dvije crtice iz afrike sa strujom
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
dvije crtice iz afrike sa strujom
Frank i Lissette su bračni par iz Kanade. Putuju svijetom, o tome pišu blog. Kažu da istražuju svijet. Boravili su i u Dalmaciji, točnije u Splitu, u dva navrata - u proljeće 2015. i u ljeto 2016. godine.
Grad podno Marjana toliko im se svidio da su ovdje namjeravali provesti ostatak života. Stoga su unajmili odvjetnike, agente za nekretnine i u 2017. dali su se u potragu za stanom, te papirima za privremeni boravak. Rasprodali su sve u Kanadi i htjeli se skućiti u Splitu u kojemu su unajmili stan. Njihov zaključak na kraju pustolovine u Dalmaciji je bio: "Hrvatska, zbogom! Volimo te, ali sada si stvarno 'pušiona'".
ZA:
- Nevjerojatna priroda i okoliš
- Prekrasan centar grada
- Originalni ljudi koje zaista volimo
- Troškovi su slični kao u Sevilli, dok je Split oko 10 posto skuplji od Praga i Budimpešte
- Zaista volimo Balkan. Želimo imati Split kao bazu iz koje ćemo još dublje istražiti ovu regiju
PROTIV:
- Najmanje razvijen od četiri grada koja su ušla u naš uži izbor
- Loš javni prijevoz
- Jako je vruće ljeti
- Pretrpan turistima
Grad podno Marjana toliko im se svidio da su ovdje namjeravali provesti ostatak života. Stoga su unajmili odvjetnike, agente za nekretnine i u 2017. dali su se u potragu za stanom, te papirima za privremeni boravak. Rasprodali su sve u Kanadi i htjeli se skućiti u Splitu u kojemu su unajmili stan. Njihov zaključak na kraju pustolovine u Dalmaciji je bio: "Hrvatska, zbogom! Volimo te, ali sada si stvarno 'pušiona'".
Bili su puni planova, oduševljeni i poletni zbog njihova novoga doma. Inače, u igri za grad u kojem će živjeti bili su Budimpešta, Sevilla, Prag i Split.
Do prije nekoliko godina nisu ni čuli za Split, koji je, kažu, ušao u njihova srca. Prije odluke da se trajno nastane u Splitu bili su u inspekciji u dva navrata po dva mjeseca.
- Grad je prave veličine za nas. Na jednoj strani je obala, na drugoj planine. Za nekoga tko uživa u planinarenju, ovdje je raj. Stari dio grada potječe od Rimljana i odlično je očuvan. Ljudi su jednostavni, gostoljubivi, nisu izgubili svoje korijene, volimo jako Splićane - kaže bračni par koji je, prije nego što su odlučili doći živjeti u Split, naveo činjenice "za" i "protiv" nastavka života u dalmatinskoj metropoli.
ZA:
- Nevjerojatna priroda i okoliš
- Prekrasan centar grada
- Originalni ljudi koje zaista volimo
- Troškovi su slični kao u Sevilli, dok je Split oko 10 posto skuplji od Praga i Budimpešte
- Zaista volimo Balkan. Želimo imati Split kao bazu iz koje ćemo još dublje istražiti ovu regiju
PROTIV:
- Najmanje razvijen od četiri grada koja su ušla u naš uži izbor
- Loš javni prijevoz
- Jako je vruće ljeti
- Pretrpan turistima
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Re: dvije crtice iz afrike sa strujom
Početkom ožujka 2017. uselili su se u dvosoban stan na Bačvicama; pronašli su ga pomoću jedne privatne agencije iz Splita. Najam su plaćali 600 eura, htjeli su sebi osigurati komforan život u Splitu.
Dva tjedna su ga čistili, bojili, a iz Montreala su odlučili preseliti sve stvari u Split, što su platili 4500 eura. Koliko su bili ozbiljni u svojoj nakani da im Split postane dom svjedoči i to što su prodali i stan u Kanadi. Na brodu "kontejnerašu" namještaj i druge pokretnine najprije su im stigle u Ploče, potom i u Split.
https://www.slobodnadalmacija.hr/scena/mozaik/clanak/id/560439/stranci-prodali-imovinu-u-kanadi-preselili-se-u-split-a-onda-pobjegli-glavom-bez-obzira-prevareni-smo-i-razocarani-korupcijom-hrvatska-je-39pusiona39-i-nije-mjesto-za-nas
Dva tjedna su ga čistili, bojili, a iz Montreala su odlučili preseliti sve stvari u Split, što su platili 4500 eura. Koliko su bili ozbiljni u svojoj nakani da im Split postane dom svjedoči i to što su prodali i stan u Kanadi. Na brodu "kontejnerašu" namještaj i druge pokretnine najprije su im stigle u Ploče, potom i u Split.
Htjeli su, kažu, ishoditi trajnu dozvolu boravka i u našem gradu imati prebivalište. U prosincu im je stanodavac rekao da će im iznajmiti stan još barem godinu dana. Stisnuli su ruke i mislili su da će još jedna godina boravka u Splitu proteći lijepo kao i prva, te da će im na kraju Split postati i dom. Stoga su uložili još novca u stan, među ostalim, kupili su peć, krevet, a počeli su učiti i hrvatski jezik.
No, onda su počeli problemi jer ako su mislili imati stalno prebivalište u Splitu, onda ne bi mogli izbivati izvan Hrvatske više od dva mjeseca, a njima je bio plan putovati pet mjeseci u godini, a ostatak vremena provoditi u Dalmaciji. Nije im se svidjelo ograničavanje nametnuto od strane naše birokracije. Tu njihovim mukama nije bio kraj. Naime, stanodavac im je rekao da je umrla njegova teta koja je vlasnica stana i da žele prodati stan, pa je propao dogovor o još jednoj godini najma stana na Bačvicama. To im je stvorilo velike probleme.
- Odjednom smo trebali izaći iz stana. Imali smo šest tjedana da izađemo i nađemo drugi stan koji bi nam odgovarao. Također, 1. ožujka nam istječe dozvola boravka, a kako bismo produžili boravak, trebamo imati unajmljen stan i potpisan ugovor. Znali smo da je nemoguće naći stan u tako kratkom roku. Bili smo jako uzrujani, posebno Lissette koja jako voli Split. Potom su teška srca unajmili kamion, angažirali radnike za selidbu i - otišli iz Splita. Stvari su prebacili u skladište u Zagrebu i pozdravili se s Hrvatskom. No, to je samo dio problema koji su zatekli u Splitu, a o čemu također pišu.
https://www.slobodnadalmacija.hr/scena/mozaik/clanak/id/560439/stranci-prodali-imovinu-u-kanadi-preselili-se-u-split-a-onda-pobjegli-glavom-bez-obzira-prevareni-smo-i-razocarani-korupcijom-hrvatska-je-39pusiona39-i-nije-mjesto-za-nas
2014-04-12
Samozatajni Ante je, nakon što je dovezao autobus na stanicu, na kojoj je bio invalid u kolicima, otvorio vrata tog "svog" busa kako bi invalid i ostali koji su čekali ušli u bus. Naravno, Ante je kao normalan čovjek pretpostavio da će 50-60 ljudi sa stanice koji su čekali petnaesticu pustiti u nju prvo invalida u kolicima, da uđe preko platforme. No, kako je među tih 50-60 ljudi većina bila onih koje nije briga za invalida, dogodilo se upravo suprotno.
- Svi su oni ušli u bus i ostavili čovjeka vani. Nisam mogao doći sebi od šoka, nisam vjerovao svojim očima - kazuje Ante.
Održao im je Ante govor, dao im je "buletu".
"Žalosno je da ja od 35 godina moram vama ovdje na ovakav način držati sat kulture, ljudskosti i psihologije. Sramite se! Kako ste odgojili svoju dicu i unučad kad se vi ovako ponašate? Vidite li sebe u što ste se pretvorili? Sramite se...", govorio je Ante, onako ljudski, iz duše.
- Pitao sam ih srame li se svog postupka i kako im nije neugodno tako gurati čovjeka u kolicima, a pritom uopće ne promisliti o tome kako bi on trebao imati prednost pred svima njima. Onda sam im rekao da sada svi lijepo iziđu iz busa, jer da čovjek u kolicima ima prednost u odnosu na njih. Nisu htjeli, pobunili su se i nešto mrmljali sebi u bradu. Kada sam vidio da ne žele izići vani, ugasio sam motor, došao na sredinu autobusa i rekao im da ja radim do 16 sati, da imam kutiju cigareta kod sebe i da mogu cijeli dan stajati na ovoj stanici. Kada su vidjeli da je vrag odnio šalu, napustili su bus, samo ih je nekoliko ostalo unutra.
"Pajdo, dok sam ja vozač ovog busa, neće nitko prije tebe ući u njega, rekao sam čovjeku u kolicima, koji se 'kuhao' na suncu, dok se 'gospoda' iz busa nisu udostojila izići vani", kazuje Ante.
U tom trenutku je netko spustio rampu čovjeku u kolicima i on je konačno ušao u bus.
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/560438/pronasli-smo-samozatajnog-vozaca-39prometovog39-busa-koji-je-istjerao-sve-putnike-jer-nisu-dali-prednost-invalidunbspnisam-mogao-doci-sebi-od-soka-nisam-vjerovao-svojim-ocima
- Svi su oni ušli u bus i ostavili čovjeka vani. Nisam mogao doći sebi od šoka, nisam vjerovao svojim očima - kazuje Ante.
Vozio sam liniju broj 15 na relaciji Duilovo - Trajektna luka i u 10.15 sati došao sam na autobusnu stanicu na Žnjanu, pokraj "Tommyjeve" samoposluge. Dok sam vozio prema toj stanici, vidio sam čovjeka u invalidskim kolicima koji je, vidjevši bus, digao ruku kako bih ja mogao zadnja vrata busa postaviti upravo na ono mjesto gdje se on nalazi, da bi preko platforme kolicima ušao u autobus. I kada sam stao, otvorio sam prednja i ta stražnja vrata gdje je platforma. U tom trenutku je u busu bilo 7-8 ljudi, a vani je na stanici bus čekalo njih 60-ak - priča Ante, s kojim smo se našli u jednom kaštelanskom kafiću.
Čim je Ante otvorio vrata, nastao je stampedo.
- Nije se znalo tko pije, a tko plaća. Svi su u sekundi jurnuli unutra u želji da što prije uđu i zauzmu sjedalicu. Ja nisam mogao vjerovati svojim očima. Tih 60-ak ljudi guralo se između sebe, gurali su ovog čovjeka u kolicima, preskačući ga i odgurujući kolica, a nitko jednostavno nije mario za njega. Svi su oni željeli u bus, kao da bježe od sigurne smrti. I kada su svi ušli, svi osim čovjeka u kolicima, morao sam reagirati, jer ono što su oni napravili nije ljudski - kazuje Ante.
Održao im je Ante govor, dao im je "buletu".
"Žalosno je da ja od 35 godina moram vama ovdje na ovakav način držati sat kulture, ljudskosti i psihologije. Sramite se! Kako ste odgojili svoju dicu i unučad kad se vi ovako ponašate? Vidite li sebe u što ste se pretvorili? Sramite se...", govorio je Ante, onako ljudski, iz duše.
- Pitao sam ih srame li se svog postupka i kako im nije neugodno tako gurati čovjeka u kolicima, a pritom uopće ne promisliti o tome kako bi on trebao imati prednost pred svima njima. Onda sam im rekao da sada svi lijepo iziđu iz busa, jer da čovjek u kolicima ima prednost u odnosu na njih. Nisu htjeli, pobunili su se i nešto mrmljali sebi u bradu. Kada sam vidio da ne žele izići vani, ugasio sam motor, došao na sredinu autobusa i rekao im da ja radim do 16 sati, da imam kutiju cigareta kod sebe i da mogu cijeli dan stajati na ovoj stanici. Kada su vidjeli da je vrag odnio šalu, napustili su bus, samo ih je nekoliko ostalo unutra.
"Pajdo, dok sam ja vozač ovog busa, neće nitko prije tebe ući u njega, rekao sam čovjeku u kolicima, koji se 'kuhao' na suncu, dok se 'gospoda' iz busa nisu udostojila izići vani", kazuje Ante.
U tom trenutku je netko spustio rampu čovjeku u kolicima i on je konačno ušao u bus.
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/560438/pronasli-smo-samozatajnog-vozaca-39prometovog39-busa-koji-je-istjerao-sve-putnike-jer-nisu-dali-prednost-invalidunbspnisam-mogao-doci-sebi-od-soka-nisam-vjerovao-svojim-ocima
2014-04-12
A Debo i ti se svemu čudis...oduvijek su ljudi bili prokleti na ovim prostorima...
darth_vader-
2014-04-17
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
Nije Hrvatska za svakoga, i dobro da nije. Tu se moraš rodit da bi mogao i znao tu živjet.
Nema tu...dođu neki jebivjetri...tu im je lijepo sad će oni tu živjet.
Hoćeš malo sutra. Ima da ti se najebu mamice kao i svima nama, e pa ak to preživiš onda moš ostat.
Oni kao vole Split, nemaju oni pojma što znači voljet.
Nema tu...dođu neki jebivjetri...tu im je lijepo sad će oni tu živjet.
Hoćeš malo sutra. Ima da ti se najebu mamice kao i svima nama, e pa ak to preživiš onda moš ostat.
Oni kao vole Split, nemaju oni pojma što znači voljet.
danni1-
2014-04-16
Svi smo mi jebeni mazohisti...nema to veze s ljubavlju...
darth_vader-
2014-04-17
Bolje je da nisu ostali kanadani.. Samo više ljudi, veća gužva i veće cijene
jasambrend wrote:Svi smo mi jebeni mazohisti...nema to veze s ljubavlju...
zaobisla te ova nevera sinoc
meni su obe pozitivne price , ovi nevoljnici iz kanade nisu ubrali split nego omjere cijena/usluga , nije to grad za njih
antisa bi trebao biti neka poveznica splita i tokova civilizacije , u ZG malo koristim javni prijevoz ono , stanicu-dvije da ne pjesacim po gradu iskreno nikad nisam dozivio nesto ovakvo
lissete bude zavoljela neki drugi grad a antisa dobije stisak ruke gradonacelnika i sve bude dobro...kisa mi oprala dvor i sve zalila , jutros sam u kosulji dugih rukava pio napitak , najbolji trenutak ovog tjedna
2014-04-12
Upalija sam klimu...drugi dan zaredom...imam osjecaj da cu ovo privremeno hladenje s kamatama otplatiti, glava vec puca...inace mrzim lito, komarce, razdragane turiste, pijane turiste, Cehe, Poljake, Kineze, purgere, vlaje, bodule, svoje ukucane, susjede, prijatelje, kolege s posla, svih...bokte, a nije ni 33 doseglo, a kao da ima osamsto stupnjeva...mrzim i Thompsona i Hladno pivo i Bajagu...liti jedino sto volim je sladoled i ozujska...sve drugo bi zapalija napalmom...
darth_vader-
2014-04-17
jasambrend wrote:Upalija sam klimu...drugi dan zaredom...imam osjecaj da cu ovo privremeno hladenje s kamatama otplatiti, glava vec puca...inace mrzim lito, komarce, razdragane turiste, pijane turiste, Cehe, Poljake, Kineze, purgere, vlaje, bodule, svoje ukucane, susjede, prijatelje, kolege s posla, svih...bokte, a nije ni 33 doseglo, a kao da ima osamsto stupnjeva...mrzim i Thompsona i Hladno pivo i Bajagu...liti jedino sto volim je sladoled i ozujska...sve drugo bi zapalija napalmom...
koji namčor
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
jasambrend wrote:Upalija sam klimu...drugi dan zaredom...imam osjecaj da cu ovo privremeno hladenje s kamatama otplatiti, glava vec puca...inace mrzim lito, komarce, razdragane turiste, pijane turiste, Cehe, Poljake, Kineze, purgere, vlaje, bodule, svoje ukucane, susjede, prijatelje, kolege s posla, svih...bokte, a nije ni 33 doseglo, a kao da ima osamsto stupnjeva...mrzim i Thompsona i Hladno pivo i Bajagu...liti jedino sto volim je sladoled i ozujska...sve drugo bi zapalija napalmom...
kad si mlad sve to godi , stavis prst u more i povezan sa svima pogotovo kad si mlad u zemlji s 2 c/b programa i jednoumljem
zivot obitelj posao nije opcija za ugodan zivot ljeti u dalmaciji danas
2014-04-12
Zuja je zakon. Sve drugo je prolazno...
darth_vader-
2014-04-17
debotoijusto wrote:jasambrend wrote:Upalija sam klimu...drugi dan zaredom...imam osjecaj da cu ovo privremeno hladenje s kamatama otplatiti, glava vec puca...inace mrzim lito, komarce, razdragane turiste, pijane turiste, Cehe, Poljake, Kineze, purgere, vlaje, bodule, svoje ukucane, susjede, prijatelje, kolege s posla, svih...bokte, a nije ni 33 doseglo, a kao da ima osamsto stupnjeva...mrzim i Thompsona i Hladno pivo i Bajagu...liti jedino sto volim je sladoled i ozujska...sve drugo bi zapalija napalmom...
kad si mlad sve to godi , stavis prst u more i povezan sa svima pogotovo kad si mlad u zemlji s 2 c/b programa i jednoumljem
zivot obitelj posao nije opcija za ugodan zivot ljeti u dalmaciji danas
Egzekli...
darth_vader-
2014-04-17
Ljeto je stvarno grozno.jasambrend wrote:Upalija sam klimu...drugi dan zaredom...imam osjecaj da cu ovo privremeno hladenje s kamatama otplatiti, glava vec puca...inace mrzim lito, komarce, razdragane turiste, pijane turiste, Cehe, Poljake, Kineze, purgere, vlaje, bodule, svoje ukucane, susjede, prijatelje, kolege s posla, svih...bokte, a nije ni 33 doseglo, a kao da ima osamsto stupnjeva...mrzim i Thompsona i Hladno pivo i Bajagu...liti jedino sto volim je sladoled i ozujska...sve drugo bi zapalija napalmom...
Malo mi ovo s klimom neobično zvuči. Ja svoju nisam ugasio tamo negdje od sredine Svibnja.
Valja raditi, vani, teske poslove.danni1 wrote:Ljeto je stvarno grozno.jasambrend wrote:Upalija sam klimu...drugi dan zaredom...imam osjecaj da cu ovo privremeno hladenje s kamatama otplatiti, glava vec puca...inace mrzim lito, komarce, razdragane turiste, pijane turiste, Cehe, Poljake, Kineze, purgere, vlaje, bodule, svoje ukucane, susjede, prijatelje, kolege s posla, svih...bokte, a nije ni 33 doseglo, a kao da ima osamsto stupnjeva...mrzim i Thompsona i Hladno pivo i Bajagu...liti jedino sto volim je sladoled i ozujska...sve drugo bi zapalija napalmom...
Malo mi ovo s klimom neobično zvuči. Ja svoju nisam ugasio tamo negdje od sredine Svibnja.
Tako se lako prebrode problemi s visokim temperaturama.
dijagram-
2015-08-09
ma daj...i to su Kanadjani?debotoijusto wrote:U prosincu im je stanodavac rekao da će im iznajmiti stan još barem godinu dana. Stisnuli su ruke i mislili su
sta koji kurac?
nema ugovora, nema garancije, javnog biljeznika, nema nista nego stisnuli ruke.
ili seres ti, ili onaj koji je to pisao.
jebala te tema, da te jebala...
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
dijagram wrote:Valja raditi, vani, teske poslove.danni1 wrote:Ljeto je stvarno grozno.jasambrend wrote:Upalija sam klimu...drugi dan zaredom...imam osjecaj da cu ovo privremeno hladenje s kamatama otplatiti, glava vec puca...inace mrzim lito, komarce, razdragane turiste, pijane turiste, Cehe, Poljake, Kineze, purgere, vlaje, bodule, svoje ukucane, susjede, prijatelje, kolege s posla, svih...bokte, a nije ni 33 doseglo, a kao da ima osamsto stupnjeva...mrzim i Thompsona i Hladno pivo i Bajagu...liti jedino sto volim je sladoled i ozujska...sve drugo bi zapalija napalmom...
Tako se lako prebrode problemi s visokim temperaturama.
Upravo suprotno...neradnicima najvise pase...lako je raditi po vrucini, rekuperati se je malo teze...tezak rad je za zimu, kada se svi zapuste, zderu i treba im fizicka aktivnost, zapravo srpanj, kolovoz bih zabranio ikakvu tesku fizikaliju, a cesto je bude najvise....
darth_vader-
2014-04-17
Ljeto je vrućina crijevna viroza i proljev, gužve, kmečanje djece jer ne rade škole ni vrtić, beskonačnbo vučenje stvari s balavburdijom na plažu, jebeni turisti, jebeni apartmani i instalacije...wc koji otkaže, vrućina, gužva...upala grla......
Da jedino žuja!
Da jedino žuja!
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Split je kao Afrika, samo sa strujom
» Povijesne crtice:2.11.1991 pao Luzac.Cetnici i JNA nemilosrdno i brutalno ubili 59 Hrvata.
» Hrvatska - Afrika sa strujom
» split je afrika sa strujom
» afrika sa strujom u kaosu
» Povijesne crtice:2.11.1991 pao Luzac.Cetnici i JNA nemilosrdno i brutalno ubili 59 Hrvata.
» Hrvatska - Afrika sa strujom
» split je afrika sa strujom
» afrika sa strujom u kaosu
Page 1 of 2