic i Kolakusic proglaseni najgorim europarlamentarcima
» YUGO(NOSTALGIJA) NA RIMČEV POGON
» Niz uspijeha se nastavlja: RH-a država sa najviše sudaca a najgorim pravosuđem u cijeloj EU
» YUGO Sverceri iz Trsta
» YUGO najgori auto ikada
» YUGO(NOSTALGIJA) NA RIMČEV POGON
» Niz uspijeha se nastavlja: RH-a država sa najviše sudaca a najgorim pravosuđem u cijeloj EU
» YUGO Sverceri iz Trsta
» YUGO najgori auto ikada
Page 2 of 3