Nizozemske obitelji do kraja 2019. živjet će u kućama isprintanim na 3D printeru!
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Nizozemske obitelji do kraja 2019. živjet će u kućama isprintanim na 3D printeru!
Ruska kompanija je prošle godine u samo jednom danu, koristeći 3D tehniku printanja, 'izgradila' potpuno funkcionalnu kuću. Već tada je bilo jasno da će i druge kompanije pokušati graditi 3D tehnikom printanja. Samo godinu dana nakon prve isprintane kuće, Nizozemci su odlučili napraviti cijelo malo stambeno naselje, nazvano Project Milestone, koje će se sastojati od pet obiteljskih kuća, u potpunosti izgrađenih 3D tehnikom.
Kako prenosi portal Quartz, gradnja će započeti tijekom ove godine, a očekuje se da će se stanari u kuće moći useliti već sljedeće godine. Iako je riječ o samo pet kuća, investitori projekta, nizozemska tvrtka Van Wijnen i tim stručnjaka s tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu, navode kako se već 20 obitelji zainteresiralo za život u ovakvoj kući.
- Cilj projekta je izgraditi pet velikih kuća koje su pogodne za život. Ujedno se i nadamo kako ćemo kroz Project Milestone promovirati znanost i tehnologiju 3D printanja betonskih konstrukcija tako da ovakvi stanovi postanu stvarnost koja je široko prihvaćena - izjavio je tim koji stoji iza revolucionarnog stambenog naselja i dodao kako će njihov 3D printer zapravo biti velika robotička ruka.
- Robotička će ruka oblikovati cement prema dobivenom dizajnu. Cement kojim će printer raditi bit će lagane strukture, poput šlaga, te će se slagati slojevito kako bi dobio čvrstoću - dodali su i naveli kako izgradnja kuće neće štetiti okolišu, te će takva izgradnja biti mnogo jeftinija od tradicionalne gradnje kuća.
Kuće će se nalaziti u Bosrijku, novom futurističkom naselju u Eindhovenu, koje je otvoreno za mnogo sličnih projekata.
https://novac.jutarnji.hr/novi-svijet/nizozemske-obitelji-do-kraja-2019-zivjet-ce-u-kucama-isprintanim-na-3d-printeru/7455687/
Kako prenosi portal Quartz, gradnja će započeti tijekom ove godine, a očekuje se da će se stanari u kuće moći useliti već sljedeće godine. Iako je riječ o samo pet kuća, investitori projekta, nizozemska tvrtka Van Wijnen i tim stručnjaka s tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu, navode kako se već 20 obitelji zainteresiralo za život u ovakvoj kući.
- Cilj projekta je izgraditi pet velikih kuća koje su pogodne za život. Ujedno se i nadamo kako ćemo kroz Project Milestone promovirati znanost i tehnologiju 3D printanja betonskih konstrukcija tako da ovakvi stanovi postanu stvarnost koja je široko prihvaćena - izjavio je tim koji stoji iza revolucionarnog stambenog naselja i dodao kako će njihov 3D printer zapravo biti velika robotička ruka.
- Robotička će ruka oblikovati cement prema dobivenom dizajnu. Cement kojim će printer raditi bit će lagane strukture, poput šlaga, te će se slagati slojevito kako bi dobio čvrstoću - dodali su i naveli kako izgradnja kuće neće štetiti okolišu, te će takva izgradnja biti mnogo jeftinija od tradicionalne gradnje kuća.
Kuće će se nalaziti u Bosrijku, novom futurističkom naselju u Eindhovenu, koje je otvoreno za mnogo sličnih projekata.
https://novac.jutarnji.hr/novi-svijet/nizozemske-obitelji-do-kraja-2019-zivjet-ce-u-kucama-isprintanim-na-3d-printeru/7455687/
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Re: Nizozemske obitelji do kraja 2019. živjet će u kućama isprintanim na 3D printeru!
A vidjet ćemo oće li bit jeftinija, čisto sumnjam
Bloket napravljen klasičnim putem nikako nemože biti skuplji od isprintanog
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
2014-04-12
Re: Nizozemske obitelji do kraja 2019. živjet će u kućama isprintanim na 3D printeru!
RayMabus wrote:A vidjet ćemo oće li bit jeftinija, čisto sumnjam
cijena bloketa najmanja stavka u gradnji kuce
2014-04-12
A i drugodebotoijusto wrote:RayMabus wrote:A vidjet ćemo oće li bit jeftinija, čisto sumnjam
cijena bloketa najmanja stavka u gradnji kuce
Ali ok neka rade pa ćemo vidit na kraju koliko to košta
2014-04-11
Rik Asicdebotoijusto wrote:
60 kvadrata otp 30.000 e
Super, nije skupo uopće a šta je bitno, gradnja u max kratkom roku. Kako to da su se glupi Rusi prvi dosjetili a pojma nemaju o ničemu, jadni.
Ćelijska struktura ( ima mista za instalacije ) daje zvučnu i toplinsku izolaciju a slaže se poput lego kockica. Moderni materijali ( slično siporeksu čini se ) .....pohvalno.
Samo se brinem šta će mi Majstor i kolega Levijatan sadakad će biti manje posla za mišalice
Yehudim- Posts : 4913
2018-03-06
Je samo mrežasta struktura, nemoš ti glumiti nosivu konstrukciju sa time
2014-04-11
Možeš Mabus, ne ide to na 4-5 katova.
Recimo već desetine god se cile kuće grade od siporeksa i to katnice.
Ytong ( siporeks )
A ove printane se rade printanjem segmenata ( na bazi betona, sa dodatkom vlakana čini mi se )
Naravno da će, sve u svemu, biti brže izgradjene ( ušteda za dnevnice majstora i radnika pola godine
a i do godine dana dok useliš, pa skele pa špric, pa gruba pa fina, pa štemaj za struju, vodu, odvod)
......................pa ti račinaj
Recimo već desetine god se cile kuće grade od siporeksa i to katnice.
Ytong ( siporeks )
A ove printane se rade printanjem segmenata ( na bazi betona, sa dodatkom vlakana čini mi se )
Naravno da će, sve u svemu, biti brže izgradjene ( ušteda za dnevnice majstora i radnika pola godine
a i do godine dana dok useliš, pa skele pa špric, pa gruba pa fina, pa štemaj za struju, vodu, odvod)
......................pa ti račinaj
Ma dobro te manje kućice, pustimo ih da rade pa ćemo usporediti cijene
3 d može u arhitekturi ali dizajn znači kupac oće nešto posebno pa da ne radiš taj komad u radionici onda ga samo isprintaš u 3 d
Dajmo im godinu dana pa ću onda vidit pošto bitna je cijena proizvoda na kraju a to je ovdje kuća
3 d može u arhitekturi ali dizajn znači kupac oće nešto posebno pa da ne radiš taj komad u radionici onda ga samo isprintaš u 3 d
Dajmo im godinu dana pa ću onda vidit pošto bitna je cijena proizvoda na kraju a to je ovdje kuća
Last edited by RayMabus on 10/6/2018, 13:33; edited 1 time in total
2014-04-11
a do 2050 ćemo svi živjeti u kućama za jednokratnu upotrebu od ekološkog kartona kojeg se može reciklirati.
I vozit ćemo se u električnim plastičnim ekonokutijama koje voze same a vozit će ljudima bit zabranjeno jer je opasno i može se poginut, a osim toga vožnja auta ometa mladež u onom što je najvažnije u životu današnje mladeži, opijanju i drogiranju.
i kao i kuće te kutije će bit moguće samo unajmit a ne i kupit jer nema smisla da ljudi imaju nešto svoje, ekonomski je neisplativo a osim toga čovjek koji je ekonomski neovisan o svima drugima je opasan i padaju mu desničarske ideje na pamet. Svatko treba pripadati svakom drugom.
I vozit ćemo se u električnim plastičnim ekonokutijama koje voze same a vozit će ljudima bit zabranjeno jer je opasno i može se poginut, a osim toga vožnja auta ometa mladež u onom što je najvažnije u životu današnje mladeži, opijanju i drogiranju.
i kao i kuće te kutije će bit moguće samo unajmit a ne i kupit jer nema smisla da ljudi imaju nešto svoje, ekonomski je neisplativo a osim toga čovjek koji je ekonomski neovisan o svima drugima je opasan i padaju mu desničarske ideje na pamet. Svatko treba pripadati svakom drugom.
Sta se mene tiče i ovakvu bih napravio sebi.
To se samo stavi rabits mriža premaže glinom, superizolacija.
Kad ti dosadi kupiš kravu i recikliraš kuću, napraviš od balvana brvnaru.
Last edited by Yehudim on 10/6/2018, 13:40; edited 1 time in total
Yehudim- Posts : 4913
2018-03-06
Ako pričamo o građevinskom materijalu npr cigla, nema tu meštar, to se proizvodi serijski tako da baš nevidim smisao printanja cigle
2014-04-11
ja samo beton priznajem...jedno kratko vrime su cigle spajali sa pur pjenom, to sam zapravo vidio samo na jednoj novogradnji, odustalo se od toga izgleda totalno...
Guest- Guest
RayMabus wrote:Ako pričamo o građevinskom materijalu npr cigla, nema tu meštar, to se proizvodi serijski tako da baš nevidim smisao printanja cigle
Pa neće zidar praviti cigle kolega. Ili printati.
Govorimo o plaći za 2-3 zidara, 2 tesara, 8 bauštelaca , i to o godišnjoj plaći za sve njih ako ti sada rade kuću.
To usporedi sa gotovim segmentima koji se slažu kao lego kocke. Kuća useljiva u tjedan dana..................cijena prava sitnica
u usporedbi sa klasičnom gradnjom.
Yehudi pusti godinu dana pa ćeš znati više pošto 3d je fina obrada i to košta tako da
No dizajn i recimo keramičke pločice nema traženja po dučanima nego ispritaj mi ovakvu jednu ili dvije
Keramika
No dizajn i recimo keramičke pločice nema traženja po dučanima nego ispritaj mi ovakvu jednu ili dvije
Keramika
2014-04-11
Kserks. wrote:ja samo beton priznajem...jedno kratko vrime su cigle spajali sa pur pjenom, to sam zapravo vidio samo na jednoj novogradnji, odustalo se od toga izgleda totalno...
Da, ne znam di si to vidio i tko je to radio ali baš nedavno sam gleda ( u Njemačkoj ) kako obnavljaju jednu prizemniccu
pa su stirodur ili stiropor lijepili pur pjenom. Medjutim to nije ona klasična pur pjena iz boca limenih ( montažna za vrata, prozore )
već industrijska koja ne ekspandira onako silovito.
Inače sam vidio jednoga budalaša u RH ( bosanski " završeni" veli ) koji je pločice na terasi stavio na pur pjenu
mozeš misliti šta je to ispali..............valoviti talasi
Ne, zapad nije degeneriran. Adam Smith je genijalac. To je mom susidu pričao lik koji je slušao nekoga na radiju. A i đoda kaže da su kul.
Triba li još argumenata?
Triba li još argumenata?
Kserks. wrote:ja samo beton priznajem...jedno kratko vrime su cigle spajali sa pur pjenom, to sam zapravo vidio samo na jednoj novogradnji, odustalo se od toga izgleda totalno...
moja zgrada je učinjena 2016 na ljepilo
2014-04-16
ta pur pjena se pretvori u prah nakon nekoliko godina, zato sam totalno skeptičan na taj način vezivanja cigli.aben wrote:Kserks. wrote:ja samo beton priznajem...jedno kratko vrime su cigle spajali sa pur pjenom, to sam zapravo vidio samo na jednoj novogradnji, odustalo se od toga izgleda totalno...
moja zgrada je učinjena 2016 na ljepilo
zapravo vidim da se totalno izbacilo cigle-blokete iz novogradnje, samo beton šišaju.
Last edited by Kserks. on 10/6/2018, 14:18; edited 2 times in total
Guest- Guest
printanje kuće je dobra stvor,
to će masu pojeftiniti izgradnju, ali dobra vijest je da će država naplaćivati veće iznose za građevinske gozvole budući da gradnja takovih kuć traje puno kraće
to će masu pojeftiniti izgradnju, ali dobra vijest je da će država naplaćivati veće iznose za građevinske gozvole budući da gradnja takovih kuć traje puno kraće
2014-04-16
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» State Department: Country Reports on Terrorism 2019 (October 2019)
» šef ureda potpredsjednice vlade od 2021. godine. Od 2019. do 2020. bio je savjetnik Koordinacije za upravljanje državnom imovinom, a prije toga je dvije godine radio kao savjetnik za informacijsku sigurnost u glavnom tajništvu vlade. Od 2016. do 2019. bi
» Amerikanci razočarani: Živjet ćemo jednako dugo kao Hrvati
» Kosovski predsjednik: Živjet ćemo s Albanijom u jednoj državi, bez granica
» Sve nizozemske vlakove pokreće vjetar
» šef ureda potpredsjednice vlade od 2021. godine. Od 2019. do 2020. bio je savjetnik Koordinacije za upravljanje državnom imovinom, a prije toga je dvije godine radio kao savjetnik za informacijsku sigurnost u glavnom tajništvu vlade. Od 2016. do 2019. bi
» Amerikanci razočarani: Živjet ćemo jednako dugo kao Hrvati
» Kosovski predsjednik: Živjet ćemo s Albanijom u jednoj državi, bez granica
» Sve nizozemske vlakove pokreće vjetar
Page 1 of 3