Svjetsko prvenstvo u nogometu!
Page 3 of 50
Page 3 of 50 • 1, 2, 3, 4 ... 26 ... 50
Re: Svjetsko prvenstvo u nogometu!
dzango wrote:Treba vam oprati jezik deterdžentom zato što kvarite jezik, bando četnička. Još za vreme Poglavnika je bilo šport a vi se sada zajebavate.Regoč wrote:Udomaćil se sport, mnim da nemamo hrvatsku rieč.dzango wrote:Sport ili šport bando srbočetnička?T. wrote:Reg., kako se ispravno kaže na hrvatskome za taj sport?
Sport je engleska rieč koja je u hrvatski ušla prjeko njemačkoga u obliku šport, kao što je engleski strajk (strike) prjeko njemačkoga ušal kao štrajk. E sad, zašto se šport mienjal u sport ne znam, moguće prirodni razvoj jezika, moguće ujednačavanje sa srbskim, vjerojatnije je ovo drugo, ali ne bih tvrdil.claire wrote:šport je germanizam, a sport anglizam...ništa to nije naše...posuđujemo i usvajamo
Regoč- Posts : 35954
2015-08-21
Šport i športski nikad ne koristim nigdje, ni u govoru ni u pismu. To je za mene glupost koja stoji samo na papiru. Samo pogledaj kako to izgleda kad koristiš kao pridjev, užas. To samo Nijemci i Nizozemci govore Sport sa Š i tamo ima smisla, kod nas ne.claire wrote:šport je germanizam, a sport anglizam...ništa to nije naše...posuđujemo i usvajamo
HAŠK Građanski i HŠK Zrinjski Mostar su nogometni klubovi koji imaju u imenu "športski".
Guest- Guest
Odmah Ariel u usta.claire wrote:šport je germanizam, a sport anglizam...ništa to nije naše...posuđujemo i usvajamo
Regoč wrote:Udomaćil se sport, mnim da nemamo hrvatsku rieč.dzango wrote:Sport ili šport bando srbočetnička?T. wrote:Reg., kako se ispravno kaže na hrvatskome za taj sport?
igravanje
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
mNogomet? A, ne...to je rvacka rec za grupni sex...
....nogomet je izvorna domaca rijec..fudbal je strana rijec odnosno engleskih korijena
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Ante Tomić:Vidimo da je lopta kod saje sarajlije safeta susica,sta li ce sada da safet smisli,tamo mu se otvara munja zlatko vujovic ali safete imas li ti oci,izgleda da nema pa susic nakon driblinga vraca loptu opet kod elsnera koji pak vraca pantelicu koji brzinski ispucava loptu opet prema centru..nije ovo igra sa kojom bi mogli pobjediti kamerunske lavove
Marko Markovic:Kolega Tomic je to divno primetio i mogu nadodati da je ovo sablonski fudbal a igra nase selekcije procitana od kamerunaca,nemamo resenja prema napred gde su odseceni zlatko vujovic i milos sestic,podcenili smo kamerunsku selekciju i ovakvom igrom tesko cemo do pobede a na isteku je sezdeseta minuta ovog meca,nas selektor mora nesto da menja u timu koji ej na terenu
Marko Markovic:Kolega Tomic je to divno primetio i mogu nadodati da je ovo sablonski fudbal a igra nase selekcije procitana od kamerunaca,nemamo resenja prema napred gde su odseceni zlatko vujovic i milos sestic,podcenili smo kamerunsku selekciju i ovakvom igrom tesko cemo do pobede a na isteku je sezdeseta minuta ovog meca,nas selektor mora nesto da menja u timu koji ej na terenu
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
claire wrote:šport je germanizam, a sport anglizam...ništa to nije naše...posuđujemo i usvajamo
I asimiliramo. Kvaka je u prevladavajućem kulturološkom utjecaju zbog kojega je engleski u međuvremenu postao lingua franca, a mi smo ispali iz zone neposrednog njemačkog utjecaja i germanizme većinom zamijenili anglizmima pa tako i šport sa sport (a razlika ionako nije baš drastična).
Guest- Guest
kofein wrote:Zato sad imamo Futsal , jebo im pas mater.
Pa imamo i mali nogomet, a kvaka je u tome da pravila u obje varijante nisu ista (ako sam ja dobro razumio).
Guest- Guest
pižon samo želi da bude srb a to prekodrincima ide na kuracT. wrote:Pa pizzon nije srb, vidiš da ga na podnosi ni jedan drugi srb...mortal wrote:sve sto pozelis zapocetiT. wrote:O čemu je ova tema?
Šta počinje danas?
nece nam valjda srbi odredjivati sto pocinje
Čini mi se da je on 'pravi naš' samo se boji priznat...
Šandor Winnetou-
2017-12-31
Speare Shaker wrote:kofein wrote:Zato sad imamo Futsal , jebo im pas mater.
Pa imamo i mali nogomet, a kvaka je u tome da pravila u obje varijante nisu ista (ako sam ja dobro razumio).
Mene jebe riječ u javnom diskursu (mediji). kao i "geografija" nasuprot zemljopisu, kao i jutros u kontakt emisiji Hr radija "penzioneri" itd.
Guest- Guest
A, dobro, moda se mijenja...a, tada smo bili mladci..ucimo jos :-DFénix wrote:Šport i športski nikad ne koristim nigdje, ni u govoru ni u pismu. To je za mene glupost koja stoji samo na papiru. Samo pogledaj kako to izgleda kad koristiš kao pridjev, užas. To samo Nijemci i Nizozemci govore Sport sa Š i tamo ima smisla, kod nas ne.claire wrote:šport je germanizam, a sport anglizam...ništa to nije naše...posuđujemo i usvajamo
HAŠK Građanski i HŠK Zrinjski Mostar su nogometni klubovi koji imaju u imenu "športski".
2014-04-12
Uzimat cete i vi 'nase' rijeci, tj.vratiti se korijenima :-Pdzango wrote:Odmah Ariel u usta.claire wrote:šport je germanizam, a sport anglizam...ništa to nije naše...posuđujemo i usvajamo
Unististe lijepi slavenski jezik (:V)
2014-04-12
Imamo mi jos mjeru u svemu, cini mi se.;-)Speare Shaker wrote:claire wrote:šport je germanizam, a sport anglizam...ništa to nije naše...posuđujemo i usvajamo
I asimiliramo. Kvaka je u prevladavajućem kulturološkom utjecaju zbog kojega je engleski u međuvremenu postao lingua franca, a mi smo ispali iz zone neposrednog njemačkog utjecaja i germanizme većinom zamijenili anglizmima pa tako i šport sa sport (a razlika ionako nije baš drastična).
2014-04-12
kofein wrote:Speare Shaker wrote:kofein wrote:Zato sad imamo Futsal , jebo im pas mater.
Mene jebe riječ u javnom diskursu (mediji). kao i "geografija" nasuprot zemljopisu, kao i jutros u kontakt emisiji Hr radija "penzioneri" itd.
to su narodne, prirodne reci, nisu nametnute novokomponovane kovanice
Guest- Guest
umirovljenik
nije ok, nije prijatna rec
vise asocira na nesto upokojeno, umrtvljeno, nesto ni zivo ni mrtvo
penzija je prijatnija rec, precizna i tacno definise status
od ljubljane do skoplja svi znaju sta znaci rec penzija
od ljubljane do skoplja svi znaju sta znaci rec penzija
Last edited by pizzon on 15/6/2018, 10:10; edited 1 time in total
Guest- Guest
pa u mirovini je....nije radno aktivan...mirujepizzon wrote:umirovljenik
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
hm, ne miruju, zele sve sto zele i mladi ili madjiNoor wrote:pa u mirovini je....nije radno aktivan...mirujepizzon wrote:umirovljenik
ako je zdrav, kao i svi drugi,
danasnji pen. sa 65 moze mnogo toga
na poslu i zivotu
Guest- Guest
SRPSKA "PROROČICA" KENGURICA ŽOZI: "Orlovi" na Mundijalu debituju pobedom!
RUSIJA 2018 ● 0
Kengurica Žozefina najavila je pobedu reprezentacije Srbije protiv Kostarike u prvom meču E grupe na Svetskom prvenstvu
RUSIJA 2018 ● 0
Kengurica Žozefina najavila je pobedu reprezentacije Srbije protiv Kostarike u prvom meču E grupe na Svetskom prvenstvu
Guest- Guest
Page 3 of 50 • 1, 2, 3, 4 ... 26 ... 50
Similar topics
» Svjetsko prvenstvo u nogometu!
» Svjetsko prvenstvo u nogometu. Gdje je iduća kriza ili oružani sukob?
» Svjetsko prvenstvo....
» Svjetsko prvenstvo u nogometu. Gdje je iduća kriza ili oružani sukob?
» Svjetsko prvenstvo....
Page 3 of 50