Izbjeglice bježe iz Hercegovine ( Salakovca) - cilj Hrvatska!
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Izbjeglice bježe iz Hercegovine ( Salakovca) - cilj Hrvatska!
Cilj Hrvatska
U Salakovcu svakim danom sve manje migranata, neki i dalje nemaju obuću
Piše: R. D./Klix.ba
prije 4h 19m
1 / 12
Foto: R. D./Klix.ba
U Izbjegličkom centru Salakovac svakog dana sve je manje migranata jer su mnogi već nastavili svoj put. Onima koji su ostali nadležni žele osigurati kvalitetnije uslove za život.
Edin Denjo, voditelj Centra u Salakovcu, za Klix.ba kaže da je stanje mirno, da nema incidenata, te opovrgava glasine da su migranti ugrožavali lokalno stanovništvo.
"Bila je jedna lakša saobraćajna nesreća i sve je riješeno odmah", izjavio je Denjo, potvrđujući da broj migranata u Salakovcu opada. Kaže nam i da on nema informacija da će nadležne državne vlasti u ovaj centar usmjeravati nove grupe.
Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa Grada Mostara, potvrđuje da je broj ljudi u Salakovcu u ozbiljnom padu.
"Jučer su prema našim evidencijama bile 194 osobe u Centru, a petnaestak migranata je jutros otišlo preko kapije. Trenutno ih je oko 170. Kolegica mi je kazala kako se raspituju za autobus prema Bihaću. Oni imaju slobodu kretanja, a mene je strah da neki od njih ne postanu žrtve prevaranata i mešetara koji će im uzeti novac, a dovesti ih opet na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ko zna gdje će ih ostaviti, veliki broj minskih polja je još uvijek aktivan, zaista treba misliti na sigurnost tih ljudi", kaže nam Kajtaz.
Neslužbeno smo saznali da se migranti koji odlaze iz Salakovca obično kreću u dva pravca, prema Posušju ili Bihaću, sve u namjeri da stignu do granice s Republikom Hrvatskom. Granica kod Posušja je prema teorijama najpropusnija, ali onda im predstoji dug i neizvjestan put kroz cijelu Hrvatsku, gdje ih policija zna presresti i vratiti preko granice.
U blizini centra upoznali smo i Vakasa iz Pakistana koji traži nekoga kome bi mogao prodati svoj telefon, a novac iskoristiti za transport do Sarajeva. Telefon bi prodao za petnaest maraka koliko mu nedostaje za autobusku kartu. Kaže nam kako su mu prijatelji već u Italiji te kako je osmislio put preko Hrvatske i Slovenije do konačnog odredišta u Milanu.
Voditelj Centra Edin Denjo upućuje zainteresirane građane da doniraju preko Crvenog križa jer je to najlakši način za organizovanje, odnosno prikupljanje i podjelu pomoći. Crveni križ će ovih dana uspostaviti infopult u Salakovcu, a sutra počinju i nove ljekarske preglede.
Iako su podijeljene već znatne količine obuće, Rashad iz Iraka nam se požalio da nema ništa osim papuča te da traži bilo kakve cipele ili patike. Nije nam kazao da li želi otići ili ostati, osim da uslovi u centru nisu loši, posebno za nekog ko je na putu već pune tri godine.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-salakovcu-svakim-danom-sve-manje-migranata-neki-i-dalje-nemaju-obucu/180525037
U Salakovcu svakim danom sve manje migranata, neki i dalje nemaju obuću
Piše: R. D./Klix.ba
prije 4h 19m
1 / 12
Foto: R. D./Klix.ba
U Izbjegličkom centru Salakovac svakog dana sve je manje migranata jer su mnogi već nastavili svoj put. Onima koji su ostali nadležni žele osigurati kvalitetnije uslove za život.
Edin Denjo, voditelj Centra u Salakovcu, za Klix.ba kaže da je stanje mirno, da nema incidenata, te opovrgava glasine da su migranti ugrožavali lokalno stanovništvo.
"Bila je jedna lakša saobraćajna nesreća i sve je riješeno odmah", izjavio je Denjo, potvrđujući da broj migranata u Salakovcu opada. Kaže nam i da on nema informacija da će nadležne državne vlasti u ovaj centar usmjeravati nove grupe.
Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa Grada Mostara, potvrđuje da je broj ljudi u Salakovcu u ozbiljnom padu.
"Jučer su prema našim evidencijama bile 194 osobe u Centru, a petnaestak migranata je jutros otišlo preko kapije. Trenutno ih je oko 170. Kolegica mi je kazala kako se raspituju za autobus prema Bihaću. Oni imaju slobodu kretanja, a mene je strah da neki od njih ne postanu žrtve prevaranata i mešetara koji će im uzeti novac, a dovesti ih opet na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ko zna gdje će ih ostaviti, veliki broj minskih polja je još uvijek aktivan, zaista treba misliti na sigurnost tih ljudi", kaže nam Kajtaz.
Neslužbeno smo saznali da se migranti koji odlaze iz Salakovca obično kreću u dva pravca, prema Posušju ili Bihaću, sve u namjeri da stignu do granice s Republikom Hrvatskom. Granica kod Posušja je prema teorijama najpropusnija, ali onda im predstoji dug i neizvjestan put kroz cijelu Hrvatsku, gdje ih policija zna presresti i vratiti preko granice.
U blizini centra upoznali smo i Vakasa iz Pakistana koji traži nekoga kome bi mogao prodati svoj telefon, a novac iskoristiti za transport do Sarajeva. Telefon bi prodao za petnaest maraka koliko mu nedostaje za autobusku kartu. Kaže nam kako su mu prijatelji već u Italiji te kako je osmislio put preko Hrvatske i Slovenije do konačnog odredišta u Milanu.
Voditelj Centra Edin Denjo upućuje zainteresirane građane da doniraju preko Crvenog križa jer je to najlakši način za organizovanje, odnosno prikupljanje i podjelu pomoći. Crveni križ će ovih dana uspostaviti infopult u Salakovcu, a sutra počinju i nove ljekarske preglede.
Iako su podijeljene već znatne količine obuće, Rashad iz Iraka nam se požalio da nema ništa osim papuča te da traži bilo kakve cipele ili patike. Nije nam kazao da li želi otići ili ostati, osim da uslovi u centru nisu loši, posebno za nekog ko je na putu već pune tri godine.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-salakovcu-svakim-danom-sve-manje-migranata-neki-i-dalje-nemaju-obucu/180525037
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
Re: Izbjeglice bježe iz Hercegovine ( Salakovca) - cilj Hrvatska!
Samo u zapadnu EU. Ak triba donirati da se prebace iz Hr dalje na zapad, tu sam.
Nema od toga još ništa, premalo ih je
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Ovim nestretnicima treba pomagati u njihovim državama.
Zapad će koštati naša sebičnost...Nismo mi samo nesolidarni
s migrantima i izbjeglicama već i međusobno.
2016-07-22
Dajte im cipele za početak.Eroo wrote:Ovim nestretnicima treba pomagati u njihovim državama.
Ko'to? Braća iz Saraj'va? Čudi me da nisu razbili koji izlog s tenisicama...dzango wrote:Dajte im cipele za početak.Eroo wrote:Ovim nestretnicima treba pomagati u njihovim državama.
2016-07-22
i nesto hrane da imaju za po putu, ne skrtaritdzango wrote:Dajte im cipele za početak.Eroo wrote:Ovim nestretnicima treba pomagati u njihovim državama.
Ja koliko kapiram, vama su obrezani oduvek bili braća. Kupite im cipele da se što pre tornjaju što dalje, bem vas blesave. Ne možete na svemu da uštedite.Eroo wrote:Ko'to? Braća iz Saraj'va? Čudi me da nisu razbili koji izlog s tenisicama...dzango wrote:Dajte im cipele za početak.Eroo wrote:Ovim nestretnicima treba pomagati u njihovim državama.
:)dzango wrote:Ja koliko kapiram, vama su obrezani oduvek bili braća. Kupite im cipele da se što pre tornjaju što dalje, bem vas blesave. Ne možete na svemu da uštedite.Eroo wrote:Ko'to? Braća iz Saraj'va? Čudi me da nisu razbili koji izlog s tenisicama...dzango wrote:Dajte im cipele za početak.Eroo wrote:Ovim nestretnicima treba pomagati u njihovim državama.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
dzango wrote:Ja koliko kapiram, vama su obrezani oduvek bili braća. Kupite im cipele da se što pre tornjaju što dalje, bem vas blesave. Ne možete na svemu da uštedite.Eroo wrote:Ko'to? Braća iz Saraj'va? Čudi me da nisu razbili koji izlog s tenisicama...dzango wrote:Dajte im cipele za početak.Eroo wrote:Ovim nestretnicima treba pomagati u njihovim državama.
pa i nisu. samo jedno kratko vrijeme bili su ''cvieće naše milo''. dočim ... vama su pra-praoci i praoci ... pravo prve bračne noći ... jeb'ga.
Kavran- Posts : 2669
2017-10-12
Jesu. I sada su vam stariji brat u NATO. A obzirom da su vas sve na kraju pravili Hercegovci, oni vam dođu i babo i daidža i amidža.Kavran wrote:dzango wrote:Ja koliko kapiram, vama su obrezani oduvek bili braća. Kupite im cipele da se što pre tornjaju što dalje, bem vas blesave. Ne možete na svemu da uštedite.Eroo wrote:Ko'to? Braća iz Saraj'va? Čudi me da nisu razbili koji izlog s tenisicama...dzango wrote:Dajte im cipele za početak.Eroo wrote:Ovim nestretnicima treba pomagati u njihovim državama.
pa i nisu. samo jedno kratko vrijeme bili su ''cvieće naše milo''. dočim ... vama su pra-praoci i praoci ... pravo prve bračne noći ... jeb'ga.
Mene nisu.dzango wrote:Jesu. I sada su vam stariji brat u NATO. A obzirom da su vas sve na kraju pravili Hercegovci, oni vam dođu i babo i daidža i amidža.Kavran wrote:dzango wrote:Ja koliko kapiram, vama su obrezani oduvek bili braća. Kupite im cipele da se što pre tornjaju što dalje, bem vas blesave. Ne možete na svemu da uštedite.Eroo wrote:Ko'to? Braća iz Saraj'va? Čudi me da nisu razbili koji izlog s tenisicama...dzango wrote:
Dajte im cipele za početak.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
trpaj yodi i mabusu
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Normalno. Ti si fina dama. Mislio sam na ove što se kurče u belim čarapama.kaja wrote:Mene nisu.dzango wrote:Jesu. I sada su vam stariji brat u NATO. A obzirom da su vas sve na kraju pravili Hercegovci, oni vam dođu i babo i daidža i amidža.Kavran wrote:dzango wrote:Ja koliko kapiram, vama su obrezani oduvek bili braća. Kupite im cipele da se što pre tornjaju što dalje, bem vas blesave. Ne možete na svemu da uštedite.Eroo wrote:
Ko'to? Braća iz Saraj'va? Čudi me da nisu razbili koji izlog s tenisicama...
I ovako su u kurcu.epikur37 wrote:trpaj yodi i mabusu
Ovi u belim čarapama učine ono s čim se kurče. Ostali ste..ono...kurčite se, ali ništa od vas.dzango wrote:Normalno. Ti si fina dama. Mislio sam na ove što se kurče u belim čarapama.kaja wrote:Mene nisu.dzango wrote:Jesu. I sada su vam stariji brat u NATO. A obzirom da su vas sve na kraju pravili Hercegovci, oni vam dođu i babo i daidža i amidža.Kavran wrote:dzango wrote:
Ja koliko kapiram, vama su obrezani oduvek bili braća. Kupite im cipele da se što pre tornjaju što dalje, bem vas blesave. Ne možete na svemu da uštedite.
2016-07-22
Ne vredi. I dalje ste u belim čarapama.Eroo wrote:Ovi u belim čarapama učine ono s čim se kurče. Ostali ste..ono...kurčite se, ali ništa od vas.dzango wrote:Normalno. Ti si fina dama. Mislio sam na ove što se kurče u belim čarapama.kaja wrote:Mene nisu.dzango wrote:Jesu. I sada su vam stariji brat u NATO. A obzirom da su vas sve na kraju pravili Hercegovci, oni vam dođu i babo i daidža i amidža.Kavran wrote:
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Nijemci bježe u Mađarsku zbog žilet-žice za izbjeglice
» Njemačka i Hrvatska, sukob oko Bosne i Hercegovine
» Hrvatska mornarica spašava izbjeglice
» Crosol: Hrvatska mora primiti izbjeglice iz Afganistana
» (hi,hi)Ostojić:Kada Njemačka prestane primat izbjeglice i Hrvatska će!
» Njemačka i Hrvatska, sukob oko Bosne i Hercegovine
» Hrvatska mornarica spašava izbjeglice
» Crosol: Hrvatska mora primiti izbjeglice iz Afganistana
» (hi,hi)Ostojić:Kada Njemačka prestane primat izbjeglice i Hrvatska će!
Page 1 of 2